Nadat onze 14 jarige border collie 2 dagen weinig tot niet gegeten heeft en ik vandaag opmerkte dat haar buik gezwollen zat, zijn we langsgeweest bij de dierenarts. Daar is een echo genomen en is er zonder enige twijfel baarmoederontsteking vastgesteld. Haar baarmoeder zit heel erg gezwollen en vol etter. Ze heeft een antibioticaspuit gekregen die een week zal werken en we hopen er heel erg op dat de antibiotica zal helpen om de etter af te drijven en de ontsteking te minderen. Nu is die kans klein en dan dringt de vraag zich op die geen enkele hondeneigenaar zich wil stellen: opereren of niet. De dierenarts wil de operatie wel doen maar geeft ook aan dat ze meer de jongste is ... Nu vraag ik jullie raad: wat moet ik doen? Onze border is een taaie tante. Ze heeft in haar leven nog nooit iets voorgehad en heeft nog nooit medicatie gekregen. Mijn eerste reactie is om haar te laten opereren. Je geeft tenslotte alles voor een beest dat je zolang bij je hebt. Langs de andere kant is ze wel 14 jaar en heeft ze na de operatie misschien meer complicaties en pijn dan ze nu heeft? De DA verzekerde me dat ze nu geen pijn heeft, enkel mottig is. Ik zie momenteel niet wat de beste keuze is. Ik wil de beste keuze voor mijn hond. Ik zou jullie feedback hierop enorm kunnen gebruiken en appreciëren!!!
Mijn kat kreeg baarmoederontsteking. We wilde een nestje van haar, ze is een ras kat en ik gaan zoeken naar mogelijk heden.
Vanuit Utrecht begreep ik dat ze de baarmoeder kunnen spoelen al dan niet met ab.
Mijn eigendierenarts heeft overlegd met Utrecht en is gaan spoelen.
Dit een keer herhaald, zelfs zonder narcose en het heeft geholpen.
Na een jaar is ze moeder geworden van 4 kittens.
Een gewone ab kuur werkt niet, een operatie op die leeftijd, loopt niet altijd goed af met een baarmoeder ontsteking. De ontsteking is al een enorme belasting.
Ik ga even kijken of ik informatie nog kan vinden
http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/kat/baarmoeder.html
Dit is wel bij katten, weet niet of het ook bij honden mogelijk is
Je hebt een open of een gesloten baarmoederontsteking ,
Bij een open komt er vuil uit de vagina ,dan wil een antibiotica kuur nog wel eens helpen .Maar vaak komt het heel snel weer terug bij een volgende loopsheid,zodat er vaak toch een operatie volgt.
Een gesloten baarmoederontsteking daarbij hoopt de pus zich op in de baarmoeder ,dit is levens bedreigend en alleen te behandelen door operatie zo snel mogelijk .Wacht je te lang met opereren dan kan de boel klappen en komt alles in de buikholte .
Het is moeilijk advies te geven ,Ze kan na de operatie erg opknappen mits hart en longen verders goed zijn .En ze moet dan uiteraard antibiotica en pijnstillers mee .
Succes met je beslissing!
Ik zou laten opereren. En daarvoor bij een derdelijns kliniek gaan waar specialisten werken en er ook een specialist anestesie is.
Dank je allemaal voor de reacties!
Het is een gesloten baarmoederontsteking voor zover wij kunnen zien.
Ik heb nog geen verlies opgemerkt. Then again, ze is heel erg zindelijk op haarzelf, van haar loopsheid hebben we zelden iets gemerkt.
Ik zou haar willen laten opereren maar ben bang dat ik haar hiermee meer leed dan plezier zal doen. Ze is oud. De kans dat ze slecht recupereert of dat er na de operatie andere mankementen naar boven komen is reëel.
Het is echt moeilijk.
Ik zal eens navragen of spoelen een optie is. Als dat zou gaan lijkt mij dat het minst belastend voor haar.
@Wendy.
Ik weet niet van waar jij bent. Weet je zo'n kliniek in (West) Vlaanderen?
"Bij (lichte) endometritis / metritis kan antibioticumtherapie volstaan.
Bij pyometra heeft ovariohysterectomie de voorkeur. Indien dit niet mogelijk is of zeer ongewenst, kan een systemische antibioticumtherapie overwogen worden.
De prognose van een antibioticatherapie zonder chirurgie is bij een pyometra is gereserveerd."
uit het formularium gezelschapsdieren.
Uit nederland.
ik denk dat bv merelbeke zo'n kliniek heeft.
Weet jij iets over spoelen bij honden Wendy? Bij katten kan het nl wel, kan niets over bij honden vinden, vrees dat het dus niet gedaan wordt??
Anders zeker zo snel mogelijk laten opereren!
Als het een gesloten baarmoeder ontsteking is zou ze zo snel mogelijk geopereerd moeten .
Als de boel open gaat is dat geen prettige dood,
Spoelen bij honden wordt niet gedaan ,misschien zijn er artsen die het willen proberen ,maar ook daarvoor moeten ze een roesje omdat het pijnlijk is en de baarmoeder loopt weer snel vol met pus ,vandaar dat men er bij honden niet aan begint .
Als je geen vuil uit haar vulva ziet dan heb je eigenlijk maar 2 opties wil je haar geen pijnlijke dood laten sterven .Opereren of stoppen .
Ik zou nog eens goed overleggen met je dierenarts.
Een baarmoeder is een gesloten iets, daar zal antibiotica niet veel voor aanrichten, je schtijft dat de baarmoeder vol pus zit......opereren ....met spoed......als de antibiotica in het geheel niet aanslaat ben je je hond kwijt....zou nu ondanks dat je hond zo oud is met spoed opereren.....hier ervaring met een baarmoederontsteking die behandelt werd als eerste met een antibiotica, hielp niets,,,,,,wanneer de pus in de baarmoeder blijft zitten en er niet uitkomt dan ben je verder van huis.....je vraagt wat te doen....ik zou met spoed opereren.
Wordt hier zelden gedaan, fokkers gaan wel eens naar belgie toe, daar wordt het wel gedaan, niet altijd met een goed resultaat.
Hier bij mijn hond een openbaarmoeder ontsteking, alles liep er uit, maar toch hielp de antibiotica niet, na 12 dagen geopereerd.
Een gesloten baarmoederontsteking, is een zeer ernstige aandoening. Doordat de pus in de baarmoeder niet weg kan, hoopt het zich op, iets wat kan resulteren tot het scheuren van de baarmoeder, waardoor de hond een zeer pijnlijke dood tegemoet gaat.
Spoelen wordt eigenlijk niet gedaan in Nederland, en is ook niet aan te raden, helemaal niet bij een gesloten ontsteking.
Ik snap dat je opereren eng vindt bij een hond van deze leeftijd, maar ik kan je verzekeren dat een baarmoederontsteking zéér pijnlijk is, en dat je hondje hier aan kan overlijden.
Dank je voor de info.
Normaal is het bij katten ook gelijk opereren, maar spoelen kan gelukkig wel bij katten.
Het voorkomt wel een zware operatie. Zo vaak meegemaakt, dat vooral oudere honden niet goed door de ok komen en overlijden.
En even zo vaak worden ze geopereerd en leven nog jaren vrolijk door .
Een baarmoederontsteking is iets sluipends ,vaak is de hond al langer stiller ,kan een wat stijve loop hebben ,eet wisselend,drinkt veel ,en de eigenaar gooit het dan op de leeftijd .Eenmaal succesvol geopereerd en opgeknapt tonen ze vaak weer veel jonger .En dat zien wij dus heel vaak in de praktijk.
Heel eerlijk gezegd vind ik het al dood eng dat je bij deze ernstige vorm van een baarmoederontsteking je hond nog met antibiotica mee naar huis krijgt.
Je schrijft immers, haar buik is duidelijk gezwollen en op de echo was duidelijk te zien dat haar baarmoeder heel erg gezwollen is en vol met etter zit.
Ik zou haar niet meer mee naar huis durven nemen, dit is echt levens bedreigend.
Sterkte met welke keuze je ook maakt maar doe het snel.
Één van de oudere borders van familie heeft een baarmoeder ontsteking gehad en daaropvolgend een hysterectomie. Die is er enorm van opgeknapt. Ze was wel nog iets jonger dan jouw hond, ik denk een jaar of tien.
Precies wat heleen vertelt dus.
Ik begrijp de twijfel die nu ontstaan is, dierenarts die je naar huis stuurt terwijl de baarmoeder vol zit met pus, wat niet weg kan.....antibiotica en zie maar......ga terug of naar een spoedkliniek die je helpt.....en je hond helpt...heus wat ik van je lees is het levensbedreigend, daar moet je niet mee wachten.......
Geen pijn enkelt mottig ? De echo heeft het toch bevestigd ? Een baarmoeder die gezwollen is en vol zit met pus ? Ik wil je niet bang maken, maar ga naar een ander desnoods, laat je hond opereren........
Lady is vorig jaar op 13 jarige leeftijd met spoed geopereerd aan een gesloten baarmoederontsteking
zeker een groot risico , maar niets doen was op zeker fataal , we zijn nu ruim een jaar verder en ze hobbelt nog steeds rond .
ik zo in ieder geval een andere dierenarts om raad vragen , AB lijkt mij toch niet de juiste oplossing
veel sterkte !
Ik ben niet voor operaties als het niet nodig is. Maar in dit geval heb je weinig keuze vrees ik.
Ik zou aanraden naar de kliniek in Merelbeke te gaan.
Als je je hond niet laat helpen zal ze sowieso sterven, met operatie heb je nog kans op herstel.
Ik snap niet dat een dierenarts na het vaststellen van de diagnose, je naar huis heeft gestuurd zonder spoed afspraak voor een operatie. Je hond is ernstig ziek.
Je wilt echt niet meemaken, dat de baarmoeder knapt en de pus zich verspreidt. Dit moet voorkomen worden.
Met een hond van 14 jaar zijn de opties; of laten inslapen of met spoed laten opereren.
Heeft je dierenarts de temperatuur opgemeten? Zo ja, hoe hoog was de temp en hoe hoog is de temp nu?
Heeft je hond intussen al wat gegeten? Zorg in ieder geval dat je hond voldoende vocht binnen krijgt in verband met kans op uitdroging.
Ik hoop dat je snel een beslissing neemt; of behandelen of laten inslapen.
Dank jullie allemaal voor de reacties.
Ik zie inderdaad ook maar 2 opties waarvan eentje asap moet genomen worden.
Heleen, Marijke, Aurelia.
Jullie hebben ervaring met deze operatie bij oudere honden. Hoe ging het herstel? Waren er complicaties? Hoe ving je ze op als ze weer thuis was? Hoelang duurt het ongeveer tot ze weer in haar nopjes is?
We hebben nog 2 jonge borders (-+ 2 jaar beiden). Ze leven alledrie samen buiten, elk hun eigen hok. Hoe neem je dat praktisch aan na zo'n zware operatie?
Alvast bedankt voor de reacties. Ik wil vandaag de beslissing genomen hebben.
Loesje
Het is mijn ergste vrees dat het zou knappen.
Haar temperatuur was donderdag 38.5. Nu weet ik het niet.
Droge brokken wil ze niet meer eten. Koekjes en andere versnaperingen wou ze wel. Ik geef nu haar brokken dat ik onder natvoer meng, dat wil ze wel.
Drinken doet ze goed. Te goed naar mijn mening. Voorspelt niet veel goeds.
Soms kunnen de verschijnselen ook misleidend zijn.
Vorig jaar een Duits Herder teefje, geen koorts, at goed, was vrolijk niks geen ziekte verschijnselen, het enige wat mij op viel was dat ze meer dronk.
Afspraak gemaakt bij de dierenarts, beginnende baarmoederontsting laten opereren, ze was toen bijna 10 1/2 en loopt hier nog rond.
Maar ik wil nogmaals met klem aanraden om haar zo snel mogelijk te laten helpen, het is vreselijk moeilijk als je zo voor het blok gezet word.
Maar deze baarmoederontsteking is al zo ernstig dat er (hoe bijna onmenselijk ook) heel snel knopen door gehakt moeten worden.
En naar die dierenarts ging ik echt nooit meer terug!
Heel veel sterkte, met welke beslissing dan ook.
Wat anderen ook al eerder zeiden: nu opereren of stoppen.
Het is nu nog beheersbaar, de ontsteking is nog opgesloten.
De weerstand van je hond is nu nog heel redelijk.
Dus een operatie kan wel degelijk succesvol zijn .
Elke dag dat je langer wacht betekent meer risico op ruptuur( scheuren van de baarmoeder met fatale gevolgen) en / of andere complicaties .
Ook zal de weerstand van je hond per dag slechter worden wat herstel na een operatie moeilijker maakt.
Als je nu laat opereren en je krijgt een goede pijnstilling én anti biotica mee, kan je hond er best zonder al te veel problemen er weer bovenop komen. Mits het een goede kliniek is.
Een aantal dagen tot ongeveer 2 weken de hond rustig houden, niet laten springen of spelen, geen contact met de andere honden, aangelijnd uitlaten. Dan komt het, ondanks haar leeftijd, vast nog wel goed....
Sterkte!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?