Hoi allemaal... Ik weet dat een pup nu eenmaal bijt, maar ik zou willen weten als er eventueel tips zijn om dit af te leren. Vooral naar mij (baasje) bijt mijn pup van 5 maanden wel regelmatig in mijn benen als ik wandel, bij het aaien regelmatig, etc. Het is vrij speels maar als ik hem dan wil weg duwen (omdat hij soms toch wel pijn doet met zijn scherpe tandjes), wordt hij boos en wordt het erger. Ik weet niet goed hoe te reageren, negeren gaat niet altijd omdat hij me wel pijn doet soms. Ook als er bezoek komt, is hij enthousiast en springt hij op/spelend bijten... maar dat is niet aangenaam voor mijn bezoek. Iemand goede tips???
Groetjes Romina
Je zou hem eventueel als hij in je benen bijt afleiding kunnen geven met wat anders.
zoals bijv. Een lekker kluifje of een speeltje.
heb er hier ook last van mijn shih tzu bijt ook speels in mijn handen.
dan geef ik hem gelijk z'n favoriete kluifje.
dan is hij daar even zoet mee en vergeet hij dat hij in mijn handen bijt.
zo zou ik het oplossen succes.
Beer was ook een happer, vooral als hij moe was. Op tijd rust geven hielp vaak al, bijten voorkomen werkte het beste.
Mocht het toch gebeuren dan stopte ik accuut met aandacht geven. Niet aaien, niks zeggen, geen oogcontact.
Als je gaat wegduwen gaat hij het als een spel zien. Dus word hij wat fanatieker.
Wanneer gaat hij bijten tijdens de wandeling?
Wat je zowiezo kan doen is lekkere hoge regenlaarzen aandoen. Dan raken de puppytandjes je al minder en is negeren al makkelijker.
Wat doen jullie op een dag met hem? (Balans tussen inspanning en rust)
Als hij bijt tijdens het aaien zou ik de wissel truc doen. Dus een speeltje of botje pakken waar hij in mag bijten. En dan uitgebreid belonen als hij daar in bijt.
Wat hier hielp als hij toch nog doorging met focussen en bijten op mijn hand. Dan stopte ik direct met wat ik aan het doen was en stond ik op en liep even weg.
Als er bezoek komt doe hem dan even aan de lijn. Laat het bezoek hem volledig negeren tot hij goed gedrag vertoond (met 4 poten op de grond)
Als je hem aait en hij gaat bijten, vraagt hij je eigenlijk op dat moment niet te aaien. Soms willen ze gewoon niet geaaid.
Het kan dat hij even rust wilt, of een andere rede.
Bijten tijdens het wandelen, kan omdat zijn koppie net even te vol zit, net te moe is.
Als je hem weg duwt, is dat voor hem een extra irritatie, daarom zo boos reageren.
Je zou de wandeling zo moeten maken, dat je voorbent, dat hij gaat bijten, dus dat het niet te veel,wordt.
Weet niet hoeveel je op een dag doet, geef je hem wel genoeg rust?
Heb je een bench? Als bezoek komt, is dat te spannend voor hem. Doe hem van te voren in een bench, lekkere kluif erbij en als bezoek eenmaal zit en hij rustig is, deurtje open.
Zo leer je dat bezoek jou taak is en dat als hij rustig is, hij er bij mag.
Wordt hij weer druk, weer de bench in.
hi Romi, wij hebben een boxer pup van 4 maanden. Ook een enorme bijter. Wordt al wel steeds minder gelukkig. Ik doe tijdens het wandelen inderdaad laarzen aan zodat hij al veel minder bijt. Doet hij het toch dan zeg ik rustig zit en strooi snoepjes op het veld. Die moet hij dan zoeken. Snuffelen werkt namelijk ontspannend voor een hond. Kreeg deze tip op de puppycursus omdat op zo een moment z'n koppie gewoon te vol zit met indrukken en hij dit gaat afreageren middels bijten. Voorkomen lukt niet altijd dus positief afleiden en vooral rustig blijven werkt heel goed. Het wordt vanzelf minder. Hoe bozer je wordt of hoe meer je het tegen wil houden door duwen of trekken aan de riem hoe harder hij gaat bijten. Daar zijn we al heel snel achtergekomen. Proberen niet te doen ook al kunnen die tandjes inderdaad verrekte scherp zijn ;-).
Springen bij bezoek. Meteen laag leren en het springen tegenhouden. Is hij rustig en staat hij met 4 poten op de grond dan pas aandacht geven en belonen.
Ik ga mijn best doen met het te negeren. Wat wij overdag doen is eigenlijk proberen op tijd en stond hem zijn rust geven en ook wel wandelingen, of hem eens goed laten rennen... dus zou niet weten of het daaraan ligt. Volgens mij is het bijna een gewoonte geworden, als ik hem aai , even erna bijt hij en moet ik stoppen. Of aan onze kleren hangen waardoor al veel broeken/bloesjes met gaten zijn . Ik ga er toch heel consequent in moeten gaan zijn denk ik.
Ga je tips onthouden... Bedankt
Puppy - time ......
Waar en wanneer aai je de pup?
Mogelijk heeft de pup het nogal druk met druk zijnde. Als je (een groep) honden tegen elkaar bezig ziet zoals op onderstaand filmpje
https://www.youtube.com/watch?v=uyNKPR859Vw
Daar is ons lichaam niet tegen bestand. En zeker die puppy tandjes .... dat is afzien voor ons. Hondengedrag is niet gelijk aan mensen gedrag. En afhankelijk van hoe de gemoedstoestand is kan het sosm best heftig zijn. Het is hier ook al gemeld, hoe meer je de hond weg duwt? Hoe vinniger ze meestal worden.
Tot wanneer we kunnen toveren, zullen we het voorlopig anders moeten oplossen
Honden hebben hun gedrag. Een aantal zaken van dat gedrag vinden wij (als mens) niet echt leuk of niet kunnen. En je kan dan op verschillende manieren reageren.
Het aangenaamste voor iedereen en ook het meest leerrijke vind ik dat je door op een positieve manier het ongewenste gedrag gaat ombuigen naar gewenst gedrag. Het is ook de meest respectvolle manier naar je hond toe. Het ene valt weg maar er komt iets anders in de plaats.
Zo ook met bezoek (heel wat honden vinden dit super opwindend) en veranderen heel wat honden in een op hol geslagen pingpong bal.
Zelf ben ik geen voorstander om een hond dan in een bench te steken of vast aan de leiband te maken.
Leer gewoon dat je hond moet rustig worden en blijven. Een goed hulpmiddel hierbij is gedroogde vissnacks.
Op uitzonderingen na vinden honden dit een super snack. (Deze vis is een prikkel, bezoek is ook een prikkel. En de hele opzet is dat de vis/prikkel beter en interessanter is dan de bezoek prikkel.
Er is ook een oefening voor, maar dat is helaas te lang om hier uit te leggen.
Wanneer er bezoek komt, spreek dan met hen op voorhand af dat je gaat oefenen bij hun aankomst. Dat je ze wat langer aan de deur laat staan.
Wanneer de mensen aanbellen (je visjes heb je al klaargelegd - hopelijk hoog genoeg ) vraag je de pup tot bij jou. Is hij te opgewonden? Dan laat je de vis ruiken tot je zijn aandacht hebt. Als hij dan plots aandacht heeft voor jou en rustiger wordt, mag je direct belonen. In het begin ja je veel en snel opeenvolgend snackjes (beloning) geven. In vergelijking met gedroogde vleesbrokjes moeten ze hier wel een paar keer op kauwen. Als de pup rustiger is kan je het bezoek binnen laten, maar zie steeds dat je visjes vast hebt. De bedoeling is dat het bezoek ondertussen binnen kan en jij nog steeds met de pup en visjes bezig bent. Laat het bezoek ondertussen plaats nemen, maar ook hier nog steeds vis en pup bij elkaar.
In het algemeen worden ze ook rustiger al het bezoek zit. Maar ook dan hoeft er geen demonstratie van pup enthousiasme plaats te vinden. Als je pup een mand heeft ga dan met de pup mee naar de mand. Ook weer belonen als hij meegaat. Je kan ook desgewenst daar je pup een groot stuk gedroogde kophuid geven. Zodat hij alleen maar oog krijgt voor wat voor hem bedoeld is.
Oefen dit dagelijks als je kan. En ook liefst afwisselen van mensen. Anders is de kans heel groot dat hij dit gaat linken aan bepaalde personen.
Als je pup wil gaan ruiken welke geuren het bezoek bij heeft. Dat is vrij normaal. Maar hij moet wel leren van rustig te worden en te blijven.
Je gaat uiteindelijk veel minder "visjes" moeten geven. Je bouwt de oefening op en het geven van af. Maar nooit helemaal stoppen. Je hebt dit gebruikt om je hond iets aan te leren en te belonen voor wat hij goed deed. Dus als je stopt creëer je onzekerheid.
Tot zover de korte uitleg
SUPER!!! Dank je wel voor je interessante uitleg, ben blij dat ik hier op dit forum met al mijn vragen terecht kan, ook omdat het mijn eerste hond is weet ik soms niet wat ik best doe bij een bepaald gedrag bijvoorbeeld.
Ik ga mij zeker zo visjes aanschaffen Eliane, goede tip, maar waar haal jij ze? Gewoon bij een dierenwinkel?
Alvast heel hartelijk bedankt om je tijd te nemen, aan iedereen hier trouwens.
Groetjes Romina
Er zijn dierenwinkels die zich specialiseren in gezonde voeding en snacks voor honden. Heb je dat niet in de buurt, dan kan je dit ook online bestellen.
Heb niet alles gelezen, maar las iets over springen tegen bezoek.. Iemand op cursus had daar ook last van. Tip van van de trainer was om de hond, mits het te doen is natuurlijk, z'n gang te laten gaan ( bezoek negeert hem) en wanneer ie stopt dat jij clickt met een clicker en t bezoek geeft hem wat lekkers. Zo zou de hond denken dat jij controle hebt over het bezoek .
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?