Hallo iedereen,
ik ben nieuw hier en heb al onmiddellijk een vraag. Ik heb twee honden geadopteerd uit het asiel (beiden geen rashonden), ongeveer een jaar geleden nu. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan in dit asiel en werd verliefd op een erg getraumatiseerde (mishandelde) hond, toen ze me leerde vertrouwen kon ik niet anders dan haar een thuis bieden. Met mij en mijn partner is ze echt een schatje, ze vertrouwd ons volledig. Maar een jaar later hebben we nog altijd problemen met andere mensen, ze blijft blaffen en uithalen (aan de lijn) uit agressie. We weten niet of het nu net beter is om haar zoveel mogelijk met mensen in contact te brengen of net niet. Als we ze meenemen naar een openbare plaats, maakt ze het te bont. Als er mensen op bezoek komen bij ons thuis, dan sluiten we haar eerst op in de woonkamer tot onze bezoeker in de keuken rustig neerzitten. Dan komt ze erbij en legt ze zich neer in onze buurt. Maar vanaf dat iemand zich rechtzet, staat ze weer scherp! We moeten haar de hele tijd in het oog houden en laten haar niet bij mensen alleen (en al zeker niet bij kinderen).
Onze vrienden kunnen niet altijd veel tijd vrijmaken om te helpen trainen en mijn ouders zijn gewoon te bang van honden...
Iemand tips?
Alvast bedankt
Welkom op hp er zal je wel iemand kunnen helpen denk ik véél geluk met je lieverds
Op zoek naar een goede gedragstherapeut en het liefst 1 die gespecialiseerd is in BAT training.
Welkom en wat goed dat jullie deze angstige hond weer vertrouwen in jullie hebben kunnen geven.
Jullie lijken me het goed aan te pakken, ik herken het ook wel.
Misschien is het een idee dat je haar alleen gedoseerd bij bezoek laat en haar af en toe een time out geeft om wat spanning te verminderen voor haar, of op een veilig plekje in de kamer op afstand evt. met een veiligheidshekje zodat ze zich niet bedreigd voelt.
Ik weet niet of je zoiets er ooit helemaal uit kan krijgen, misschien is de hond van karakter uit ook heel waaks, dan wordt het lastiger als niet alleen de angst meespeelt maar ook het karakter.
Wat is ze voor kruising zo op het oog en van karakter?
Het advies van de mannen, daar ga ik in mee, met BAT zou je vast geholpen kunnen worden.
Bedankt voor jullie reacties.
Ik vrees ook dat we het er nooit helemaal uit zullen krijgen, maar het zou toch leuk zijn als onze vrienden gewoon op bezoek kunnen komen. Ik ga zeker eens informeren naar BAT training.
Dobry, ze heeft denk ik wat Kelpie en Duitse Herder in zich, ze is inderdaad erg waakzaam en beschermend, ook tegenover onze andere hond.
ik ben nu het boek van Grisha Stewart BAT2 aan het lezen en het lijkt me zeker een mooie manier om je hond te leren aan bezoek te wennen, er wordt ook met heel veel dingen rekening gehouden.
In huis is natuurlijk ook heel weinig ruimte, en dan kan bezoek al gauw te bedreigend overkomen, elke beweging kan dan weer extra spanning opleveren voor de hond.
Het lijkt me een mooie kruising ik ben nu benieuwd hoe ze er uit ziet
Wat anderen jouw hond hebben aangedaan, verreist zoveel meer tijd om het weer te laten vergeten.
Die rugzak vrees ik, kan nooit worden leeggemaakt.
Maar hey een deel kan je best goedmaken, maar zal tijd vergen en vooral geduld.
Kan je haar tijdelijk niet in andere kamer zetten vóór je bezoek komt ?
Bezoek moet fijn zijn en mag geen stress geven voor jou, de hond en de bezoekers.
Moeilijk he man om zoiets in huis te hebben , maar moeilijk lukt ook. Zeker als ze naar jullie toe lief is.
Volhouden aub. Mijn respect heb je .
Super dat jullie hen een liefdevolle thuis hebben gegeven!
Ik sluit me alvast aan bij het BAT advies van hierboven.
Ook honden hebben, net als mensen, een persoonlijk ruimte. Een ruimte van zodra die betreden wordt er een ongemakkelijk gevoel ontstaat.
Honden hebben nood aan een veilig gevoel. Vandaar dat een aantal elementen een grote tot hele grote rol spelen.
Voorspelbaarheid en duidelijkheid mag je vooraan op het lijstje zetten. Zo weet de hand waaraan en waaraf.
Thuis is ook zo'n veilige thuishaven voor de hond. Vandaar dat ook veel honden het moeilijk hebben wanneer dat territorium door andere wordt betreden. Dat veilig gevoel en voorspelbaarheid valt weg. Dus zolang het bezoek netjes blijft zitten, niet te veel beweegt of te enthousiast ademt, kan het nog net voor bepaalde honden.
Wanneer ze recht staan zijn al heel wat meer bedreigend. Belangrijk is dat men geen oogcontact met de hond maakt, rustig blijft en praat alsook vermijd om rechtstreeks ergens naartoe te gaan;
Ook buiten zijn deze handelingen bedreigend. mensen stappen snel ergens naartoe, druk druk druk, dus het moet vlotjes vooruit gaan in onze maatschappij. Dus er is voor de hond geen enkele voorspelbaarheid. Zij weten niet dat deze mensen zich haasten om de bus nog te kunnen halen of nog snel mee te kunnen oversteken. En ga zo maar door.
Stel dat jij slachtoffer was van mishandeling. En wet zetten je in Tokio neer op een druk verkeerspunt.
Je bent al enorm kwetsbaar door het opgelopen trama. Je verstaat totaal niets van wat je ziet en hoort. En rondom krioelt het van de mensen, die je amper zien staan en bijna omver lopen.
Dit gaat een enorm zware stress veroorzaken en zou je het liefst van al zo snel mogelijk willen vluchten. Ver weg van die enge plek.
Alleen je hond kan niet vluchten vanwege de hals en leiband met daaraan nog een gewicht in de vorm van een 2voeter aan bevestigd. Als hond is dan het enige wat je kan is uithalen en verwittigen dat ze uit de buurt moeten blijven.
Dus voor gemoedstoestand van je hond zou ik de drukke plekken mijden. Of toch zeker een heel grote afstand creëren, zodat je hond kan leren en ondervinden dat dit gebied helemaal niet zo vijandig is als dat het aanvoelt.
Zie je als mens is het allemaal heel duidelijk en vanzelfsprekend. Jullie weten wat en wie alles is. Maar voor de hond is het allemaal niet zo vanzelfsprekend. Dat lawaai, die drukte, die mensen..... wie zegt dat er niet weer iets van ellende kan gebeuren?
Dus is het van groot belang dat je afstand houdt. Hoe groot die moet zijn? Dat hangt van hond tot hond af. Belangrijk is de lichaamstaal te kennen, zodat je de hond kan lezen. Wetende dat de afstand wel of niet groot genoeg is. Als je zeker weet dat de afstand voldoende groot is, kan je de hond ook wat gezond lekkers geven. Als hij rustig blijft staan beloon je voor het rustig zijn. En voor de hond ontstaat er een positieve link.
Voldoende van alles verwijderd kan je ook gebruik maken van een langere lijn (uiteraard echt wel ver genoeg van voorbijgangers). Maar zo heeft de hond ook de kans om te leren terug hond te worden en te gaan snuffelen. Die bezorgt hen heel veel info, maar tegelijk worden ze daar ook rustig van. Het snuffelen kan je ook aansporen door wat gezond lekkers (zoals bvb gedroogd vlees of kleine stukjes rauw rundsstoofvlees) vlakbij op de grond in het rond te strooien.
Hier kan je al een beetje mee aan de slag terwijl je op zoek gaat naar een BAT plaats (eentje zonder water en zand )
Succes.
Bedankt Anny en lance. We begrijpen heel goed dat ze nooit over haar trauma heen zal komen, maar zoals je zegt moet elk bezoek geen hele hoop stress meebrengen. We wonen nogal klein en in de woonkamer staat haar bedje, waar ze zich het veiligst voelt, dus daar laten we haar dan zitten voor het bezoek binnenkomt. Nadien zetten we de deur open en dan komt ze meestal bij ons zitten, maar dan moeten we er steeds aan denken haar weer weg te steken of vast te houden als iemand zich rechtzet. Op zich niet zo'n groot probleem, het enige is dat onze beste vrienden twee kleine kindjes hebben en die dus nooit echt bij ons binnen kunnen...
Bedankt voor je tips, Eliane. We zeggen tegen iedereen die op bezoek komt om geen oogcontact te maken. Het probleem is eigenlijk vaak dat onze andere hond nieuwsgierig komt kijken naar die leuke mensen (hij houdt wel van mensen) en zij dan meekomt natuurlijk. Onze vrienden hebben ook helemaal geen tijd om vaak op bezoek te komen om te trainen enzo, en dan hebben ze meestal hun kinderen bij... Op zoek naar een trainingspartner dus. Het enige wat ik denk: ze kan wel leren om iemand te vertrouwen (kijk naar maar ons en enkele andere medewerkers van het asiel), maar dat lijkt niet te helpen om de volgende vreemdeling sneller te vertrouwen.
ziezo Dobry:
o wauw, daar word je spontaan verliefd op wat een mooie hond
Staat eigenlijk al ergens Bachbloesems aangeraden, je schijnt een mix te hebben speciaal voor herplaatsers samengesteld.
Ik heb voor mijn herplaatser ook Bach bloesem gebruikt en vond het wel degelijk verschil maken. Al is het natuurlijk geen tovermiddel ook.
Hebben jullie al uitgekeken naar een BAT begeleider?
Zeer knappe dame.
maar dat lijkt niet te helpen om de volgende vreemdeling sneller te vertrouwen.
Nee dat is daar inderdaad geen leidraad voor. helaas.
Geduld, kalmte, rust, voorspelbaarheid, zijn heel belangrijke ingrediënten in de cocktail samenstelling om vertrouwen op te bouwen.
Om heel eerlijk te zijn zie ik niets terug van Kelpie, eerder een Saarlooswolfhond. Qua karakter zou dit denk ik ook beter passen.... En dan denk ik door de kruising komt de hond in conflict: de aangeboren schuwheid van de Saarloos en het waakzame en beschermende van een Herder. Ik denk dat de hond daardoor angstagressie vertoont. En daarvoor hoeft de hond niet eens getraumatiseerd of mishandeld zijn. (Tenzij dat je dit zeker weet natuurlijk).
Bedankt Dobry, ja we zijn helemaal verliefd op haar :-)
Ik ga eens meer onderzoek doen naar die Bachbloesems, het is mss geen wondermiddel, maar alle beetjes helpen.
Ja, ik heb een e-mail gestuurd naar een BAT specialiste en heb ook al een leuk telefoongesprek gehad met een hondentrainer die er wel wat vanaf weet. Ik hou jullie op de hoogte!
Bedankt voor je reactie Gea, je zou weleens gelijk kunnen hebben. Het klinkt inderdaad logisch dat deze twee karaktereigenschappen met elkaar in conflict komen. Ja, we weten zeker dat ze vroeger mishandeld werd bij haar eigenaar :-(
vreselijk die mishandelingen, weet je verder iets over haar achtergrond? Of is er ergens nog iets te achterhalen over haar verleden?
(gewoon uit belangstelling)
Heel moeilijk Dobry,
de mensen van het asiel hebben haar weggehaald bij een eigenaar die haar mishandelde, die is ondertussen overleden. Dat is alles wat ik weet. Aangezien ze in het begin bang was van borstels en zelfs ging lopen als ik haar leeg etensbakje nam, weet ik dat ze moet geslagen zijn met allerlei voorwerpen. Nu is dat veel beter, maar als ik per ongeluk iets laat vallen ofzo, springt ze ook iedere keer weg (maar dat doen wel meer honden denk ik).
Ik wil eigenlijk ook niet teveel stilstaan bij dat verleden, ze leeft nu bij ons als een echt prinsesje en dat verdient ze :-)
Fun dat ze nu jou nu is ze verdienen allen een gouden mandje
ja hoor, ze heeft het nu helemaal prima, dat heeft ze zeker verdiend
Ondertussen een eerste trainingssessie achter de rug, maar eigenlijk een beetje ontmoedigd...
De trainer kon (zoals verwacht) niet te dicht in de buurt komen, ik moest haar ondertussen afleiden met een lekker stukje kip, maar als een vreemde te dichtbij komt, verliest ze alle interesse in het eten en gaat haar haar rechtop staan. Ik weet dat het nog maar een eerste kennismaking was en dat we vooral moeten doorzetten, maar soms is het moeilijk...
De hondentrainster heeft ons wel nog enkele nuttige tips meegegeven en we gaan ermee aan de slag, onze lieve meid verdient het!
Allereerst super fijn dat jullie haar willen helpen en een fijn huis willen bieden
Wat betreft de trainer, wat wilde die doen dan? In welke context (situatie/binnen/buiten) moest jij de hond afleiden?
Hoe dichtbij wilde ze komen dan?
Dan wilde deze te snel en te 'rechtdoor'. Als je samen op loopt, naast elkaar en de hond aan jou andere kant, dus niet dat de hond en het vreemde mens in een frontale ontmoeting komen, dan is er echt al bij heel veel angstige honden al een wereld van verschil.(en natuurlijk geen aandacht aan denken en geen oogcontact maken,angstige honden letten er heel erg op dat ze geen aandacht krijg en van mensen, doen mensen net alsof ze er niet zijn en absoluut geen oogcontact maken, dan is er (heel vaak) niks aan de hand.Ze zien dat het vreemde mens niks met ze wil.
En dan ook buiten samen wandelen, na een 10 min. samen naar huis lopen, dan heb je ook al een héle andere situatie dan wanneer je hond thuis is en zich overvallen voelt door alle vreemde mensen die binnen komen.
Hoe is de GT begonnen...zo je huis binnen gestapt?
Bedankt voor jullie reacties. We waren buiten in de tuin en ik moest de hond afleiden terwijl deze persoon voorbij liep (op enkele meters afstand), maar zelfs dat wilde onze meid niet hebben. Natuurlijk is ze niet onmiddellijk ons huis binnengestapt, dat zou een beetje te gek voor woorden zijn. Volgende keer gaan we het nogmaals proberen, misschien op een wandeling met de trainer op een afstandje volgen en met stukjes kip.
Blijven volhouden en veel liefde geven...
Een tuin is ook nog lastig aangezien er (in de meeste gevallen) een omheining is, dus de hond kan nog steeds het gevoel hebben niet weg te kunnen.
Neemt ze wel snoepjes aan in zo'n situatie?
Ja, daar heb je een punt, maar buiten de tuin mag ze niet los, ze is altijd aan de lijn.
Ze neemt snoepjes aan, maar van zodra iemand té dicht komt (zo'n 4 tot 5 meter) gaat haar aandacht daar naartoe...
Heb je een lange lijn (geen flex en minimaal 5 meter)?
Mijn hond loopt altijd aan een 10 meter lijn.
Als er iets/iemand is wat ze spannend vindt krijgt ze de ruimte om dit te ontwijken. Ik volg haar dan dus ook.
Deze controle heeft haar een hoop geholpen.
Mijn 'doel' zou dan ook eerder zijn om de hond de optie te geven of ze kennis wil maken of niet.
Dus samen oplopen, op ruime afstand van elkaar. En de hond dan de optie geven of ze toenadering wil of niet.
En dus niet de trainer die besluit wanneer ze dichterbij komt.
En het is een lange weg hoor, mijn hond vind bepaalde vreemde mensen ook nog heel spannend, maar dit is wel de manier waarop ze snel ontspant bij mensen. Dus door haar alle ruimte en controle te geven.
Trainen om haar te leren dat ze ruimte mag creëeren.en op haar plek nooit iemand bij komt.
Verder naar wat ik hoor als ex hondenbezitter en leek. Zou ik gevoelsmatig absoluut niet forceren.
Boog eromheen. Geen mensenmassa's opzoeken. Haar leren dat jij als begeleider altijd voldoende ruimte creëert. En daarmee als voorbeeld geven dat zijzelf ruimte kan en mag creëeren.
Zodat zij geen angst hoeft op te lossen wat enkel stressverhogent werkt.
Ik zou richten op rust ontspanning vertrouwen wat ze in jullie heeft bevestigen door haar in bescherming te nemen.
Ze hoeft geen contact met vreemden. Wel kan ze leren dat als er bezoek is zij op haar plek en eventueel andere gepaste ruimte veilig is.
Ze haar niet zullen benaderen. Als zij toe is aan werken aan contact met anderen dan laat ze dat zelf wel zien.
Bovenstaande is puur gebaseerd op basis van mijn gevoel. Hoe ik denk dat ik het zou doen.
Bedankt Yara, dat zijn goede tips, we gaan zeker eens kijken voor een lange lijn...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?