Hallo. Sorry dat ik zomaar kom binnen vallen. Maar ik heb even een vraag. We hebben sinds 2 weken terug een pup in huis. Een kruising van een husky met Amerikaanse akita. Hij is nu ongeveer 14 weken. We hebben nog een beagle van bijna 11jaar. Nu lijkt onze pup wel erg dominant. Hij jaagt de oudste hond bij het eten/drinken weg. Neemt zijn mand in... en daagt hem uit voor te spelen. Allemaal niet zo erg maar als de oudste hem wil corrigeren dus wilt laten zien dat hij aan het eten is of dat hij er genoeg van heeft en niet wil spelen valt de pup hem aan. Hij heeft totaal geen schrik van de oudste.. als wij er uiteindelijk tussen komen plast hij in huis en als we hem dan buiten willen zetten gaat hij lopen en daagt ons zowat uit.. Het lijkt ook alsof hij nooit helemaal uitplast zodat hij dit binnen kan doen voor aandacht.. als mijn man werken is en de kinderen op school moet ik bijna geen plas vegen. Maar ik sta dan ook wel om de 20min buiten met hem.. ben continu met hem bezig.. zodra mijn man en de kinderen thuis zijn doe ik niets anders dan plas opvegen. Het lijkt wel alsof hij dan minder aandacht krijgt en dan maar begint te plassen.. hij plast dan ook steeds bij ons in de buurt dus bv naast het vuur wanneer ik kook of onder tafel als we eten of voor de bank als we tv kijken... Hoe voed je zo een pup op?? Onze beagle was toch een veel makkelijkere pup vroeger :)
Ik vind het eigenlijk wel erg dat de pup de kans krijgt, om bij de etensbak van de oude hond te komen.
Geef ze apart eten, dat dit niet meer kan gebeuren.
Als de oude hond ligt te rusten, dan mag de pup hem niet storen.
Het kost jezelf wat tijd om dit aan te leren.
Ik had zelf ook een hondje van 12 toen er een pup bij kwam, dus ik weet natuurlijk dat het meer moeite kost, dan als je alleen 1 pup in huis hebt.
Waar komt je pup vandaan, omdat hij pas met 12 weken bij jullie is gekomen?
Zat hij nog in het nest?
Had de fokker al een begin gemaakt met zindelijk maken/socialisatie?
Wat doe je verder zelf met de pup (trainen, spelen, oefenen, wandelen)
Je kan de urine opvangen en laten nakijken door de dierenarts, of hij geen blaasontsteking heeft.
hier ook een pup en een volwassen hond, wat je daar schrijft... de pup jaagt de hond weg bij zijn etensbak ... dat kan natuurlijk niet, daar moet jij voor zorgen dat dat niet gebeurt... laat je volwassen hond rustig zijn eten op kunnen verorberen, dan zet je je pup maar even apart....
hier gebeurt het als beiden honden drinken, eerst de oudere hond drinkt en daarna de jongere, dat is aangeleerd door mij, wees geduldig met corrigeren, maar je pup mag je oudere hond niet belagen, gebeurt dat dan moet jij dat voorkomen........... een dominante pup is het niet, het is gewoon een ondeugende bengel die een beetje zijn zin door drijft, en de oudere hond grijpt niet in, dan moet jij dat voor je oudere hond doen......
niet wachten als het uit de hand loopt en dan ingrijpen, hier wordt natuurlijk gespeeld maar ik let op dat de oudere hond niet belaagt wordt, dat wil zeggen dat de pup niet door gaat als ik bemerk dat de oudere hond er mee wil stoppen... ingrijpen dat het genoeg is....
steeds naar buiten, alleen maar goed hoor, een pup moet wel zo vaak plassen... hoe meer er op gelet wordt hoe beter en hoe eerder zinderlijk, ook mag je best als het even niet gaat de pup en de oudere hond uit elkaar zetten, gebeurt hier ook, zodat er een pauze is.... pup gaat apart, en valt dan gelijk in slaap, en de oudere kan een eigen plekje opzoeken...en de ene pup is de andere niet, ik heb een makkelijke pup erbij..
een hond plast niet binnen voor aandacht, ga er mee wandelen en zorg dat je pup dan een paar keer heeft geplast, zodat de blaas leeg is, nogmaals een pup moet vaker plassen als een volwassen hond, wel tig keren, en af en toe denk je bij jezelf, jee alweer ? maar je pup is lek en heeft nog geen blaasspanning zoals een volwassen hond, kan dus zomaar gebeuren dat je thuis komt naar binnen gaat en je pup plast... buiten is alles spannend, en een plasje moet snel gebeuren want er is zoveel te bekijken buiten, en als je pup dan binnen komt, met een diepe zucht, zo lekker hoor weer veilig thuis, vertrouwde omgeving..... hou je pup in de gaten en kijk of je pup weer moet plassen, gelijk weer buiten zetten, wees geduldig.
Laat dat dominat maar weg, dominantie is geen karakter eigenschap.
Je pup moet gewoon worden opgevoed. Jij als baas zal het moeten leren hoe het hoort, wat de regels zijn. Je pup heeft geen idee.
Dat plassen, zal stres, onzekerheid zijn, dus zo dominant is je pup niet.
Weet niet of jullie hem wel eens gecorrigeert hebben?
Eten zou ik ze apart laten doen. Eten, doe je in alle rust. Als je oudste steeds gestoord wordt zal hij de pup er niet leuker op gaan vinden.
Heeft je pup een eigen mand? Leg hem in zijn eigen mand, met een kluifje. Zo wordt dat zijn plekje.
Je pup moet nog alles leren, hij heeft echt geen idee hoe het werkt bij jou.
Beloon hem als hij iets goeds doet, haal hem wel bij je andere hond, als die even rust wilt. Begeleid je pup.
Wees duidelijk, consequent en hanteer regels.
Hij komt nog vanuit het nest. Alle pups waren er nog. De vorige eigenaars konden geen afstand doen van de pups en hebben ze zo lang mogelijk bij hun gehouden.. (het was een "zogenaamd oeps" nestje) en die mensen hebben echt staan huilen toen de pups vertrokken
Er is de pups niets geleerd er werd alleen super veel met de puos geknuffeld ze mochten er trouwens alles..zoals in de zetel liggen...
Mijn oude hond is gewend dat hij heel de dag door droogvoer ter beschikking heeft staan en krijgt savonds 1x blikvoer (dan zit de pup apart) we hebben de living afgescheiden van de woonkamer doormiddel van een kinderrekje dus als de pup hem te zeer blijft lastig vallen zetten we ze wel apart. Ook als ik de oudste aandacht geef wil de pup altijd ertussen komen en de oudste wegduwen. Ook hier probeer ik heel duidelijk te zijn door mijn hand uit te strekken als de pup komt en hem zo op afstand te houden. Ik aai hem dan niet ik houd hem alleen tegen met uitgestrekte arm. Dit begint hij precies wel al wat door te krijgen.
Ik probeer met de pup te spelen als hij wakker is doormiddel van beertjes of tennisballetjes (ik ben 8maand zwanger dus met hem over de vloer of door de tuin ravotten lukt mij niet. Mijn man doet dit wel als hij thuis is)
Wandelen zijn we hem nog aan het aanleren. Hij loopt pas sinds het weekend wat mee aan de riem daarvoor bleef hij telkens staan als hij een leiband om had.
De oude is normaal vrij dominant naar andere volwassen honden maar deze pup laat hij echt over zich heen lopen.
Hij word gecorrigeerd hier hoor. Zeker als hij de oude hond blijft uitdagen en wij merken dat de oude er echt genoeg van heeft. Het enige wat dan effect blijkt te hebben is als we hem even 5min in de benche zetten. Dan laat hij daarna de grote gewoon met rust als hij eruit mag. En gaat hij zelf ergens liggen slapen.
Met plassen heb ik eerst geprobeerd het binnen plassen te negeren en belonen als hij buiten plast. Nu roep ik als ik hem zie plassen binnen en dan houd hij ook onmiddelijk op. Dan ga ik met hem mee buiten daar plast hij verder en dat beloon ik dan wel weer.
Dat klinkt als een echte poolhondpup !
Eerst en vooral: adem in adem uit. Komt allemaal goed!
Je pup heeft meer duidelijkheid nodig wat betreft de huisregels, ze zijn te vaag voor hem, hij ziet ze niet. En dat kan je best op een rustige, opbouwende manier aanleren.
Wat het eten betreft: als je twee honden in huis haalt en er staat de hele dag een bak eten ter beschikking, is het niet vreemd dat de pup daar uit gaat eten. Hij ziet het de beagle namelijk ook doen.
Om duidelijk te maken aan je pup dat ieder z'n eigen portie krijgt en het niét de bedoeling is om meer te eten dan dat, ga je dus ook letterlijk elk een portie moeten geven. De beagle gaat zich moeten aanpassen op dit vlak. Je geeft elk een voerbak, op hun eigen plek en je wacht tot die op is. Dan haal je de bak meteen weg. Klaar. Dat is duidelijk voor de pup, en ook voor de beagle: hij zal leren dat hij niet langer de hele dag door kan eten, maar eten vanaf nu in maaltijden gebeurd.
Volwassen honden zijn vaak erg tolerant naar pups toe (zoals jouw beagle de pup alles toelaat), in een later stadium gaan ze hun grenzen duidelijker stellen en de pup in hondentaal opvoeden. Zolang dit op een gebalanceerde manier verloopt, is er geen probleem.
Maar in 'the bigger picture', dus in jullie leven samen, ben jij diegene die opvoedt.
Dus als de pup naar jouw normen te onbeleefd, opdringerig, drammerig,… wordt, dan leer je hem te wachten, zich te beheersen, zich te controleren. Ook dat kan gewoon opbouwend, met kleine stapjes. Het gewenste gedrag aanleren werkt beter dan het ongewenste gedrag afleren. Dus hou altijd voor ogen: wat wil ik bereiken, hoe kan ik dit duidelijk maken en hoe bouw ik op.
Als de pup meer duidelijkheid krijgt in de huisregels (om het maar een naam te geven) en hij gaandeweg leert dat je van hem geduld en zelfbeheersing vraagt, zullen zijn protestmomentjes zoals het plassen uit zichzelf gaan minderen. Pup kunnen wel degelijk plassen uit boosheid of protest. Net zoals ze hun stem kunnen inzetten door vocaal te protesteren, of hun tandjes door te slopen of in je broekspijpen te gaan hangen, of hun poten om te krabben of je een klop te geven. Kijk dus naar de oorzaak, en ga van daaruit aan de slag. Want bij jullie klinkt het alsof de pup plast als het erg druk is in huis, dus misschien plast ie uit opwinding?
En als het je een troost mag wezen: kleine, felle dondertjes kunnen uitgroeien tot heel aanhankelijke lieverds. Het duurt alleen even en vraagt meer inzet, hahaha!
Haha naar ons toe is hij ook echt super lief en aanhankelijk hoor. En op andere gebieden is het dan weer een heel brave pup. Zo sloopt hij bv niets (wat onze beagle wel deed als pup) heeft nergens bang voor. Zo hebben wij hem in het weekend meegenomen naar mijn vader omdat mijn man daar heel de dag ging helpen met het terras aanleggen. Hij ligt dan gewoon langs mijn man te slapen terwijl die tegels aan het uitbreken is en mijn vader 4 meter verder tegels op maat aan slijpen is. Ook van het onweer de laatste dagen heeft hij totaal geen angst
Ik vraag me soms af of ik de opvoeding wel nog goed doe.
Onze beagle is 11jaar hem heb ik destijds heel alleen opgevoed maar dat is al lang geleden als je er over terug denkt en hij was heel anders als pup.
Voor mijn beagle hebben we altijd rottweilers gehad (nog bij mijn ouders thuis dan) dus altijd wel honden gehad maar na 11jaar terug een pup doet je wel even nadenken van hoe heb ik dit of dat toen ook alweer aangepakt
Dus nog wat meer geduld. Duidelijkere regels en blijven naar buiten gaan?
Moet lukken ben nog wel een tijdje thuis voordat ik weer aan het werk moet dus nog wel wat tijd om erin te stoppen :D
Waarom zou je 't niet goed doen?
Opvoeden is een leerproces voor iedereen, soms werkt een aanpak niet, herbekijk je 't, zoek je een andere insteek… allemaal niks mis mee, integendeel! Beter je manier van aanpak aanpassen dan halstarrig volharden in iets wat niet werkt.
Je hebt nu een heel ander ras dan je vorige honden waren, met een heel ander karakter en aard, dus is het niet zo vreemd dat je aanpak ook anders zal zijn.
Akita en Husky hebben bepaalde trekjes gemeen maar er zitten ook tegenstellingen in hun karakters. Dat maakt het bij een kruising niet altijd makkelijk, maar probeer daar aandacht voor te hebben, dat je tegemoet komt aan hun behoeften. Dat de hond zich begrepen en voldaan voelt. Dat zorgt voor rust, zowel lichamelijk als mentaal.
Je hoort/leest idd dat husky's en akita's niet voor beginners zijn (niet als eerste hond). Maar dat zijn rottweilers ook niet en daar ben ik letterlijk mee opgegroeid. Mijn man en de zonen gaan bijna alle dagen joggen en fietsen en ze willen in de toekomst Ayco (de pup) mee nemen bij het joggen en het fietsen. Dit natuurlijk na heel gelijdelijk aan op te bouwen. Een husky/akita kruising leek ons daar dan ook heel geschikt voor mits we wel weten dat beide rassen veel beweging nodig hebben.
En zowel ik als mijn man zijn altijd opgegroeid met honden dus we hebben er wel vertrouwen in dat we dit "ras" (kruising) aankunnen. We zijn het er iig over eens dat we alle 2 dezelfde consequente opvoeding en dezelfde regels moeten geven aan de pup. Mazzel (de beagle) is dan weer als pup iets te veel verwent door mij en dat geef ikzelf ook toe.En weet ook op welk gebied ik hem iets te veel verwend heb.
Maar bij een heel nieuw ras heb ik toch graag wat raad van mensen die hier meer over weten. Je bent nooit te oud om te leren of je nu hond of mens bent :D
Ik denk dat elk ras een 'beginnnersras' kan zijn, als het maar bij je past. Niet echt een kwestie van 'aankunnen', eerder van matchen. Dat je de uitgesproken karaktertrekken van het ras weet te appreciëren, dat het net dat is wat je zoekt in een hond. En dan is het helemaal niet zo moeilijk als wordt voorgesteld.
Een husky is een echte aap, haha. Ze hebben een heerlijk zelfstandige kop, zijn lekker slim in beslissingen nemen, zijn echte krakken in het manipuleren, hebben een go-go-go energie en mentaliteit, houden van alle mensen en overbruggen een hele waaier aan gemoedsstemmingen van clown tot dramaqueen.
Een Akita is veel baasgerichter, bezadigder, trouw aan z'n familie en afstandelijker naar vreemden.
Dus op wie jouw hond het meest lijkt, daar zal je snel genoeg achterkomen Het karakter van de ouders speelt ook mee, en gezien de fokkers zo begaan waren met hun pups, zullen ze je daar vast meer zicht op kunnen geven.
Veel plezier met je kleine man!
Als ik dit zo lees.....gaat het toch super....
Bedankt voor de reacties :) heb ineens toch meer het gevoel dat het idd toch wel goed gaat :) ik wil misschien ook wat te vlug dat hij alles kent :) vandaag is hij zelfs heel braaf heb nog maar 2x plas moeten vegen en ben nog niet tussen beiden moeten komen :)
De mensen waar hij vandaan komt hebben we iid nog leuk contact mee (zijn heel toevallig de buren van mijn ouders maar dit wisten wij pas toen we het adres kregen om de pup te bezichtigen :D) en ze vertellen veel over de karakters van de ouders. Tot nu toe zie ik echt al eigenschappen van de 2 rassen. Wel leuk om zo te gissen ooh dat is typisch akita of typisch husky :D
Hihihi, ja, af en toe even ventileren op het forum kan helpen het weer wat meer in perspectief te zien.
Ben wel heel benieuwd naar een fotootje van je kleine boef (die vandaag een voorbeeldig engeltje is )
Zal mij vanavond even registreren en een fotootje uploaden :D
Zo dit is de boef in questie Ayco
Aaaaaaaaaah! Wat een heerlijke moppie!
Uiterlijk heeft ie alvast meer van een Husky. Hihihi, dat tongetje, de deugniet!
Uiterlijk lijkt hij idd heel erg op een husky overal waar we komen krijgen we de vraag. Oh een husky?
Wat een leukerd
Ik kwam zelf ook laatst (weken geleden) dezelfde pup kruising tegen,een klein teefje.Mooie statige houding en blik in haar ogen,helemaal in het wit pluis.Die had voor mij ook overduidelijk de Akita houding,daarom raadde ik de kruising ook direct haha.Prachtig hondje was dat ook.
Mooie tips en uitleg zijn al gegeven.Geniet hoor
Ik kan het niet beter zeggen. 100% mee eens. Ik zou zo graag willen dat men niet gelijk het woord "dominant" roepen. Pup is 1: niet opgevoed. 2: zoekende. 3: een pup. 4: kruising Akita/ husky, geen makkelijke kruising voor baasjes zonder knowhow. Het is wel een scheetje hoor. Succes.
Wat een dropje, dat koppie, wat een leukerd!
Wat ik zo van je lees, doe je het echt super goed! Niet twijfelen aan je zelf.
Mijn hond, plaste als pup ook soms, waren deemoeds plasjes, een beetje verlegen, ongemakkelijk in een situatie.
Als je man en kids er zijn, zal het drukker zijn, geeft misschien opwinding, dat kan een rede zijn voor een plasje.
Je zou misschien op drukke momenten hem apart met een kluifje kunnen leggen. Even de rust er in, zo iets??
Die deemoeds plasjes, gaan vanzelf over. Je pip taakt meer gewend aan alles en zal ook minder last hebben van als het drukker is in je huis.
Nog een maandje voor je bevalling. Spannend.
Ja heb echt wel het gevoel dat hij niet zo met de drukte om kan want zoals ik zei ging vandaag super. Maar 2x plas geveegd.. man komt thuis kinderen thuis en ik vraag om op te letten terwijl ik eten maak en hupla op nog geen uur tijd 4x plas kunnen opvegen.. dan zakt de moed even weg... Maar komt allemaal wel goed.. niet opgeven en nog wat meer geduld hebben zeker
ik heb ook een hond van 10 en de jongste is nu 1 jaar.
maar de oudste pikt ook alles van haar.
alleen als ze een bot heeft krijgt ze een snauw en dat snapt ze heel goed.
verder denk ik wel eens geef haar eens op haar donder,maar helaas.
dus doe ik het,genoeg is genoeg.
zelfs de honden die we buiten tegen komen vinden alles goed.
een heel enkele keer wordt ze terecht gewezen.
misschien als ze ouder wordt dat het verandert.
eten kan ik wel laten staan,ze eten alleen uit hun eigen bak.
het kost tijd en moeite,maar het komt goed.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?