Hoi,
Daarstraks merkte ik bij mijn 2,5 jaar oude boxer-labador op dat hij opeens erg mank liep met zijn achterpoot. Een kwartier ervoor was er nog niets aan de hand.
Ik dacht waarschijnlijk ergens verzwikt, maar geleidelijk aan werd het erger en nu steunt hij er helemaal niet meer op. We hebben al gechecked maar zien niets abnormaals aan de poot zelf en hij likt er ook vrijwel niet aan.
Uit ongerustheid daarnet (23u) toch maar naar de dierenarts gebeld en die zei dat ik mocht langskomen voor eventueel een foto te maken. Helaas kregen we hem niet meer in de auto gezien hij er niet meer in springt en we zijn muilband ook niet meer aankrijgen ( wordt agressief als hij zeer angstig is omwille van pijn ).
Dan nog maar eens teruggebeld en de dierenarts zei dat het wel is om gescheurde kruisbanden kon gaan. Uitgaande van het ergste ben ik al beginnen opzoeken wat dat inhoud en daarin vind ik vaak terug dat er aangeraden wordt om naar een specialist hierin te gaan. Zijn er zulke specialisten in mijn regio ? (Diest / Vlaams Brabant) Kwestie van een beetje voorbereid te zijn want ik lees hier allerhande verhalen van slecht verlopen operaties etc ..
Hopelijk is het morgen al wat beter, maar ik ben altijd vrij pessimistisch ingesteld ..
Hallo Kris
Toevallig heb ikzelf ook een thread i.v.m. kruisbandproblematiek opgestart enkele dagen geleden (i.v.m. onze hond Flurk).
(Deels) Gescheurde kruisbanden komen naar wat de DA me zei en naar wat ik las op allerhande websites erg veel voor, en dat blijkt toch echt wel zo te zijn ... . Onze DA werkt samen met (freelance) orthopedisch chirurg Henk Pardon, die is afkomstig van Mol, dus echt niet zover van waar jij woont.
Ik moet wel zeggen dat ik de man zelf nog niet gesproken heb, maar de weinige reviews die ik heb gelezen zijn erg positief. Zoals je in mijn thread kan lezen is hij het die uiteindelijk a.d.h.v. wat de dierenarts hem vertelde en fofo's van de poot van onze hond wist dat het wel degelijk om een kruisbandscheur gaat. Volgens de DA is hij een erg bekwaam persoon die niks anders doet dan dit soort operaties. Hij werkt vooral met TTA, in sommige gevallen wordt een andere techniek gebruikt.
I.v.m. al die horrorverhalen, ik denk dat meestal de 'slechte' verhalen op internet opduiken. Kruisbandoperaties worden blijkbaar écht wel heel veel uitgevoerd bij honden en het overgrote deel lukt prima. Een bekwaam persoon die nagenoeg uitsluitend dit soort operaties doet is wel noodzakelijk denk ik.
Onze hond wordt over enkele maanden trouwens 9 jaar oud, de jouwe is er 2,5 zie ik. Ik zou me niet al te ongerust maken - en dat is in principe een beetje hypocriet van me om te zeggen aangezien ikzelf een gigantische stressbol ben die direct het ergste denkt in dit soort situaties !
Hoi Flurk ( nouja, eigenaar van Flurk :) ),
Ik heb vandaag een goed gesprek gehad met een zeer toffe locale dierenarts en vermits de enorme stress die ik zou veroorzaken bij de hond raadde zij me aan eerst 4 dagen te proberen met de ontstekingsremmers die ze meegaf. Als die niet hielpen zouden het 9/10 de kruisbanden zijn.
Vanmorgen liep mijn hond nog steeds zonder ook maar 1 keer de grond te raken met z'n poot en omstreeks 2 uur mocht ik langsgaan voor de pilletjes (Cimalgex 80 mg) waarvan ik hem 1tje per dag moest geven.
Omstreeks 14.30h heb ik dan het eerste toegediend en tot mijn verbazing begon hij rond 16h al ietwat z'n poot te gebruiken. We zijn nu 23.30 en hij loopt weer gewoon rond zoals altijd. Ik mag ook de poot aanraken zonder rare blikken of een waarschuwende grom :)
Hopelijk is het na deze reeks van 4 pilletjes dus van de baan, ik ga hem nog een weekje of 2 rustig houden als het niet terug komt en hopen op het beste. Ik voel me haast blijer dan de hond dat hij z'n poot weer gebruikt :)
Dat is geweldig nieuws Kris!
Onze hond krijgt ook Cimalgex en dat help idd tegen zwelling, ontsteking en pijn. Het is volgens de DA een medicijn dat sommige honden probleemloos hun hele leven dienen te nemen (welliswaar in lagere dosis) omwille van ontsteking aan gewrichten en artrose.
Niet vergeten dat het ook een pijnstiller is dus mocht het überhaupt toch de kruisband zijn (mogelijk als hij na de pilletjes terug begint te manken) mag hij die poot (en de andere!) zeker niet overbelasten, hem inderdaad zeker nog rustig houden dus!
Nu die kans lijkt me erg klein als hij zo snel zo goed reageert, de onze blijft manken ook met het medicijn ... .
Fingers crossed!
David (het baasje )
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?