Ik lees veelvuldig dat men alleen een hond moet kopen bij een erkende fokker, maar wat is dat?
Een aangesloten bij de rasvereniging?
Een erkende fokker, daar moet je ook nog mee oppassen. Google maar eens op ' erkende fokker', als je goed kijkt zie je er een tussen zitten waar je nekharen van overeind gaan staan.
Een fokker die is aangesloten bij een rasvereniging, idd.
Pas wel op hiermee, veel mensen zeggen maar gewoon dat ze erkend zijn. Kijk anders even op de site van het ras dat je zoekt.
Volgens mij betekent het niks.
Veel broodfokkers noemen zich ook erkende fokkers.
Rasvereniging zegt ook niet alles. Bij de Border Collie zijn talloze goede fokkers niet aangesloten bij de rasvereniging, omdat deze vereniging naar hun mening te weinig eisen stelt aan o.a. de gezondheid van het ras en zich te veel hecht aan het werkvermogen. Slechts enkele fokkers fokken naar de richtlijnen van deze rasvereniging.
Helaas strooien br00dfokkers inderdaad ook met term 'erkend'. En zij hebben ook hun eigen verenigingetje, de VBK. De Verenigde Br00dfokkers Kliek, of eh.... wat de betekenis daarvan ook maar mag zijn...
Enkel een leuke benaming niet meer niet minder.
Erkend fokker is een term die men (hier in Belgie altans) gebruikt om aan te tonen dat men in orde is met wettelijke vergunningen. M.a.w. puppyfabrieken, hondenhandelaars en broodfokkers pakken graag uit met die term, want voor het publiek klinkt het dan alsof ze officieel beschouwd worden als "goed fokker" en niets is minder waar, natuurlijk.
'Erkende fokker' zal wel slaan op een fokker die fokt met stamboom en het liefst ook aangesloten is bij een rasvereniging.
Dat mensen alleen daar een hond zouden moeten kopen, daar ben ik het dan ook niet mee eens.
In het Engels heeft het een betere naam, daar hebben ze het over 'a reputable breeder'. Een fatsoenlijke, eervolle fokker.
Veel betere benaming, want een erkende fokker =/= een goede fokker. Het wordt vaak gebracht alsof je automatisch goed zit bij een fokker die via de Raad van Beheer fokt. Alsof je dan dus niet meer je hoofd hoeft te gebruiken. Dat geeft helemaal een verkeerde indruk. Een goede fokker is begaan met de honden, met de pups, doet zijn best om zowel fysieke als mentaal gezonde honden op de wereld te zetten. Dat er een papiertje bij zit ja of nee dat maakt niet uit. Als je daar waarde aan hecht, is het een extra, maar het papiertje op zichzelf is geen indicatie van een goede fokker.
In België is het heel simpel.
wanneer je meer dan twee nesten per jaar fokt moet je een HK nr. aanvragen.
Vanaf het moment je een HK. Nr hebt, ben je een "erkende" fokker.
Dus iedereen die reklame maakt en zegt dat ze een erkende fokker zijn, zijn fokkers die meer dan twee nesten per jaar fokken.
Al de broodfokkers zijn dus bvb "erkende" fokkers.
Een hobby fokker die met stamboom fokt, lid is van een rasvereniging, zijn honden test op erfelijke aandoeningen en er gewoonweg alles aan doet om zo goed mogelijk te fokken, en niet meer dan twee nesten per jaar heeft, hoeft geen erkenning aan te vragen, is dus geen erkende fokker.
ik kijk weleens op 2e hands en daar staan geregeld broodfokpups op.
Erkende of geregistreerde fokkers zijn fokkers, die zijn aangesloten bij een rasvereniging en zorgvuldig - volgens het fokreglement - fokken. Althans dat wordt beweerd, zowel door rasverenigingen zelf als door de Raad van Beheer. Maar ik ken een rasvereniging waar fokkers buiten het fokreglement om (extra) nestjes mogen fokken voor de verkoop aan het buitenland, zoals België. Met alle gevolgen van dien voor het welzijn en de gezondheid van het ras dat zij voorstaan. Zo is bijvoorbeeld niet na te gaan hoe vaak een moederhond in een bepaalde periode een nestje krijgt. Evenmin welke ouderdieren met erfelijke aandoeningen voor de fok worden ingezet. Met de integriteit van erkende of geregistreerde fokkers kan inderdaad dus veel mis zijn.
tsja goeie vraag.
maar als ik lees hoe makkelijk het hier in belgie is om de naam erkende fokker te krijger dan vind ik het ( helaas ) niet gek dat we zoveel eigenaars met br ... dfok pup zien.
zij denken dan wellicht het juiste te doen want is bij 'erkende 'fokker gekocht
Wat voor fokker en door wie erkend?
Het zijn vaak de Belgische broodfokkerijen en handelaren in pups uit Oost Europa, die met de term "erkend" pronken. Bijv. puppykennel.nl (n.b. nl!!) in Temse België; een hele grote vis in de smerige broodfokkersvijver.
In België is slechts een HK nr. nodig om zich erkend te noemen. Erkend middels een HK nummer heeft alleen betrekking op het houden van honden/katten. Honden- en kattenkwekerijen, dierenasiels, dierenpensions en dierenhandelszaken moeten een HK nummer hebben. Eenmaal aangevraagd, geldt dit HK nummer voor 10 jaar.
http://www.vlaanderen.be/nl/natuur-en-milieu/dieren/kwekers-van-honden-en-katten-vanaf-3-nesten-jaar
In Nederland spreekt men over fokkers van erkende hondenrassen, die hun kennelnaam bij de Raad van Beheer geregistreerd hebben. Deze kunnen lid zijn van een rasvereniging.
De term "erkend fokker" is geen officiële term.
Iemand ervaringen met een goede Boston terrier fokker?of juist een slechte ervaring. Waar wiet heen moeten.....
Orly, misschien even je eigen topic aanmaken. De kans is groot dat je dan meerdere antwoorden krijgt.
Ik vind het vooral opvallend dat die term in de media heel veel gebruikt word, maar er geen eenduidig antwoord gegeven kan worden.
Als je het als zoekterm gebruikt, kom je veelvuldig op allerlei broodfok uit, terwijl de media juist het tegenovergestelde bedoeld.
RvB hoef je al helemaal niets van te verwachten, die zijn alleen op geld uit, niets meer of minder. Rasverenigingen bestaan veelal uit fokkers, die elkaar het handje boven het hoofd houden en in 99 van de 100 gaat uiterlijk voor alles, dus ook daar 0 toegevoegde waarde.
Als leek, zonder kennissen die diep in het honden wereldje zitten, ben je aan de goden overgeleverd. Je moet maar vertrouwen op de blauwe ogen van de "fokkers" dat je goed zit. Slechte fokkers, heb je overal, de goede zijn per ras meestal op 1 naja laten we niet negatief zijn, 2 handen te tellen.... De meest waardeloze AST fokker bv in NL zit in het bestuur van de rasvereniging, van fout karakter tot zware gezondheidsproblemen, maar ze winnen wel prijzen op shows, dus hij is een top fokker, om te kotsen!
moet je helaas hierin gelijk geven.
Je ziet ook erkende fokkers met meer dan 1 ras fokken of meerdere nestjes dus hoe is het voor een leek dan het verschil te zien of te snappen met een br..dfok fokker.
dan zien ze toch alleen het prijsverschil meer, wat dan weer helaas de overhand heeft in het beslissen van kopen.
In België mag je zonder HK nr. , dus zonder erkenning geen advertenties plaatsen.
En zijn het nou net enkel fokkers die meer dan twee nesten per jaar fokken, die een HK nr, een erkenning hebben.
Voor mij is een erkende fokker iemand die aangesloten is bij een rasvereniging.
De fokt volgens de regels daarvan en van de raad van beheer.
Maar ook een fokker die verder kijkt en die steeds verdiept in het ras wat hij fokt en de daarbij horende dingen.
Denk aan nieuwe erfelijke ziektes, en daar ook op test en ouderdieren op selecteert.
Die kijkt hoe de karakters zijn van de ouderdieren en liefst nog verder terug in de lijnen.
De heel bewust bezig is en niet zijn of haar kop in het zand steekt.
Verantwoordelijkheid neemt voor het "product" wat hij heeft gefokt.
En dit alles betekend voor de consument verder kijken dan je neus lang is en niet iedere fokker op zijn blauwe ogen geloven ook al is hij aangesloten bij een rasvereniging.
Verdiepen en inlezen om zo tot de juiste fokker te komen.
Rob doet toch geen shows?
Lid van de Rasvereniging is positief maar wil niet zeggen dat goede fokkers zowizo aangesloten zijn.
Een goede fokker is iemand die het beste voor heeft met zijn honden, de teefjes niet elke loopsheid laat dekken, de pups socialiseren . training volgen met hun honden en iets ondernemen, de honden worden niet in een schuur gehouden maar gaan eens mee naar zee, naar een show of een training. Er word gefokt met sociale en stabiele karakters. Als he karakter van een hond niet top is gaat een goede fokker hem niet gebruiken voor de fok. Ook moeten ze de honden testen op erfelijke ziektes, stamboom is nodig! Alleen zo kan je nagaan wat de geschiedenis van de bloedlijn is. Helaas word hier ook in gefoefeld.. Maar dat heb je al snel door als je een gesprek hebt met de fokker. Hij moet de testresultaten laten zien als jij dit vraagt en antwoorden op jouw vragen
Fokken is niet gewoon een reu en teef samen zetten. Tis n hele studie en terugkijken in de bloedlijnen en zoeken naar een perfecte match die eventueel het ras kan verbeteren. Een goede fokker fokt niet met een hond met een afwijking van de rasstandaard bvb
LOL, ik doelde niet eens op Rob.... Geeft wel aan hoe erg het gesteld is!
Overigens komen Rob zijn fok wel degelijk op shows, misschien niet door hemzelf maar kopers zeker! (Heb een kennis met een hondje van hem, die maar al te graag shows loopt, want met sporten kan ie geen prijzen winnen)
Ohh op wie doelde je dan? mag via pb hoor. Heb van rob ook een hondje vind haar zelfs men schoonste ast die ik heb zitten maar wat een zever die kan rond strooien pfff...jammer genoeg heb ik hem pas echt leren kennen nadat ik dat hondje had, nuja had haar ook niet via hem wel van een andere maloot die zich fci fokker noemde maar 4 pups die hem niet verkocht kreeg aan een broodfok winkel heeft verkocht, toen dat uitkwam was het uiteraard einde verhaal voor die man zijn fok en moesten zijn honden weg waaronder Venus dus die waarvan later bleek door rob gefokt te zijn geweest.
Dit kleine stukje is waar ik laatst ook over zat te denken toevallig, en me realiseerde dat haast geen fokker dit dus doet. Bij de aanschaf van een teef door een fokker wordt van te voren toch al wel bedacht dat daar mee gefokt wordt. Wanneer het karakter dan niet helemaal mee zit of totaal niet mee zit wordt ze alsnog ingezet door het grootste gros van fokkers. Vind ik op een bepaalde manier toch wel jammer, karakter zou toch wel een belangrijke leidraad moeten zijn.
En overigens even terug on-topic, "erkend" fokker betekend naar mijn inziens niks, heeft voor mij geen meerwaarde behalve dan dat vaak broodfokkers deze term gebruiken en ik dus gealarmeerd zou zijn. Stamboom fokker of fokker aangesloten bij de rasvereniging zegt mij veel meer, al moet je daarmee uiteraard nog steeds uit je doppen kijken, want ook daar is niet alles altijd perfect.
Aangesloten bij een rasclub zegt me niks,heb liever te doen bij een fokker die zijn eigen weg volgt.
Je hebt helemaal geen clubregels nodig om goed te kunnen fokken
Neem nu bv ziektes als sm/cm bijna geen 1 club verplicht hun leden hierop te testen bij rassen waar dit voorkomt hoe kan je aan zoiets dan waarde hechten?
Rasclub is voor mij niet meer dan een reclame platform.
Mick schrijft:
Ik vind het vooral opvallend dat die term in de media heel veel gebruikt word, maar er geen eenduidig antwoord gegeven kan worden.
Als je het als zoekterm gebruikt, kom je veelvuldig op allerlei broodfok uit, terwijl de media juist het tegenovergestelde bedoeld.
RvB hoef je al helemaal niets van te verwachten, die zijn alleen op geld uit, niets meer of minder. Rasverenigingen bestaan veelal uit fokkers, die elkaar het handje boven het hoofd houden en in 99 van de 100 gaat uiterlijk voor alles, dus ook daar 0 toegevoegde waarde.
Als leek, zonder kennissen die diep in het honden wereldje zitten, ben je aan de goden overgeleverd. Je moet maar vertrouwen op de blauwe ogen van de "fokkers" dat je goed zit. Slechte fokkers, heb je overal, de goede zijn per ras meestal op 1 naja laten we niet negatief zijn, 2 handen te tellen.... De meest waardeloze AST fokker bv in NL zit in het bestuur van de rasvereniging, van fout karakter tot zware gezondheidsproblemen, maar ze winnen wel prijzen op shows, dus hij is een top fokker, om te kotsen!
Voor mij is een erkende fokker iemand die aangesloten is bij een rasvereniging.
De fokt volgens de regels daarvan en van de raad van beheer.
Maar ook een fokker die verder kijkt en die steeds verdiept in het ras wat hij fokt en de daarbij horende dingen.
Denk aan nieuwe erfelijke ziektes, en daar ook op test en ouderdieren op selecteert.
Die kijkt hoe de karakters zijn van de ouderdieren en liefst nog verder terug in de lijnen.
De heel bewust bezig is en niet zijn of haar kop in het zand steekt.
Verantwoordelijkheid neemt voor het "product" wat hij heeft gefokt.
En dit alles betekend voor de consument verder kijken dan je neus lang is en niet iedere fokker op zijn blauwe ogen geloven ook al is hij aangesloten bij een rasvereniging.
Verdiepen en inlezen om zo tot de juiste fokker te komen.
" Er word gefokt met sociale en stabiele karakters. Als he karakter van een hond niet top is gaat een goede fokker hem niet gebruiken voor de fok. "
Dit kleine stukje is waar ik laatst ook over zat te denken toevallig, en me realiseerde dat haast geen fokker dit dus doet. Bij de aanschaf van een teef door een fokker wordt van te voren toch al wel bedacht dat daar mee gefokt wordt. Wanneer het karakter dan niet helemaal mee zit of totaal niet mee zit wordt ze alsnog ingezet door het grootste gros van fokkers. Vind ik op een bepaalde manier toch wel jammer, karakter zou toch wel een belangrijke leidraad moeten zijn.
En overigens even terug on-topic, "erkend" fokker betekend naar mijn inziens niks, heeft voor mij geen meerwaarde behalve dan dat vaak broodfokkers deze term gebruiken en ik dus gealarmeerd zou zijn. Stamboom fokker of fokker aangesloten bij de rasvereniging zegt mij veel meer, al moet je daarmee uiteraard nog steeds uit je doppen kijken, want ook daar is niet alles altijd perfect.
Ik heb 3 stukje gekopieerd, waarin naar mijn mening alles staat wat klopt...
en als je het mij vraagt draait het bij de meeste fokkers toch echt om geld.. het verschil zit volgens mij in het feit dat een broodfokkers er heeeel veeeel aan verdiend (b.v. door heel veel fokhonden) en een "erkend" fokker er wel aan verdiend maar veel minder!, en daarbij toch het belang van de hond in ogeschauw neemt.
Jammer dat dat gebeurt, mijn fokker zei dat hij honden die geen goed karakter hebben niet inzet om te fokken. Hopelijk volgen veel fokkers die regel, helaas draait het idd veel om geld..
Eens met wat Jenny en Molly zegt, en ik denk dat het ook te maken heeft met het feit dat je bij een puppy niet 100% kunt bepalen hoe hij zal zijn als ie volwassen is, en dan is het nog de vraag hoeveel van het karakter genetisch is bepaald (en dus wordt doorgegeven aan pups) en hoeveel is bepaald door opvoeding en ervaringen van de hond.
Ik kan me voorstellen dat je als fokker voor een lastig dilemma staat als je een hond hebt die komt uit generaties stabiele, gezonde honden, die zelf ook gezond is, goed gebouwd, mooi... maar bijvoorbeeld absoluut niet vertrouwd is met kinderen. Wat doe je dan? Als je redeneert dat dat vast aan de opvoeding/ervaringen ligt (niet gesocialiseerd met kinderen, gepest door kinderen oid) dan zul je waarschijnlijk denken: ik zet de hond in voor de fok. En als je redeneert dat het aan de genen ligt, dan zul je er wellicht voor kiezen de hond niet te gebruiken.
Ik vraag me eigenlijk af hoe de fokkers hier op hp met zoiets om gaan.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?