Hallo allemaal
Eerst en vooral wil ik iedereen hier dikke complimenten geven voor alle geposte oh zo nuttige informatie waar ik zoals jullie verder zullen lezen veel aan gehad heb. Zonder al deze info had ik misschien niet gestaan waar ik nu sta!
Ik schrijf dit bericht vooral om de problemen van onze hond, Flurk, van me af te schrijven. En wie weet komt er nog wel goed advies van één van jullie. Ik ben ook van plan deze thread als een soort dag-/weekboek te gebruiken. Misschien hebben andere mensen met gelijkaardige problemen er later ook nog wat aan ... .
KORT VERHAAL (zodat je geen uur bezig bent met lezen/'vegen' op een Smartphone )
Onze Cocker Spaniel teef Flurk, nu 8 jaar oud en ze wordt er 9 in oktober, heeft haar kruisband aan haar linker achterpoot gedeeltelijk gescheurd en zal geopereerd worden. Momenteel gaat het niet goed met haar: manken, koorts, ... . Het hele verhaal kunnen jullie hieronder lezen, maar het is wel ERG lang uitgevallen ... . Bovendien zijn er heel wat rare tekens/letters op het einde van de post waar ik niks kan aan doen ... .
LANG VERHAAL
Als het allemaal wat onsamenhangend klinkt, excuses alvast. Ben gewoon compleet groggy van de zenuwen. Onze hond is ons eerste kindje (lees verder ). En kom op, 8 - 9 jaar is dat beest, worden er normaal 14 - 15 - geen haar op ons hoofd dat eraan denkt om dat beestje al te moeten afgeven!
Goed, Flurk, onze superaanhankelijke (en rot verwende!) Cocker Spaniel, is 8 jaar oud. In oktober wordt ze 9. Ze heeft altijd al wat gevoelige achterpoten gehad. Voor de rest heel gezond.
Enkele maanden geleden zijn we met haar stevig gaan wandelen in de bossen. De dag nadien liep ze ONTZETTEND kreupel (niet om aan te zien). Na een paar dagen was dit over, niks aan de hand dus.
Enkele weken geleden is ze opnieuw kreupel beginnen lopen. Naar de DA dus. Foto's genomen van de heupen en poten. Blijkt ze X-beentjes te hebben (milde vorm) en de chronische kreupelheid bleek te wijten aan een ontsteking, ze had namelijk ook verhoging van 39,8 °C. Artrose was er niet - oef. Ze heeft twee weken op ontstekingsremmers gestaan, Cimalgex 30 mg. Na die twee weken was ze zo goed als nieuw.
Weer een weekje verder begon ze terug te kreupelen. Opnieuw naar de DA en deze keer moest ze 6 weken de ontstekingsremmers gebruiken. We hebben toen ook een medische check up laten doen. Goed hart, longen. Bloedonderzoek prima, op een heel lichte afwijking van een bepaalde nierwaarde na, niks om ons zorgen over te maken volgens de DA.
Een kleine twee weken later (vorige zaterdagavond, de 9de juli) was ze eindelijk weer haar oude zelf. Spelen, lopen, springen. Je raadt het al ... toen we haar in de tuin lieten, nam ze gek als ze is plots een grote sprong, en bij het neerkomen (had het gezien) een hevige 'schreeuw/jank' en op drie pootjes tippelend naar ons toe. Twee dagen later, eergisteren dus, opnieuw naar de DA. Mijn vrouwtje vond dat ik wat snel was, ja tararaboem! Handelen moeten we doen, afwachten is niet aan mij besteed in dergelijke situatie. Toen had ik ook al, tot grote ergernis van mijn vrouwtje (die nog eens hoogzwanger is ook!), uren dingen opgezocht op fora en allerhande websites. Mijn conclusie als leek was: kruisbanden (deels) gescheurd. Ze had opnieuw temperatuursverhoging (39,4 °C). De dierenarts, vorige jaar afgestudeerd (niks mis mee natuurlijk, erg vriendelijk en begaan vrouwtje die echt ook uitleg geeft!) probeerde het schuifeffect te veroorzaken maar dit lukte niet. Omdat ze ook nog een klein beetje steunde op haar slechte linkerachterpoot was de kans volgens haar klein dat het om de kruisbanden ging. We zullen het nog een weekje aanzien zei ze met de ontstekingsremmers.
Ja hallo ... neen, daar was ik dus niet mee akkoord na alles gelezen te hebben op internet haha Bij kruisbandblessures is één ding voor zover ik weet ontzettend belangrijk: SNEL HANDELEN! (en rust voor de hond natuurlijk).
Op mijn uitdrukkelijke vraag werd gisterenavond rond half 7 een foto genomen. Flurk is daarbij onder een roes gebracht, waar ze nog steeds herstellende van is aangezien ze nauwelijks wil eten en vooral, niet wil drinken - hopla, ook dat nog! . Ze is nog heel suf. Moet er wel bij zeggen dat onze Flurk een ontzettend flauw hondje is, een echt moederskindje haha . Een toetergeluid op televisie en ze kruipt weg
Volgens de DA was de kans op een kruisbandblessure toch écht zeer klein omdat ze zelfs onder de roes nauwelijks (let op dat woordje!) het schuiflade effect kon uitvoeren. Er was een heel klein beetje vocht te zien in de knie, maar echt heel weinig (ze heeft dat netjes aan mij op de foto's getoond). Van artrose was/is gelukkig op het eerste zicht totaal geen sprake (toch iets van goed nieuws!). Ik zei dat ik toch wel dacht aan de kruisbanden, maar goed. Aangezien er nog geen artrose was en alles er prima uit zag heb ik me er maar bij neergelegd.
De DA werkt echter samen met mijnheer Henk Pardon (iemand ervaring mee?) had ik gelezen op de website van de DA, een specialist (orthopedist) ter zake die freelance werkt bij verscheidene DA praktijken en alleen maar dit soort blessures behandelt - een enorme geruststelling voor mij. Ze heeft gisteren de foto's naar hem doorgestuurd voor alle zekerheid - dat doen ze blijkbaar altijd (goed zo!). Onze vorige dierenarts, een wat oudere man, zou dit met zijn trots NOOIT gedaan hebben! Ze zou me terugbellen als ze zijn mening had.
Vandaag, een uurtje of twee geleden, kreeg ik een telefoontje van de DA (toen ik zag dat zei het was werd ik kotsmisselijk) - volgens Henk Pardon is het schuiflade effect toch (zij het minimaal) aanwezig, wat toch wel duidt op een kruisbandblessure. Het klein beetje vocht in de knie was te wijten aan de ontstekingsremmers die ze krijgt, anders had het waarschijnlijk meer geweest. Dus ... opereren .
Deze namiddag of morgen ten laatste krijg ik een datum waarop de operatie kan doorgaan. Ze gebruiken gelukkig gasnarcose, waar ik veel goeie dingen heb over gelezen en wat volgens de DA heel veilig is (je weet natuurlijk nooit). De operatie wordt met drie man uitgevoerd: de orthopedist, de DA en een assistent. Eén persoon houd zich uitsluitend bezig met de narcose. De operatie is wel flink duur, tussen 1000 - 1500 EURO (we zijn niet verzekerd maar goed). Maar we hebben dat natuurlijk over voor ons beestje. Ik hoor als ze terugbelt ook of er gekozen wordt voor een TTA of 'iets anders', een soort bandje dacht ik (iemand ervaring met dit 'bandje'?).
Kwam net buiten een man tegen van wat verderop die doodleuk zei: "waw, zoveel geld - zou je dat nog wel geven aan een hond van bijna 9?". Ik had hem bijna een flinke tik gegeven! Lompe boer .
Flurkje ligt nu naast me in haar nestje te snurken. Daarstraks nog even een plasje gaan doen en een klein poepje. Ze wil echter slapen. Als ze opstaat lijkt het wel wat beter te gaan, ze houdt haar pootje niet meer omhoog. Maar ok, operatie toch nodig. Anders scheurt het naar wat ik gelezen heb toch verder, is er artrose, geraakt de meniscus stuk en zijn we nog verder weg van huis ... . De 'normale' behandeling met alleen ontstekingsremmers en pijnstillers heeft een belachelijk kleine kans op slagen. Flurk weegt trouwens 16,3 kg, iets te zwaar voor haar normaal. Te veel snoepjes, geloof me!
Groot probleem, vooralsnog is dat ze niet wil drinken Heb haar wel met een beetje paté haar ontstekingsremmer gegeven. Ze is nog behoorlijk alert en haar nekvel komt nog op z'n plooi terug als ik het vastneem. Neusje voelt koud aan. Als ze vanavond nog niet drinkt is het misschien best terug naar de DA - die belt nog terug en dan zal ik het vragen. Moet ze maar aan de sonde ofzo. Mag kosten wat het wil - de aankoop van een nieuw tuinstel of slaapkamerkast kan nog een jaartje wachten!
Dus ja, zoiets kon op geen slechter moment komen ... hoogzwangere vrouw die uitgerekend is voor medio augustus. Langs de andere kant, ik ben leerkracht en ben tot eind augustus thuis. Het vrouwtje heeft bevallingsverlof vanaf volgende week tot medio november, maar een baby vergt natuurlijk ook aandacht! Maar goed, ons Flurkje (voor alle duidelijkheid en ondanks de naam, het is een teef ) zal in elk geval in (mogelijk huilend en krijsend ) gezelschap kunnen revalideren, als alles goed gaat natuurlijk!
Op van de zenuwen ben ik. Dat ze nog steeds koorts heeft maakt me ook bang. En dan niet willen drinken. En dan de operatie. En ja, ook nog de bevalling die op ons afkomt!
We zullen zien. Ik houd jullie op de hoogte. Alle advies is meer dan welkom!
PS: toen ik aan de laatste paragraaf van mijn giga bericht (sorry!) bezig was heeft de DA teruggebeld om te zeggen dat ze de orthopedist nog niet aan de lijn heeft gehad. Ze belt absoluut asap terug. Heb met een flinke krop in de keel nogmaals gezegd: liever vandaag dan morgen die operatie - vond ze heel aandoenlijk zo'n vent van 39 die zo met zijn hondje inzit haha! Wel netjes die oprechte bezorgdheid van haar vind ik
PS2: Flurk krijgt sinds vorige week (naast het voer voor oudere honden, ben merk even kwijt maar zou erg goed zijn) ook GLUCOSAN, korreltjes met hoog gehalte aan een mosselextract ofzoiets, en hoog aan omega 3 en glycosamineglycanen). Kan nooit kwaad denk ik.
PS3: wat een verhaal is dit geworden! Ik zal het volgende keer wat trachten in te korten- sorry
-- reactie gewijzigd door het moderator team op 18 juli om 19:52 --Wat een verhaal (en nee, dan doel ik niet alleen op de lengte ). Het is ontzettend sneu voor Flurk. Wel vind ik het super dat zij zo'n fantastisch doortastende baas heeft die zoveel voor haar over heeft!
Zelf heb ik geen ervaring met de door jou genoemde dierenarts, of ervaring met de symptomen van Flurk, maar misschien dat anderen jou kunnen helpen.
Wat betreft het niet willen drinken: welk voer krijgt Flurk? Als zij vers vlees krijgt, zal ze sowieso weinig drinken, omdat in het vlees een hoog vochtgehalte zit. Wanneer ze geen uitdrogingsverschijnselen vertoond zou ik niet direct naar de dierenarts gaan. Sommige honden drinken nu eenmaal 'stiekem'.
Ik wil jullie veel sterkte toewensen met de komende operatie. Veel beterschap voor Flurk en hopelijk knapt ze snel op Oja: alvast veel plezier met de komst van jullie baby! Geniet ervan!
Dank je wel voor je lieve berichtje Iris!
Ik heb de openingspost wat aangepast zodat niet iedereen heel het verhaal hoeft te lezen.
Flurk krijgt droge brokjes, speciaal voor oudere honden. Gisteren namiddag is ze beginnen drinken. 's Avonds heeft ze twee bakjes voer gegeten, welliswaar gemengd met een TV-(Zwan-)worstje ertussen :) Ze heeft ook nog gedronken. Ze was terug alert.
Deze nacht kreeg ze echter ontzettende diarree en krampjes. Ik ben enkele keren m'n bed uitgeweest en heb haar uitgelaten. Op de duur perste ze maar kwam er niks meer.
Momenteel heeft ze niet meer gegeten of gedronken en ligt ze te slapen. Eten geef ik voor vanavond zeker niet meer. Hopelijk drinkt ze wel wat ... . Stiekem drinken kan volgens mij nauwelijks - als ze gedronken heeft ligt er een vijver water naast haar drinkbakje
De DA zal vandaag bellen voor verdere afspraken.
Misschien nog even zeggen dat ik van België ben en jullie Henk Pardon, de orthopedisch chirurg, waarschijnlijk niet kennen in Nederland ... . Ben er dan ook daarnet pas achter gekomen dat het hier om een Nederlands forum gaat , maar goed, we spreken dezelfde taal en honden zijn overal toch hetzelfde hé
Ik houd haar nauwlettend in de gaten ... .
Grote zorgen om Flurk.
Ik zou bijhouden hoeveel water zij ongeveer drinkt, want uitdroging moet hier niet bij komen. Geef desnoods met een spuitje langzaam water in haar bek.
Ik neem aan, dat er niet geopereerd gaat worden als Flurk koorts heeft; de temp moet eerst onder controle zijn en gezondheidstoestand voldoende om een dergelijke operatie te ondergaan.
De worstjes, die je haar geeft, zou ik niet meer doen; dan kan je beter bijv. een paar stukjes Rodi worst geven of nog beter Renske Vers (80% gestoomd vlees) of ander gestoomd voer met een hoog percentage vlees te koop bij dierenwinkels. Het gestoomde voer kan je in kleine porties invriezen.
Beterschap voor Flurk.
Kan je helaas niet helpen,ik hoop dat Flurk toch beter zal worden.
In ieder geval veel beterschap voor Flurk.
Dank je wel Loesje en Ingrid!
Na het lezen van je berichtje, Loesje, ben ik in de wagen gesprongen en ben bij de apotheek een spuit gaan halen . Ik kijk het nog aan tot vanavond, en als ze tegen dan nog niet gedronken heeft, wordt het de spuit in de bek.
Een nieuwe dag, een nieuwe update.
Gelukkig is Flurk gisteren spontaan beginnen drinken (geen liters, maar toch behoorlijk). De spuit heb ik dus uiteindelijk niet nodig gehad, maar toch handig om die thuis te hebben met haar operatie nog in het vooruitzicht! Ze heeft ook flink gegeten - alleen haar droogvoer en dus geen worstjes .
Vanmorgen was de diarree gelukkig helemaal over, en ondertussen heeft ze haar bakje ook weer mooi leeggegeten en gedronken. En nu ... terug slapen natuurlijk, maar dat heeft ze altijd al gedaan .
We hebben gisterenavond ook haar koorts proberen te meten via een thermometer in haar poep, maar dat lukte niet aangezien ze dat HEEL onprettig vond. Misschien glijmiddel gaan halen en vanavond nog eens proberen ... of mag je ook gewoon olijfolie ofzo gebruiken? Ik dénk niet dat ze nog koorts heeft, maar daar ben ik natuurlijk niet zeker van.
Manken doet ze nog altijd, t.t.z. een beetje gewicht zet ze wel op de 'manke' poot, maar niet veel. We hebben nog geen bericht terug gehad van de DA voor datum operatie, dus daarop is het nog wachten.
PS: Gisteren, in een onaandachtzaam moment van ons, tippelde ze verdorie de trap gedeeltelijk op ... ai ai ai, zonder gejammer ofzo welliswaaer, maar ik ben er me bewust van dat dit absoluut NIET kan natuurlijk! Zoiets kan na de operatie vreselijke gevolgen hebben, dus ga ik één van de dagen een poortje halen dat ik voor de trap ga installeren.
Fijn om te lezen dat Fleur weer drinkt, eet en geen last meer heeft van diarree! Hopelijk blijft dat zo! Ik hoop dat de dierenarts snel van zich laat horen, zodat jullie ook meer duidelijkheid hebben.
Dank je wel Iris.
Net telefoon gekregen van de DA. De orthopedist blijkt op een congres in Bern te zitten en is maandag pas terug om een afspraak te maken. Balen langs de ene kant, langs de andere kant is het blijkbaar wel iemand die zich continu bijschoolt wat natuurlijk nooit kwaad kan
Op naar maandag!
Super te lezen dat Flurk terug eet en drinkt.Met trappen lopen opletten.Hou ons op de hoogte als de orthopedist iets meer weet wat er juist gaat gebeuren.
Fijn weekend.
Mooi dat Flurk weer eet.
Hoeveel ongemak en pijn honden ook hebben; ze gaan door hun grenzen; dus is het als baas opletten, dat de hond niet te veel van zichzelf vraagt.
Mocht het nog nodig zijn om Flurk water via spuit in de bek te geven; doe dat vooral langzaam en laat haar kleine beetjes doorslikken.
Temp opmeten inderdaad via anus; smeer de thermometer in met vaseline of een beetje olie bijv. olijf of maïs.
Dank je wel Ingrid en Loesje.
Heb net nog eens de temperatuur proberen te nemen (thermometer ingesmeerd met minerale olie) maar dat lukt niet. Flurk is dusdanig flauw dat alleen al maar wijzen naar haar poep haar in paniek doet schieten!
Bij de dierenarts was het maandag 39,4, wat niet alarmerend was volgens haar en aan de stress kon liggen. Nu goed, ontstekingsremmers krijgt ze dus, en ik ga er even vanuit dat als er geen andere tekenen de kop opsteken (braken, opnieuw diarree, ...) ik me vooralsnog niet te veel zorgen hoef te maken ... .
Flurk.....een tta operatie gehad, heus dat is prima, zes weken aan de lijn houden en rustige kleine ronders maken van tien minuten.....thuis rustig aan, trap lopen, pas op alles is nog week, de operatie is net gedaan, zorg er voor dat tie echt de trap niet op kan, nog geen traphekje dan verzin je wat anders.........en ook ik zou mijn hond op die leeftijd hebben laten opereren hoor.....hier een tplo gedaan, maar ik geb wel een grote zware hond, na zes weken kon ze weer alles......zwemmen heb ik direct gedaan nadat de hechtingen eruit waren, onbelast spieren weer opbouwen.....het zwemmen wel onder begeleiding laten doen....een op een....snel beterschap voor je Flurk, wat een lieve naam
Dank je wel Willemijn. Misschien toch even vermelden dat de operatie nog moet gebeuren, een datum wordt volgende week vastgelegd.
In elk geval bedankt voor het advies en de lieve woorden!
Ooo dom van me, maar een tta is prima. Komt goed.
Ok, mijn belofte om op regelmatige basis wat te schrijven heb ik niet gehouden, maar met goeie reden ... . Ik ga niet te ver uitweiden, maar mijn vrouw is kort na mijn laatste post op dit forum (5,5 week TE VROEG!) bevallen van ons zoontje ... . Hij heeft extra ondersteuning nodig gehad in het ziekenhuis maar is inmiddels al een weekje of twee goed en wel thuis! Het waren weken van op- en af rijden naar het ziekenhuis, Flurk buiten laten, opnieuw naar het ziekenhuis, even slapen, in aller haasten dingetjes voor de kleine aanschaffen enzovoort ... HECTISCH dus!
Goed, toen de baby thuis was ben ik ook nog even langs geweest bij onze oude vertrouwde dierenarts voor toch maar een second opinion. Na het schuiflade effect te hebben gedaan wist hij meteen dat de band over was maar zijn reactie verbaasde me: NIET opereren. Hij heeft een (hele?) tijd terug blijkbaar een heel slechte ervaring gehad met een (grote) hond die erg slecht van zo'n operatie herstelde (ik denk dat het een TPLO was, uitgevoerd door een specialist, niet hemzelf natuurlijk): spieratrofie, ontstekingen enz. ... . Uiteindelijk heeft hij de hond moeten laten inslapen.
Volgens hem kan een hond zoals Flurk best zonder kruisband verder. Op tijd en stond zware pijnstillers, ontstekingsremmers en aanzien. Het zou toch alleen erger worden volgens hem, dus mochten we haar gerust laten lopen en springen ... . En na verloop van tijd steeds meer en meer pijnstillers geven indien nodig.
Ik stond een beetje perplex ... .
Nu goed, uiteindelijk toch maar naar de 'nieuwe' DA geweest en telefonisch een half uur lang met de orthopedisch chirurg aan de lijn gehangen. Hij heeft een heeeeeel uitvoerige uitleg gedaan van alle mogelijkheden en in overleg met hem werd besloten om de 'traditionele' operatie uit te voeren (Flurk weegt een 15 kg) - dat volstaat volgens hem. Tight Rope was ook mogelijk, maar hier is een infectierisico, en aangezien Flurk eerder een salonhond is, is dit niet echt nodig en wil ik dat risico alvast uitsluiten. Een TTA heeft volgens hem wél een wat hoger 'slaagpercentage' (92% vs 85% dacht ik), maar ziet hij in het geval van Flurk eerder als 'laatste redmiddel'. Als de TTA mislukt dan is het immers zo goed als over & out. Als de klassieke operatie mislukt kan die opnieuw gedaan worden ... of een TTA kan gedaan worden.
Operatie volgt volgende dinsdag.
Maar ... eergisteren loopt Flurk plotsklaps naar de deur en schuift uit op de gladde tegelvloer ... een schreeuw later mankt ze opnieuw verder. Het zal toch niet waar zijn !!! Ik naar de DA gebeld en die zei dat de andere band mogelijk ook gescheurd kan zijn ... .
Daarboven hoorde ik de volgende morgen in zijn achterpoot waar de eerste scheur was (en die er zeker één is) ook 'klikgeluiden' als ik die buig en strek. Kapotte miniscus? Mogelijks wel lijkt me ... . Of ze nu plots terug stevig mankt omwille van een mogelijk kapotte meniscus of omdat ze de andere band ook gescheurd heeft weet ik dus nog niet ... . Mogelijk allebei natuurlijk ... .
Beide poten opereren doen ze absoluut niet. ALS (ik heb nog altijd een sprankeltje hoop, maar dat is wat naïef vrees ik) beide banden af zijn, gaan ze na waar de instabiliteit het grootste is en opereren ze eerst daar. 4 maanden later volgt dan de andere poot. Oh jee ... .
Mijn grote vrees is echter: kan dat beestje enkele weken/maanden verder op één manke achterpoot? Want de geopereerde poot mag hij nauwelijks gebruiken als ik het goed heb ???
Momenteel heeft hij een heel vreemd gangetje als hij wandelt, moeilijk te beschrijven ... . Hij steunt wel, zij het erg voorzichtig, op beide achterpootjes. Recht komen als ze gelegen heeft, kost veel moeite, dat zie ik aan haar ... . Ze krijgt in elk geval al een goeie week extract van groenlipmossel + omega-3 vetzuren en tabletten met chondroïtine en glucosamine (eigenlijk bestemd voor mensen, hoge dosis dus, kon absoluut geen kwaad volgens de DA & chirurg). Dat gaan we sowieso haar ganse leven blijven geven, geen probleem.
Ach ja ... volgende maand wordt ze 9 ... en dan denk ik vaak: als ze aan beide poten geopereerd moet worden, moeten we haar dan door twee herstelperiodes laten gaan ... of niks doen ... of één operatie doen, aanzien, en dan beslissen om een tweede al dan niet te doen ... ? Moeilijk!!!
Eerst en vooral gefeliciteerd met jullie zoontje,jullie hebben heel wat meegemaakt eerst een te vroege bevalling en nu met Flurk,heel moeilijk dus jullie hebben echt met Flurk wel pech,ik kan jullie helaas niet helpen maar wens jullie het allerbeste toe en hou ons op de hoogte wat er met Flurk gaat gebeuren.
Gefeliciteerd met de geboorte van jullie baby boy. Hij liet wel heel vroeg weten dat hij op de wereld gezet wilde worden. Fijn dat jij ook nog een paar weken thuis kan zijn i.v.m. schoolvakantie.
Hopelijk nu alles goed met moeder en baby.
Het verhaal van Flurk wordt wel erg ingewikkeld en erg veel. Lastig om een beslissing te nemen of, hoe en wanneer er geopereerd kan/moet worden. Ik hoop dat de problemen stabiliseren en Flurk ondersteuning gaat ondervinden door alle supplementen, die jullie haar geven.
Ik ben natuurlijk geen orthopeed maar zou een brace een (tijdelijke?) oplossing kunnen zijn? Orthopedieren maakt braces voor honden. En Hodes ook (al vind ik zelf de manier van werken bij Orthopedieren beter).
Dit plaatje komt van hun site:
Wie weet is het een optie voor Flurk.
Van harte gefeliciteerd met jullie mannetje.
Wat een enorme pech heb je wat betreft Flurk.
Eerst de ene kruisband en nu ook nog een blessure aan zijn andere knie.
Wat moeilijk om te beslissen wat te doen nu.
Ik zou als ik jou was Flurk mee nemen naar die goede orthopeed en me daar verder laten adviseren.
Misschien is het wel een optie om 1 kant te opereren en aan de andere kant bv voor zo'n handige brace te kiezen zoals Hilde hier boven laat zien.
Ik wens je veel voorspoed met zoveel pech!
En ga m'n duimen in zetten voor Flurk.
( wat een leuke naam trouwens)
Dank jullie wel voor de reacties allemaal!
Zo'n brace kende ik niet, goed dat je me daarop wijst Hilde. Ik ga dat bespreken met de DA.
Verder heb ik in de buurt (nu ja op een half uur tot een uur rijden) ook dit: http://www.dewolvenlus.com/tarieven.html
en dit: http://www.hetwaterhof.com/index.asp
gevonden. Misschien ook een optie zowel met als zonder operatie ... .
Maar momenteel blijft door m'n hoofd spoken: alvast één poot opereren of niet ... . Ik ben er zo goed als zeker van dat de andere band ook over is - ze bibbert met die poot als ze erop staat merkte ik vanmorgen toen ik haar uitliet.
Ik zou willen proberen één pootje omhoog te houden en haar te doen wandelen op de andere drie maar dat durf ik niet ... .
Het lijkt me absoluut noodzakelijk dat ze op z'n minst enkele weekjes op drie pootjes verder kan en we hier niet zitten met een hond die niet meer recht kan, want dan is het helemaal over ! We zijn immers ook niet in de mogelijkheid om 24/24 bij Flurk te waken.
Korte wandelingetjes zijn op zich geen probleem, die krijgt ze nu ook al een week of 2 (ze kan gewoon niet ver meer). Ze doet gelukkig op een dikke 5 minuutjes al haar behoeften en stapt erg voorzichtig en traag.
In de woonkamer tegen het raam aan de tuin zou een dikke mat met daarin haar holletje (soort overdekte nest ) komen, haar dik groot kussen waar ze overdag op ligt en nog een vierkante meter om eten en drinken te zetten. Daarrond komt een hek, wat oorspronkelijk bedoeld was om rond de kachel te zetten voor de baby maar da's nog niet nodig .
Dus aan comfort zal het haar niet mankeren. Ze moet alleen kunnen wandelen ... .
Probleem is dat die operatie nu dinsdag is, en overleg is eigenlijk met de chirurg niet meer mogelijk (werkt freelance en komt pas even voor de operatie zelf aan). Ik zal het er zeker met de dierenartsen (zijn er 2) over hebben (die treffen de voorbereidingen, staan chirurg bij en houden gasnarcose in't oog) als ik haar naar de praktijk breng en zal zien wat die zegt/zeggen ... .
Mijn vrouw zegt ervoor te gaan, want wat helpt het om weer alles weken uit te stellen ... .
Ik zou er toch goed over nadenken/laten informeren.
Ik ken een hond die ze ooit geopereerd hebben aan de hak (ik weet niet precies waarvoor) en dat bleek uiteindelijk een onnodige ingreep te zijn geweest omdat de klachten prima op de vangen waren met een juiste brace.
Gevolg was dat de hond nog verder van huis was want de operatie was behoorlijk ingrijpend. Maar loopt nu wel alsnog met een brace ter ondersteuning, en dat gaat goed.
Sorry, ik wil je niet op het laatste moment aan het twijfelen maken, mijn kennis rijkt lang niet ver genoeg om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen. Het enige wat ik weet is dat veel dierenartsen niet snel een brace aanraden omdat het relatief onbekend is en vele er daarom geen ervaring mee hebben, en dat er daardoor dus vaak sneller aan snijden gedacht wordt als enige oplossing.
Des noods bel je maandag eens naar Ortopedieren voor vrijblijvende info. Voor zover ik weet zijn het hele behulpzame mensen.
Ik wens jullie het allerbeste toe met de keuze die jullie zullen maken.
Wij hebben destijds bij Hodes een brace laten maken. Dit was voor Zus het laatste redmiddel. Dit is overigena net zo duur als een operatie. Persoonlijk zou ik laten opereren als dat perspectief biedt. Een brace zie ik als mooi hulpmiddel, maar je hebt natuurlijk liever een hond die zonder hulpmiddel lekker kan rennen.
Dank jullie wel allemaal voor de reacties.
De kogel is door de Kerk. We gaan aan de DA en chirurg duidelijk vragen of Flurk een tijdje verder kan op één slechte achterpoot als de ander geopereerd is. Als dat normaal zou moeten lukken (ze moeten in het begin toch veel rusten, en mijn vrouw gaat een band maken die we rondom zijn achterlijf kunnen doen om haar wat hulp te geven bij het wandelen en opstaan ) gaan we de operatie laten doen. Zij moeten dan maar beslissen welk pootje eerst, áls het ander pootje ook een kruisbandscheur heeft natuurlijk ... .
Zoals ik al geschreven heb, 'klikt' het oorspronkelijk beschadigde pootje als ik het voorzichtig buig en strek - als ik het goed heb zou dit de meniscus kunnen zijn. Het lijkt me dus het best eerst daar te opereren, maar de chirurg moet beslissen.
Een brace zie ik inderdaad ook als laatste redmiddel, maar ik houd dit zéker in m'n achterhoofd!
Dinsdag is het van dat, ik schrijf hier af en toe wat van me af en houd jullie daarbij op de hoogte
Ik wens jullie en Flurk ( blijf het een geweldige naam vinden) veel succes toe en ga dit topic volgen.
De duimen zet ik vast aan het werk!
Heel veel sterkte de komende tijd. Straks kan Flurk weer vrolijk rennen en spelen
Voorzichtig met Flurk, ga niet aan de poot zitten buigen of strekken, als de meniscus ook gescheurd is kan dat verder scheuren.......hoop dat het heel snel geopereerd wordt, de dag erna kan flurk al aan de lijn lopen zo,n kleine tien minuutjes...een tta is een prima behandeling, en grote kans van slagen hoor...hier een ttplo, maar een giga hond, de volgende dag lopen.....even plassen en poepen, rustig aan de lijn, lijnrust zes weken lang, kleine rondjes die je wat kan opvoeren naar de zesde week...... Ik begrijp niet dat er zolang gewacht wordt .....hier werd de volgende dag al gelijk geopereerd, de scheuring doet er geen goed aan om te wachten, voor jullie heel veel sterkte, het is niet mis de revalidatie, maar heus voorzichtig aan en het komt goed, wanneer je hond niet wilt drinken, maak lekkere bouillion, de meeste honden drinken daar gretig van.
Je vrouw heeft gelijk, als je niet zelf kan, bel je de dierenambulance die kunnen je hond naar de kliniek brengen, en dan kan jij flurk ophalen daar......zo snel mogelijk laten helpen...veel succes en zoveel sterkte...ik weet wat het is, zorgen, maar heus het komt echt goed.
Nogmaals heel veel dank voor alle lieve en bemoedigende reacties!
Willemijn, de dierenambulance zal wel niet nodig zijn hoor ... ik ben nog vrij tot einde volgende week. Of is DA afkorting van dierenambulance ... ? Ik bedoelde er 'dierenarts' mee in elk geval :)
Dat alles zo lang geduurd heeft, had te maken met de te vroege geboorte van ons zoontje zoals je ergens kon lezen dacht ik ... . Verder hoorde ik van de ene DA: niet opereren en van de andere + chirurg: opereren, die twijfel maakt het er ook niet makkelijk op. En verder, tjah, morgen was gewoon het snelste dat de operatie kon doorgaan, anders was het een week geleden ofzo al gebeurd :)
Overigens gaan we voor de klassieke methode met een kunstofdraad/band, geen TTA/TPLO, dat vond de orthopeed voor Flurk (geen zware hond, erg rustig, loopt weinig, ...) niet nodig ... .
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?