Hallo, ik las elders over het eerst over lijnteelt,
Ik had er nog nooit van gehoord en verschoot er toch wat van. Ik dacht dat inteelt helemaal uit den boze was op welke manier dan ook. Dit is natuurlijk wat iedereen denkt die geen fokker is.
Ik wil graag mijn kennis verruimen en vragen;
Wat is lijnteelt?
Wordt het vaak toegepast?
Ik volg want dat weet ik ook niet en wil dat ook wel graag weten.
Zo heel veel weet ik er ook niet van af maar ik begreep dat ze dan fokdieren bij elkaar zetten die min of meer verwant zijn dus opa op kleindochter halfbroer en zus en noem maar op.
De bedoeling is dan om bepaalde goede eigenschappen te kunnen vererven.
ik weet niet of dat nou echt een goede zaak is want je kunt dan ook minder gewenste zaken erin fokken lijkt me maar ik weet niet genoeg van die materie om daar een oordeel over te kunnen vellen.
Het hoeft niet zo dicht bij elkaar te liggen. Maar meestal kijen fokkers over 8-10 generaties terug.
Vaak komt het dan voor dat 2 honden bij de 7e of 8e generatie 2x voorkomen.. dat is ook al lijnteelt!
"Lijnteelt betekent twee honden met elkaar paren, die aan beide kanten van de stamboom gezamenlijke voorouders hebben, maar die niet zo nauw verwant zijn als bij inteelt. De honden, waarmee lijnteelt wordt gedaan, moeten honden zijn van een type dat men wil behouden. Lloyd Brackett stelt in zijn uitmuntend boek "Planned Breeding", dat als men zegt dat een hond uit lijnteelt afkomstig is, onze eerste vraag zou moeten zijn: "Uit welke lijnen dan wel?" Een stamboom, die eenvoudigweg één of twee honden opdubbelt heeft geen waarde, tenzij deze honden van een buitengewoon type waren, een type dat men zou willen behouden. Lijnteelt op twee honden van middelmatige kwaliteit is bijna net zo gevaarlijk als inteelt op honden met hetzelfde defect. Lijnteelt is het meest veilige programma op de lange termijn, omdat gewenste en niet gewenste trekken geleidelijk aan over verscheidene generaties heen worden vastgelegd. Omdat fouten zelden tegelijkertijd aan de oppervlakte komen, kan er in gedeeltes mee worden afgerekend. Met lijnteelt kan men voor onbepaalde tijd doorgaan, als in de lijn honden voorkomen, die de fouten die men tegengekomen is kunnen verbeteren. Ofschoon lijnteelt langzamer werkt dan inteelt, komt lijnteelt tenslotte uit op een uniforme dominante lijn, meestal bij de tweede of de derde generatie. Als inteelt en lijnteelt in een fokprogramma worden gecombineerd, kan het resultaat een zeer sterke stamboom zijn. Lijnteelt echter alleen om de stamboom is absurd. De honden moeten elkaar ook als individuele typen aanvullen. De lijn moet het versterken ervan waard zijn, anders kan de fokker zijn problemen verdubbelen. Net als bij inteelt moet soms een outcross worden gedaan om de benodigde verbetering te krijgen. Een veel gehoorde mening is, dat de meest waardevolle hond - wat het fokken betreft - er één is met een stamboom waarbij lijnteelt gedaan is. Deze hond zal zichzelf gelijkmatiger vererven dan een hond uit voorouders die geen relatie met elkaar hebben. Zo'n hond kan gebruikt worden om een gevestigde lijn voort te zetten of hij kan bij lijnteelt gebruikt worden om een nieuwe lijn te vormen. Hij kan bij inteelt gebruikt worden of er kan met hem een outcross worden gedaan naar behoefte en hij zal dan altijd nog enigszins voorspelbaar vererven. Het fokken door middel van inteelt of door middel van een outcross is aan meer grenzen gebonden."
Dit vond ik op het labradorforum. Je zou op grond hiervan dus zeggen dat het positief kan zijn, mits er zo nu en dan een outcross wordt toegepast en mits de ouderdieren van goede kwaliteit zijn en elkaar goed aanvullen? Zo interpreteer ik deze tekst althans. Maar ik volg even mee!
Ben hier laatst ook ingedoken omdat ik op zoek ben naar een dekreu voor het 2e nest van Zara. Er is een wereld voor me open gegaan. Zo kunnen honden die geen 'dubbele namen' op de stamboom hebben meer inteelt zijn dan 2 honden die dezelfde opa hebben. Via working dog is het inteelt coëfficiënt te berekenen over 5 generaties.
Hier nog een interessant artikel (wel in he Engels) over het inteeltcoëfficient.
http://www.seppalakennels.com/articles/population-genetics-in-practice.htm
Genetic Counselling Services:
Expertise centrum voor de Fokkerij en houderij van gezelschapsdieren.
citaat
In de rashondenfokkerij wordt 'inteelt met selectie' nog steeds algemeen toegepast. Kort samengevat komt dit erop neer dat, door toepassing van lijnteelt, langzaam het inteeltniveau wordt opgevoerd om de superieure kenmerken van honden vast te leggen in de lijn. Er wordt daarbij geselecteerd ten gunste van de gewenste eigenschappen (ten gunste van de meest rastypische kenmerken) en tegen de ongewenste eigenschappen (onder andere tegen gezondheids- en welzijnsstoornissen). Het gaat bij de fokkerij van rashonden om twee doelen: 'behouden' en 'verbeteren'. Het denken over 'behouden' behelst voor de meesten weinig meer dan de overtuiging dat dit wordt veiliggesteld door het onderling paren van raszuivere dieren. Het 'verbeteren' menen de fokkers te kunnen bereiken door telkens de 'beste' dieren een zo groot mogelijke bijdrage te laten leveren aan de volgende generatie. Met deze aanpak, zo veronderstelt men, kunnen ook de veelvuldig optredende gezondheids- en welzijnsproblemen bij rashonden onder controle worden gebracht. De praktijk van de rashondenfokkerij laat echter anders zien.
De fokkers zagen over het hoofd dat, met de verspreiding van de gewenste genen, ook de ongewenste genen met eenzelfde snelheid werden verspreid. Het gegeven dat letterlijk elk dier drager is van tientallen schadelijke genen werd niet gezien. De fokkers meenden de problemen de baas te kunnen blijven door tegen ongewenste kenmerken te selecteren. Echter, met selectie zijn de effecten van overmatige inzet en de daaruit voortvloeiende populatiebrede inteelttoename niet te keren.
Bron: http://www.gencouns.nl/artikelen/2002%20Genetisch%20beheer.pdf
Lijntelen is een interessant onderwerp ,zelf passen wij het wel toe ,al vele jaren ,
Onze jack russells zijn dusdanig te herkennen dat men in die wereld precies weet ohh die komen uit die en die lijnen .Uiteraard is het net als outcross niet zaligmakend ,Van outcross weet je nooit hoe het uit gaat pakken qua exterieur ,Als je al vele jaren lijnteelt toepast ,weet je ongeveer wel wat je reuen en teven vererven ,Je moet natuurlijk ook naar de fouten kijken ,b.v. een jack russell met een te lange rug ,daarvoor ga je dan geen reu gebruiken die dit ook heeft ,Zelf hebben we een reutje uit Rusland laten komen ,want je moet ook niet vast lopen met eigen teven en reuen ,dus zo nu en dan toch gaan outcrossen ,
Met outcross bij de gossen ondervind ik toch wel ellende qua karakter vermindering en vachtstructuur ,zelfs dusdanig dat je goed kan zien welke van mijn honden uit Spanje komen en welke mijn echte eigen lijn is ,
Intelen ,vader x dochter ,broer x zus ,moeder x zoon ,is gelukkig verboden ,en daarvoor worden ook geen stambomen meer afgegeven.
Ongewenste genen kunnen uiteraard ook met outcross verspreid worden ,kijk maar naar de vele gezondheidsproblemen en karakterproblemen van vele labradoodles,
Voor mijn volledige begrip (ben mijzelf er ook flink in aan het verdiepen): wanneer is er sprake van een volledige outcross? Want als ik kijk in de stamboom van mijn oudste teefje, daar zit een reu in die uit halfzus x halfbroer komt (8e generatie).
Is er dan bij haar sprake van lijnteelt? Of telt dat alleen als er aan de kant van haar moeder diezelfde reu (of diens dubbele opa om het zo maar even te noemen) daar ook in voor komt?
Voor hoe ik het begrijp wordt er gesproken over lijnteelt, zodra er dubbele namen voor komen aan beide zeiden van de stamboom?
Een volledige outcross is als er totaal geen verwantschap in zit .
De meningen zijn daarover nog erg verdeeld hoor ,achtste generatie vind ik persoonlijk geen lijntelen meer ,
Maar stel dat er aan een kant van de stamboom een dubbele naam voorkomt in b.v. tweede en vierde generatie dus dat men terug fokt naar die ene hond ,dan is dat weer wel lijntelen ,ook als de andere kant volledig vrij is .
Ook de mening dat er alleen sprake is van lijntelen als er aan beide zijde dubbele namen voorkomen ,lijkt me niet juist ,omdat je ook goed kan lijntelen via 1 kant .Maar daar denken veel fokkers weer verschillend over .
Even zitten puzzelen. Oudste teef dubbelt voor het eerst met generatie 6 aan de kant van vader en bij moeder ook op de 6e generatie. De reu waar moeder op dubbelt, heeft de vader ook. Dus van beide kanten gezien ook generatie 6.
Jongste teef is dochter van mijn oudste teef, dus die dubbelt sowieso aan moeder haar kant op generatie 7. Haar vader dubbelt voor het eerst op generatie 6. De dubbeling in die combinatie zit in generatie 6/7.
Zie je meteen bij welke periode er bij de Golden veel lijnteelt was. Hahaha. :P Wat ik tot nu toe heb gehoord is dat het bij 5 generaties geen overlap het geen lijnteelt meer is, maar dat verschilt dus per fokker. Interessante materie dit!
Combinatie die ik binnenkort verwacht is lijnteelt. Bewuste keuze die is overlegd met zowel de fokker van mijn oudste als de dekreu eigenaar. Prachtige reu waar op wordt gedubbeld met super gezondheid en top karakter. Helaas niet meer in leven. Idem nakomelingen. Gaat om een reu die bij vader op generatie 3 zit en bij moeder op generatie 4.
Moeder en vader passen ook ontzettend leuk bij elkaar. Dekking ging zó vlot. Ben heel benieuwd hoe de combi uit gaat pakken. "Grappige" is dat het inteeltpercentage over 10 generaties 7,38% is (gemiddelde 8,79% in mijn ras).
Blijft ontzettend boeiend allemaal. Zoveel om te leren/ te ontdekken. ;)
Spannend je combinatie ,ook hier over twee weken een bewust lijnteeltnestje jack russells ,terug gefokt op mijn oude lijnen ,fijne karakters ,gezonde honden en als laatste nog uniform en mooi van bouw ook ,Ik hou daar een reutje van aan omdat de moeder en vader van het teefje beide overleden zijn .
Een bevriende fokster van jack russells in Belgie doet liever geen outcross ,daar komt kweddelen (ellende) van zegt ze .Niet altijd waar natuurlijk ,
Wie weet zit er in je nest goldens wel een pup die op die reu gaat lijken ,Dat is een van de mooie kanten van het jarenlang fokken ,Je herkent je oude honden vaak terug in de nieuwe generaties.
Volg graag. keer zelf onvoldoende van
Lijnteelt = inteelt, genetisch gezien geen enkel verschil. Lijnteelt is gewoon een ander naampje dat door fokkers is bedacht om aan te geven dat er geen directe, hele nauwe inteelt plaatsvindt zoals vader x dochter, broer x zus, dat soort dingen. Het is dus nog steeds inteelt, maar de honden zijn iets minder nauw aan elkaar verwant.
Het wordt vaak toegepast, omdat het een snelle manier is om kenmerken vast te leggen, en dus een eigen type (lijn) binnen een ras te creëren. Zo krijg je dus dat sommige mensen aan de hond al kunnen zien van welke kennel hij komt en welke lijnen erin zitten.
Genetisch gezien is er wel duidelijk verschil maar ook daar verschillen de meningen over .
Bij de directe inteelt kunnen er snel allerlei erfelijke afwijkingen naar boven komen ,zoals waterhoofd ,open rug of buik ,gespleten gehemelte ,ataxia ,karakterproblemen en nog meer ellende .
Ooit ben ik eens bij een fokker van Beaucerons gaan kijken naar een nestje van broer x zus ,Van de negen pups hadden er op de leeftijd van vier weken al een stuk of vijf ataxia ,Er zijn maar twee pups groot geworden ,wat een trieste zaak is .
Als je dan vraagt waarom zo'n combinatie, is de uitleg uniformiteit .
Als je alleen daar naar kijkt en niet naar karakter en gezondheid ben je voor mij een prutser.
Bij lijntelen is er uiteraard verwantschap maar in mindere mate ,Je moet je er goed in verdiepen wat kan ,wat hoop je te verbeteren en wat heb je verder voor ogen in je fokkerij.
Blijven lijntelen geeft ook ellende ,er moet gewoon outcross aan te pas komen ,maar ook dat pakt niet altijd goed uit ,vandaar dat het fokken van gezonde honden met een fijn karakter bij veel fokkers op de eerste plaats komt ,Als ze dan ook nog mooi zijn is het mooi meegenomen .
Ik ben hier al wat wijzer geworden danku allemaal
Ik blijf nog met 1 vraag achter...
Is lijnteelt er niet zowiezo? Ik heb gisteren even zijn stamboom papieren ingekeken en dat is 1blad met een 15tal namen.. Als ik nu zou fokken moet ik dan de stambomen van de voorouders opvragen van de teef en reu? Fokken lijkt me zo interessant (om er veel over te weten, ik ga niet zelf fokken) maar het lijkt me dus een hele studie?
Het ligt er een beetje aan wat voor ras je mee zou willen fokken ,
maar stamboom ze ver mogelijk uitpluizen is alleen maar gunstig ,met de tegenwoordige databanken staan er vaak ook foto's van voorouders bij ,
Bij mijn rassen ,de gos d atura en de jack russell is volledige outcross goed mogelijk .
Maar alleen op stamboom fokken zou ik nooit doen ,Kijk naar ouderdieren en voorouders ,wat wil je verbeteren ,wat zou niet verbeteren ,en dat weet je alleen als je je ras goed kent ,Wat vererven zowel reu en teef ,een eigen lijn opbouwen duurt jaren ,jaren van plezier maar zeker ook van teleurstelling .
En wat ik heel belangrijk vindt is ,kijk niet naar wat de keurmeesters mooi vinden ,hou je bij de oorspronkelijke rasstandaard .
Maar als verschillende keurmeesters de hoge smalle jack russell hoog plaatsen ,dan zijn er altijd fokkers die alleen voor de plaatsing fokken en zo veranderen de rassen in de loop der jaren aanzienlijk ,Kijk naar de duitse herder van plm 50 jaar geleden ,rechte ruggen ,dan komt er een keurmeester die glijbaan ruggen hoog zet en men fokt ernaar met allerlei smoesjes waarom .En zo zijn veel rassen in de loop van de jaren qua uiterlijk erg achteruit gegaan .
Fok naar eigen inzicht ,naar de rasstandaard want daardoor val je op zo'n ras ,op hondenshows kijk ik ook altijd bij allerlei rassen ,je leert er wat van en dan staar ik mij ook niet blind op de rassen die ik zelf fok .
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?