Vorige week met onze Chop naar de DA geweest voor zijn tweede puppy enting en eenmaal daar natuurlijk even nagekeken.
Chop is nu 11 weken oud, weegt een mooie 6,1 kg en doet het prima.
Maar het hartje kon de DA niet goed horen en dus wordt er over 3 weken nog eens geluisterd naar een eventueel hartruisje.
Het is dezelfde DA die de eerste puppyenting gaf toen Chop nog in het nest lag en toen was er niks van een hartruisje te horen.
Zelf wist de DA het ook niet zeker te zeggen en kon het ook zo zijn dat ze het gewoon niet goed kon horen omdat Chop lekker druk was.
Nu denk ik zelf dat het met een sisser afloopt want Chop is een lieve, vrolijke, speelse en alerte puppy maar tóch blijft het knagen.
Ik weet helemaal niet wat er gebeurd als hij toch een hartruisje blijkt te hebben.
Moet ik dan denken aan een lijdensweg voor het beestje?
Of kunnen ze eroverheen groeien?
Of misschien een leven lang medicatie?
Volgens mij kunnen ze daar zeker over heen groeien hoor!
Ons dochtertje had ook een hartruisje, voor een korte periode. Nu is weer weg
Misschien een gekke vergelijking, maar ik zou toch proberen je geen zorgen te maken!
Ik hoop ook dat dit met een sisser afloopt.
Mocht er toch een hartruis zijn, dan kan je om de oorzaak te weten te komen een kleuren doppler hartecho laten maken.
Afhankelijk van de oorzaak en de ernst, zoals bijv. een lekkende hartklep zal men medicatie gaan inzetten of nog niet en pas in een later stadium. Dierenartsen zullen er alles aan doen om de hond niet te laten lijden.
Ook is belangrijk om te weten of het een erfelijke aandoening betreft. Zo ja, dan is de fokker wettelijk aansprakelijk en zal hij/zij moeten bewijzen, dat hij/zij er alles aan gedaan heeft om dit te voorkomen. In dit geval een test van beide ouders door middel van een echo kleuren doppler van het hart. Hij/zij moet een goede uitslag kunnen tonen van deze echo. Dit geldt ook voor hobby-, pretnest fokkers en fokkers van een oepsnest.
http://www.diergeneeskunde.nl/ziektebeeld/cardiologie-gezelschapsdieren/echocardiografie/
Ik hoop dat uiteindelijk blijkt, dat je deze info niet nodig hebt.
Je ziet het vaker voorkomen bij pups en kittens. Een van mijn katten had ook een hartruisje als kitten, is ze inmiddels over heen gegroeid. In de meeste gevallen groeien ze hier gewoon over heen. Ik zou het wel in de gaten houden. Als hij rond een jaar nog een ruisje heeft zou ik zeker wel een hartecho laten maken, die kan dan meer duidelijkheid geven.
Ik zou me nog niet teveel druk maken
Eennhartruis is geen diagnose. Hoe erg het is hangt af van de oorzaak van de hartruis. Die kan volkomen onschuldig zijn en zelfs vanzelf overgaan. En het kan een ernstige hartafwijking betreffen die tot een vroege dood leidt. En alles daar tussenin.
Zonder onderzoek door een cardioloog is het gokken. Bij mensen zit je met je baby binnen de kortste keren bij een cardioloog.
http://criticalcaredvm.com/heart-murmur-should-you-be-worried-about-your-pet/
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?