Sinds kort doe ik wat vrijwilligerswerk in ons plaatselijk asiel. Ik help mee de hokken te kuisen en eten te geven. Maar pff arme dieren.. Ik ben zelf verschoten hoe het er eigenlijk aan toe gaat in een asiel. De dieren zitten er in redelijk kleine hokken en zien enkel mensen als hun hok word uitgekuist en als ze eten krijgen. Verder zitten ze daar maar alleen.. Ik weet dat iedereen daar hun uiterste best doet om de dieren zo goed mogelijk te verzorgen. Maar ik vind dit zelf eigenlijk een vorm van dierenmishandeling.. Een dier hoort niet heel de tijd opgesloten te zitten in een hok. En al zeker niet een kat in een bench als hok.. Er is maar net genoeg plaats voor de kattenbak en hun voer..
Waarom gebeurd er hier geen controle op dit? Mss is er wel controle of de dieren goed zitten maar dan hebben die wel een heel laag beeld voor de levensstandaard van de dieren. Als ik zo eens denk dan zou een persoon zelf ook zo zijn dieren mogen houden? Dit kan toch niet! Waarom mag dit in een asiel wel dan? Er zijn nochtans hokken vrij die groter zijn maar die worden dan niet allemaal gebruikt..
Is dit in Nederland of in België?
In Nederland heb je namelijk minimale maten van een verblijf voor een dier vastgelegd in de wet. Dat is wel een stuk groter dan een bench voor een kat...
Ik heb zelf ook vrijwilligerswerk gedaan in een asiel, en daar hadden de katten veel ruimte met een buitenverblijf eraan.
De honden hadden kennels, maar zaten overdag de hele dag op hun eigen speelweide.
Ja een asiel is erg, het wordt gedragen met vrijwilligers, grotere hokken zijn die aanwezig dan er eens over praten of ze daar in kunnen, er is geen geld voor luxe verblijven in een asiel, toch zijn er asiels die wel diervriendelijk zijn, waar vrijwilligers met de honden gaan wandelen.....en waar wel aandacht is voor ze, maar dat hangt ook af van de vrijwilligers, als die er niet zijn zien ze alleen de mens bij het eten en als het hok wordt schoongemaakt, beklag doen bij de mensen die een dier afstaat....en naar het asiel brengt.
Ik weet, mijn oma werkt in een asiel, daar zitten de honden ook in hokken máár ze hebben ook een uitloop naar buiten toe. Er wordt elke dag een klein rondje met ze gelopen, ze mogen met een groepje andere honden (mits dat kan) op het speelpleintje. Er worden door vrijwilligers snuffelmatten ed gemaakt waar de honden mee aan de slag kunnen. Maar nog steeds zitten ze wel het grootste deel van de dag in een hok.
De katten hebben een eigen kattenkamer, de katten die gewend zijn, ziekte vrij zijn en sociaal die mogen daar los rond lopen en spelen met speelgoed en krabpalen en naar de buitenren. Maar er zijn ook katten die kittens hebben, katten die niet zo sociaal zijn. Die zitten wel in een hok. En dieren die ziek zijn zitten in quarantaine, ook in een hok. Er komt wel elke dag iemand om de katten aandacht te geven.
De knaagdieren zitten ook in hokken, mogen wel af en toe los lopen en uurtje maar permanent daar is de ruimte niet voor. Dus wordt er gezorgd voor uitdaging tijdens het eten. De varkens en het ezeltje hebben wel een stukje grond waar ze permanent op mogen lopen.
Zoals jij het beschrijft klinkt het wel heel extreem, alleen maar aandacht als ze eten krijgen of hun hok schoongemaakt wordt... Maar je ontkomt er denk ik bijna niet aan om asieldieren in hokken te houden. Immers niet alle dieren kunnen bij elkaar in een grote ruimte. Daarnaast is er geen ruimte en geld om grotere ruimten te creëren. En er zijn veel dieren en weinig vrijwilligers, dus als jouw asiel erg nood heeft aan extra handen dan snap ik wel dat er geen tijd is om alle dieren echt aandacht te geven. Alhoewel het natuurlijk wel erg zielig is.
Controles, tsja daar zal niks mee worden gedaan. De dieren hebben een dak boven hun hoofd, krijgen eten, drinken, medicijnen. Dat is de hele reden ook dat broodfokkers zo moeilijk zijn om aan te pakken, ook al worden hun dieren uitgebuit en leven ze in de poep ed. De dieren krijgen net genoeg om in leven te blijven en is het oké. Zelfs sommige fokkers die aangesloten zijn bij rasverenigingen hebben hun honden in kennels zitten buiten. Worden niet goed gesocialiseerd, krijgen hun nestje in een puppykennel en de pups mogen dan vanaf een bepaalde leeftijd elke dag een paar uurtjes in huis of in de tuin komen. En het is er schoon, want er is altijd wel kennelpersoneel oid. Die de kennels schoonmaakt, eten geeft en de honden op een speelweide gooit. Ook die honden zien maar een paar keer per dag een mens. Kijk ik zou er geen pup vandaan willen, maar het is wel toegestaan.
Dus ik denk dat je er weinig mee kunt. Behalve misschien vragen of je wat simpele (in de zin van niet al te duur) hersenwerkjes mee mag nemen om met de honden te doen bijvoorbeeld. Alleen moet je dat maar net in je eentje mogen doen (ik weet niet hoe oud je bent).
Ik ben zelf om die reden enorm voorstander van asielen/opvangs die met opvanggezinnen werken zodat de dieren toch in een gezin zitten ipv in een echt hok. Ik vind het heel fijn om te zien dat toch steeds meer en meer asielen opvanggezinnen gebruiken en dat er ook meer opvangs komen die volledig met opvanggezinnen werken. Natuurlijk begrijp ik dat dat niet altijd mogelijk is en dat er vaak niet genoeg gezinnen zijn om alle dieren op te vangen, maar het lijkt mij voor de dieren zoveel aangenamer dan in een echt asiel. Dus het lijkt mij wel iets om als asiel naar te streven: zoveel mogelijk dieren in oopvanggezinnen onderbrengen.
Ik begrijp Evy dat dit zwaar overkomt maar bedenk even hoe het komt dat asielen volzitten? De mensen die hun honden of katten dáár droppen, die zijn de oorzaak dat asielen bestaan. Dat dieren troosteloos uren zitten te turen, gestresseerd worden en wat al meer....
het is triest ja, al die kooien, maar meestal worden de honden toch nog dagelijks heel even gewandeld of is er een speelweide ? Daar niet ?
Ik kon het ook niet aan er blijven komen wandelen, ook omdat ik een band kreeg met enkelen. En als die dan ge euthanaseerd worden
Je doet prachtig werk meid, probeer jij het vol te houden.
Asielen zonder vrijwilligers , dát zou pas een ramp zijn voor de dieren.
Dat is wel een slecht asiel, ook al ze de grotere hokken die leeg staan niet gebruiken.
Tja hoe groter het hok hoe meer werk misschien, dat zou de reden kunnen zijn dat ze de lege hokken niet gebruiken.
Worden de honden niet uitgelaten?
Met school ben ik naar het asiel in Tilburg geweest (het enige asiel in NL waar ik ben geweest) en daar werden de honden 4 keer per dag uitgelaten en ze hebben nog 3 weitjes waar ze in worden gelaten.
De honden hebben ook een binnen en buitenkennel. Dus daar is het wel allemaal heel goed geregeld. Ze hadden volgens mij wel heel veel vrijwilligers, dus dan hebben ze ook de mogelijkheid om de honden zo vaak uit te laten.
Natuurlijk is het voor veel honden alsnog heel stressvol in het asiel en komen ze toch nog aandacht, beweging en mentale uitdaging te kort. Maar ik denk dat ze daar niet meer voor de honden kunnen doen als wat ze nu doen.
Het allerbelangrijkste om dit tegen te gaan is de broodfok stoppen denk ik. Of mensen moeten gewoon stoppen met daar pups kopen.
Heb een keer cijfers gezien van waar honden aangeschaft worden, daar schrok ik echt van. Ik weet niet meer precies hoeveel procent er van broodfok af kwam, maar dat was meer als 50%.
En de tijd tussen het besluit nemen dat je een hond wilt en er een aanschaffen is gemiddeld maar 3 dagen!
Ik dacht ook dat het liep met opvanggezinnen en dat de honden een buitenren hadden. Maar de honden mogen wel eens eventjes buiten in een ren. Maar dan nog wat heeft een dier hier nu aan? Er word 's middags met de honden even gewandeld maar dat is dan 1 straat want de rest is te druk door het verkeer. Ze krijgen ook wel eens een kauwbeen. Maar het blijft me allemaal niet zo diervriendelijk lijken.. Zeker niet voor de katten daar. Want die kunnen nooit buiten.. Er zijn vele die echt hunkeren naar een beetje liefde en aandacht.
En het is zeker de schuld van mensen die hun dier daar zonder pardon afzetten en dan het excuus gebruiken: heb ze gevonden in de tuin, terwijl je soms ziet dat het dier hun herkent.. Ik moet mezelf soms toch even bedwingen van niet een dier naar huis te nemen :) maar jammer genoeg hebben we er geen plek meer voor thuis dus daarmee help ik het dier ook niet natuurlijk.
Ik denk dat een asiel toch vaak "roeien met de riemen die we hebben" is. Althans, toen ik stage liep wel. Ze kwamen er toendertijd ook veel te veel handen te kort. Wel hadden we iemand die doordeweeks de hele middag in de kattenkamer zat. Ook zaten daar katten in hokjes, maar dat waren vooral de niet sociale katten. Een andere kamer zaten de moederpoezen met kittens (of weeskittens) en weer een andere kamer de ziekenboeg. Ik weet het nog goed; Komma heette hij. Die kroop al onder zijn dekentje als ik het deurtje open deed.
's Ochtends was vooral poetsen en 's middags gingen we met de honden wandelen. De hoeveelheid rondjes met de honden hing ervan af hoe veel handen we hadden. Soms mochten er dan een paar op de speelweide (2 velden toendertijd). Ook hadden ze een uitloop naar buiten (wat niet heel groot was).
In mijn stagetijd werd er regelmatig gevraagd of er iemand in het weekend kon, want er was te weinig hulp dan. Dat werd dus ook aan de stagiaires gevraagd, wat ik dan ook deed. Ben zelf ook regelmatig langer gebleven, maar niet iedereen had de tijd ervoor, wat begrijpelijk is.
Vooral zomers was het erg. Honden vastgebonden aan het hek, een doos met kittens voor de deur, een hond die over het hek was gegooid. Zomers kwamen er ook héél véél katten binnen, dat we extra hokken (3 hokken op elkaar waren dat) erbij moesten zetten. In ieder gangpad, door het gebouw heen, stond wel zo'n ding.
Toch vond ik het wel dankbaar werk. Vooral als je sommige honden en katten positief zag veranderen en met veel kreeg je toch wel een band. Ook zaten bij ons de moeilijkere honden en katten in een opvanggezin (zelfde gelde voor de meeste pups en kittens). Maar zo'n gezin moet je natuurlijk ook maar vinden.
Hier om de hoek woont nog zo'n pup. Inmiddels een heer op leeftijd.
Als wij toen geen kat hadden gehad, hadden we de kruising boxer/bordeaux dog Mazzel in huis genomen. Gelukkig heeft hij na een hele lange tijd, in een ander asiel (in een andere stad), een nieuw baasje gevonden. Bij ons werden er niet snel honden ingeslapen, ze werden dan soms naar een ander asiel overgeplaatst.
Is dit een asiel in België?
Moeilijk voor haar om de naam hier neer te zetten
Net stond het er allemaal wel?
Mogen we dingen niet in naam aankaarten?
Vergeet ook niet dat het in deze tijd van het jaar lastig is voor asielen. Er zijn de afgelopen maanden véél dieren geplaatst en die moeten allemaal beoordeeld worden. Daarbij zijn veel werknemers en vrijwilligers met vakantie.
Katten worden inderdaad vaak in kleine hokken gehouden tot ze gezond verklaard zijn, en getest qua gedrag. Zijn ze normaal naar andere katten dan komen ze inderdaad vaak in een kattenkamer. Maar als er zoveel dieren gebracht worden, zullen ze inderdaad wat langer in zo'n kleiner hok zitten. Helaas. Het is in de zomer soms zo erg bij asielen dat dieren in benches in de gang opgestapeld worden omdat er helemaal geen ruimte meer is. Dan klinkt het bij het asiel van jou nog niet zo slecht.
Maar ja, formaat hok maakt niet heel veel uit, denk ik. Het gaat er veel meer om of ze er een of meer keer per dag uit gelaten worden en aandacht en een speelmoment krijgen.
Super dat je vrijwillergswerk doet! Ik vind dierenasiels helemaal niks... Ik weet zeker dat de mensen daar alles op alles zettten om ze gelukkig te maken maar met ik gok ongeveer 5 mensen kun je niet 30 konijnen 12 katten en 8 honden de aandacht geven die ze nodig hebben ik wil niet zeggen dat ze slecht verzorgd worden haha
Eh, nou, heel simpel, er is geen geld voor, punt. Een doorsnee dierenasiel krijgt helemaal geen budget om grote verblijven neer te kunnen zetten. Heel leuk en lief dat je het beter voor de dieren wilt, helemaal eens, ik zou ze ook graag in grotere verblijven zien, maar niet erg realistisch.
Ik denk overigens dat we in ons land allang blij mogen zijn dat alle diertjes naar een asiel gaan, ookal zijn de hokjes dan zo klein... Beter dan in spanje waar het gelijk een enkeltje dodingsstation is of amerika waar ze ofwel op straat belanden ofwel een spuitje krijgen in het asiel... Nee, dan hebben ze het hier toch nog best goed hoor, mogen we nog best blij mee zijn, hier krijgen de diertjes in elk geval een kans
Ik zou het idd graag allemaal anders zien en mss is dit niet haalbaar door een budget ofzo. Maar waarom liggen de standaards lager dan dit bij een mens thuis is van hoe een dier moet kunnen leven? Ik vind het vooral raar dat de overheid dit goedkeurd dat er zo kleine hokken zijn voor de dieren. Er moeten toch minimale grote gerespecteerd worden denk ik dan. Waarom liggen die dan niet hoger? ze kunnen toch makkelijk zeggen tegen de asielen dat alle hokken minimaal een bepaalde grote moeten hebben zodat de dieren wat kunnen bewegen.
Alle mensen daar doen echt hun uiterste best voor de dieren en ze komen overal wat handen tekort. Maar toch kan ik het niet vatten dat de dieren zo gehouden worden..
Hmm ik was al van plan om vrijwilligerswerk te gaan doen bij het asiel. Daar is nu nog meer rede voor!
Het is toch juist goed dat er asielen zijn?
Natuurlijk komen ze daar aandacht en beweging te kort en zijn sommige honden gestrest of ongelukkig daar, maar ze doen zoveel ze kunnen. Het is gelukkig maar tijdelijk en deze honden krijgen tenminste een goede kans. Voordat honden geplaatst worden worden ze getest en mensen krijgen niet zomaar een hond mee.
Deze honden komen vaak veel beter terecht als honden die op MP gezet worden.
Ik ben iig blij dat ze er zijn en haal mijn dieren uit asielen. (Niet alleen de honden) Deze dieren zijn vaak al volwassen dus je kunt goed het karakter zien, je biedt een dier een tweede kans en deze dieren lijken vaak extra te genieten van kleine dingen omdat ze weten hoe het is om het niet goed te hebben. Mijn liefste en tamste konijnen komen uit een konijnenopvang.
Het geeft mij iig extra voldoening om zo dieren te hebben.
Het lijkt me trouwens ook heel leuk en dankbaar om daar te mogen werken. Helaas is het vaak vrijwilligers werk, wat heel logisch is, maar als ik volgend jaar mijn diploma heb heb ik wel betaald werk nodig.
Maar als ik daar een betaalde vacature zie ga ik zeker solliciteren!
Hooi Naomie! Ik vind het zeker super dat er asielen zijn en ik weet dat die mensen alles op alles zetten op ze te verzorgen.. Mijn punt was meer dat ik t gewoon niet snap dat die dieren daar belanden ik bedoelde niks negatiefs hahaha
Oh zo, dan zijn we het daarover eens.
Ik wilde ook geen naam hoor, maar volgens mij zijn er aan de asielen in Nederland strengere regels vandaar dat ik benieuwd was. Als dit in Nederland zou gebeuren zou je er misschien nog iets aan kunnen doen, mocht je dat willen.
Aan wat voor regels asielen in België moeten voldoen dat weet ik niet.
Ook in Nederland weet ik dat niet, maar dat heb je wel minimale eisen aan afmetingen van kennels enzo.
Zoals ik al zei, daar is geen geld voor. Het is wel een beetje simpel gezegd dat ze "makkelijk tegen de asielen kunnen zeggen dat hokken minimaal een bepaalde grote moeten hebben". Als alle asielen in het land even "makkelijk" grotere hokken moet neerzetten, dan hebben we het hier letterlijk over in de miljoenen euro's aan kosten, dat geld hoest je niet zomaar even op. Daar is niks "makkelijk" aan.
Mijn volgende hond gaat ook zeker van een asiel komen! Dat is nu al zeker. Maar vind het erg zielig voor de tijd dat ze er dan zitten want sommigen verblijven er erg lang voordat ze een nieuwe thuis vinden..
ik kan door gezondheidsredenen nu 6maand niet werken. Dus de komende maanden ga ik er een handje helpen. Ik kan het jammer genoeg niet veranderen voor de dieren zoals ik het graag zou zien maar hoe meer handen die helpen hoe beter voor de dieren. En kunnen dan alleen maar hopen dat ze snel een nieuwe thuis vinden.
Nog altijd luxe verblijven tegen die in t buitenland hoor, maar natuurlijk is het heel erg voor de dieren .
het afstaan alleen al...
hallo ik wou even zeggen ik heb shakira ook uit asiel maar asiel zeer netjes honden buiten rennen en speelplaatsen met ren gelegenheid en katten nette hokken en hele in gerichte voliere buiten kennels met krab palen manden dekentjes en dergelijke honden hebben binnen ook allemaal manden of dekens groetjes
Zoiets stelde ik me voor. Maar bleek dan toch anders te zijn. Mss had ik ook een te idealistisch beeld hiervan. Blijkbaar is de realiteit toch harder dan gedacht..
Niet elk asiel is hetzelfde, hangt ook af hoeveel subsidie ze krijgen..
Ook in Belgie krijgen ze subsidie las ik.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?