Ik heb een jack russell die geen korthaar of ruwhaar is, het zit er precies tussenin...
Bij een kortharige hoef je niet te borstelen en de ruwharige wordt geplukt, maar wat moet ik nou met deze vacht
Ben je wel eens bij een trimster geweest met haar?
ja dan werd ze gewassen met en bepaalde shampoo zodat ze minder zou verharen, zei de trimster.. maar daar geloof ik niet zo erg in..
Nee, tenzij t een ontwolbehandeling was, maar dat lijkt me niet logisch. Het zou kunnen dat je hondje geplukt of gestript moet worden, maar dat kan ik niet beoordelen. Toch naar een andere trimmer misschien?
Wat voor hond je ook hebt, verzorgen hoort erbij, lukt het niet met een grove kam dan zou ik eens een bezoekje brengen aan een trimster , erbij blijven en kijken hoe ze de vacht behandeld.
Klinkt alsof je hondje een broken coat heeft. Dat is ruwharig, maar dan niet over het gehele lichaam.
Wassen met een specifieke shampoo zodat hij minder verhaart... wellicht niet helemaal goed uitgelegd door de trimster, maar dat is de was/blaas ontwolmethode. Daarmee haal je het allergrootste gedeelte van de losse haren weg waardoor ze even minder haar verliezen. Maar als ze midden in de rui zitten, zal je alsnog na een week weer haren vinden.
Zeker jack russels kunnen flink verharen. Doordat de haren kort zijn en hierdoor een kortere levensduur hebben dan langharen, hebben dit soort honden vaak een mozaïek verharing (hele jaar door) met een piek in voor- en najaar.
Wel moet ik erbij zeggen dat veel honden momenteel een beetje in de war zijn qua ruien omdat het zulk apart weer is.
Ook mijn paarden zijn in de war met hun vacht. Haar er bij en weer in de rui.
Met dit weer niet bij te houden voor ze zelf.
Ook een hond met een korte vacht zal je moeten borstelen.
Ze kam je losse haren eruit
Een kortharige hond moet wel degelijk geborsteld worden hoor, een ruwharige trouwens ook!
Ik zou even niet weten met wat voor borstel. Een vriendje van Pepijn werd soms ook onderhanden genomen met de furminator en dan kwam er ook nog een heleboel haar van af!
Dat klinkt als een broken coat.
Jack Russell Terriër en de Parson Russell Terriër kunnen in tegenstelling tot andere rassen in 3 verschillende haart types voorkomen.
Gladharig
Broken
Ruw en in ruw maken ze dan nog soms de onderscheidt namelijk: Wolly ruw en ruw.
Wolly ruw is een zachte ruwharige vacht. Mijn Maylo is bijv. Een Wolly ruw. Deze term gebruiken ze echter in Nederland niet zo maar meer in het buitenland.
Broken ruw is een combinatie van ruw en glad. Doorgaans worden deze ook geplukt. Ik zou dan echt naar iemand gaan die verstand heeft van brokens omdat dit een vachttype is wat alleen voorkomt bij de Jack en de Parson Russell Terriërs.
Ruwharige en brokend horen 2x per jaar geplukt te worden. Showhonden worden vaker geplukt. Door het rare weer is Maylo dit jaar al 2x in korte tijd geplukt. De derde keer zal rond November zijn. Niet ideaal maar zit niks anders op.
Overigens klopt het niet dat je de gladharige niet hoef te borstelen. Wij hebben hiervoor een gladharige gehad en die moest ook geborsteld worden en Maylo ook. Als Maylo zijn haar te lang wordt dan borstel ik het 1x per week....hij ziet er anders uit als een straatschoffie
Kortharige honden moet je juist zo min mogelijk kammen, juist door het kammen stimuleer je het verharen.
En dat bij de furminator zoveel haar er af komt, is omdat de haren er af gesneden word. Dat is juist slecht voor de vacht...
Verharen is een biologisch proces, heeft met de lengte van de dagen en de themperatuur te maken.
Met borstelen, kan je dat niet beinvloeden.
Furminator is idd niets voor honden. Ik gebruik ze voor de paarden.
Kortharige vachten bijvoorbeeld zoals die van de boxer, dalmatiër en beagle hebben van nature tweemaal per jaar een verhaarperiode, die tot 3 weken duurt en zich in de lente en de herfst voordoet. Precies dan ruilt de kortharige hond zijn ‘winterjas’ voor z’n ‘zomeroutfit’ en omgekeerd. Weersomstandigheden kunnen deze periode grondig beïnvloeden, maar ook het overwegend binnenshuis houden van de hond, het overdreven borstelen van de vacht en onaangepaste voeding kunnen in dit ruiproces hun invloed doen gelden. Als basisregel kun je stellen dat het borstelen van een kortharige hond buiten de ruiperiode zo veel mogelijk dient vermeden te worden
http://huisdierentips.nl/rui-verharen-haaruitval
Elke hond heeft een rui periode, niet alleen kort haarige honden.
Voor elke vacht geld: als je te hard en ruw kamt, trek je haren los.
Dat is niet de bedoeling. Kort haar honden, met een zachte borstel kammen, lang haar honden voorzichtig kammen, zodat je de nieuwe haren er niet uit trekt.
Onze vorige hond de gladharige die borstelde ik overigens alleen in de rui periode. Misschien onduidelijk, maar het is onzin dat je ze dan niet mag borstelen.
Suzanne: Niet elke hond heeft een ruiperiode. Er zijn honden zoals poedels, Afghaanse windhonden die doorgroeiende haren hebben zoals mensen, deze honden ruien niet. Plukvachten hebben niet de ruiperiode wat een gladharige hond heeft, ze moeten wel van hun haren worden ontdaan maar dat kan alleen door plukken gedaan worden.
Je heb idd gelijk, de doorgroei vachten en de pluk vachten uitgezonderd, van het ruien.
Borstelen, met een zachte borstel, vinden honden vaak prettig. Het versterkt je band en je borsteld er zo schilvers uit.
Het is een lichte massage.
Ik snap hem niet helemaal?
Dit wisselende weer, kost ze veel energie. Nieuwe haren erbij, als het koud is en als het warm weer is in de rui.
Ik scheer niet, doe ze in de winter ook geen dekens op, de kunnen het het allerbeste zelf regelen.
Geen medelijden met mij, ik voel er zelf niets van
Voor oudere dieren is het niet te doen. Wij geven oude paarden in de rui periode extra suplementen/ energie. Die kunnen het zelf niet meer oplossen
Ik wil graag even reageren op 2 misvattingen...
Suzanne: ''Verharen is een biologisch proces, heeft met de lengte van de dagen en de themperatuur te maken. Met borstelen, kan je dat niet beinvloeden.''
Met teveel borstelen kan je het verharen zeker wel beïnvloeden. Een haar wordt gemaakt door een haarknopje. Dat haarknopje heeft genoeg energiestoffen voor 1 kwalitatief mooie haar. Als je deze haar voortijdig uittrekt, gaat het haarknopje met de overgebleven energiestoffen weer een nieuwe haar proberen aan te maken. Maar door te weinig energiestoffen is de kwaliteit veel minder. Deze haren zijn dof, klitten sneller (bij half/langharige honden) en: vallen eerder weer uit. Dan borstel je je hond in de permanente rui omdat je telkens gezonde haren uittrekt.
Laura: ''Niet elke hond heeft een ruiperiode. Er zijn honden zoals poedels, Afghaanse windhonden die doorgroeiende haren hebben zoals mensen, deze honden ruien niet. Plukvachten hebben niet de ruiperiode wat een gladharige hond heeft, ze moeten wel van hun haren worden ontdaan maar dat kan alleen door plukken gedaan worden.''
Elke hond verhaart. Zoals hierboven is uitgelegd heeft elke haarknop genoeg energie voor 1 haar. Bij langharigen kan het wel 3/4 jaar duren voordat een haar volgroeid is en uitvalt. Dat is de reden dat sommige mensen hun haar niet langer dan een bepaald punt kunnen laten groeien: de haar valt na dat aantal centimeters gewoon uit. Ze verharen minder, maar nooit compleet niet.
En ook bij ruwharen zien we een ruiperiode van de ondervacht. Maar omdat deze honden 2-4x per jaar naar de trimmer gaan merkt de baas daar niet zoveel van. De ruwe bovenvacht valt ook vanzelf uit, maar wederom merken we daar niets van omdat ze voor die tijd al geplukt worden.
Dank je voor de uitleg!
Te is nooit goed.
Hoe vaak adviseer je te kammen?
Ik heb een Schotse collie, Amerikaanse type, dus niet met een ontplofte vacht.
Haal 2 a 3 x per week voorzichtig klitten erui.
Het Perzische poezen, bij hun controleer ik zelf elke dag op klitten. Mijn jongste wilde bras, krijgt steeds klitten.
Ik pak een plu vast en kam van de punt naar de wortel.
Fijn om van een exhte trimmer tips te krijgen!
Gast trimmer geeft altijd heel goede adviezen!
Zijn we allemaal heel blij mee!
Waarom wordt gast trimmer niet lid trimmer?
Ahh hou op hoor nu word ik een beetje verlegen hihi.
Ik ben hier jaaaren geleden al eens lid geweest maar door omstandigheden gebanned. Ik was het niet eens met heel veel adviezen van 1 bepaald lid die ongenuanceerde tips gaf welke nergens op sloegen. Niet 1x maar telkens weer. Blijkbaar zijn de vaste forummers belangrijker dan tips die wel kloppen. Af en toe check ik hier nog, omdat ik mensen wil helpen met goed onderbouwde adviezen.
Suzanne, ik heb zelf een Sheltie en eerlijk? Die wordt 1x per maand getrimd en verder doe ik er niks aan. Heel af en toe zit er dan een beginnend of klein klitje achter de oren. Ik begrijp dat dit voor eigenaren geen doen is dus ik zal je wat bruikbaardere tips geven haha. Wat ik doe met mijn Sheltie is de was/blaas ontwol methode. Wat er dan gebeurd is dat je de losse ondervacht weg haalt (hetgeen wat gaat klitten omdat het in elkaar gaat draaien). En voordeeltje: er komt nauwelijks een borstel aan te pas, dus je kamt nooit de vacht kapot. Ik borstel en kam hem alleen even na om te controleren of ik nergens een klitje mis.
Nog een essentieel onderdeel is de producten die ik gebruik. Eerst een goed reinigende shampoo, daarna áltijd een conditioner en het meest essentiële: haar olie. De haar olie is ideaal voor langhaar eigenaren om te gebruiken, want het haar klit er een stuk minder tot niet door (en ze worden ook nog eens heerlijk knuffelbaar zacht). Er bestaan speciale honden haar olies, maar als je er een voor mensen gebruikt kan dat ook zeker geen kwaad. Zelf vind ik cowboy magic detangler zeer fijn. Pak wel altijd een haarolie die je over je handen moet verdelen, degene in spuitflessen werkt minder goed en lang door. En pas dan wel op dat je niet teveel pakt anders heeft je hond een vette vacht ;)
Qua borstelen, zo min mogelijk. Voor een amerikaanse collie zou ik 1x per 2 weken adviseren, tenzij er klitten ontstaan. En dan altijd eerst borstelen en dan pas kammen. Met borstelen kan je al grotendeels de klit eruit halen maar het is minder pijnlijk dan gelijk een kam erin zetten. Na het borstelen controleren met de kam, als je ziet dat de klit al wat los komt even door borstelen. Het laatste stukje van de klit moet er vrijwel altijd met een kam uit gehaald worden. Begin dan bij de haarpunten en dan voorzichtig met een paar tandjes van de kam los peuteren.
Maar als jouw hond een paar keer in de week klitvorming heeft, kan ik je zeker aanraden om eens de was/blaas ontwolmethode te (laten) doen. En als borstel het beste een groene of paarse activet gebruiken, niet zoeen simpele pennetjes borstel want die komt veel minder goed door de vacht heen bij half/langharigen.
Oja, over katten durf ik je niet te adviseren want dat is echt heel anders dan honden trimmen. Daar durf ik ook geen haarolie voor te adviseren omdat zij zichzelf wassen natuurlijk. Wellicht kan je een katten trimmer contacten voor advies over zijn vacht.
Toch super dat je af en toe nog langs komt, ik ben altijd erg blij met je uiitgebreide en goede adviezen!
Super, heel fijn om te horen, daar doe ik het voor :)
Bovenstaande advies kan je uiteraard ook gebruiken op het keeshondje van je avatar!
Ben beneiuwd of die gene nog lid is.
Jammer wat er gebeurd was.
Ik ben geen beroeps in de honden, neem en leer hier heel graag van anderen. Vooral ook omdat er mensen zijn, die wel van honden hun beroep hebben gemaakt en heel veel,kennis bezitten. Heel waardevol. Erg leerzaam vind ik.
Wat een goede tips. Super dank je wel!
Ga het ook eens bij mn katten proberen, bij mijn meest harige Pers, heb ik het idee dat ik hem te veel moet kammen, continu klitten.
Veel onderwol.
Ik kam hem elke dag klitvrij, kan eigenlijk niet goed zijn.
Het merk cowboy heb ik van gehoord.
Barney, mijn grote knuffel beer. Zijn moeder en oma wonen hier ook
Ja doe ik hoor. 2 x per jaar ontwollen werkt prima.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?