Hallo allemaal,
Wonder (Foster uit Roemenie) is nu ongeveer 2 dagen hier en we zijn volop met 'riem' training bezig. Omdat hij als pup natuurlijk gezwerft heeft vind ik het belangrijk dat wij onze band tijdens het wandelen versterken en dat hij leert op mij te vertrouwen. Ik heb het gevoel dat dit goed gaat, maar ik heb last van omwonende mensen die graag kennis willen maken met onze "nieuwe" hond.
Sommige snappen het wanneer ik vraag om afstand omdat hij alles heel spannend vind en dat hij blaft omdat hij het niet prettig vind dat hij niet weg kan (riem) en je te dicht bij staat.
Helaas heb ik vandaag ook meegemaakt dat mensen soms nog dommer zijn dan ze eruit zien en perse willen laten zien dat ze "geen kwaad in zin hebben"
Ik weet wel raad met zulke mensen hoor, maar vind het zo jammer dat het dan gebeurd.
Wat ik nu doe (en vraag eigenlijk om bevestiging en misschien extra tips)
We gaan vanmiddag een tuigje passen maar hebben nu een halsband en dan een politieriem welke ik losjes vast heb. Wonder trekt niet en dat wil ik graag zo houden ;)
We lopen op zijn tempo en hij mag snuffelen waar en hoe lang hij wil. Hij loopt nu aan de binnenkant van de stoep omdat hij de weg nog heel spannend maar ik zorg wel dat hij tijdens de wandeling niet steeds wisselt van kant.
Zie ik dat hij ergens onzeker van is dan nemen we de tijd om kennis te maken met het "object" maar niet overdreven vaak er langs of een verplichting.
Hij valt nu nog uit naar passerende mensen/dieren. Hij wil dan weg maar de riem weerhoud hem daarvan en gaat dan blaffen, trekken en piepen.
Omdat ik eigenlijk niet goed weet wat ik hier nu mee doen trek ik zijn aandacht, door omlaag te gaan, hem bij de te roepen en te laten zitten.
Ik probeer zijn focus te verleggen op mij, maar omdat we natuurlijk elkaar nog maar zo kort kennen is dat best een opgave en doe ik het zo wel goed?
Toen we kennis gingen maken met Buffy (onze eigen hond) hebben we dit ook wandelend gedaan en toen deed hij dit ook. Blaffen, piepen, trekken, haren omhoog. Normaal doen we ook niet aan aangelijnd kennis maken maar nu hadden we geen andere optie. En toen ze echt bij elkaar waren was het ook over en goed.
Als Wonder blijft gaan we natuurlijk naar de hondenschool waar we met 7 maanden aan de jonge honden training zullen beginnen. Maar dat is nog 2-3 weken en graag zou ik nu al zoveel mogelijk werk verrichten.
Goed het is een heel verhaal, wellicht wat onsamenhangend, maar opmerkingen/tips en opbouwende kritiek is altijd welkom
ik vind, dat je niet omlaag moet gaan, maar wel stoppen en laten zitten, soms is het lastig maar je moet uitkijken dat je niet bevestigt ja dit is eng.
Tja en bij de en hond werkt dit en de andere hond dat.
Ik loop heel af en toe met een bange hond, ik stop niet, ik loop gewoon door, hangt wel eens beetje van de ernst af, maar zo is ze al niet meer bang voor vuilnisbakken, andere honden, mensen zijn nog wel eng.
De eigenaren laten haar eigenlijk altijd los, ik vind juist dat je dat niet moet doen, met wandelen en naast leren lopen zonder te trekken krijg je een band, natuurlijk mag er ook gesnuffeld worden, maar dan op plekken die jij uit kiest, dat kan wisselen, je kan zelf bepalen hoeveel, en of je streng wil zijn of niet.
Ik heb het zo met faro gedaan en dat is helemaal goedgekomen.
Bij extreme angst vind ik het anders..
Ik zou het rustiger-aan doen. Hij is er nog maar pas. Als je wil gaan wandelen, zoek dan rustige gebieden op, zonder veel prikkels.
In je tekst lees ik dat hij langs de weg lopen nu nog heel spannend vindt en uithaalt naar anderen.
Ik zou dit proberen vervangen door tochtjes door het bos, snuffelen in een wei, e.d.
Geef het tijd, volg het ritme dat de hond aangeeft, en zet er geen deadlines op (zoals binnen 2 weken naar de hondenschool).
Veel plezier samen!
Zo zie je 2 antwoorden, 2 meningen, kijk wat bij je hond past en hoe hij regeert zou ik zeggen, ik ben juist van het begeleiden van een angst maar wel opzoeken, anderen ontwijken de plek.
Beide is niet verkeerd vind ik.
Ga niet te snel, je hond heeft geen idee wat hem allemaal overkomt!
Even 10 passen terug.
Ga saaie, rustige wandelingetjes doen. Loop in een hele grote boog om mensen en andere honden heen.
Doe korte wandelingetjes, en steeds dezelfde, dat koppie raakt veel en veel te vol!
Hij moet wennen aan jou thuis situatie, dan gelijk zo veel meemaken op straat, dat werkt niet.
Zo wat spannend, zeker ook voor de hond.
Fijn dat hij zo goed mee loopt maar om te wennen aan al dat engs zou ik lekker op een oprit gaan zitten samen zodat de mensen komen en gaan op gepaste afstand.
Bij ons werkte het anders prima, zoals ik al zei, het hangt van je hond af.
De methode van Susanne is ook goed, doe waar je je goed bij voelt, en vooral, heb geen medelijden, maar ondersteun.
Ik heb helaas geen ander keus, want wij wonen langs de weg. Om ergens te komen moeten we wel.
Nu is deze niet extreem druk, maar ja je ontkomt niet aan een enkele fietsers en voorbijgangers ontkomen we niet.
Het is ook zeker geen deadline, maar juist heel goed doordacht en bedoeld. De school waar we naar toe gaan dan heeft heeft veel ex zwervers in training hij zit alleen net tussen de puppy en de jonge honden training in :)
Het hondje is er net, ik zou eerst aclimatiseren, dat hij een band met jou als baas heeft en hem dan pas gaan begeleiden met de angst.
Als je in een boog erom heen loopt, leer je je hond, dat het geen hij bang voor is, hem geen kwaad kan doen. Door de afstand in de eerste plaatst.
De hond, zal zich zo veilig gaan voelen.
Als de angst afneemt, kan je de afstand verkleinen, totdat je er zonder problemen langs kan lopen.
Zo maak je het langslopen voorspelbaar, je hond leert dat er geen contact wordt gemaakt en dat het dus geen kwaad kan. Dat zorgt voor zekerheid.
Zo doe ik het
Nee, meteen de stoep helaas maar het is ook niet het wandelen hoor, dat vind hij heerlijk, overal zijn neus in stoppen, lekker op het gemakje.
Hij vertoont dan geen stress signalen, juist het tegenovergestelde.
Het is echt alleen bij het passeren van een mens/hond en als die uit zichzelf doorlopen is het helemaal geen issue, maar zoals ik aangaf willen ze graag kennis maken en sommige snappen dan niet dat als ik Nee nu niet zeg, ik ook bedoel dat ze weg moeten gaan en niet dichterbij lopen.
Ik heb/had zelf niet het idee dat ik te snel ga. Hij heeft bijna 3 weken alleen maar bij iemand in huis achter op de plaats gezeten en ik zie dat hij de wandelingen echt prettig vind.
Hij loopt ook zelf naar de voordeur na zo'n 3,5 uur zo van het is weer tijd ;)
Dank je Suzanne, dit ga ik zeker meenemen!
gefeliciteerd met Wonder!
Goed idee om een tuigje aan te schaffen.
Belangrijk is om hem eerst maar eens bij te laten komen, ik ben zelf net van een reisje van maar een paar dagen terug thuis en heb al moeite met weer even acclimatiseren en dan weet ik nog wat me te wachten staat en is het bekend voor me, maar toch.... Laat staan als je bij totaal vreemde mensen in een totaal andere omgeving komt, dat wil je ook graag eerst eventjes bijkomen.
Ik zou zelf nog niet heel veel uit gaan met hem, of teveel andere dingen met hem gaan doen. Een band opbouwen doe je het best als je allebei ontspannen bent. Neemt hij wel zelf zijn rust?
Als hij uitvalt, heb je niet genoeg afstand, hij voelt zich niet veilig zo, dus hou de afstand groter, en hou de wandelingen in het begin nog kort en saai, als hij niet hoeft uit te vallen zal hij ook meer ontspannen de wandelingen ingaan. Ga je hem nu leren dat jij hem steeds te dichtbij mensen/of verkeer e.d. laat komen, zal dat zijn vertrouwen in jou ook niet bevorderen en mogelijk blijft hij uitvallen dan en wordt mogelijk steeds feller, zodat je over een tijd met een hyper nerveuze uitvallende hond aan de lijn loopt.
Afstand houden dus, bogen maken (wat in hondentaal ook heel normaal is, het is heel onbeleefd in hondentaal om recht op elkaar af te lopen)
Verder doe ik zelf in veel situaties de hond kort naast me houden, ik loop tussen "het gevaar" en de hond in. Dus als je een mens, of auto ziet aankomen, maak je de lijn kort en met twee handen vast, hou de hond naast je en loop tussen hem en de auto/het mens en bewaar de afstand die hij nodig heeft. Zo kan hij niet ineens voor je langs schieten en uitvallen.
Dank allemaal voor de reacties!
Ondertussen heb ik een tuigje kunnen lenen wat echt veel fijner loopt.
We zijn inderdaad begonnen met het omlopen en dat werpt zeker vruchten af. Hij houd ze goed in de gaten, piept ook nog wel een beetje maar drukt al snel zijn neus tegen de grond en gaat verder.
Ik heb vannacht ook gewoon weer in bed boven geslapen :) Hij had blijkbaar al benchtrainging gehad xD en heeft me de eerste nacht gewoon gefopt hahaha.
dubbel
Snuffelen kan ook een stressignaal zijn.
Er komt een hond aan en ze gaan snuffelen terwijl je de oogjes richting hond ziet gaan.
Als de stres oploopt, snuffelen.
Het heeft een naam heel ander gedrag gaan doen, terwijl je met iets bezig bent.
Wij kregen van de stichting wat herplaatsregeltjes mee, misschien heb je er ook iets aan:
de eerste tijd rustig laten wennen aan het nieuwe huis en de bewoners daarvan
geen druk bezoek ontvangen, nog geen bezoekjes gaan afleggen
de hond met rust laten als hij eet of slaapt
niet naar de hond toelopen maar de hond naar jou toe laten komen (als hij wil)
niet over de hond heenhangen, let op houding en stem dat deze niet bedreigend overkomen
geen oefeningen onder druk, wel leuke ontspannen zoekspelletjes (als de hond wil en eraan toe is)
hou de wandelingen nog kort en saai, en de hond de eerste tijd aan de lijn
zorg voor genoeg rust om alle nieuwe indrukken te verwerken, een herplaatsing heeft vaak een enorme impact op een hond
Even een Wonder update :) Wonder of Donder zoals we hem ook wel noemen gaat met sprongen vooruit.
Hij meld zich elke 2,5 uur als hij naar buiten " wil" en de strook waar we langs lopen heeft hij nu bijna geheel beplast xD
Mensen zijn helemaal niet eng meer mits ze niet met een lawaaierige rolator of ander " onding" lopen.
Honden vermijden we inderdaad nu gewoon, we steken over, draaien om of gaan er met een boog omheen.
En voor mij is het ook nog eens heel goed want ik loop nu alles dubbel.
Met de buggy en twee honden lopen, vooral met een hond die nog alles moet leren is eigenlijk niet te doen, dus laat ik ze apart uit en gaat mijn man s' avonds met hun beide lopen. Dat gaat prima.
Duidelijk!
Eigenlijk zouden ze deze regela aan elke herplaatser moeten meegeven.
Rust en alles in het tempo van de hond zo belangrijk.
Fijn om te horen dat het met Wonder al beter gaat.
Bij ons was het tempo van de hond, naar buiten en veel!
Alsof hij 8 jaar wilde inhalen.
Leuk om lezen dat hondjes toch snel veel vorderingen maken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?