hoi allemaal, wij hebben een herder pup van 14 weken. Gaat enorm goed en op cursus leren we super veel. Heb wel een vraag.... Mag je al van een pup van 14 weken verwachten dat hij naar je komt als je roept? Hij blijft wel in m'n buurt als hij los loopt. En zonder afleiding komt hij ook keurig als ik roep. Er is alleen vaak afleiding in de vorm van andere honden en mensen die op zo een moment veel interessanter zijn. Dan kan ik bijna geen contact met hem maken en haal ik hem maar op. Doe hem een stukje aan de riem om verder te lopen en daarna mag die weer los. Probeer contact te maken door heel enthousiast te roepen, snoepje in m'n hand etc. Krijg alleen op zo een moment dat hij is afgeleid niet echt een reactie van onze kleine boef. Wil graag dat die leert om lekker los met me mee te lopen, of is dat gewoon nog wat te vroeg? Hoe doen jullie dat?
Ik heb mijn pups allebei vanaf dag 2 dat ze hier waren los laten lopen. Hoe jonger ze zijn, hoe meer ze bij je blijven. En als ze dan even afgeleid zijn je verstoppen achter een boom of iets, zodat ze leren dat ze jou in de gaten moeten houden. Terug komen met afleiding zal nog niet gaan, maar als hij naar je kijkt en hij kent zijn naam kun je hem roepen en dan uitvoerig belonen als hij terug komt natuurlijk!
hi Charlie, hier laten we onze pup ook al vanaf het begin los op veilige stukken. Ging op het begin heel goed. Merk alleen dat hij elke week ondernemender wordt. Vandaag waren we op een groot open veld en ging verstoppen niet echt. Doen we wel verstoppen alleen maakt dit niet bijster veel indruk heb ik het idee. Ook als ik bijvoorbeeld doorloop of me verstop als hij is afgeleid komt hij echt niet achter me aan of zoekt mij maar blijft lekker spelen. Ik haal hem dan rustig op, doe hem aan de lijn, geef hem een snoepje , loop verder en laat hem verderop weer los. Vraag me daarom hardop af of hoe we het nu doen goed is of dat iemand andere ervaringen en tips heeft. Als er geen afleiding is gaat het overigens wel super goed. Dan komt hij heel hard aangerend als ik roep en blijft hij mij ook goed volgen.
Het klinkt alsof jullie het goed doen hoor! Dat hij wat ondernemender wordt dat hoort erbij, de kunst is dan om ongewenst gedrag voor te zijn en te zorgen dat jij echt helemaal het einde bent! Maar dat hij zich nog laat afleiden is geheel normaal hoor. Zorg dan dat je geen 5 keer roept als je toch weet dat hij niet gaat komen. Maar wat je doet klinkt heel erg goed, zo heb ik het ook gedaan (en nu af en toe weer bij mijn beginnende pubertje van 7,5e maand).
ja ik bedacht me ook ineens dat een speeltje meenemen kan helpen. De snoepjes zijn namelijk niet mega favoriet ondanks dat we al vele soorten hebben geprobeerd.
Dat klinkt als een goed idee! Niet elke hond is erg voergericht. Bij mijn ene Golden is het super simpel, echt álles wat je hem voor houdt ziet hij als beloning (al pluk ik ter plekke een blaadje van een struik dan zou hij nog 10 keer komen) Maar als een speeltje jouw hond meer interesseert dan top! Maakt ook minder dik haha
De snoepjes zijn namelijk niet mega favoriet ondanks dat we al vele soorten hebben geprobeerd.
Als het commerciële hondensnoepjes zijn is dit heel begrijpelijk aangezien deze voor het merendeel bestaan uit granen / kleurstoffen en bewaarmiddelen.
Honden zijn prooi en prikkeldieren. Als de hond buiten is en er zijn andere honden en spelen, die prikkel is een heel pak groter dan jullie die verderop staan te roepen, hem op de koop toe dan nog komen halen, aanlijnen en mee wegnemen.
Waarom zou je dan als pup in hemelsnaam komen?
Als het nou nog de moeite zou zijn, tja das heel wat anders natuurlijk!
Je kan ook eens proberen met, gedroogde vleessnacks = 100% vlees zonder enige toevoegingen.
Gestoomde kip of kleine stukjes rauw rundsstoofvlees. Dat is al een heel ander soort prikkel!
En begin eerst effe met thuis binnen te oefenen. Elke keer wanneer je hem roept en komt mag hij direct beloond worden. Je zal zien dat dit heel wat meer effect gaat hebben.
De volgende stap is buiten oefenen zonder prikkels, dus waar de pup niet door wordt afgeleid.
Maak er ook een gewoonte van om de pup niet enkele te roepen als hij iets niet mag of als jullie weggaan. Want ook dat hebben ze snel door en zijn dan minder geneigd om te komen.
Het komen moet steeds leuk blijven en mag dan ook in de verf gezet worden als dat goed wordt gedaan.
Hoi Eliane, dank voor je reactie. Veel van wat je beschrijft doen we ook en gaat goed. We hebben zeker geen granen en kleurstoffen snoepjes maar lekker gedroogde vis of vlees soorten. Oefenen binnen en buiten zonder afleiding gaat heel goed en als onze pup tussendoor met spelen even bij mij komt om contact te maken reageer ik ook altijd heel positief en met wat lekkers en mag hij verder spelen. We proberen inderdaad te voorkomen dat het aanlijnen of roepen betekent einde fun. Maar andere hondeneigenaren willen op een gegevenmoment ook doorlopen en dan lijn ik inderdaad mijn pup aan omdat hij anders met de andere hond blijft meelopen. Op zo een moment komt hij ook niet terug maar is vol in het spel. Mijn enige oplossing is aanlijnen en later weer loslaten. Soms houd ik hem ook wel eens even bij de halsband vast zodat de andere eigenaar met de hond door kan lopen en probeer ik de pup af te leiden zodat hij zich weer op mij richt en kunnen we verder lopen. Ben benieuwd hoe andere eigenaren met enthousiaste en speelse pups dit aanpakken :-). Op de cursus werd trouwens gezegd de pup is nog te jong en probeer die situaties te voorkomen door hem eigenlijk van te voren al aan de lijn te doen. Echter ben ik toch wel van mening dat spelen met andere honden (let wel goed op, zeker niet met alle honden, en niet te lang) goed is en hij dit ook moet leren om te komen en weer door te lopen. Of wat vinden jullie?
Als het met gedroogd vlees niet lukt zou ik eens uittesten hoe hij het doet op stoofvlees, kip of blokjes kaas.
Ze gaan op dat moment natuurlijk volledig op in het spel. Dan zou ik proberen om het vlees/kaas tegen de neus te houden en zien dat je zo effe tot je pup kan doordringen. Als hij daar dan op reageert ga je in het begin snel opeenvolgend lekker vleesje moeten geven, omdat anders de speelgenoot weer interessanter wordt.
Hoe ouder ze worden, hoe beter de oefening gaat, hoe meer de oefening uitbreidt en het geven van lekkers afbouwt. Doch nooit helemaal.
Ik weet dat ze op hondenscholen zeggen dat voor bepaalde zaken / oefeningen voor pups nog te moeilijk zijn, dat ze nog te jong zijn.....
En bevestigd voor mij enkel nog maar eens dat ze daar geen degelijke kennis over honden hebben.
Pups zijn ontzettend intelligent. Ik werk veel met probleemhonden, maar ik geef ook "opvoedings"cursus aan eigenaars met pups.
Ik vind dit altijd zo leuk om te doen en geniet met volle teugen van die lessen. Hun nieuwsgierigheid is 100 maal groter als dat ze zelf zijn. En ze zijn zo bij de pinken en hebben zo snel iets door. Dat hoofdje, die oogjes en die uitdrukkingen vind ik zo ongelooflijk. En krult mijn neus van trots minstens even hard als die van de eigenaar. Maar goed ik wijk af, als ik over mijn studentjes praat is het soms moeilijk om te stoppen
Spelen met andere honden, ttz diegene die je kent en weet dat ze te vertrouwen zijn is ok. maar je leert hem best wel dat hij moet wachten totdat hij het akkoord krijgt om te gaan spelen. Anders loop je het risico dat hij later naar elke hond toe loopt als hij los is. En niet alle honden zijn even vriendelijk naar soortgenoten.
Emma, roepen en er een leuk spel van maken als die komt, doe enthousiast, zorg dat je het leuk maakt als je hond alert op je is , hier wordt niet beloond met voer, ik maak het gek en leuk, maar als er anderen zijn is het logisch dat de pup interesse daarin heeft, laat hem even dan, als dat veilig is, kijkt je hond naar je waar je blijft, roepen en doe maar gek, en wat je doet, aanlijnen en doorlopen, prima....en daarna weer even los..kijk waar je pup op reageerd.
Dat is nogal wat om dat hier neer te schrijven, iedere hond is anders, en heeft een andere aanpak nodig, zeker zijn er pups die te jong zijn voor vele oefeningen, en er zijn pups die de leeftijd ver vooruit zijn, iedere pup heeft een andere aanpak nodig, en om nou te beweren dat er weinig kennis is, dat is zeker niet voor iedere hondenschool van toepassing.........
Pups zijn snel afgeleid, dat hoort erbij.
Ik vind dat hij al erg goed luistert. Het is ook herder eigen om niet te ver bij de baas weg te gaan. Dat vind ik zelf erg prettig.
Als hij druk aan het spelen is met anderen, logisch dat hij je niet hoort. Pups vinden spelen met andere honden vaak heel erg leuk. Ze hebben het ook nodig om te ontdekken wat ze kunnen en wat ze leuk vinden.
Roepen heeft dan geen nut. Of laat hem even lekker spelen, of loop naar hem toe en lijn hem aan.
Gun hem ook even de speelmomenten met andere honden.
Herders doen vaak niet zoveel voor voer, zie je vaker.
@TS: ik zou je hond lekker ballengek /of een ander speeltjes waar die wat voor doet/ maken, ontwikkelt je pup een leuke buitdrift. Dat helpt wel in het trainen met je pupje.
Op zich doe je het niet verkeerd.
Komt je hond uit zichzelf bij je... belonen.
Komt je hond als je hem roept... belonen.
Roep je hond ook op onverwachte momenten bij je, niet alleen als hij aan de riem moet.
Nu is je hond natuurlijk nog jong.
Ik zou wel met je hond gaan trainen dat jij NIET achter je hond aan hoeft te lopen voor aandacht, want dan is er de kans dat hij dit straks als een spelletje ziet.
Ga desnoods aan de kant op een bankje zitten, zorg dat je wat lekkers of een speeltje bij je hebt. Komt je hond dan bij je... ben jij natuurlijk super blij...
Gewoon door blijven gaan...
Wat is er op tegen, als een pup opgaat in spel en hij het naas zijn zin heeft, hem niet gewoon te laten.
Als je toch weg wilt, dan krijg je met niets zijn aandacht, dat lukt gewoon niet. De focus ligt voor de pup volledig op de andere hond.
Gewoon naar hem toelopen en vangen.
Niet te moeilijk willen maken.
Vind dat je wel erg negatief over honden scholen spreekt. Je kan ze niet over een kan spreken.
De honden scholen die ik ken, leggen de focus niet op de oefeningen, maar vooral kennis over willen brengen betreft honden en hun gedrag.
Veel belangrijker.
De oefeningen, brengen ze speelsgewijs bij, vooral gaat het om een goede band op te bouwen.
Pups hebben een hele korte concentratie boog, die zijn heel snel afheleid, je kan niet een uur lang oefeningen doen.
Die oefeningen, komen vanzelf wel.
Mijn hond hoeft geen toestemming van mij om met een ander te spelen. Als ik een andere hond niet vertrouw, dan roep ik haar gewoon bij me.
Vind ik veel makkelijker.
Mijn hond hoeft niet voortdurend onder appel te staan, als ze los is, mag ze zelf doen, zonder op mijn goed keuren te wachten.
Zij weet overigens veel beter bij welke hond ze weg moet blijven en bij welke hond het wederzijds is.
Al zeg ik het zelf, ik ben de expert hondjes terugroepen .
Ik bouw dit al op vanaf de eerste dag thuis. Dan leer ik de naam. Ik gebruik hun naam enkel voor positieve zaken, in het begin dus telkens voor iets lekkers of iets leuks.
De eerste keer dat ze buiten gaan, laat ik ze los (op veilige plekken uiteraard), dan zijn nog zo klein dat ze echt niet op de loop gaan.
Ik laat ze misschien een metertje of twee weg gaan en roep ze (wat ik ondertussen thuis al zo dikwijls gedaan heb, ook als ze bv. eten krijgen).
Die afstand bouw ik de komende weken op, ik laat ze verder en verder van me weggaan alvorens te roepen. Wel goed opletten bij het opbouwen, je zal aan je hondje zien wanneer de afstand té ver is, en ze geneigd zijn, niet meer te komen. Die afstand overschrijd je niet vóór je zeker bent dat ze wél zullen terugkeren.
Dat noem ik de paraplu waar ze onder lopen, op een gegeven moment heeft de paraplu zijn maximum lengte bereikt, alles wat daarna komt zal niet altijd lukken... gedurende de maanden en jaren die volgen, zal ook de paraplu groeien.
Geduld, langzaam opbouwen en naam enkel positief gebruiken. Nooit "MAX" roepen maar steeds vrolijk en blij. Nooit "Max, neen" roepen maar omgedraaid : "NEEN en dan Maxje" en je krijgt een hond die 99% van de 100 zal komen als je roept.
Succes!
Dank voor alle reacties. Lees dat we over het algemeen goed bezig zijn en dat in opvoeding meningen ook kunnen verschillen :-). Vandaag ging trouwens weer heel goed dus dat geeft ook vertrouwen dat hij wel goed snapt hoe het moet. Alleen soms wint de speelsheid het van het luisteren wat met 14 weken helemaal niet erg is.
Wat misschien ook zou kunnen helpen bij het laten luisteren is een fluitcommando. Ik heb vaak met mijn hond dat als ze niet luistert en ik gebruik een fluitcommando dat ze dan beter luistert. Misschien is dat een idee om aan te leren?
hier ook een herder die als pup al los loopt.
ze vond alles leuk,honden en mensen.
ze luisterde dan ook niet en liep met de honden mee.
dan aanlijnen.
met mensen liep ze ook mee,ook aanlijnen.
maar je bouwt ondertussen ook een band op als het goed is.
na een paar maanden begon ze ook op ons te letten en beter te luisteren.
nu is ze 16 maanden en luistert nog beter als mijn hond van 10 jaar.
bij die geld hoe ouder hoe gekker en eigenwijzer.
ze luistert wel goed hoor,ze loopt altijd los,maar als ze wat ruikt doet ze net of ze je niet hoort.
ik kan daar wel om lachen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?