Hallo iedereen,
Ik ben een beetje een wanhopig baasje die enkel het beste wil voor mijn hondje.
Hij is een Jack Russel van 1 jaar oud en niet gecastreerd.
Hij kan zo lief zijn, maar dan is er ook een beangstigend kantje aan hem. Hij gromt vaak naar ons en stelt hem zeer agressief op met de tanden bloot, haren recht en af en toe op zijn achterpoten om te happen naar onze vingers.
Zijn mandje staat afgezonderd en zijn eten en drinken ook. Ik zal een aantal voorbeelden geven wanneer hij zo reageert.
- Hij komt naar je toe met een wat kwispelende staart en wil geaaid worden, na een paar seconden aaien veranderd zijn gedrag naar staart wat lager, buigen door zijn poten, oren anders, zijn ogen die weer die blik hebben en grommen.
- Hij ligt op zijn matje, maar om het gordijn open of dicht te doen kom je wat dichter in de buurt van zijn mat. Dan merk je dat zijn gedrag duidelijk beschermend is naar zij. Mat toe en duidelijk makend 'dit is mijn territorium'.
- Als hij rond loopt en je roept hem bij je, dan komt hij wel naar je toe maar na even begint hij te grommen.
In het begin bestrafte ik hem met mijn stem, maar na info opgezocht te hebben en uit ervaring merkte ik dat dit inderdaad niet helpt en niet juist is. Wel blijf ik nu gewoon staan en kijk naar he' zonder wat te zeggen of te doen. Dan ligt hij voor je voeten op zijn rug te grommen + te trillen.
Wat ik wel ook merk is dat, als hij neiging heeft tot happen, dat het altijd naar de vingers/handen is. We wijzen niet naar hem ofzo waardoor hij daardoor die neiging heeft.
Ik ben niet kwaad op mijn hond, want ik als baasje moet mijn hond juist opvoeden. Ik wil graag tips om hem deze gewoonte af te leren of zo'n situaties te vermijden. Ik zit een beetje met de handen in het haar.
Wat ik ook opmerk is dat hij zeer veel aan zijn geslachtsdeel ruikt of likt, ook na zo'n situatie. Ik weet nu niet of zijn hornmonen hier een rol in spelen. Castreren wil ik nog niet doen, misschien dat met het correct handelen voorbij is. Maar toch stel ik me hier een vraag bij..
Mijn hond is intelligent en ik probeer hem ook met mentale spelletjes bezig te houden. Vanaf januari ben ik ook van plan om met hem naar de hondenschool te gaan. Ik denk dat wij beiden daar enorm veel deugd aan gaan hebben :)
Ik hoop dat er mensen zijn die mij tips kunnen geven. Alvast bedankt!
Groetjes en woefjes
Vrees dat dit werk is voor een echte en goede hondentherapeut.
Het klinkt of jouw hondje je niet vertrouwt, maar tips geven zonder de hond en zijn gedrag te zien lijkt me nutteloos en zelfs gevaarlijk.
Ik sluit me helemaal aan bij luz in dit geval.
Een goede (erg belangrijk) gedragstherapeut lijkt me zeer zeker op zn plaats.
Maar dan idd wel eentje die werkt aan jullie vertrouwensband, dus die niet alleen de symptomen wilt onderdrukken .
Het is lastig te beoordelen zo, het kan ook juist speelsigheid zijn. Grommen hoeft niet altijd agressie te zijn.
Ik zou er inderdaad even een deskundige naar laten kijken. En als je wat kunt filmen zou ik filmpjes maken.
Ik zou een goede GT uitnodigen. Die kan het gedrag inschatten/beoordelen en samen met jullie een plan opstellen.
Kijk wel goed naar wie je in huis haalt. Wij hebben begin dit jaar GT Ruud Sip, regio Wijchen/ Nijmegen ingeschakeld. Erg tevreden over.
Een goede gedragstherapeut lijkt me inderdaad verstandig. Het gaan ruiken aan het geslachtsdeel kan overspringgedrag zijn doordat hij onzeker is en niet begrijpt wat je bedoelt
Ik zou inderdaad ook met een goede GT aan de slag gaan.
Ook zou ik hem eens helemaal medisch laten controleren door de dierenarts, om pijn of een andere medische oorzaak uit te sluiten.
Dit voorbeeld. Dat doet Jazz ook,uit onzekerheid.
Ik herken wel iets. Mijn hond is echt fan van mensen en toen we nog in dezelfde straat als een jeugd hostel woonden kreeg hij vaak aandacht van gasten. Bij één van de medewerkers, die hem ook regelmatig aaide, begon hij te grommen tijdens het aaien. Raar.
Soms moppert hij als hij bij me in bed ligt en ik mijn hand op zijn zij leg. Tja, ik moet mijn hand toch ergens kwijt. Andere keren dweilt mijn hele arm over hem heen en hoor ik geen gemopper.
Sinds kort gromt en half-snauwt hij naar een buurtbewoner die graag honden aait. Dobby gaat ook altijd naar hem toe voor aandacht, maar na een paar aaien is het mopperen geblazen.
Ik ben er zelf niet achter hoe of wat... ik merk geen pijn aan hem, maar misschien vind hij het niet leuk als iemand omlaag buigt om hem over bijv. de schouder te aaien. Maar verder dan dat ben ik ook nog niet gekomen.
misschien heb je daar allang aan gedacht hoor, maar ik zou in dit geval denken aan een fysieke oorzaak. Dus dat hij toch misschien ergens pijn heeft.
Ik zou als ik jou was, eerst eens naar de dierenarts gaan, zeker omdat je dit schrijft
Wat ik ook opmerk is dat hij zeer veel aan zijn geslachtsdeel ruikt of likt, ook na zo'n situatie.
Onze hond had dit ook, hij was alleen niet zo heel erg fel zoals jouw hond is. Wel was onze hond wat brommerig. Achteraf bleek dat hij een prostatitis (prostaatontsteking). Dit schijnt ontzettend pijnlijk te zijn.
En als een hond pijn heeft, moet hij het toch duidelijk maken op één of andere manier.
Als je eerst bij de dierenarts bent geweest en de problemen zijn nog niet over, dan zou ik ook een gedragstherapeut inschakelen.
Bezoekje dierenarts om te kjken of er iets lichamelijks speelt.
Het lijkt, als of hij een stukje vertrouwen mist, hij verdedigt zich zelf.
Eens met Suzanne...
Eerst even naar DA om te kijken of hij lichamelijk iets mankeert.
Zijn gedrag komt op mij ook over als een onzekere hond.
Ik heb momenteel zelf zo ééntje thuis, de Jack Russel van mijn moeder. Hij doet veel hetzelfde (behalve dat likken) maar hij bijt wél als je blijft aaien bv.
Hij is een herplaatser en heeft wel het één en ander meegemaakt.
Ik probeer niet bedreigend over te komen, ik zal altijd op mijn hurken zitten als ik hem aai of roep. Ik verhef ook nooit mijn stem. Wat ook helpt als hij opgewonden raakt en begint rond te springen is gewoon wat anders gaan doen en hem laten kalmeren, daarna opnieuw proberen.
Aai hem op plaatsen waar hij het leuk vindt : onder de kin, oortjes, flanken. Niet bovenop zijn hoofd, veel honden houden hier niet van.
Als je de gordijnen wil openen, roep hem even bij je, praat tegen hem, geef hem een snoepje en ga ondertussen naar de gordijnen. Zo vermijd je dat je intimiderend overkomt door gewoon naar hem toe te gaan.
Het zou goed zijn als je een cursus zou gaan volgen met je hondje, zorg er wel voor dat je naar een school gaat waar een zachte aanpak wordt gebruikt. Zeker geen correcties en straffen bij een onzekere hond.
Ik begin ook aan een medische oorzaak de denken. Laat de DA zeker naar de prostaat kijken
Hartelijk dank voor de reacties!
Ik heb al raad gevraagd aan de DA en deze merkt geen fysieke pijn op.
Ook vermelde hij dat mijn hondje helemaal geen agressief karakter heeft, want hij wordt graag op zijn buik geaaid enzo en je mag hem overal vastnemen of aaien.
Ik zal eens een tweede mening vragen aan een andere DA dan.
Blijkt hier dus een gebrek aan vertrouwen, had ik ook al aan gedacht maar twijfelde of het wel effectief dit zou zijn.
Aangezien er ook meerdere momenten zijn waarop we als een gewoon team zijn.
Ik zal zeker eens een GT contacteren.
Grtjs
Wat je in iedergeval kan doen,
Roep hem regelmatig bij je, geef een voertje en klaar. Doe dit de hele dag af en toe, op verschillende plekken en tijden.
Als hij op zijn kleedje ligt en wakker is, geef hem iets lekkers en ga gelijk weer weg.
Aaien, vinden niet alle honden leuk. Aai één keer en brokje. Weer één keer en brokje, dan stoppen.
Hij heeft op een een of andere manier op sommige momenten niet veel vertrouwen, is misschien soms bang dat iets afgepakt wordt, of dat hij aangeraakt wordt, of maakt niet heel veel uit waarom.
Als je dan een voertje geeft, voelen ze zich prettig, (hebben wij mensen ook, daarom eten als je je rot voelt, dat levert je een goed gevoel op, met honden het zelfde)
Honden leren oa door associeren en hij zal de voor hem lastige momenten, aan het voertje gaan koppelen. Het lastige moment, zal dus fijn gaan worden. Zijn emotie angst, niet prettig buig je om naar jippie, fijn.
Op dat moment wordt prettig dat jij er bent, ipv dat hij het eng vind.
Aaien wordt leuk, dat betekend lekkers. Bij je roepen wordt fijn, jippie, naar de baas komen is lekkers.
Als hij ligt op zijn kleedje, de zekerheid dat niets wordt afgepakt, hij krijgt alleen iets lekkers als je in de buurt bent.
Gelijdelijk aan ook met je stem gaan belonen. Wel las als jij doorheeft dat hij iets lekkers krijgt.
Je begint alleen met de voertjes, als je ziet, dat hij de voertjes verwacht, dus blij is, kan je: goed zo, gaan zeggen.
Mischien zijn urine laten controleren, je weet nooit.
KAN het zijn.
Niemand van hier kan je hondje zien.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?