Waarom zijn vuilnisbak honden over het algemeen gezonder dan rashonden, terwijl er bij vuilnisbak honden niet word gekeken naar erfelijke ziektes. Het is toch echt bewezen dat vuilnisbak honden over het algemeen ouder worden, minder snel ziek worden, dus over het algemeen gezonder. Hoe kan dit, terwijl er bij echte rashonden verantwoord word gefokt. Dit vind ik persoonlijk apart, dus hierbij mijn vraag. greetings Naijb
Hoezo is dat bewezen?
Ik DENK dat het komt omdat het geen echte rassen zijn. De meeste rassen zijn zo doorgefokt dat ze daardoor ziek worden. Vuinisbakkies niet.. Ik doe maar een gok hihi
Minder als 20% van de honden hier komen van verantwoorde fok. 80% van broodfok... Logisch dan toch?
ik ben wel benieuwd naar welk wetenschappelijk onderzoek je verwijst?
Wat versta je onder vuilnisbak honden?
Sommige mensen denken dat je misschien een kruising van 2 rassen bedoelt.
Maar naar mijn idee is een vuilnis bak hond het resultaat van kruisingen op kruisingen op kruisingen zodat er van alles in zit.
Of zo'n hondje gezond is, hangt er van af welke genen het heeft mee gekregen, en dat kun je dus nooit weten van te voren.
Sommige vuilnisbak honden worden erg oud en sommige leven niet zolang of mankeren van alles.
Wat is je bron? Ik zie graag de link.
Ik ken meerdere mensen met kruisingen en ook mensen met honden uit het buitenland. En geloof me elke hond wordt een keer ziek. En ook deze honden kunnen knie problemen krijgen of ernstige hd, tumoren komen ook bij kruisingen veelvuldig voor. Mijn vorige hondje is op 10 jarige leeftijd overleden aan een zwak hart.
Nee ik geloof niet dat een bastaard, kruising of vuilnisbak of hoe je ze ook wilt noemen, gezonder zijn.
Ik denk eerlijk gezegd dat je met een goed gefokte hond veel meer kans maakt op een gezonde oude hond dan de kruisingen.
Ligt natuurlijk ook aan welk ras je kiest.
Een berner sennen wordt over het algemeen niet zo oud. Terwijl ik een poedel heb gekend die 20 is geworden.
Zal dat ook niet gewoon iets met genetica te maken hebben?
Teef ras A x reu ras B en je hebt je kruising. Als dit nu een paar keer gebeurt met verschillende rassen (bijv straathonden andere landen) dan krijg je mengelmoesjes. En zo worden bepaalde slechte, ongezonde eigenschappen er uitgefilterd want die honden gaan bijvoorbeeld dood en kunnen de genen niet doorgeven.
En ook al heb je een hond van een goede fokker, rashonden hebben vaak nu eenmaal meer problemen juist vanwege de eisen die men aan een bepaald ras stelt om het tot het ras te laten horen. Zoals extreem groot, extreem zwaar, te klein hoofd, platgeslagen neus enz. Er zitten gelukkig ook minder van dat soort extreme voorbeelden tussen hoor, daar ben je als verstandig mens bij om te kiezen voor een ras met normale proporties.
Hoe het hier was. En bastaard 12 jaar geworden. Jrt zonder stamboom 15 jaar geworden .Spaniel is nu 13 jaar zonder stamboom. Mini aussie is pas 2 jaar met stamboom. Hier worden gelukkig alle honden oud blijkbaar. Ze waren geen van allen ziek of kwalen.Dokterskosten haden we niet. Maar ikzelf hou het op een portie geluk hebben. Oja en allen vanaf pup hier in huis.
Klopt van geen kant. Mijn 'rashonden'hebben vroeger en nu en menig kruisingkje overleefd.
Tosca is nu 12 en haar vijanden van de kreek,leven niet meer,lekker relaxed lopen.
Haar speelmaatjes waar ze mee opgegroeid is,zijn allemaal dood.
Het enige wat mij wel opvalt dat rashonden die jonger sterven vaak getroffen worden door kanker.
Het is wel zo dat grote honden vaak korter leven dan kleine hondjes,uitzonderingen daargelaten.
Je hebt 2 soorten rashonden,verantwoorde fok en fokkers die kachelhout fokken,puur voor de centen.
Het is gewoon een kwestie van je verdiepen in het ras en een goede fokker zoeken.
En een beetje geluk wat gezondheid betreft.
Wupsel, maar dan zouden de zogenaamde boomertjes ook gezonder moeten zijn, want daar worden ook maar allemaal kleine rassen gekruist. Terwijl dat volgens mij echt niet het geval is.
Ik denk dat wat voor hond je ook fokt, het belangrijk is om de ouderdieren en verdere voorouders te kennen en te kunnen onderzoeken of deze gezond zijn (door testen op erfelijke aandoeningen. Pas als je zeker weet dat de voorouders gezond zijn tot tenminste vier generaties terug, weet je dat de kans groot is dat de pups ook die aandoeningen niet in hun genetica zullen hebben.
Helaas is dit niet bewezen, er wordt nl geen onderzoek gedaan naar vuilnisbakken.
Je kan dus ook niet zeggen, dat ze ouder worden of gezonder zijn.
Wel is het zo, dat sommige honden rassen, met name de populaire rassen, door inteeld en het fokken met beperkte fokdieren, er voor hebben gezorgd dat de genenfariatie, te klein is en dat zorgt voor problemen.
Daar zijn ze dan ook druk mee bezig, door het dna af te nemen.
Alles heeft met genetica te maken.
Als je een erfelijke afwijking hebt van een ouder, hebben de pups 50% kans, als de andere ouder gezond is. Fok je met een pup door, met een erfelijke afwijking, geeft ook die het door, zij de kans steeds kleiner wordt en zo fok je het er uit. Mits de andere ouder gezond is.
Een goede fokker van rashonden, fokt alleen met honden, die vrij zijn van erfelijke afwijkingen en zo krijg je gelijk gezonde honden.
Helaas zijn er fokkers die honden niet laten testen, of steeds met dezelfde lijnen fokken en zo krijg je de problemen
Met kruisingen blijft het een gok, of er erfelijke afwijkingen zijn, of ouderdieren dragers zijn.
Je kan kruising ouder dieren, die beide drager zijn, met elkaar kruisen en je krijgt pups, met afwijkingen.
Wel is het zo, dat je door rassen te kruisen, een grotere variatie in de genen poel krijgt. Ook met vuilnisbakken. Alleen weet je nooit, of de vuilnisbakken niet familie van elkaar zijn. Inteeld, is niet bepaald gezond te noemen.
De fairfok is in het leven geroepen, om te voorkomen, dat rashonden met een ongezond uiterlijk gefokt worden.
Het is gewoon mishandeling, hoe sommige honden gefokt zijn. De DH met een te scheve rug, de sharpai met te veel rimpels, de kort snuiten met een te kleine neus, de bulldog met een te grote kop.
Gewoon niet te bergijpen, dat mensen dat willen
Is niet perse waar natuurlijk. Als jij een kruising maakt tussen 2 ongezonde rashonden kun je zelf wel bedenken dat die nakomeling niet perse gezond zal zijn. Deze pup kan namelijk van beide ouders slechte genen meekrijgen. En kinderen krijgen ALTIJD materiaal van de ouders mee het is dan alleen een verrassing welke het worden, en 2 negatieve dingen kun je niet tegen elkaar wegstrepen met pech heb je alle defecten in 1 hond. Pas na een x aantal generaties als je de natuur zijn werk laat doen wellicht wel weer. Maar dan mag de mens dus niet ingrijpen. Geen zwakke pups bijvoeren etc. Geen keizersnede. Geen keuze in wie x wie.
Mijn ouders hadden een vuilnisbakkie. Beestje had gewoon een dodelijke hartkwaal en werd maar 3. Zijn mams 100% vuilnisbak was zelfs langs de straat gevonden had een compleet scheef skelet. Is ook niet erg oud geworden. Onze rashonden zijn allemaal ouder geworden. Onze terriërs aan de top met beide 17 jaar.
Rashonden zijn ook niet perse beter trouwens. Sommige rassen zijn compleet kapot gemaakt en hebben niets dan problemen.
Ja, maar dat is nog menselijk handelen: mensen willen een tea cup frutsel die niet verhaard en altijd blij is en knuffelt op commando. Dan gooi je een paar van die kleintjes (met vaak dezelfde issues zoals kcs of pl) op een hoopje en heb je een "boomer". Of een maltezer-met-een-kleurtje :p
Ik zeg ook niet dat het waar is hoor, maar ik denk dat sommige kruisingen een gezondere versie zijn, of laat ik zeggen meer in proportie. Zus heeft bijv een kruising duitse herder gehad. 16 jaar geworden en niet zon misselijkmakende rug, geen HD enzo. Rende op zijn 16 nog rond.
Maar ik denk niet dat je kan concluderen dat kruisingen gezonder zijn dan rashonden. Wel dat bepaalde rassen gewoon heel ongezond zijn en imho gewoon verboden zouden moeten worden, omdat ik het als dierenleed zie.
Straat honden hoeven niet te jagen, zij vreten gewoon afval van mensen uit bijvoorbeeld de vuilnisbak. Dat lukt ook met hd.
Straathonden worden niet oud, niet omdat ze genetisch belast zijn,maar omdat het eten nou eenmaal niet echt gezond is. Er zijn maar weinig echt oude straathonden te vinden. Dus ook de gezonde straathonden overlijden nog steeds best jong.
Daarbij worden er in bepaalde landen elke dag honden op straat gedumpt, deze mengen zich weer met de al op straat levende honden.
En ik ken iemand die een hond heeft, die op straat geboren is, qua hoogte als een Duitse herder. Hij nu een jaar is en heeft toch wel erg hd. Daar heeft de natuurlijke selectie niet voor gezorgd hoor. Feit is gewoon dat grote honden sneller belast zijn met hd en de moeder hond niet aan de vader hond vraagt of hij ook last van hd heeft.
Dat wist ik niet dat die gezonder zijn.
Weer wat geleerd.
Ja idd sommige rassen zijn heel erg ongezond. En sommige rassen zijn heel erg gezond.
En de gezonde rassen die ook nog eens goed gefokt worden leggen het echt niet af tegen kruisingen hoor.
Maar dat is de mens, die de rashond verziekt, omdat ze dat mooier vinden.
Dat heeft niet te maken, met het fokken van gezonde rashonden.
Je kan google naar fairfok. Ze zijn druk bezig, om te voorkomen, dat honden met een ongezond uiterlijk gefokt worden.
Eigenlijk zou je ze in categorieën moeten verdelen om te vergelijken
De vuilnisbak (kruisingxkruising meerdere generaties lang) kan heel gezond zijn. vuilnisbakjes uit het buitenland zijn vaak straathonden. Deze krijgen dus geen uitgebreide behandeling bij een dierenarts als ze ziek zijn. Als ze echt ziek worden, gaan ze dood en kunnen ze zich niet verder voortplanten. Meestal komen ziektes/erfelijke afwijkingen al redelijk vroeg naar boven. Als je dus een 'gezonde' vuilnisbak van 2 jaar adopteerd is je hondje waarschijnlijk redelijk gezond en kan deze best oud worden.
De vuilnisbak in Nederland is dan over het algemeen weer ongezonder, omdat de 'niet gezonde' ook overleven en sommige mensen daar ook nestjes van laten komen.
Hieruit kan je halen dat de vuilnisbak redelijk gezond is.
Dan heb je de rashond die je ook in twee categorieën kan delen: De stamboomloze rashond en de rashond met stamboom.
Veel stamboomloze rashonden komen van de broodfok. Dit zijn vaak ongezonde honden en een groot deel zal het niet eens halen tot een leeftijd waarop er mee gefokt kan worden. Het deel waar mee gefokt wordt draagt vaak ook allerlei ziektes mee. Natuurlijk zijn lang niet alle stamboomloze hondjes broodfokhondjes, maar veel hebben wel een broodfokhondje in de lijn zitten. Er is vaak weinig tot geen informatie over ziektes en afwijkingen die voorkomen in de lijnen, dus het risico groot dat je hondje vroeger of later ziek wordt.
De rashond zonder stamboom is dus over het algemeen vaker ongezond dan gezond
Bij rashonden met stambomen is vaak bekend welke erfelijke afwijkingen er voorkomen in de lijn. Hierdoor kan worden voorkomen dat de pups deze afwijkingen ook krijgen. Bij het fokken wordt over het algemeen goed gelet op het welzijn van de moeder en pups en wordt vaak gezocht naar combinaties die het ras verbeteren en gezonder maken.
Je kan hieruit zeggen dat de gemiddelde rashond met stamboom erg gezond is.
Dan zijn er nog kruisingen. Bij een kruising kan een hond zowel de positieve eigenschappen als de negatieve eigenschappen erven. Ook dragen ze de afwijkingen van beide rassen als deze er zijn. De meeste kruisingen komen van stamboomloze rashondjes.
Hierdoor is de gemiddelde kruising vaak ongezond
Dus onder elkaar gezet:
1. De rashond met stamboom
2. De vuilnisbak die op latere leeftijd naar Nederland is gehaald
3. Stamboomloze geteste rashonden die NIET uit de broodfok komen
4. De Nederlandse vuilnisbak
5. kruisingen
6. Broodfokhondjes
Natuurlijk is er wel verschil in gezondheid bij rassen. Zo zijn er rassen die wat minder gezond zijn, maar het aantal gezonde rassen is vele malen groter. Behalve dat zou het kruisen met een ongezond ras de pups NIET gezonder maken.
NIet te vergeten dat er behalve genotype ook nog allerlei andere dingen meespelen. Milieu, opgroeien, voeding, en soms heb je pech. Of geluk.
Je weet nooit 100% zeker hoe gezond je hondje is, of hoe oud hij zal worden. Net zoals dat een ras niet een zekerheid geeft op karakter, of wat dan ook.
Ik heb ervaring met buitenlandse mix (generaties lang kruisingen), stambomrashonden van goede fokker, oepsnest van 2 verschillende rassen en rashond zonder stamboom niet van broodfok.
Erbij in achterhoofd dat dit altijd enigszins normaal gebouwde honden zijn geweest, geen extremen of diepe borst of lage rug of platte neus.
En daar zijn de meesten gewoon gelukkig en gezond oud geworden, 14-19 jaar. De enkeling die niet ouder dan 6 werden is toch pech, zoals iets van buitenaf (brand) of een hele zeldzame niet-erfelijke dikke pech vorm van kanker.
Ook honden die omkomen of gezondheidsproblemen hebben door andere dingen van buitenaf zijn er veel hoor, en dat heeft niets met ras te maken (hoewel, misschien dat een hond met intense jacht drift meer kans heeft op aanrijding). Maar als je kijkt in NL naar percentage honden die ziek worden / srven door ongeluk, hondengevecht, parasiet, vergiftiging, enz, dan zal dat ook een flink deel zijn.
Geniet van je hond vandaag :)
Misschien zou je het artikel van geneticus ir. Ed.J. Gubbels: "Fokkerij en selectie van rashonden, een analyse" eens door kunnen lezen.(Artikel is te vinden op internet, even googelen). Daarin staat helder beschreven waarom rashonden in zijn algemeenheid minder gezond en minder vitaal zijn dan bastaardhonden. (Het minder gezond zijn etc. van rashonden heeft te maken met de genenpool, die bij rashonden aanzienlijk kleiner is dan bij bastaardhonden).
Moeten we bij zon onderzoeken geen rekening houden met externe factoren? Leven onze honden minder lang omdat ze een kleiner genenpool hebben of door externe factoren door ons toedoen zoals: voeding, overvaccinatie, castratie, ....
Kijk naar de mensen toch ook veel ziektes?
Hoe oud wordt een gemiddelde wilde/ bastaard hond dan?
(veel) minder inteelt
Dankje, ik zal het meteen eventjes checken.
Heeft alles te maken met genetica. Is een erg lang verhaal, maar kort gezegd:
Alle eigenschappen van een individu worden bepaald door genen. Genen zitten in genenparen die bestaan uit een gen van de moeder en een gen van de vader.
Het kan weleens zo zijn dat een defect gen wordt doorgegeven door één van de ouders. Dit is meestal niet zo erg, want het wordt gecompenseerd door een gezond gen wat gekregen is van de andere ouder. Zo hebben defecte genen over het algemeen niet zoveel invloed.
Elk individu draagt gemiddeld honderden defecte genen bij zich (van de tienduizenden genenparen). Ze kunnen niet zoveel kwaad in een populatie met een gezonde genetische variatie.
En daar zit de crux van dit verhaal. Rashonden hebben weinig genetische variatie.
De genenpoelen van rassen zijn gesloten en alle dieren in een ras zijn aan elkaar verwant. Het zijn allemaal min of meer genetische klonen van elkaar en ze delen veel dezelfde genen. Dat is bewust, daar zijn ze op geselecteerd, want de rasstandaard vraagt om een specifiek uiterlijk en een specifiek gedrag. Alles wat afwijkt wordt niet gebruikt voor de fok. Er wordt dus geselecteerd op homozygote (dezelfde) genen in plaats van heterozygote (verschillende) genen.
Genetische variatie vraagt om heterozygositeit, een grote genetische variatie betekent veel verschillende genen in de genenpoel. Bij een grote genetische variatie is er weinig kans dat een defect gen de kans krijgt om tot uiting te komen.
Bij rashonden is weinig genetische variatie, de meeste rashonden dragen dezelfde genen bij zich als andere honden binnen hun ras. Niet alleen dezelfde gewenste genen, maar ook dezelfde genetische defecten...
De kans is bij rashonden dus heel aannemelijk dat genetische defecten bij elkaar en tot uiting komen, in tegenstelling tot vuilnisbakken en bastaarden die zich generaties lang compleet willekeurig hebben voortgeplant.
Het is onmogelijk om op alle mogelijke honderden defecten te testen, want we weten niet wat die defecten allemaal zijn, en voor de ziektes die we al kennen hebben nog lang niet allemaal een genetische test bedacht. En zelfs al zou je overal op testen; als je alle honden uitsluit voor de fok die iets bij zich dragen, dan maak je de genenpoel nog kleiner...
Met testen doe je niets aan het onderliggende probleem, en zelfs als je denkt een bepaalde ziekte onder controle te hebben door de dragers en lijders uit te sluiten, dan duikt er binnen de kortste keren weer iets nieuws op en dan begint het proces van de genetische marker zoeken, een test uitbrengen en uitselecteren weer opnieuw...
Het onderliggende probleem, te weinig genetische variatie, wordt niet aangepakt. De enige manier om dat aan te pakken, is door de stamboeken open te gooien. Maar dat gaat waarschijnlijk niet binnenkort gebeuren. In de tussentijd gaan we door met de genetische testen, als het ware de doekjes tegen het bloeden. Maar er springt continu weer een wondje open ergens... Op een gegeven moment houdt het op met verbandjes aanleggen en is het ras doodgebloed; onvruchtbaar of zo ziekelijk dat ze met gemiddeld 3 jaar al sterven aan god weet wat.
Moest dat even kwijt, met al die 'rashonden zijn gezond' opmerkingen. Maakt niet uit hoe verantwoord gefokt. Maakt niet uit hoeveel de fokker test en alles goed probeert te doen.
De rashond is per definitie op weg naar de ondergang.
De enige manier om het fenomeen rashond te redden, is door de definitie aan te passen.
Dus als antwoord op de openingspost: Ja, het valt niet te ontkennen dat pure vuilnisbakken met een hoge genetische variatie over het algemeen gezonder zijn dan rashonden. Dat is nu eenmaal zo, dat is de natuur die genetische variatie prefereert. Dat is genetica. Kan er niks anders van maken.
In belgie is het stamboek open. Of bedoel je iets anders?
Het stamboek open, valt daar ook outcross onder?
Ik weet dat ze daar nu mee bezig zijn met de friese stabij en wetterhoun. Zou dat genoeg genetische variatie geven?
Hangt van de uitvoering van het plan af. Ik volg het op de voet en ben in ieder geval enthousiast dat ze het tenminste aandurven.
Zodra het stamboek weer dicht gaat, zullen dezelfde problemen weer ontstaan, dat is zeker. Dus eigenlijk hoop ik op een soort nieuw systeem waarbij honden redelijk gemakkelijk in een ras kunnen worden binnengehaald.
In België hebben ze zo'n soort systeem toch, Max/Udhai/Odie? Ik ken het niet goed, want ik woon in Nederland. Iets met LOSH...?
Onder vuilnisbakken kan incest voorkomen. Zwerfhonden en katten, blijven daar waar voedsel is. Trrekken niet weg, als er voldoende voedsel is.
Je ziet zwerfhonden uit een bepaald land/ gebied met een zelfde type uiterlijk.
Zolang niet onderzocht, kan je nooit zeggen, dat zwerfhonden sterker zijn.
In theorie, als je zwerfhonden, die niet aan elkaar verwant zijn met elkaar kruist, zullen ze genetisch idd sterker zijn.
Iedereen heeft trouwens minstens een paar gen defecten, wij mensen ook.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?