Fijn om te horen, beter zo!
Eliane, bedankt voor jouw feedback, waar de hond vandaan komt hebben ze een dna test op de ouders gedaan. De vader was 'galgo X Shar-pei' en de moeder 'Labrador X Kanaan-hond X Duitse herder'.
Die Kanaan-hond was ik nog even vergeten in mijn eerste post, hoe meer ik over dat ras lees hoe meer ik onze hond begin te begrijpen. Hij heeft er veel trekken van weg.
Ik ben er inderdaad ook steeds zekerder van dat de verlatingsangst niet het probleem is, maar een symptoom. Hij kan best alleen buiten blijven. Het zit hem meer in het opsluiten / dwingen toe iets.
Ik wil de therapeut wel even verdedigen, hij is nog maar één maal langs geweest voor een verkennend gesprek. De zylkene was aangeraden (niet verplicht) om de verdere stappen eventueel toegankelijker te maken (stressverlagend). Volgende week zullen we pas concreet gaan bekijken wat we gaan doen.
Deze post was dan ook bedoelt voor mezelf om een paar verschillende standpunten te horen, en dat was zeker leerrijk!
De laatste dagen laat ik de hond eigenlijk zijn eigen gang gaan, 3 maal daags een rustige wandeling en gewoon in de buurt zijn.
Ik denk dat we soms te hard ons best deden om hem goed op te voeden en te socialiseren en dat had een omgekeerd effect blijkt nu.
Ik ben het niet mee eens, dat een bench of opsluiten stres veroorzaakt.
Het kan zeker stres opleveren, maar hoeft niet. En al helemaal geen aangeleerde hulpoloosheid door een bench.
Als je de bench op een positieve manier aanleert, ervaren honden, dit als een prettige plek.
Als de bench niet goed is aangeleerd, kan dit voor een hond zeker stres opleveren, echter geen aangeleerde hulpoloosheid.
Een hond zal aangeven, de plek niet prettig te vinden: piepen, hijgen, blaffen, zich er uit eten, geen hulpeloosheid.
Hij zal wellicht stoppen met piepen, niet uit hulpeloosheid.
Een pup die je laat piepen in de bench, en uiteindelijk stopt, is geen aangeleerde hulpeloosheid. De pup heeft wel geleerd, dat als hij zich niet prettig voelt, hij niet op zijn baas kan rekenen.
Hij heeft geleerd, dat de baas niet komt, piepen heeft opmdat moment geen zin, is iets totaal anders dan aangeleerde hulpeloosheid.
De pup, zal gaan slapen, kaan kauwen op een botje, zal zich alleen voelen. Geen goede manier om een bench op te bouwen.
Verlatings angst, is geen symptoom, maar een oorzaak.
Wat deze hond heeft, kunnen wij niet weten, zonder hem gezien te hebben.
Het enige wat ik uit de tekst kan opmaken, dat de hond een negatieve koppeling heeft gemaakt, met baas, inhuis, bench, serre en weggaan.
Verlatings angst, kan zeker een rol spelen.
Vergeet niet dat honden context gebonden leren, de verlatings angst is gekoppled met huis.
Buiten een compleet andere situatie. Buiten, ziet de hond de baas wellicht niet weggaan. De hond gaat uit zich zelf naar buiten, ipv dat de baas hem opsluit en weggaat.
Het vlees geven binnen aan de hond door de baas zou ik nu niet doen. De hond is bang in huis voor de baas, hij kan vlees zo lekker vinden, dat hij een grens overgaat om het vlees te pakken.
Ik zou deze keuze om naar de baas te gaan, even zelf aan de hond overlaten. Geen druk op de hond van moeten naar de baas.
Laat dit aan de hond zelf over, laat hem zelf naar binnen gaan en ervaren dat de baas niet eng is.
Ik heb niet alles gelezen...
Is de hond geholpen of nog intact?
Zou zomaar kunnen dat er een loopse teef in de buurt is en daardoor nog eens extra van slag is, dat zou wel een aantal zaken kunnen verklaren.
Hij is chemisch gecastreerd een goede maand geleden. Dat heeft op zich niets veranderd aan zijn stress, wel helpt het goed buitenshuis naar andere honden toe.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?