Elke hond kan wat hebben ja, mijn raszuivere Weim kan ook ooit ziek worden. Maar als je een hond neemt van een stichting, goede stichting, die in een opvanggezin zit, weet je al veel meer over hoe de hond is in huis en het karakter.
Mijn jachthonden jagen ook niet zelfstandig..ik heb er 3. Soms een sprintje achter een haas als die voor ze opspringt maar thats it. Door opvoeding maar ook omdat ik weet wat erin zit en dat zijn geen extreme jachtlijnen..
Doen we!
Als het pupje nog beschikbaar is, gaan we langs om te kijken of het klikt. En toch ook goed bevragen/kijken hoe de ouders zijn, medische geschiedenis, ...
Ik hou jullie op de hoogte!
Het is niet voor niets dat volgens het fokreglement van de rasverenigingen de volgende verplichte testen op veel voorkomende erfelijke aandoeningen van beide ouders moeten worden gedaan:
Sint Bernard: Heupdysplasie en elleboog dysplasie:
http://www.sint-bernard-hond.nl/pdf/fokreglementper23.03.2015clubgew.19.11.2015.pdf
Weimaraner: Heupdysplasie
http://www.weimaraners.nl/documenten/Verenigingsfokreglement.pdf
Bovendien worden honden met bepaalde aandoeningen en karaktereigenschappen uitgesloten van de fokkerij.
Jaah dat is zo!
Ik heb expres niks gezegt ook
Chewy komt bij een erkende beagle fokker vandaan. En ik stond op de wachtlijst voor een beagle. Maar er kwam wat anders uit
En voor Ayla heb ik echt gezocht naar een goede fokker die deze kruising fokt want ik wou nog een hond zoals Chewy.
(Dat kreeg ik overigens niet, totaal ander karakter. Chewy is op en top mops in zijn brein en Ayla op en top beagle.)
Ik vind zo een nest als waar Ts nu voor kiest in elk geval wel al heel iets anders dan broodfok. De mama en papa hebben het in elk geval goed.
Ieder zijn keuze, ik was wel door gaan zoeken naar iets anders, maar als ts toch voor deze pup kiest krijg je van mij geen onvertogen woord daarover.
Veel succes!
Als je zeker weet dat dit geen hond uit de broodfok is en je hebt er een goed gevoel bij, ga het pupje gerust bekijken. Erfelijke testen zegt echt niet alles en is geen garantie dat ze gezond blijven. Ik heb een zeer verantwoord gefokte Welsh springer maar ben wel een fortuin kwijt geweest aan da kosten voor zijn allergien. Om maar te zwijgen van mijn 1e hond, een cavaliertje. Heel verantwoord gefokt, maar wat een ellende heb ik met hem gehad. Zo lang je ver blijft van broodfok kan een mix juist een hele leuke hond zijn. Het karakter kun je van tevoren ook bij een rashond niet zeker weten. Welshjes horen vriendelijk te zijn tegen andere honden, zegt de rasstandaard. De mijne is dat niet. Maw, al heb je een rashond, garanties op karakter en gezondheid heb je niet. Al heeft deze pup jachtinstinct, hoe erg is dat? Heeft mijn hond ook, logisch, het is een jachthond. Dat betekent nog niet dat je moet gaan jagen. Ik speur met hem, een leuk aalternatief. Ga gewoon kijken naar deze geweldig leuke pup en kijk of er een klik is. Ik zou ervoor gaan.
Ik zou in ieder geval de stambomen van de beide ouders vragen als ze die hebben. Daar kun je de HD uitslagen op zien van de fam. De ouders zelf zullen wel niet getest zijn als het een oeps nestje is.
Verder zou ik de naam van de mensen googlen en kijken of er niets staat op marktplaats en dergelijke sites allerlei nestjes staan van hun.
Als je gaat kijken zou ik goed opletten dat de pups opgroeien in huis. Welke andere rassen zijn er. Zijn er veel rassen en schuren niet doen. Zijn de honden sociaal. Wat gaat de fokker doen aan zindelijkheidstraining en socialisatie. Mag je de ouders zien. Zijn er smoesjes dat je niet alles mag zien of irritatie over alle vragen niet doen. Vrienden van vrienden zou me niet zoveel zeggen. Succes met het besluit!
Daar heb je uiteraard gelijk in, ik denk dat velen hier inclusief ikzelf vooral proberen te waarschuwen dat het bij een kruising niet automatisch zo is dat de pups het beste van allebei de ouders meekrijgen. Even een puntje om over na te denken. Als TS zegt het "ergste" geval is voor mij geen probleem, dan prima! Maar dan valt het haar in ieder geval niet tegen. De reden dat er hier wel kruisingen uit het asiel worden aangeraden, is omdat die toch vaak al in ieder geval een paar maanden oud zijn en een beetje ingeschat kan worden wat het karakter is en je kunt zien of de hond geen bouw heeft die compleet uit verhouding is. En trainen en opvoeden is leuk, daar kun je een hele hoop mee bereiken maar toch niet alles kun je ombuigen hoor, zeker als je geen ervaring hebt en ook nog eens jonge kinderen waar meerendeel van de tijd in zal zitten (hoe logisch ook).
Inderdaad een flinke overweging, deze pup.
Het kan best goed uitpakken hoor, als de ouders kerngezond zijn en de pup uitstekend gesocialiseerd.
Maar ja, inderdaad, dan heb je een joekemeloeris van een hond mét een jachtinstinct.......
En als die 60,70 kilo er vandoor wil, hou je dat dan??
Ik heb zelf een st Bernard meisje. Heel bewust voor dit ras gekozen o.a. wegens ontbreken van jachtinstinct.
Wij kunnen hier heerlijk door de bossen wandelen en als Wanda een ree ziet in de verte (áls ze die al ziet) dan gaat ze er niet of hooguit 5 meter achteraan.......het boeit haar niet.
Maar goed ook, anders zou ze niét los kunnen lopen én zou ik vaak ondersteboven worden getrokken als mevrouw ineens een sprintje gaat trekken.
Daar moet je dus rekening mee houden: een 70 kilo molosser met jachtinstinct.....
Het kan, alles kan. Maar bereid je voor.
Ga bv eens een wandeling maken met een volwassen st Bernard. ..
Ik heb twee zwaar gewichten, als ze willen vlieg ik er achteraan, vandaar direct als pup opvoeden, geen getrek, wees conseqwent, en dan nog, ik heb nu een jonge hond die al 65 kilo weegt, heel conseqwent zijn en het gebeurt me echt dat ik moeite heb met haar te houden......ik doe aan krachttraining, en dat helpt.......een andere hond of een poesicat, ik moet alert zijn en blijven, doe je dit van jongsaf aan dan kan je het goed in goede banen leiden...de ouste is met een vinger te sturen, jonge honden zijn soms ...tornado,s.....
Super dat je goed voorbereid daar naartoe gaat, heel veel succes gewenst en ik hoop dat het allemaal op zijn plek valt!
het is een schatje natuurlijk, dat is elke pup
Maar mij zou het niet bevallen dat de mensen zo onverantwoordelijk zijn dat dit gebeuren kon. Er zijn al veel te veel honden die op een goed plekje wachten. Dus deze mensen ook nog steunen zou voor mij te ver gaan.
Zijn beide ouders dan tenminste achteraf getest op erfelijke afwijkingen?
Laat de kinderen kennismaken met de hond en kijken hoe beide partijen reageren en als je het doet laat de kinderen de baas zijn en eten geven, laat de kinderen de hond laten zitten en pootjes geven dan komt het altijd wel goed
Veel plezier ermee
Wij hebben twee rottweiler en die zijn gek op kinderen
Het wordt jullie eerste eigen hond. Ik denk dat het hebben van een hond als klein kind (en dus niet verantwoordelijk voor de opvoeding van de hond) niet heel erg meetelt voor de hoeveel ervaring die jullie met honden hebben. Als eerste hond zou ik deze kruising toch wel wat heftig vinden. Het kan natuurlijk een hondje worden dat heel rustig en leergierig is, maar je kan een 80 kilo wegende felle hond met jachtinstinct krijgen.
Toegegeven: het is een schat om te zien. Maar dat zijn alle pups. Ga eerst voor jezelf na wat je wil. Deze hond zal zich waarschijnlijk niet lenen voor een parcours behendigheid of een lekker stuk hardlopen. Meenemen naar een warm land zal misschien ook een uitdaging worden.
En denk ook aan het praktische aspect. Een hond van dat formaat past wat minder makkelijk in een bench, heeft vaak een behoorlijk zware blaf (buren) neemt ruimte in de auto in, neemt veel meer zand mee naar binnen dan een middelslag hond, is een heel stuk sterker (onderschat dit niet...mijn 26 kilo wegende windhondkruising kan mij door een explosieve sprong al onderuit trekken).
Van sint bernards weet ik niet zoveel. Ik weet dat wij er nu één op de hondenschool hebben waar geen land mee te bezeilen is (agressief naar andere honden toen), maar dat is een uitzondering. De weimaraner daarentegen is een pittig ras. Een prachtig ras, maar zeker een ras waarvoor je sterk in je schoenen moet staan.
Jongens jongens jongens..
Als de pup nog niet weg is en afgekeurd voor therapie, zou ik zeker even kijken. Een oeps-nestje komt zeker vaak voor, dus trek je niet teveel aan van alle mensen die je vertellen dat het brookfok is.. al helemaal niet als het vrienden van vrienden zijn.
Wel zou ik idd even kijken naar ergelijke ziektes en testen bij de ouderdieren. Als jij een goed gevoel hebt bij de pup en zeker weet dat de hond niet ziek is, gewoon doen. Het lijkt me dat je de hond alles kan bieden, als ik zie wat je schrijft.
Bente, je wilt niet weten hoeveel oepsnestjes uiteindelijk uit de broodfok blijken te komen. Die mensen zijn zo verschrikkelijk handig, die brengen hun nestjes gewoon bij andere mensen onder en de pups worden dan verkocht als oepsnestje.
Gaan kijken, zeker met de kinderen, is natuurlijk heeeel gevaarlijk.
Heb je ooit al eens iemand gesproken die niet vertederd werd door een nest pups?
Topic opener vertelt ons dat het goede vrienden zijn die dit nestje hebben laten gebeuren....dan weet topic opener heel goed dat het niet uit de broodfok komt.
nou, quote : " Eigenaars zijn vrienden van goede vrienden.".
inderdaad is dit een beruchte broodfoktruc
Ik ben niet tegen kruisingen en ook niet tegen fokken zonder stamboom. Maar ik vind wel dat als je voor een kruising gaat dat je dan is heel goed moet bekijken waarmee er gefokt wordt. Oeps nestjes, tja helaas gebeurd dit nog steeds en soms is het ook een simpel excuus die ze gebruiken voor een rare kruising die ontstaan is door onoplettendheid of omdat ze gewoon een leuk nest willen en maar wat doen en het dan Oeps nest noemen.
Als je voor een kruising, of een asielhond of een buitenlandse hond, gaat. Dan moet je gewoon zeker rekening houden met ziektes, apart gedrag al dan niet een rugzak.
Ik moet zeggen dat ik nooit voor deze kruising zou kiezen vooral niet omdat een berner nou niet een bepaald gezond ras is. Volgens mij is de leeftijdsverwachting maar 8 jaar of misschien zelfs 6?
Dus als de berner nergens op getest is en je weet niet of deze goed gefokt is zou ik deze gok niet wagen. Maar dat is persoonlijk natuurlijk!
Edit, las nu net pas dat het om een sint benard ging... dat ras ken ik verder niet zo goed.
Dit zie ik vaak. Je leest niet goed. TS zegt "het zijn goede vrienden van vrienden", een beetje meer vertrouwen mag ook wel..
Als dit er niet bij had gestaan had ik het ook niet aangeraden. Maar dat staat het wel.
Gewoon zorgen dat je meer te weten komt over de ouderdieren. Dan weet je gauw genoeg of je verder wil gaan met deze pup of toch liever een ander hondje zoekt.
Verder denk ik ook dat veel mensen hier hun reactie schrijven uit het standpunt "rashonden zijn wat IK het beste vind" wat ook niet zo behulpzaam kan zijn.
Doe wat goed voelt, maar denk na.
Nou maar even later staat er, dat het al het 2e nest is uit dezelfde combinatie.
Dan is er niet echt sprake meer van een oeps nestje, maar bewust vermeerderen van pups voor de verkoop.
Ja dit inderdaad.
En "oeps nestjes" zijn nog tot heel lang na bevruchting op te lossen met 2 simpele prikken bij de DA.
Ik denk dat hier eerder sprake is van een "pret nest"
En dat geeft op zich niet maar het moet wel verantwoord zijn.
En dit klinkt allemaal niet verantwoord.
Bedankt voor al jullie reacties! Ze helpen echt om te weten waarop we moeten letten.
Wat betreft broodfok, ik heb, dacht ik, nergens gezegd dat het al het 2e oeps-nestje was... Dat is het alleszins niet. Ik ben er echt wel zeker van dat het hier over onoplettende hondenbaasjes gaat. Wat natuurlijk ook niet echt ok is.
We weten nog niet of het hondje geschikt bevonden is om als therapiehond te dienen. Zo ja, is ze sowieso niet voor ons. Zo nee, wacht ons de beslissing om al dan niet te gaan kijken. Want zoals iemand hier op het forum al zei, kijken met kinderen en zonder pup thuiskomen , zit er waarschijnlijk niet in.
Ik hou jullie op de hoogte!
Ik heb het ook niet helemaal handig verwoord...
Ik bedoelde eigenlijk dit zinnetje: Een oeps-nestje komt zeker vaak voor, dus trek je niet teveel aan van alle mensen die je vertellen dat het brookfok is.
En dan bedoelde ik eigenlijk te zeggen dat veel oepsnestjes van broodfokkers komen. Ik bedoelde niet dit nestje ermee.
Maar desondanks moet je wel blijven opletten, want ookal ken je de mensen waar je de pup koopt, je kan wel degelijk een pup kopen met behoorlijk erfelijke afwijkingen. Goed ook om uit te zoeken waar en van welke fokker de ouderdieren van de pup vandaan komen.
Lieve, denk eerst goed na voor je, met of zonder kids naar die al die schattige pup gaat kijken......
Realiseer je héél goed dat dit sowieso een echt forse hond gaat worden. En dat jouw kinderen nog jarenlang te jong zijn om alleen met zo'n grote, sterke hond te wandelen.
En nogmaals: doe eens een proef wandeling met een volwassen st Bernard. Neem het hele gezin mee en beleef dit eens uitgebreid. En bespreek dat met elkaar.......
Bereid je voor, wil ik maar zeggen.
En vraag om schriftelijk bewijs( als dat er is) van gezondheidschecks van de ouder honden.
Juist! Dan zitten we toch redelijk op één lijn ;)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?