Advies / ideeen over plekken in roedel

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Kraski Ovcar NashkaKraski Ovcar Nashka

honden foto van Kraski Ovcar Nashka

Hallo,

Wij zijn in het bezit van een 8-jarige Toller en een 17 maanden oude Kraski Ovcar.

De Kraski is absoluut al door haar pubertijd heen en uitgegroeid tot een grote en krachtige hond.

Het is in mijn ogen onvermijdelijk dat op enig moment de jongere Kraski de plek van de Toller in "onze roedel" zal overnemen. Ze heeft daar ook absoluut het karakter voor.

Uiteraard blijven mijn vrouw en ik altijd de rang hogeren, maar nu is mijn vraag: Gaan wij in ons gedrag bevestigen aan de Kraski dat zij de Toller "voorbij is" als die tijd is aangebroken? (Door haar eerder te voeren, eerder aan te halen, eerder uit huis te laten etc, al die voorrechten die de Toller nu nog heeft) Of is het feit dat de Toller de eerstgekomene in de roedel is, voldoende reden om tot in lengte van dagen haar ranghogere positie te bekrachtigen?

Een afweging die ik er zelf bij heb, is dat het mogelijk erg lastig wordt voor de Toller om een "door ons gedrag opgelegde hogere positie"  vol te houden, als de honden onderling al hebben uitgemaakt dat de jongere de hogere positie heeft. Komt de Toller daarmee niet in een spagaat?

Ik ben erg benieuwd naar jullie ideeen en reacties,

Alvast bedankt voor het meedenken!

Hartelijke groet,

Peter

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Oh wat leuk een Kraski Ovcar.

 

Mijn mening is: als je twee (of meer) honden hebt, hoor je er als baas voor allebei gelijk te zijn, geen voorkeurbehandelingen voor de een of de ander.

De Kraski heeft natuurlijk een sterk en zelfstandig karakter en is ook een sterke hond, daarom beide honden goed begeleiden. Leer ze echt door en door kennen, en let op hun lichaamstaal (ook naar elkaar toe) zodat je weet wanneer je ingrijpen moet, en wanneer beter niet.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8bg_gGguwzg

(zie ook deel 2)

 

Voorkom conflicten door de triggers daarvoor zoveel mogelijk weg te laten. Triggers kunnen oa zijn botjes, speeltjes, en ongelijke/oneerlijke behandeling. Geef ze ook apart eten zodat daar geen stress ontstaat. Het is belangrijk dat beiden in alle rust kunnen eten.

 

honden page profiel --

honden foto van -

Ik gebruik zelf absoluut geen voorkeursbehandeling voor 1 van mijn 2 honden. Zou ik dat doen dan zou mijn ene hond compleet onder gesneeuwd worden door de ander, die echt een haantje de voorste is. Ik ben ook van mening dat je als baas je honden een gelijke behandeling moet geven, zoals Dobry al zegt. Bij ons krijgt dan eens de ene als eerste eten, dan de ander. Dan de ene eerst het lekkers, dan de ander. Ook sta ik zelf niet toe dat één van de twee zich iets toe eigend, dus geen kluiven of speeltjes van elkaar afpakken als de ander daar mee bezig is en elkaar niet weg jagen uit de mand. Natuurlijk mogen ze wel samen spelen met speelgoed, als de één de ander uitdaagt. Maar anders wordt het een "ik wil dat hebben wat jij nu hebt dus ik ga het lekker afpakken". Dit wil ik niet hebben, omdat ik vind dat ze allebei gewoon ontspannen moeten kunnen genieten van een speeltje of van wat ze eten zonder dat ze op hun hoede hoeven te zijn.

 

Nou is jouw jongste hond natuurlijk van een wat ander kaliber dan mijn Goldens, dus is het denk ik alleen maar extra van belang dat jij als mens er geen waarde aan gaat plakken als één van de twee iets eerder krijgt, zoals je nu wel doet. En inderdaad zorgen dat er geen conflicten komen door triggers, zorg dat, wie er dan ook de baas is, ze niks van elkaar afpakken en dat als je ze alleen laat dat er dan niks ligt waar een conflict over zou kunnen ontstaan.

honden page profiel Len@ en JazzLen@ en Jazz

honden foto van Len@ en Jazz

Hier ook nooit. Dan mag de ene iets eerst en dan de ander. Verschillende honden hebben we samen gehad,we keken het even aan en het ging goed. Kruising.jrt.nu spaniel en mini aussie. Onderling merk ik ook niks. Af en toe mot om een speeltje dat is alles.

 

honden page profiel davendaven

honden foto van daven

Stap  af van dat rangorde idee ,eerst eten ,eerst door de deur niet op de bank etc etc  (is achterhaald )  Jij moet als baas duidelijk maken wat je wel en niet oke vind .Daarom is het belangrijk je hond goed te kennen en weten dit kan nog wel of  nu moet ik ingrijpen en corrigeren ! Dit zal je door ervaring moeten leren en je kunt niet alles voorkomen . Je moet de triggers weten van je honden zodat je hier rekening mee kan honden (meestal eten ,speeltjes  etc ) Bij de honden geldt het recht van de sterkste en niet van de langste in huis ! Ik heb er ook een die haar positie niet wou opgeven ,maar ziet nu wel in dat de jongere hond veel krachtiger en sterker is .(dit door een gevecht ) De ene hond zal makkelijk zijn positie af staan dan de andere ,maar ook honden voelen dat ze zwakker zijn en zullen zich uiteindelijk bij hun positie neerleggen .Honden denken hier niet bij na ,dat zit in de genen . Eten is vaak de grootste trigger het ligt aan meerdere dingen of je ze apart laat eten of niet . Persoonlijk ben ik daar niet van ) Maar ik ken jou niet en ik ken je honden  niet dus ja als jij niet zeker bent kan apart eten meer rust geven voor jou en je honden

Idd de honden gelijk behandelen ,was ik nog vergeten te zeggen

honden page profiel RissieRissie

honden foto van Rissie

Eens met daven, rangorde van roedel is al achterhaald. Bekijk het eens als opvoeden van kinderen, elk kind heeft toch ook zijn eigen plaats binnen het gezin, ondanks dat het ene kind toch niet boven het andere kind staat? Behandel je honden gelijkwaardig, en laat het idee over "voorrechten" helemaal varen...

 

Ik denk dat je een eigenaar van een hond ook meer moet zien als een opvoeder dan als een "roedelleider".

 

 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik heb ook 2 honden maar het roedelgebeuren houden we ons niet bezig.

Hier worden ze ook allebei gelijkwaardig behandeld.

En daar geen problemen mee.

Wel heb je natuurlijk te maken met verschillende karakters, het kleine hondje hier is bijvoorbeeld veel feller.

Maar dat heeft niets te maken met roedel positie maar met zijn karakter.

 

Ze zijn er zelfs laatst achtergekomen dat bij wolven (waar het roedelgebeuren vandaan komt) de roedel posities ook niet altijd gelijk is wat wel altijd werd gedacht.

honden page profiel RissieRissie

honden foto van Rissie

Ik denk dat die roedel posities ook meer rollen/functies zijn dan dat ze een waarde binnen de roedel aangeven. Uiteindelijk is elk roedel lid immers even belangrijk!

Anoniem (Gast)

Hier ook 2 honden 5,5 jaar en 14 mnd, wat is er mis met beide tegelijk eten geven??

Hier eten ze samen naast elkaar. eten elkaars bak echt niet leeg. (de jongste wil nog weleens in etappes eten)

 

Allebei tegelijk een kluifje, ik zie het probleem niet.

honden page profiel --

honden foto van -

" Hier ook 2 honden 5,5 jaar en 14 mnd, wat is er mis met beide tegelijk eten geven??
Hier eten ze samen naast elkaar. eten elkaars bak echt niet leeg. (de jongste wil nog weleens in etappes eten)
 
Allebei tegelijk een kluifje, ik zie het probleem niet. "

Oh nee ze eten hier ook tegelijk hoor, IK bedoelde met eerst de ene dan de ander in ieder geval dat de ene het een paar seconden eerder krijgt. Omdat ik als ik twee bakken tegelijk neer zet tussen 2 honden is sta tot ze klaar zijn 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Maar ze moeten wel naar mij luisteren natuurlijk.

Freggle is vaak het laatst klaar met eten.

Black zit dan van een afstand te wachten, hij is dan allang klaar.

En pas als ik zeg: "toe maar" dan gaat hij het bakje uitlikken van Freggle.

Zelfs al vergeet ik het te zeggen, dan blijft Black wachten totdat ik opeens zie dat hij daar nog steeds zit te wachten, ha ha. 

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

In mijn roedel geen rangen of hogere posities...,

niemand is hier "het baasje" ,meer, of hoger dan de ander..(nouja..behalve ik dan )

 

Nee serieus..ieder dier is hier gelijkwaardig en voorrechten hebben ze al helemaal niet..

ze zijn allemaal gelijk, hebben respect voor elkaar & het leeft heerlijk in harmonie samen 

 

Ik heb me er eerlijk gezegd ook nooit mee beziggehouden hoor..

en ik zou als ik jou was die rangorde toestanden ook maar een beetje laten varen, die hondjes vinden hun weg vanzelf wel...

 

 

honden page profiel anoniemanoniem

Ik had ook vraagtekens toen ik voor het eerst meer dan 1 hond had, maar heb toen ook ze gelijk behandeld en inderdaad niet voorkeursbehandeling of "eerst jij" gedaan. Behalve dat je dan maar steeds bezig bent en het onnatuurlijk aan gaat voelen, kan het ook wrijving veroorzaken die ze beter zelf kunnen uitzoeken imo (tot op zekere hoogte natuurlijk, en twee van het gelijke geslacht, vooral 2 teven, zou ik er graag zelf goed op blijven letten).

Als de toller een reu is, zou ik sowieso aankijken, hier ging dat (reuxteef) helemaal vanzelf. Als het een teef is zou ik er meer op letten, twee teven kunnen nogal eens erg fel vechten als het nodig is. 

 

Eten gaf ik wel een stukje uit elkaar, niet andere tijdstippen maar niet bakjes op zelfde plek. 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Dodelijk vermoeiend om je bezit te moeten houden met de plek in de hierargie. Steeds op je hoedde moeten zijn, of je je hond nog wel de baas bent, als hond zelf, je kan niet veilig spalen, want je wordt van de troon gestootten.

 

Gelukkig, is de plek in de roedel, voor honden zelf niet belangrijk.

Als je eerlijk opvoed, waarom zou een hond dan jou de baas willen worden. Wie geeft hem dan eten, laat hem uit, of geeft hem knuffels?

Ze zullen wel gek zijn.

 

Alleen, bazen die nog opvoeden met fysiek geweld en dwang, dan kan je verwachten, dat een hond eens, zo een behandeling niet meer accepteerd, steeds worden onderdrukt en pijn gedaan. Die kan een keer flink van zich afbijten. Alleen niet om de baas te worden, maar eens vanzich zelf af gaan bijten.

 

Grenzen stellen, jonge honden, kijken soms wel hoever ze kunnen gaan, niet om de baas te worden, maar om te weten, wat ze kunnen en tot hoever.

Duidelijk zijn maar je honden, zodat ze elkaars ruimte respecteren. Zodat ze zich thuis met elkaar veilig voelen. 

 

Dat je één hond eerder voert, of eerder aanhaalt, is niets meer dan een regel, een afspraak. Heeft totaal niets te maken met de rangorde. 

Het maakt de situatie voorspelbaar, ze weten wanneer ze aan de beurt komen, dat is alles.

honden page profiel KelKel

honden foto van Kel

Ik las laatst dat binnen een roedel eigenlijk geen een hond de leider perse wilt zijn. Het is een taak die ze aannemen binnen een bepaalde situatie en dus kan het elke keer een ander zijn die de leiding op zich neemt. Ik weet niet of dit ook echt zo werkt maar het klonk mij wel logisch. Ik weet bij familie dat op hun eigen land de oudere reu de baas was maar gingen ze wandelen dan nam het jonge teefje de leiding.

Volgende forumvraag: Aan de voet wandelen
^