Goeiemorgen aan iedereen die dit leest!
Gisteren voor het eerst in 5 weken naar de grote hondenwei geweest in Zonhoven. En wat heeft King zich geamuseerd. Ik heb nu een zwart/rode hond thuis ipv wit/rood Er ligt daar voornamelijk zwart/grijze zand !
Hij heeft de hele tijd gespeeld met een Dobbermann van 10 maanden, ze hebben elkaar al een aantal keren ontmoet, maar nu was het dus een tijdje geleden. Het viel me op dat ze heel leuk speelde en rende, maar dat het er soms wel hevig aan toe ging. Daarmee bedoel ik dat King vaak een tuimeling maakt (hij is nog wat snuggelig door zijn lange poten). Ik hield hem goed in de gaten, maar kan toch niet voorkomen dat hij over zijn eigen poten valt (zo hondje zo baasje ). Wanneer moet ik hierin ingrijpen of geeft hij zelf aan dat het te veel wordt? Naarmate de tijd voorbij gaat, wordt hij zowieso wel rustiger, maar het spelen blijft toch hevig.
Om zijn poten te sparen gaan we maar max 1x per week naar een hondenwei en mag hij zich uitleven voor een goede 45 minuten.
Ik heb soms wel schrik dat hij zich zou pijn doen met zo hevig te zijn. Soms ziet hij de kuilen niet door het harde rennen of spelen.
Hoe doen jullie dat? Ik kan de tijd ook beperken tot 30 min, maar dan speelt hij die 30 min net zo hevig.
Wat is jullie ervaring hierin? Ik heb natuurlijk nog een hond in groei, dus het is zowieso nog opletten geblazen.
Ik ken dat,ik ging op een gegeven moment afkappen omdat ik een ras heb die niet wilt opgeven ook niet bij het spel,boos of spelend stoppen uit zichzelf dat is er nooit bij. Op een gegeven moment kan zo'n spel ook omslaan als het te lang duurt in een gevecht.
Dat zie je ook vaak bij kinderen.
Even stoeien en weer verder lopen,desnoods even aanlijnen.
Als het spel zo ruig wordt dat Ronin omrolt lijn ik hem aan en ga door. Ik snap dat ze het leuk vinden en als hij later groot is doet hij maar, maar ik ben wat dat betreft wel voorzichtig want een blessure is zo opgelopen en als er dan iets niet goed groeit... Spelen hier dus alleen met rustige, stabiele honden. Nu hij wat ouder wordt (hij is nu 7 maanden) ben ik wel iets minder voorzichtig hoor.
Als mijn twee samen spelen hebben ze ook die neiging, vooral de oudste om de jongste om te gooien. Achterna rennen, afsnijden en omgooien. Dat sta ik niet toe! Dat is geen leuk spel en voor een pupje gevaarlijk. Inmiddels is de jongste sneller, groter, wendbaarder en nu zie je dat het spel gelijkwaardig wordt. Dan jaagt de een de ander achterna, 5 seconden later andersom. En ze liggen ook allebei soms boven en soms onder. Dat gaat soms ook met rollen, máár het is een stuk minder ruig dan eerst of dan met andere honden en ze kennen elkaars grenzen goed. Het is nu wel lekker dollen, maar niet te bond.
Dus: met mijn oudste hond samen laat ik iets ruiger spel toe dan normaal, maar grijp wel in als het te bond wordt. Met andere honden laat ik spel alleen toe als de andere hond rustig en stabiel is, wordt het met een andere hond te wild dan lijn ik ze aan en lopen we door.
Misschien flauw hoor, maar wat ik zeg een ongeluk zit in een klein hoekje en kan grote gevolden hebben. Een Golden die ik ken is als pupje besprongen door een knoepert van een hond, hij gilde heel hard maar daarna was er niks aan hem te zien. Nu is hij pas geröntgend en blijkt dat hij een botsplinter en dus vergroeiing in zijn heup heeft. Heel naar, voor de rest alles perfect aangesloten maar hij heeft 1 A heup en dus door die splinter 1 D heup en dus mag hij niet worden ingezet voor de fok... (Niet dat dat het belangrijkste is hoor, maar ik bedoel maar om aan te geven).
Ja dan moet ik in het vervolg toch wat voorzichtiger zijn. Aanlijnen is geen goed idee, dat is in een zeer grote honden losloopwei waar geen enkel hond aangelijnd loopt. maar kan hem in ieder geval wel vastnemen met zijn tuig en bij me houden, of even laten kalmeren.
Van zodra ik zie dat het spel geen spel meer is, grijp ik zowieso onmiddellijk in, maar tot nu toe is dat nog niet voorgekomen.
Het is wel meestal zo dat ik met het groepje mensen meeloop waar de Dobbermann ook toe behoort. Dus dan zou ik mij al moeten afzonderen van het groepje, of wat sneller ingrijpen dat hij rustiger blijft. Een blessure wil ik ten alle tijden voorkomen!
Ik snap wat je bedoelt, zoals ik hierboven al zei, aanlijnen in de losloopwei is geen goed idee. Het is een zeer groot gebied met bosjes, bomen, ... geen goed overzicht dus zie ook niet als er een hond toe komt gelopen. Ik ga dan gewoon wat eerder moeten ingrijpen. Hij speelt alleen ook zo ruw met die Dobbermann. Met alle andere honden die we tegenkomen is het spel veel rustiger en loopt hij er gewoon een beetje achterna.
Ja een blessure wil ik zeker voorkomen!! zou het mezelf niet snel vergeven als er iets moest gebeuren.
Haha ja soms heb je dat, honden die aan elkaar gewaagd zijn en dan jutten ze elkaar op. Ik ken het Ja bij ons in losloopgebieden is het nooit super druk en mijn honden hebben nooit een halsband of tuigje om als ze loslopen, vandaar dat ik dan toch de jongste even aanlijn tot we de bocht weer om zijn. Maar ik snap wat je bedoelt hoor, het is hetzelfde idee van even uit het spel halen en laten kalmeren. Dat kalmeren is wep belangrijk, dat kan best in een minuut hoor dat ligt aan je hond, maar als hij nog in hypermodus zit gaat hij zich misschien ook wilder gedragen tegen andere honden op dat moment. (Hoeft natuurlijk niet, maar even naar je eigen hond kijken wat dat betreft).
Nee inderdaad! En zeker omdat jonge honden hun grens nog niet kennen, geloof ik niet zo in het zelf uit laten zoeken. Als Ronin straks een maand of 11/12 is gaat hij zijn gang maar, als het wel leuk blijft, maar dan zal hij er misschien ook minder behoefte aan hebben.
Daarom vind ik zijn tuigje zo gemakkelijk, hij is tegenwoordig groot genoeg dat ik zijn handvatje kan vastnemen zonder me te fel te moeten bukken
Ja het zullen gewoon 'vriendjes' zijn die elkaar opjutten gelijk je zegt! hem kalmeren lukt dan wel voor eventjes, tot hij weer te ruw wordt. maar dan ga ik in het vervolg iets eerder ingrijpen om te kalmeren.
Maar gisteren was zijn eerste x terug op de hondenwei sinds 5 of 6 weken, hij is ondertussen toch weer wat gegroeid, zijn gedrag is ook wat veranderd, dus was heel benieuwd hoe het zou gaan. Maar het ging super! hij heeft op geen enkele hond proberen rijden (was voordien een ramp!!) Ik was zo blij dat hij leuk kon spelen zonder dat zijn hormonen de overmacht kregen!
Ben je van Nederland? Hier in België hebben we overal aanlijnplicht, tenzij op losloopweides. De meeste weides zijn zeer klein en overzichtelijk, maar heb nu eentje gevonden in Zonhoven, zeer groot, waar je echt een half uurtje kan wandelen met je hond tot je helemaal rond bent geweest. Veel verschillende padjes langs bosjes, bomen, zandvlaktes. Héél leuk want je komt altijd wel mensen en honden tegen. Zo leert King ook veel en zolang het goed blijft gaan, gaan we dit zeker blijven doen!
Bedankt voor je input!
Zo herken ik ze ook, gewoon blijven doorgaan.
Ik denk dat je dat in je achterhoofd moet houden.
Struikelen, kan door de slungeligheid komen, maar ook door vermoeidheid.
Het is wel berstandig hem af en toe even beet te pakken, even rust.
Wanneer je het gecoel hebt dat het klaar is, ga dan weg. Ik denk echt niet dat hij dat zelf aangeeft. Ze gaan gewoon door,
Ja makkelijk is het wel inderdaad, maar mijn honden zwemmen veel en ik ben toch bang dat ze dan ergens in blijven hangen waardoor ze niet meer weg kunnen komen. En ze luisteren ook goed genoeg dat het eigenlijk niet nodig is om ze vast te pakken, alleen pupmans dus af en toe als het spel te ruig wordt haha. Want dan zit hij in jaagmodus en daar komt hij moeilijk uit (Aiko overigens ook, maar haar kan ik beter lezen dus kan ik het voor zijn).
Wat fijn dat zijn hormonen niet meer de overhand lijken te hebben! Dat zal een pak rustiger zijn. En het is helemaal te begrijpen hoor, dat hij na zo'n lange tijd energie te over heeft!
Nee ik ben van Nederland. Hier geldt ook een aanlijnplicht tenzij anders aangegeven, maar vaak mogen honden wel in bossen, stranden of heides los met uitzondering van bepaalde kleine stukjes in zo'n gebied dan. Dus het aantal mensen met honden is dan behoorlijk verspreid. In het weekend en in bepaalde stukken is het dan wel drukker (omdat de meeste mensen maar een halfuurtje gaan en dan kom je niet zo ver), maar dat vermijd ik altijd. Aiko heeft altijd pech met reuen die bovenop haar duiken en ze wordt daar heel timide van, loopt niet prettig. Dus het merendeel van de honden vermijd ik, tenzij ik ze ken of aan Aiko zie dat het goed zit.
Grappig dat je zegt zeer groot hihi, bij ons zijn er echt gebieden waar je 3 uur of langer rond kunt lopen met je hond als je wil. Hier direct in de buurt houdt het met een halfuurtje/uurtje op, dat wel. Maar super fijn dat je zo'n leuk gebied gevonden hebt en dat hij zoveel speelmaatjes heeft!
Waar we wonen kunnen we ook prachtige wandelingen maken, maar dat zijn dan meestal wel stukjes over de weg. Hij mag van mij wel loslopen als we op een heel overzichtelijk veldbaantje wandelen, in alle andere gevallen gaat hij aan de flexi of vaste lijn.
Ik vond het al groot, Als je de hondenweides ziet die hier in de buurt zijn (en dat zijn er zeer weinig) zou je verschieten, die zijn vaak kleiner dan onze eigen tuin... Dus ik rij graag een half uurtje naar Zonhoven om King te laten genieten en spelen!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?