slakkenkorrels

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel marijke bmarijke b

honden foto van marijke b

Al jaren gebruik ik Beyer slakkenkorrels in de tuin , en nóóit heeft er een hond van gegeten .........tot vandaag , ik betrapte Yenka op heterdaad dat ze er van stond te eten , ik heb haar onmiddelijk met de bek onder de kraan gehouden om uit te spoelen ,
Nou staat er wel op de verpakking dat je het kan gebruiken ook al heb je huisdieren , maar dan bedoelen ze natuurlijk niet dat ze het moeten eten !
Ik heb dus meteen de dierenarts gebeld die op haar beurt het vergifcentrum heeft gebeld , ik moest dus toch maar komen voor een spuitje met braakmiddel .
Terwijl wij onderweg waren heeft de DApraktijk ook contakt opgenomen met Beyer zelf , die waren niet helemaal mee eens of ze wel een braakmiddel moest hebben . We hadden tenslotte geen idee of ze wel wat ingeslikt had en dan nog , hoeveel ... naar mijn idee kon het maar heel weinig zijn , maar hoe weet je dat zeker ..
Er werd besloten om maar eerst onder narcose een rontgenfoto te maken van de maag , tja , daar zag men " mogelijk " toch wat korreltjes ......
Gelukkig had Yenka net gegeten , dus de kans dat de maagwand aangetast werd , was klein , dus toch dat braakmiddel ,
Maar braken ? Nee hoor ... ook niet nadat er een beetje bij werd gegeven , ze wilde alleen maar spelen
Nou weegt Yenka maar 2.3 kg dus de DA durfde niet bij te geven , dus we moesten verder maar afwachten en in de gaten houden
Gelukkig is ze nu nog steeds in orde en is er niks aan de hand , ik ben er sneller bij geweest dan dat zij het kon inslikken .
Dus geloof nooit een verpakking als er op staat dat het veilig is voor dieren , Beyer was er zelf ook niet gerust op


ik krijg overigens nu net al een mail van OHRA dat de declaratie is afgehandeld en het geld overgemaakt is , zo snel heb ik nooit meegemaakt , ik heb hem om 12 uur vandaag ingestuurd

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Wat een verhaal!

Ja, helemaal als je zo'n klein hondje hebt, zijn een paar korrels misschien al veel.

Iedereen heeft wel goed gehandeld, ook de dierenarts om bij Beyer te informeren.

Hopelijk houd je hondje er niks aan over. 

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

dubbel (hp werkt niet helemaal mee)

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Gelukkig dat er - hopelijk ook op de lange duur - geen schade is ontstaan bij Yenka.

Goed dat je dit hier deelt; zodat forumleden gewaarschuwd zijn.

Zowel artsen als dierenartsen kunnen 24/7 qua mogelijke vergiftigingen bij mens en dier, contact opnemen met  het Vergiftigingen Informatie Centrum bij de Universiteit Medisch Centrum van Utrecht.

Bayer hoort van elk product, dat zij op de markt brengen en verkopen, mogelijke vergiftigingsverschijnselen bij mens en dier en maatregelen hiertegen paraat te hebben.

Ik gebruik in mijn tuin geen chemische bestrijdingsmiddelen vanwege mijn hondje; ook al heb ik hem geleerd niet in de perken te komen.

 

honden page profiel marijke bmarijke b

honden foto van marijke b

mijn zusje is gisteravond heel erg gaan googelen , juist omdat er zo veel verschillende info van het vergifcentrum en Beyer kwam ,
nu blijkt het helemaal niet giftig geweest te zijn , alle paniek om niks , maar wel weer een leermomentje

dit is de info die ze gevonden heeft , op Wikipedia en op de website van Beyer zelf , meerdere sites geven info van dezelfde strekking

.Er zijn ook biologische slakkenkorrels met als werkzame stof ijzer(3)fosfaat.
Deze stof zorgt voor een verlamming van de kropklier van de slak en deze gaat hierdoor dood. Als natuurlijke vijanden (zoals vogels, egels en padden) deze dode slakken opeten, dan is er geen enkel gevaar. Ook bestaat geen vergiftigingsgevaar voor de honden, katten en andere huisdieren, die deze korrels eten.
Uiteindelijk wordt het ijzer(3)fosfaat in de bodem omgezet in voedingselementen voor gewassen.

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Metaldehyde

Metaldehyde is gebruikt wijd over de hele wereld als een mollusciscide om doden naaktslakken en slakken, hoewel het is giftig voor alle dieren die het inslikken. Er is grote bezorgdheid dat is er een onaanvaardbaar aantal vergiftiging incidenten vooral met huisdieren, wilde dieren en vogels.

Gebruik
Metaldehyde wordt als mollusciscide aas voor de controlerende naaktslakken en slakken in een zeer breed scala van land- en tuinbouwproducten gewassen, en door leden van het publiek om slakken en slakken in hun tuinen en volkstuinen controle toegepast. In het Verenigd Koninkrijk, samen met methiocarb (een ander slak en slak moordenaar), metaldehyde is het enige bestrijdingsmiddel goedgekeurd voor gebruik in alle teelten.
In veel landen is er weinig informatie over het gebruik van metaldehyde in het publieke domein. In het Verenigd Koninkrijk, worden alleen de cijfers van de agrarische sector geregistreerd. Metaldehyde, de meest gebruikte mollusciscide, werd in 1998 over 355,465 hectare toegepast. Mollusciciden in het algemeen worden toegepast op ongeveer 8% van de oppervlakte van alle akkerbouwgewassen, en meest uitgebreid op aardappelen en rape(1) van de oliehoudende zaden worden gebruikt.
Slak en witruimte rond de pagina schade is een groeiend probleem in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van veranderingen in de agrarische praktijk, zoals de stopzetting van het branden van de stoppels, en ook vanwege het vochtige, gematigde klimaat.

Toxiciteit
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) classificeert metaldehyde als een klasse II 'matig gevaarlijke' bestrijdingsmiddelen. De acute orale LD50 (de dosis nodig om te doden van de helft van een bevolking van proefdieren) voor ratten is 283 mg/kg(2).
Metaldehyde is zeer vergiftig bij inademing, matig giftig bij inslikken en geringe mate giftig door dermale absorptie. Huid- en oogirritatie kan voortvloeien uit blootstelling aan dit materiaal. Inademen van dampen van metaldehyde kan ernstige irritatie van het slijm membranen slijmvlies van de mond, de keel, de sinussen en de longen veroorzaken. Inname van metaldehyde veroorzaakt irritatie aan de maag en darmen, en nier- en leverschade kan veroorzaken. Een tot drie uur na inname kunnen de volgende problemen optreden: ernstige buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, koorts, convulsies en coma. Andere symptomen van acute blootstelling zijn verhoogde hartslag, hijgen, astma, depressie, slaperigheid, hoge bloeddruk, onmogelijkheid om te regelen van de release van urine en uitwerpselen, incoördinatie, spier tremoren, zweten, overmatige speekselvloed, scheuren cyanose, acidose, stupor en unconsciousness(3).
De US Environmental Protection Agency classificeert metaldehyde als een beperkt gebruik pesticiden vanwege de potentiële korte en lange termijn effecten op dieren in het wild. Alle productlabels moeten Neem de volgende verklaring op het voorpaneel: ' deze bestrijdingsmiddelen kan fataal zijn voor honden of andere huisdieren als gegeten worden. Het houden van huisdieren uit behandelde areas'(4).

Vergiftiging gevallen
Metaldehyde is giftig voor alle organismen die het inslikken, hetzij rechtstreeks of als gevolg van secundaire vergiftiging consumeren vergiftigd prooi. De depressie of de opwinding van het centrale zenuwstelsel system(5) vergiftiging leidt. Weekdieren (slakken en slakken) zijn vergiftigd door absorptie van GIF via de huid of inslikken. Als reactie op de GIF weekdieren hen slijm waardoor uitdroging en een onvermogen om te bewegen, dus nog open voor predation(6).
Het is gevaarlijk om spel, wilde vogels en dieren. Sommige producten bevatten eigen katten- en hondenbont afschrikkende teneinde de vergiftiging van deze binnenlandse animals(7).
De Wildlife Incident onderzoek regeling (WIIS) opgenomen 17 metaldehyde vergiftiging incidenten met katten en honden in 1998(8). Egels zijn zeer waarschijnlijk te eten van vergiftigde weekdieren resulterend in ernstige inwendige schade veroorzaakt door secundaire poisoning(9). Symptomen van metaldehyde vergiftiging bij huisdieren en wilde zoogdieren zijn onvermogen om te staan, blindheid, verandering in de ademhaling, overmatig zweten en speekselvloed, plotselinge dood en seizures(10). Autopsie resultaten van metaldehyde vergiftigd honden blijkt congestie en bloedingen in de lever, de nieren en de heart(11).

Chronische effecten
Langdurige herhaalde huid blootstelling aan metaldehyde kan leiden tot dermatitis (ontsteking van de huid) bij de mens. Langdurige oog blootstelling kan conjunctivitis veroorzaken. Tweejarige toxiciteitsstudies en drie jaar reproductieve toxiciteit bij experimentele ratten gevonden leverenzym activiteit en verhoogde lever en eierstokken gewicht bij 250mg/kg in het dieet. Vijftig procent van de vrouwelijke ratten gegeven deze dosis toonde paralysis(12).
Metaldehyde of haar afbraakproducten kunnen problemen veroorzaken in het centrale zenuwstelsel door middel van een onbekend mechanisme. De autopsie van een 2 1/2 - jaar-oude jongen, die leefde van 33 uur na inname van een tablet van metaldehyde, had gebieden van instorting en congestie in de longen, en cellulaire veranderingen in de lever en de kidney(13).

 

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Niet accuraat dat het Vergiftigingen Informatie Centrum en ook Bayer Nederland geen eenduidige info gaven.

Ik kan van Bayer  vinden http://www.bayergarden.nl/Products/n/Natria%20Slakkenkorrels

met inderdaad zoals jij al schreef: werkzame stof ferri (ijzer III) fosfaat.

Dit is niet zo safe als de fabrikant doet vermoeden:

http://www.hostalibrary.org/firstlook/RRIronPhosphate.htm

 

Ik zou liever een alternatief middel zoals bijv. koffieprut gebruiken.

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

nee zo onschuldig is dat spul niet.

Gewoon een uurtje slakken zoeken, is best een leuke bezigheid

Koffieprut, hmmm wist ik dan weer niet.

Vragen je plantjes straks om koffie in plaats van water

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Bayer verkoopt ook slakkenkorrels met als werkzame stof: metaldehyde. Daarvoor wordt gewaarschuwd i.v.m. kinderen en huisdieren.

 

Metaldehyde is een andere stof dan ferri (ijzer III) fosfaat

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

oh dan heb ik de verkeerde korrels, maar fosfaat is toch bodem verontreinigend?

Volgende forumvraag: Extra tepel?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^