Beste hondenliefhebbers,
Ik wil graag later een nestje van mijn hondje.
Ik wil dit zo veilig mogelijk doen, zodat mijn hondje en de pups zo gezond mogelijk zijn, dus hierbij de vraag hoe ik dat dus het beste kan doen.
Ik weet al de basis informatie en wat je allemaal nodig hebt enz. maar niet de kleinere dingen. bijv. hoelang moeten de pups in de werpkist blijven, wanneer mogen de pups voor het eerst naar buiten, waar moeten de pups plassen en poepen, mag de moeder naar buiten enz. Ik wil natuurlijk voorkomen dat er iets ergs gebeurt met mijn hond of de pups en dat wil ik voorkomen. Ik wil trouwens ook een hondje van het nestje houden.
ook word er gezegd dat het beste is om je hond rond 2 jaar te laten dekken, is dat zo?
alle tips zijn welkom en video's en foto's ook.
alvast heel veel bedankt.
Wat voor ras is je hondje? Is ze getest op de erfelijke afwijkingen die bij dat ras horen? Bijvoorbeeld heup en elleboogscores, patella luxatie, oogziekten etc. Het is belangrijk om dit te weten zodat je een reu kunt zoeken die daarbij past en je zo geen pups krijgt met afwijkingen (althans dan heb jij er alles aan gedaan om een zo gezond mogelijke pup te fokken dus kun je niet aansprakelijk worden gesteld als het tóch zo is). Verder, kan de fokker van jou teefje je niet helpen? Ik neem aan dat je iemand wil die mee denkt qua keuze voor de reu, die bij de bevalling is ter ondersteuning etc etc.
Je had toch een kruising kees met Jack russel?
Waren de ouderdieren van dat hondje getest op erfelijke afwijkingen?
Waarom wil je een nestje? Wat wil je bijdragen aan een kruising?
Wat voor reutje ga je erbij zoeken? Is deze dan ook getest op erfelijke afwijkingen?
Ik kan me dit topic nog herinneren. Zou het best onverantwoord vinden als je met je hondje gaat fokken.
De beste start die je de pups kan geven is een gezonde start.
Dit begint met gezonde ouders. Het is dus heel belangrijk dat je test op afwijkingen en ziektes bij zowel de moeder als vader.
(en niet alleen een gewone gezondheid check bij de da)
Want het zou natuurlijk vreselijk zijn als je uiteindelijk zieke pups op de wereld zet.
Mijn reu wordt misschien volgend jaar gebruikt om mee te fokken.
Hij heeft ondertussen de benodigde testen gehad, er zijn foto's gemaakt van zijn heupen en ellebogen.
Zijn ogen worden nog getest (die test is maar een jaar geldig dus dat doe je beter in het jaar dat de hond gebruikt wordt)
Bij hem is bekend wat het inteeltpercentage is met een bepaalde teef, wat zijn eigen inteeltpercentage is van zijn eigen ouders. (is bijna nihil)
Hij is beoordeeld op zijn rasstandaard en heeft daar een U voor gekregen, meerdere keren.
Er wordt gewacht totdat mijn reu minimaal 3 of 4 jaar zodat je zeker weet dat hij tot die tijd geen ziektes heeft gehad/of gekregen als epilepsie, HD, ED.
Bij de teef waarvan hij de vader van de pups zal worden, die heeft allemaal dezelfde testen ondergaan.
Zodat je zeker weet dat je een zo gezond mogelijk nest ter wereld gaat brengen.
Dat is eigenlijk het begin, voordat je sowieso denkt aan met je teefje gaan fokken.
Edit, ik zie in een ouder topic van je dat dit hondje bij een grote broodfokker uit Baarle Nassau komt?
Als je dat hondje tenminste nog hebt.
Met zulke hondjes moet je echt niet zelf verder gaan fokken.
Je gaat toch hopelijk niet fokken met een kruising uit de broodfokkerij, waar totaal niet bekend is of de ouders erfelijke aandoeningen hebben!
Dat is op generlei wijze veilig te doen.
Waarom zou je met een kruising gaan fokken? Er is hier niets van terug te zoeken in de ouders en voorouders wat erfelijkheid betreft.
Dit heet trouwens geen fokken maar vermeerderen van honden.
Wat ga je trouwens doen met de andere puppy's die geboren worden?
Nee dat klopte dus allemaal niet, dat was een br0*dfokker die daar dichtbij woonde en dat was dus een andere plek. Het lag er welk vlakbij maar dat was dus niet die plek. Er werden allemaal verwijten naar me toe gegooid die dus helemaal niet klopte en daar heb ik dus niet weer zin in.
Goed dat je even navraagt, want fokken met dit hondje kan niet op een verantwoorde manier zoals al uitgelegd is.
Fokken moet iets bijdragen aan het ras, kan je dat niet, dan is het alleen vermeerderen, kijk maar eens op de sites van asiels en stichtingen, wat je daar tegenkomt is onvoorstelbaar, zo ontzettend veel hondjes. Die zouden eigenlijk eerst maar eens aan de beurt moeten zijn.
nee, maar als ik een nestje neem doe ik het sowieso voordat ik een nestje neem.
Gelukkig dan maar!
Komt jouw hondje dan wel van een goede fokker vandaan?
Ik bedoel, weet je wie de ouders waren, of die erfelijke gebreken hadden of daar sowieso op getest waren?
Als dat wel zo is, en jouw hondje en haar (voor) ouders zijn ook wat dat betreft gezond verklaard, dan moet je een reu zoeken bij wie dit ook allemaal zo is.
Dat is echt de basis, voordat je sowieso denkt aan fokken.
Als je wilt fokken met een kruising hoef en kan je daar natuurlijk geen shows mee lopen.
Maar omdat je niet weet of de ouderdieren (van je huidige hondje) gezond zijn en niets genetisch door hebben gegeven aan je hondje, zou je op zijn minst jouw hondje en de te gebruiken reu allerlei testen moeten laten ondergaan. Denk hieraan heupen, knieën en ogen ik heb geen idee wat er nog meer getest zou moeten worden hoor.
Maar dit soort testen kosten behoorlijk wat geld en zie maar eens een reutje te vinden die ook al die testen heeft gehad... meestal worden deze reutjes niet gebruikt om op een kruising te zetten, omdat dit vaak rashonden zijn met stamboom.
Maar goed je kan natuurlijk ook eigenwijs zijn en niets testen en je teef laten dekken door een schattig reutje. Maar wat als... wat als er toch een zieke pup uit komt met bijvoorbeeld patella graad 3 en deze moet aan beide knieën geopereerd worden. Dit is erfelijk dus wordt er uiteraard bij de fokker aangeklopt. Als dan blijkt dat de fokker nalatig is geweest met het testen van de ouderdieren dan is de fokker aansprakelijk en draait op voor de kosten van deze operatie.
En daarbij waarom fokken met een kruising als er over de hele wereld al miljoenen honden geen thuis hebben...
Ja ik heb nog steeds contact met de fokker, ze vroeg toevallig nog vandaag hoe het met haar gaat en krijg ook regelmatig te horen hoe het met haar zusjes en broertjes gaat + leuke foto's. Ik wist alleen dat haar vader is getest en een stamboom heeft.
nee, een dwergkees
Daarom ga ik mijn hond eerst testen voordat ik een nestje neem.
Welke testen moet je dan laten doen bij een Keeshond?
Dat is per ras vaak verschillend, hangt er vanaf of er bepaalde afwijkingen in een ras bekend zijn waarop getest wordt. (en aangezien je niet weet of er via de moeder van jouw hondje gebreken zijn, die bij een volgende generatie naar voren kunnen komen)
...... Het is stamboom...... Geen boomstam.....
Laat het fokken a.u.b aan de professionals over. Want als je een term nadat deze al vier keer gebruikt is nog verkeerd weet te schrijven. ben jij er niet aan toe jouw hondje een nestje te laten krijgen.
Wat doe je als je de pups niet verkocht krijgt? Wat als er toch erfelijke afwijkingen zijn bij de pups? Hoe ga je dat bekostigen, want kopers kunnen je verantwoordelijk stellen en dat kan je flink geld kosten.
Je weet hoeveel tijd en energie je moet steken in de moeder en pups? Wat als de moederhond overlijdt? Ben je dan in staat de pups groot te brengen met de fles?
Al dat soort dingen moet je over gaan nadenken.
Ik zou het eerst anders eens met de fokker van je hond bespreken.. Ik denk dat die je heel goed kan helpen of er zelfs bij kan zijn tijdens de bevalling. Wat extra hulp kan nooit kwaad want een bevalling is niet zonder risico's, want wat doe je als er een pup dwars zit in het geboortekanaal..... tja. Een DA standby houden is denk ik ook wel aan te raden.
ten eerste als mijn hond erfelijke afwijkingen heeft ga ik het niet doen.
Ik krijg ze wel verkocht en zo niet dan hou ik ze.
ja ik weet hoeveel energie het kost en ik doe het met liefde.
Ja ik was al van plan, omdat te doen, want een eerste nestje is niet niks.
Beste Ro,
Ik denk dat veel mensen rondlopen met de gedachte 'een keer een nestje te fokken' met hun hond. Helaas onderschatten veel mensen het fokken van een nestje. Velen denken: reu + teef = pups. Helaas voor hen schuilt er veel meer achter het fokken van een nestje op een verantwoorde manier.
De eerder genoemde gezondheidstesten, de verzorging, het zoeken van geschikte baasjes voor elke pup en natuurlijk de kans op eventuele complicaties worden vaak vergeten. Een nest is veel werk en eerlijk gezegd zie ik niet de meerwaarde van en dergelijk nest waarvan de afstamming totaal onbekend is.
Een pup van je eigen hond is natuurlijk erg bijzonder, maar vergeet niet alles realistisch te bekijken.
Ik vind jouw reactie een beetje arrogant, het was gewoon een foutje en als je zo een arrogante reactie plaatst ben je er niet aan toe om op HP te zitten.
Als je iets wil zeggen vind ik dat je dat met respect moet doen, dus wil je een reactie plaatsen en kan je jezelf niet inhouden, dan hoef je niet te reageren
Om antwoord te geven op jouw vragen:
Mijn fokker liet de pups uit de werpkist toen ze 3 of 4 weken waren. Toen mochten ze in de puppyren. Het nest van mijn hond was ongeveer 5 weken oud toen ze in de tuin mochten, maar het was toen wel hoogzomer.
De pups plasten en poepten op kranten in de puppyren. De moederhond werd natuurlijk wel uitgelaten, maar meestal wordt dan gedaan op plekken waar weinig honden komen i.v.m. besmettingsgevaar voor de pups.
Daarnaast worden de meeste teven gedekt als ze 2,5 of 3 jaar oud zijn.
Hopelijk kun je iets met deze antwoorden
Sorry maar vind het grappig, hond met boomstam, mijn fantasie slaat op hol. Sorry off topic
heel erg veel bedankt. Dat ik een nestje wou is slechts een idee. Ik zou nooit een nestje maken als dat slechte gevolgen heeft voor hondjes. Ik heb natuurlijk, voordat ik deze vraag stelde al veel handige informatie opgezocht, daarom heb ik erbij gezet dat ik de basisinformatie als wist, zoals dat de hond getest moet worden op erfelijke ziektes, want dat staat er wel bijna altijd in, want dat is ook 1 van de allerbelangrijkste dingen. Ik ben ook voorlopig niet van plan om een nestje te nemen, maar ik stelde alvast de vraag, zodat ik het alvast wist, want ik zie het kwaad er niet om alvast en vroeg informatie te winnen, want beter te vroeg dan te laat.
hahah inderdaad een dom foutje komt omdat ik heel erg slecht tegen de hitte kan en slaap hierdoor maar een paar uurtjes haha.
Ach mijn hond liep net ook nog met een boomstam rond...
Maar als je het echt echt zou willen doen is het idd goed om te bedenken wat voor een reu je erop wilt hebben, kijken of je die überhaupt getest kan vinden. En ga op onderzoek uit waarop zowel de jack en een kees getest worden en laat deze bij jou hondje doen.
Ik ben zeker niet tegen kruisingen en ook niet tegen pretnestjes mits dit weloverwogen gebeurd met de nodige testen. En natuurlijk ook een reu zoeken wat een beetje bij jou hondje past qua karakter zodat de karakters zeg maar niet botsen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?