De plus- en minpunten zijn lastig om op te noemen, omdat deze voor iedereen anders zijn. De één vindt een actieve hond een pluspunt, de ander vindt dat een minpunt, etc.
Mijn tip: lees heel veel informatie over deze rassen via de rasvereniging en neem contact op met fokkers. Daardoor kun jij zelf een mening vormen over welk ras beter bij jou past.
Maar zijn kooikers leuke hondjes en kunnen ze lange wandelingen maken??
Ga eens kijken bij een fokker die meerdere hondjes heeft, dan kun je talloze vragen stellen en met eigen ogen zien of het ras je aanspreekt. Het mooiste zou zijn als je dan mee mag met een wandeling bijvoorbeeld, zodat je kunt zien hoe ze normaal zijn.
Het ligt er aan wat je onder leuk verstaat.
Mijn vroeger Kooikerhondje was een intelligent hondje met een grote will to please en werklust. Een Kooikerhondje kan makkelijk de hele dag met je wandelen; tussendoor even wat lekkers en vooral voldoende water meenemen.
Het is niet voor niets dat deze hondjes als werkhond door de Kooiker gebruikt worden; bij het vangen van de eenden in de eendenkooi.
https://www.youtube.com/watch?v=bn-UJfmr0W4
Denken jullie dat een toller of een kleine münsterländer ook zouden kunnen?
Kleine Münsterlander heeft veel jachtinstinct. Houd daar rekening mee: sommigen zullen daardoor tijdens het loslopen achter konijnen e.d. aan kunnen rennen.
De toller is ook een ras dat veel uitdaging nodig heeft.
Verder zijn het wel hele leuke rassen!
Maar kun je het een münsterländer afleren? En ik denk dat ik die uitdaging wel kan geven en dat lijkt me ook erg leuk om te doen!
Wij hebben ook een mini aussie. Hij mag hier een huishondje zijn. Leuk formaat altijd in voor iets geks of spelen.Binnen rustig en buiten klaar om avonturen te beleven.
Met tollers moet je oppassen, er zijn grofweg 2 stromingen in Nederland heb ik me door tollereigenaren laten vertellen. De ene zit niet zoveel in, rustig maar ook weinig jachtaanleg. De andere zit veel werkaanleg in, maar kunnen er vaak niks mee omdat ze enorm prikkelgevoelig zijn en zich dus niet kunnen focussen. Geen pretje om zo'n hondje te hebben. Men is er nog mee bezig om ervoor te zorgen dat er continuïteit in het ras komt. Natuurlijk is dit wel zwart wit hoor en zijn er zeker ook hondjes die in het midden zitten, maar je moet dan wel echt even goed zoeken en goed kennis hebben van het karakter van beide ouders.
Kleine münsterlander kun je het jachtinstinct niet afleren nee, naar worden ze gericht op gefokt en dat zit erin gebakken. Je kunt ze wel leren, door jachttraining te volgen (en dan niet 1 cursus maar eigenlijk wel elke week) dit alleen op commando uit te laten voeren. Ze krijgen dan wel de kans dit gedrag tot uiting te brengen, maar in een gecontroleerde omgeving en volgens bepaalde regels. Wel is het een hond die veel uitdaging nodig heeft en een consequente, maar niet hardhandige, opvoeding want ze zijn erg slim.
Je kiest wel honden uit die allemaal totaal verschillend zijn, behalve dat ze allen erg actief zijn. Wat was ook alweer je idee om te gaan doen met de hond? Sorry als ik er overheen gelezen heb hoor. Maar wil je regelmatig een hondensport beoefenen met een hond, hersenwerkjes aanbieden, fijne wandelingen?
Heeft iemand leuke foto's ?
Wat voor een foto's zoek je precies.
Heb genoeg leuke foto's van mijn aussie duo.
Flyball foto.
hoopers foto
zwem/duik foto
en nog veel meer foto's van mijn knappe dames.
de laatste 2 foto's zijn van een maand of 4 terug, toen ik net een 2de aussie erbij had.
Even off topic maar jeeeetje wat gaat dat snel! Van bolletje wol naar grote dame
Jazz mini australain shepherd. 40.5 cm.
Oh ik ben wel heel benieuwd met welke toller eigenaren/fokkers jij gesproken hebt want dit is wel vrij nieuw voor mij.
Qua tollers is er geen scheiding tussen werk en showlijn en dat is ook absoluut niet de bedoeling van het ras! Het is wel zo dat er in bepaalde lijnen hyper tollers voorkomen en in sommige ook angst (agressie). Beiden is niet gewenst en wordt veel onderzoek naar gedaan om dit uit te bannen. Maar het is dus echt niet zo dat als je een werklustig hondje hebt, deze per definitie hyper is. Er zijn wel fokkers die ik absoluut links zou laten liggen omdat ze voor mijn gevoel teveel op exterieur fokken en te weinig op gezondheid en karakter. Ze houden zich wel aan de regels van de club/vereniging maar doen alleen wat strikt noodzakelijk is. Als je interesse hebt in een toller zou ik een keer meegaan op een wandeling (er worden er meerdere door de club en door de vereniging georganiseerd) en praten met eigenaren en fokkers. Goed bedenken wat je wilt en niet wilt in je hondje en op basis daarvan een passende fokker zoeken.
Ik vind tollers geweldig, ze vinden het altijd leuk om samen op pad te gaan, vinden het fantastisch om samen te werken maar ook om lekker lui samen op de bank te hangen. Het zijn echte gezinshonden in de zin dat ze alles doen voor de eigen familie, ze interesseren zich niet zo voor vreemden (dit in tegenstelling tot de andere retrieverrassen).
Ze kunnen wel goed waaks zijn.
Daarnaast zijn het ontzettend slimme hondjes, en ze zullen hun intelligentie met name inzetten om te krijgen wat zij willen. Dit vind ik als eigenaar een ontzettend leuke uitdaging want ik moet uitvinden wat mijn hond motiveert om hem aan t werk te krijgen en te houden. Ze snappen een trucje vaak ontzettend snel en als je dan iets te lang oefent gaan ze hun eigen variaties bedenken.
Grappig voorbeeldje. Mijn reu is echt wel een lastpakje wat dat betreft. Met jachttraining liet de trainer zien dat hij zijn handen vol met vachtdummies had. Mijn reu mag die niet want die sloopt hij, dus ik had twee normale dummies meegenomen. Hij is aan de beurt en de trainer gooit een doublet (twee dummmies tegelijk) in het halfdonker. Luan markeert perfect, maar loopt daarna nog een wijde ronde het valgebied afspeurend. Deze dummies waren toch niet mooi genoeg, maar er ligt niets anders. Terug naar de saaie dummies, pakt hij er 1 op en brengt die prachtig voor.... bij de trainer die daar nog met die mooie vachtdummies staat. Hij wilde hem ruilen Ik floot hem daarop in en hij brengt hem toch netjes voor bij mij en brengt daarna de andere dummmy netjes binnen.
Hij kan het perfect allemaal, maar het kan zo'n draakje zijn, een rasechte opportunist. Tegenwoordig staat hij elke avond rond een uurtje of 10 nog een keer bij zijn bak om aan te geven dat hij honger heeft. Hij heeft er nog nooit succes mee gehad maar ja, je kan het altijd proberen.
Ik vind het heerlijk, dat eigenwijze en lig regelmatig in een deuk. Tegelijkertijd is het ook weer een uitdaging om hem toch weer in het gareel te krijgen en echt goed samen te kunnen werken. Ik moet altijd scherp en consequent zijn, en dat is soms wel lastig als je zelf moe bent of niet lekker in je vel zit.
Aan de andere kant, niet elke toller is zo. Mijn reu is wat heviger van karakter, mijn teefje is veel rustiger en makkelijker al probeert die het ook wel eens. We hebben bewust een stabiel pupje uit een stabiele combi gezocht als tegenhanger van mijn reu en het zijn samen de beste maatjes die je kan bedenken.
Veel hangt ook af van opvoeding en hoe je er zelf mee omgaat. Ik wil niet zeggen dat ik mijn honden perfect heb opgevoed, mijn reu was onze eerste hond en ik heb zat fouten gemaakt. Toch ben ik van mezelf redelijk consequent en duidelijk en door hem ben ik dat nog meer geworden. Ik kom ook wel eens tollers tegen die alleen maar gillen en springen en blaffen zodra ze bij t water komen. Nou daar komen die van mij echt niet mee weg. Herrie maken is spel over, aan de lijn en we gaan wat anders doen. Ik heb ook veel impulscontrole met ze gedaan en dat helpt ook. Als je zelf in staat bent om consequent en duidelijk te zijn (absoluut niet hardhandig want ze zijn zeer gevoelig) dan zijn het heerlijke hondjes die niets fijner vinden om samen met jou iets te ondernemen.
Over het ondernemen gesproken, dat hoeft echt niet altijd zoveel te zijn als men schrijft. Ja het zijn actieve hondjes die uitdaging nodig hebben. Maar ik loop echt niet elke dag twee uur met ze. Als je ze mentaal uitdaagt zijn ze al snel tevreden. En een mentale uitdaging kan al zijn een kwartiertje met de clicker oefenen per dag. Ik combineer dat wel met verschillende sporten (ik loop hard met ze, ze doen allebei aan jacht en speuren en binnenkort start ik met de oudste aan hoopers), maar het is echt niet zo dat je elke dag uren aan ze kwijt bent (wat natuurlijk wel mag).
Als je vragen hebt hoor ik het graag. Op mijn profiel staan veel fotos, maar hier nog een aantal
Ja ik twijfel tussen Kooiker en toller, ik weet dat het 2 hele verschillende rassen zijn maar ik weet niet welk karakter ik leuker vind, ik wil er mee hardlopen, lange wandelingen , fietsen, zwemmen maar qua hondensport weet ik nog niet prc
Heb je ze allebei al in het echt leren kennen?
Ik ken de kooiker niet zo goed buiten wat ik er op internet over gelezen heb toen ik mezelf aan het verdiepen was. Het grootste verschil is volgens mij dat ze in een andere achtergron hebben. De toller is echt een retriever (echt alles komt terug), een Kooiker zou ik eerder onder de spaniels scharen. Daarnaast is de gemiddelde toller iets groter dan de gemiddelde kooiker. Ik heb het idee dat kooikers nog net iets gevoeliger zijn dan tollers, dat is de reden dat ik toen voor een toller heb gekozen. In mijn beleving zijn ze net wat veelzijdiger dan kooikers.
Maar ik zou proberen van beide rassen wat real life ervaring te krijgen. Dan merk je vanzelf wel wat beter klikt.
Ik heb wel het idee dat Kooikers gezonder zijn. Ik ken heel veel tollers met immuunproblemen. Iets waar niet op is te testen en wat in veel lijnen zit.
Ik ken wel een Kooiker en een toller heb ik gezien maar verder geen contact mee gehad
Waarom zou je een hond zijn instincten afleren?
Ik reageer als gast omdat ik mijn wachtwoord vergeten ben na een grondige revisie van mijn laptop...
Ik bedoel niet echt afleren maar of je het onder controle kunt houden
staat er in een hondenenceclopedie eigenlijk meer informatie dan op internet?
Hoi, ik heb ook een kooiker. Een reu van nu 2 jaar oud.
Alsje de ras eigenschappen bekijkt dan heeft hij alle leuke en goede eigenschappen en de minder leuke eigenschappen zoals eenkennig zijn, niet goed met kleine kinderen kunnen, zenuwachtig/nerveus zijn heeft hij (gelukkig) niet.
Kenji is echt een hele lieve leuke kooiker die eigenlijk met alle mens en dier goed overweg kan. Luistert heel goed en kan goed loslopen. Heeft weinig jacht instinct dus ik hoef niet bang te zijn dat als hij een spoor ruikt verdwijnt ????
Ik zit ook op een Facebook groep van het Kooikerhondje en daar zie ik toch wel veel voorbij komen dat ze eenkennig zijn, niet goed met kinderen overweg kunnen, heel gevoelig zijn en snel wat zenuwachtig. Bij een verkeerde begeleiding kan dit heel snel uitpakken in angst bijten en uitvallen naar andere honden. Ik wist dat dit vanaf toen wij Kenji kregen als pup, dus heb extra op dit soort dingen gelet en goed getraind met hem. Hij is gelukkig heel relaxed. Maar ik geloof wel dat er heel veel verschil is qua hond en dat zal je met alle rassen hebben. Belangrijk is dat ze bij een goede fokker vandaan komen die aan een goede socialisatie doet.
Heel veel succes met je keuze.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?