beste iedereen! Ik heb een super mooie chihuahua van nu 4 jaar oud. Ze is half lang/ half korthaar (creme) en weegt 1,5 kilo. Ze is zo mooi en zo lief van karakter dat ik het zonde vind om hier niks mee te doen. Ik zou het liefst nog een chihuahua erbij willen maar ik kan simpelweg nergens iets vinden dat in mijn ogen in de buurt komt van mijn chi. Omdat ze zo klein is twijfel ik om hier aan te beginnen. Wat zeggen jullie? Mensen met ervaring? En moet de dekreu kleiner zijn dan mijn chi?
Heeft je hond een stamboom? Is ze getest op erfelijke afwijkingen (ogen en patella luxatie ed)? Het zou ook best zomaar eens kunnen dat je hondje al te oud is om mee te fokken, omdat het haar eerste nestje zou fokken. Qua grootte ben ik geen kenner, maar ik zou me zo kunnen voorstellen dat het niet verstandig is om te fokken met zo'n klein teefje. Ten eerste voor haarzelf maar ook omdat het mij niet wenselijk lijkt om nog meer zulke kleine hondjes te krijgen. Maar goed dat kan ik niet theoretisch onderbouwen, iemand anders vast beter!
Ik zou beginnen bij gezondheidstesten van je huidige chihuahua. Er zijn verschillende erfelijke aandoeningen binnen het ras, dus eerst testen om zeker te zijn dat ze geheel gezond is. (en niet alleen een gewone check up van de dierenarts)
Als je nestje van je hondje wil, zou ik om te beginnen eerst heel internet doorlezen, uitzoeken welke testen er gedaan moeten worden bij je hondje (rasafhankelijk), waar je deze kunt laten doen en wat ze kosten.
Als je er dan nog over denkt, en je hebt ook alle ellende gelezen die er bij het fokken kan komen kijken (niet elke bevalling gaat bijvoorbeeld goed, mama hond kan sterven, maar de pups ook), laat je al deze testen uitvoeren.
Er vanuit gaant dat alle testen in orde zijn, kijk dan ook even naar je bankrekening.. Heb je genoeg geld voor bijvoorbeeld de dierenarts mocht er iets mis gaan en er bijvoorbeeld en keizersnede gedaan worden, een werpkist, lamp etc? Heb je ook genoeg tijd om de pups indien nodig te voeren?
Nog steeds allemaal leuk? Testen okee, bankrekening okee, tijd okee?
Dan zou ik contact opnemen met een erkende fokker voor informatie, want je weet vast nog niet alles. Deze kan je wellicht ook helpen met de zoektocht naar een geschkte reu, ook met alle testen gedaan etc.
Nee, ik zou het fokken aan mensen overlaten die er verstand van hebben, er komt echt zoveel meer bij kijken dan leuk een reu en een teef samen laten 'spelen'..
Volgens mij is anderhalve kilo te klein om mee te fokken...?
Ellen hier op HP heeft een prachtige chihuahua,
( nouja...meer dan 1... ) maar zij was te klein voor de fok...
Ik zou persoonlijk geen enkel risico nemen met mijn eigen hondje als het zo klein is...ook al is het verder zo gezond als een vis...
Met een chihuahua van 1,5kg zou geen enkele goede fokker fokken,hoe gezond die ook is. Daarnaast is fokken meer dan o ik heb een mooie teef en zet er een mooie reu op. Heeft de hond een stamboom. Is de hond op alle erfelijke afwijkingen voor dit ras getest?
Ik zou er zo wie zo niet aan beginnen er is al zoveel ellende door onverantwoord fokken binnen dit ras.
Ik zou het persoonlijk niet doen.
Jij zegt het zelf al dat je je afvraagt dan 1,5 kg te ligt is.
Vind ik persoonlijk wel.
Mijn teefjes is ruim 3 kg en wou ik ook mee gaan fokken.
Ben blij dat ik het niet gedaan heb.
Juist omdat ik op HP ging lezen wat er allemaal mis kan gaan.
Bovendien heeft mijn teefje geen stamboom en is niet getest.
Waar je zo wie zo op moet testen is:
- Patella luxatie
- Syringomyelia ontstaat door een in aanleg te klein achterhoofdsbeen en daardoor een te klein achterhoofdsgat.
Dit heet de Chiari malformatie of misvorming.
Dit betekent dat de schedelholte achter in de kop te klein is en dat de vloeistof die hersenen en ruggenmerg omspoelt niet vrij kan circuleren.
Deze vloeistof wordt in het ruggenmerg geperst waardoor een holte ontstaat en dit wordt syringomyelie genoemd.
Diagnose De holtevorming in het ruggenmerg veroorzaakt beschadigingen waardoor typische verschijnselen ontstaan.
Het meest voorkomend is krabben aan één kant, maar het kan ook aan beide zijden voorkomen.
Er zijn hierbij geen afwijkingen aan huid of oor.
Aangedane cavaliers zijn tevens gevoelig aan kop, nek en voorpoten en gillen vaak van de pijn zonder duidelijke reden.
De pijn kan samenhangen met de houding van de kop en sommigen honden eten en slapen bij voorkeur met de kop omhoog.
Sommige ernstig aangedane jonge honden ontwikkelen een nek skiliose, een kronkel in de ruggengraat.
Tenslotte krijgen ernstig aangedane honden een waggelende gang met de achterpoten en/of zwakte van de voorpoten.
Doofheid komt vaak voor en wordt veroorzaakt door vloeistof in het middenoor.
De verschijnselen ontstaan meestal vanaf de leeftijd van een halfjaar. Veel honden leiden een relatief normaal leven, maar sommige honden verslechteren toenemend en worden rond middelbare leeftijd geëuthaniseerd.
Er bestaan dus duidelijk verschillende graden van ernst van de aandoening.
De enige zekere manier om de diagnose syringomyelia en misvorming van het achterhoofdsgat vast te stellen, is door middel van een MRI-scan.
Behandeling De cavalier kan behandeld worden met medicatie, homeopathie, een shunt of decompressie (aan de schedel) chirurgie.
Erfelijkheid De aandoening is erfelijk, maar verloopt niet via de simpele vererving.
Meerdere genen spelen waarschijnlijk een rol.
Verder DNA onderzoek is nodig om de betrokken genen vast te stellen.
Bron:
http://www.cavalierpage.com/cavalier/gezondheidsproblemen/
- Open Fontenel
Dat zijn er een paar.
De test voor Syringomylia is niet verplicht
Ik weet het niet geheel zeker, maar ik geloof dat er werd afgeraden om te fokken met chihuahua's onder de 2kg.
Daarbij ben ik bang dat je hondje al best eens te oud kan zijn voor een eerste nestje. Veel kleine hondjes worden eerste loopsheid al gedekt, het bekken is dan nog wat ''soepeler'' en dat maakt de bevalling soms wat makkelijker.
Natuurlijk kun je het beste contact opnemen met een fokker, die weten precies welke regels er gelden en kunnen je advies geven. Persoonlijk zou ik het je afraden en gewoon wat langer wachten tot je een ''perfect'' 2e hondje tegen komt.
Eens met alle bovenstaande. Alleen ursela,ik denk niet dat er de eerste loopsheid gelijk al gedekt wordt. De meeste hondjes zijn gewoon nog puber/jonge hond ipv fatsoenlijk volwassen.
Verder zou ik het fokken met zo'n hondje als wat jij hebt ook afraden. Veel te klein, ouderdieren zijn denk ik niet getest op erfelijke afwijkingen?
Verder vind ik niet dat je moet fokken omdat je hondje zo mooi en lief is. Kijk ook of het hondje en diens ouders/voorouders gezond zijn en geen erfelijke afwijkingen hebben. Heb je wat bij te brengen in het ras?
Een chihuahua van 1,5 kgr is te klein om te fokken.
De kans is dus HEEEEEL groot dat je hondje de bevalling niet overleefd.
En dat wil je waarschijnlijk toch niet.
Zeer onverantwoordelijk om met een chihuahua van 1,5 kilo te gaan fokken, en heeft waarschijnlijk ook geen stamboom dus komt ook niet uit geteste ouders/voorouders, chihuahua's mogen vanaf 18 maanden hun eerste nestje krijgen, 4 jaar is veel te oud voor een eerste nestje, mijn teefje heeft een stamboom, komt uit kampioenslijnen, is patella vrij getest, heeft haar u-tjes gehaald op internationale shows ze is 1,9 kilo en ik ga niet met haar fokken!!!! Jouw hondje is absoluut niet fok geschikt, ik heb ook een teefje van 1200 gram van een fokker overgenomen, heb een contract getekend dat daar absoluut niet mee gefokt mag worden en terecht, je moet zoiets je arme hondje niet eens aan willen doen
Mijn hondje is getest op het bovenstaande en heeft een stamboom/ paspoort.
Maar bedankt voor de reacties, als er ook maar enig risico bij komt kijken dat mijn hondje iets zou kunnen overkomen dan doe ik het niet! En ze is idd erg klein.
Heel erg bedankt!
Ik hoop dat je in het belang van je hondje gaat denken......
Een paspoort heeft elke hond, daarin worden de vaccinaties ook in bijgeschreven.
Een stamboom heeft niet elke hond.
Goed dat je overweegt om het niet te doen.
Zonde om er niks mee te doen vanwege haar lieve karakter?
Dat is geen goede reden.
Natuurlijk is het fijn dat je een lief hondje hebt.
Maar wat even of misschien nog wel belangrijker is, je hondje moet ook lichamelijk helemaal in orde zijn om ermee te gaan fokken.
En zijn getest op de (erfelijke) afwijkingen, vooral die bij de chihuahua voorkomen.
Sowieso is ze waarschijnlijk al te klein, waarom zou je dat risico nemen.
Grote kans dat je daar geen goede pups uit krijgt.
Wat een onprofessionele en achterhaalde uitleg door Cavalierpage van Chiari-achtige Malformatie en tengevolge daarvan Syringomyelie.
Bovendien staat midden in deze uitleg een tekst, die betrekking heeft op de ooraandoening PSOM: Primary Secretory Otitis Media (glue ear/lijmoor), die alleen bij de Cavaliers voorkomt zonder uitleg dat een dierenarts dit moet meenemen in het vaststellen van een diagnose; omdat sommige verschijnselen ook op CM/SM kunnen duiden.
Operaties worden niet gedaan; veel te risicovol.
Encyclopedie HP over Syringomyelie:
http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_89-Syringomyelia.php
Heb je al contact met je dierenarts?
Niet doen, als je om je kleine duts geeft laat je dat idee varen. Buiten het gevaar voor haar gezondheid is het ook nog zo dat er al teveel hondjes zijn. Waarom toch al die pretnestjes Later is er voor veel van de hondjes nog weinig pret aan...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?