Ik heb een vraagje. Is een stamboomloze geen rashond? Betekent als een hond geen stamboom heeft een kruising is?
Zonder stamboom geen rashond maar gewoon een kruising of een look A like.
Enkel met stamboom is de hond een rashond.
Ik vind een hond zonder stamboom inderdaad geen rashond.
Het lijkt op een ras maar meestal is hoogstens bekend wie de vader of moeder zijn (soms nog niet eens) maar verder is er van de voorgeschiedenis niks bekend.
Maar de meeste mensen zeggen over hun hond zonder stamboom:
"het is een labrador, Duitse herder etc
Terwijl maar een kwart van de honden in ons land echt een rashond is.
Driekwart van de honden zijn 'lookalikes' inderdaad.
Voor shows etc. is het inderdaad geen rashond. Maar ik ken genoeg mensen met honden zonder stamboom waarvan ik vrij zeker weet dat het een 'echte' is. Enkel heb je geen bewijs dus weet je niet zeker of de overgrootvader bijvoorbeeld ook raszuiver was. Dit had een kruising kunnen zijn die gewoon heel, heel erg op het ras lijkt.
In amerika zijn ze nu veel met DNA testen bezig. Een hele hoop honden met stambomen bleken kruisingen te zijn die gewoon precies op de rashond leken (zelfs prijswinnaars).
Wat ik mij dus afvraag:
Stel je hebt een poedel zonder stamboom. En laat het DNA testen en het blijkt dus dat beide ouders en grootouders 100% poedel waren. In principe heb je dan een rashond? Alleen geen stamboom. Waarom zou je daar dan niet mee fokken om nieuwe lgezonde ijnen te creëren? Sorry als het een enorm domme vraag is hoor ik ben niet zo thuis in showen enzo..
Nuja, ik ben van mening dat een rashond niet per definitie een stamboom hoeft te hebben. Stel dat ik gefokt had met ons teefje met stamboom en onze reu met stamboom, maar zelf geen stamboom zou aanvragen voor de pups, is het in mijn ogen toch wel degelijk een rashond, niks look-a-like, maar gewoon een echte Bull Terriër!
Bulleke, maar waarom zou iemand dat doen?
Geen stamboom aanvragen.
Meestal gebeurt dat juist vanwege het geld.
Even tussendoor een 'illegaal' nestje om nog wat geld te verdienen.
Dan is het wel een echt Bull Terriër (of wat voor ras dan ook) zonder stamboom maar wat gaat er met dat nageslacht gebeuren?
Meestal wordt er met zulke honden juist op los gefokt, dat is minder duur.
En heb je er aan mee geholpen, dat er generaties honden worden geboren met grotere kans op problemen.
En staat het ras bull terriër (of welk ras dan ook) weer in een kwaad daglicht omdat er zoveel ongezonde honden zijn.
Dat zijn dan eigenlijk precies de honden waar TS het topic over opent.
Dna testen zijn op het moment nog niet betrouwbaar als het gaat om het ras van een hond achterhalen. Dus in mijn ogen is een hond nog steeds geen rashond als een dna test zegt dat die dat is.
Maar er zijn denk ik wel genoeg mensen die dat anders zien.
Oh nee, begrijp mij niet verkeerd, ik zou nooit een nestje fokken zonder stamboom, ik zou sowieso nooit een nestje fokken, de kans is niet groot dat het mis gaat met het teefje, maar ik zenuwpees, zou veel te bang zijn dat het mis gaat met mijn teefje. Maar ik bedoelde te zeggen dat een stamboomloze hond in mijn ogen nog steeds een rashond kan zijn. En ja, in die zin ben ik er ook op tegen, op het er op los fokken van rassen.
Bulleke, ja dat begreep ik eigenlijk ook wel hoor.
Maar ik nam jouw voorbeeld aan, om het duidelijk te maken.
Ik heb in mijn vorige tekst 'je' verandert in 'iemand'.
Het kwam inderdaad over op jou persoonlijk gericht, was niet de bedoeling.
Als er een dekking is gedaan volgens de welzijn- en gezondheidsregels van de Raad van Beheer en het fokreglement, dan zie ik niet in waarom je geen stamboom zou aanvragen; juist om het verschil tussen de rottige broodfokkerijen te laten zien.
https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/basisreglement-welzijn-en-gezondheid/
Niet te vertrouwen fokkers van rashonden zondigen nog wel eens door de welzijn- en gezondheidsregels van de Raad van Beheer aan hun laars te lappen. Daar moet je geen hond van willen. Inderdaad bijv. tussendoor nestjes. Met het inteeltpercentage wordt in dat geval ook geen rekening gehouden.
De fokteven wordt bijv. geen 12 maanden rust gegund tussen de geboortes van opeenvolgende nesten en het maximum aan nesten wordt overschreden. Ook wordt in die gevallen geen rekening gehouden met de leeftijd van de teef; te jong of te oud.
De pups van broodfokkers en handelaren in pups uit de broodfok in Oost Europa zien er vaak ook volledig uit als rashonden. Dit zijn uiteraard look-a-likes van rashonden.
Waar ik dan benieuwd naar ben: vanwaar deze vraag??
Het enige verschil is denk ik dat de teef in Nederland hopelijk onder goede omstandigheden leeft en een nestje krijgt waardoor de pups meer kans hebben.
Wat in Oost- Europa meestal niet het geval is, die honden worden helemaal uitgebuit.
Dit dan in het geval van stamboom loze honden uit rashonden, waar volop mee gefokt wordt.
Een rashond is een hond met stamboom. Maar er wordt ook wel eens een nestje gefokt met twee stamboomouders, waarvan de pups geen stamboom krijgen. Zijn dat dan geen stamboom honden? Officieel gezien niet, maar ze hebben dezelfde genen als pups die wel een stamboom kregen.
Ik zat daar net aan te denken...
Iris, zie de berichten hierboven.
Het gaat er juist om, dat men met de pups van het stamboomloze nest ook weer gaat fokken etc. , en met welke honden?
Stel dat DNA-testen 100% betrouwbaar zouden zijn en je dus kan nagaan dat beide ouders en grootouders 100%poedel zijn, dan vind ik nog steeds dat het fokken met een stamboomloze hond het nadeel heeft dat je de ouders/grootouders niet kent. Je weet niet of deze misschien heel jong gestorven zijn, geen goed karakter hadden, erfelijke aandoeningen hadden,...
Natuurlijk gebeurt dat nu bij rashonden ook niet altijd, maar ideaal gezien zouden bij stamboomhonden dus ook de eerdere lijnen nagegaan moeten worden, vind ik. Je kan de hond laten testen op een aantal dingen, maar niet op alles wat erfelijk is en een deel daarvan kan je toch al achterhalen door de voorouders te bekijken. Dit geeft natuurlijk nooit zekerheid, maar het maakt de kans dat alles in orde is met de pups toch weer iets groter.
Volgens de Raad v beheer niet.
Als je honden wel een stamboom hebben maar je vraagt er geen aan is dat in mijn ogen wel een rashond Je hebt alleen geen papiertje maar de bloedlijnen en generaties ouderen zijn bekend . Is dit van 1 hond niet bekend of is deze ontstaan uit meerdere kruisingen dan is het geen rashond .
Maarja iedere rashond is tenslotte ontstaan door kruisingen
Ik zou in geval van Bulleke's voorbeeld, de pups van 2 stamboomhonden van hetzelfde ras die zelf geen stamboom hebben wél rashonden noemen. Het is alleen niet aantoonbaar, dus het blijft altijd een punt. Ook omdat er heel veel mee gesjoemeld kan worden.
Ah oeps, ik zie het!
Ik vind het wel een rashond, daar gaat het niet om, maar ik zou nooit een pup zonder stamboom kopen, veel mensen doen dit wel om geld uit te sparen (niet persoonlijk opnemen) ik ben anti broodfok en ook anti thuisnestjes (in beide gevallen pups zonder stamboom) een goede fokker test zijn ouderdieren, voorkomt inteelt, fokt om het ras te verbeteren door een goede match te zoeken bij de ouders en niet zomaar te vermeerderen.
Wil je toch een pup of jonge hond en vind je stamboom honden te duur, in het asiel wachten veel hondjes op een gouden mandje
Toch hebben wij een jrt en een Engelse cocker spaniel gehad zonder stamboom. De spaniël is kort geleden overleden. Er zat toch echt geen ander ras door heen. Dus tja. Niet iedere hond zonder stamboom is een kruising . Of deze honden zo geboren hadden moeten worden vind ik weer een andere discussie.
Ik heb altijd border collies met papieren gehad, maar nu pas een kruising border x working kelpie uit een oepsnest gekocht.
Pups zijn dna getest, dus de ouders weten ze heel zeker.
Van een goed bekend staande working kelpie fokker.
Kopie papieren van beide ouders meegekregen, uit geteste ouders.
Geen rashond dus, maar wel voorouders bekend.
Hondje is nu 5,5 maand en laat heel veelbelovende dingen zien aan de schapen.
Niet gekocht om geld te sparen, (zo heel goedkoop was ie nu ook weer niet) maar om een gezonde goed werkende hond te hebben.
Ik vind dan weer dat alles wat geen papieren heeft, en waar niet beide ouderdieren van bekend zijn geen rashond is.
Wat leuk, maar dit is een uitzondering hoor, veel oeps-nestjes worden niet zo zorgvuldig opgevolgd..
de hond van mijn zus is een labrador. Heeft geen stamboom, ouders wel.
Je zou maar een idioot zijn om te beweren dat dat geen labrador is.
In bepaalde van mijn honden zit overigens overduidelijk doggenbloed in het verleden. Toch hebben ze stamboom, dus zijn het dan rashonden.
Ik geloof dat er minder met de hond van mijn zus werd gefoefeld, dan in de lijnen van mijn honden.
Welke stamboom geldt trouwens? Enkel FCI???
mijn reu heeft meerdere pups met NVBK stamboom. Dat zijn geen mechels dan??
Oja. Jazz heeft een AKC stamboom. Geregeld krijg ik te horen,een bak geld voor een hond zonder FCI stamboom. Het is een mini aussie.pfff
Die labrador daar zijn wel beide ouders van gekend, voor mij is dat dan wel raszuiver.
Vind ik heel wat anders als geen papieren EN niks weten van de voorouders.
Tja, en geen FCI papier, daar roepen heel veel mensen van dan hebben ze geen papieren...
Dat mocht ik me bij border collies met een ISDS papier ook al aanhoren, welkom in de club
Zo betrouwbaar zijn commerciele dna testen.
http://www.patriciamcconnell.com/theotherendoftheleash/whos-your-momma
Een hond zonder stamboom kan wel een rashond zijn, maar zonder stamboom kun je het niet bewijzen. Daarom worden ze ook wel lookalike genoemd, wat letterlijk betekent 'het lijkt erop'. Als een hond geen stamboom heeft, is het dus niet per definitie een kruising.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?