Hallo allemaal. Het is onze eerste hond en daarom ben ik misschien wat snel ongerust. Daarom toch maar even deze vraag hier. Pip is nu 1 jaar en tussen sint en kerst voor het eerst loops geweest. In theorie zou ze dan in juni weer loops moeten worden toch? Nu heeft ze vanmiddag een tijdje gespeeld met een 10 maanden oude reu. Geen poging tot rijden van hem op onze teefje gezien. Maar ze zijn 2-3 minuutjes uit het zicht geweest. Nu net bij de laatste wandeling had zij modder op d'r bibs en bij het schoonmaken zag ik wat licht rode vloeiing op mijn papier toen ik langs haar vulva kwam. Misschien weer loops aan het worden? Ze was wel wat sloom maar ik dacht door het weer. Verder geen tekenen van loopsheid nog. Nu... moet ik mij zorgen maken dat ik haar vanmiddag hooguit 3 minuutjes uit het oog ben geweest met die reu? Geen idee hoe snel een dekking kan gaan. En of het überhaupt al kan? Raden jullie aan de DA te bellen? Bedankt alvast!
Als een reu een teef dekt, komt hij 'vast te zitten', zoals dat heet. Tijdens de dekking wordt op een bepaalde plek de jongeheer van de reu ineens heel groot, waardoor hij niet uit de teef kan komen. Dit houdt vaak iets van 20-40 minuten aan. Dat zou je dus in elk geval uit kunnen sluiten ;).
Wat wel kan, is dat de reu het geprobeerd heeft, en dat het niet gelukt is om vast te komen in je teef. Het kán zijn dat een teef daar drachtig van wordt. Maar om eerlijk te zijn, denk ik dat je teef gewoon weer loops wordt, en dat er niks aan de hand is. Overigens kan een teef tijdens de eerste loopsheid al gedekt worden. Dat wil zeggen, fysiek is ze in staat gedekt te worden en drachtig te raken. Net zoals een meisje van 12/13 dat voor het eerst ongesteld word, zwanger kan worden. Of het gezond is, is een ander verhaal.
Ik zou het even aanzien. Wordt het bloeden meer, dan weet je dat ze loops geworden is. In dat geval is er niks aan de hand. Wat ook kan, is dat ze een baarmoederontsteking oid aan het ontwikkelen is. In dat geval is het zaak om direct naar de DA te gaan.
Cyclus is bij jonge honden nog wel eens wat onstabiel.
Ook zit er niet per definitie bij elke teef 6 maand tussen de loopsheden.
Sommigen zit er langer tussen wel 7 of 8 maand. Ook zijn er teeftjes waar er maar 4 of 5 maand tussen zit.
Sadi vorig jaar 5 maand tussen de ene loopsheid en 7 maand tussen de ander.
Bij twijfel kun je natuurlijk checken. Ook om een baarmoeder onsteking uit te sluiten.
Uitvloeiing kan ook baarmoeder ontsteking zijn. Nou is jullie hond nog jong en komt het vaker voor bij oudere honden, het is wel goed om dat ook even in de gaten te houden. Je zou eventueel je hond even kunnen temperaturen, bij koorts toch maar even naar de dierenarts!
Maar loopsheid klinkt wel logischer hoor. En wat hierboven al gezegd is, sommige honden zijn eerder achter elkaar los en zit er maar 4 maanden tussen.
Voor een dekking zou ik niet zo band zijn omdat ten eerste de reu al geen bijzondere belangstelling had voor jullie teefje, anders zou je dat al wel gezien hebben tijdens het spel. En omdat, als het dus toch beginnende loopsheid is, dan is ze nu nog niet vruchtbaar, dat is ze pas verder in de loopsheid. En daarbij is het volgens mij nog nooit gelukt binnen die paar minuten dat er reu de goedkeuring krijgt van een teef om te dekken, de reu dan ook daadwerkelijk gaat rijden en dan ook nog zaadlozing krijgt in die paar korte minuutjes. Dus voor een dekking zou ik niet bang zijn.
Grappig dat teef eigenaren weten hoe een dekking werkt..
Hier liep in de voortuin een loopse teef langs.
Er was geen voorspel.
En was geen gelikt.
En het duurde minder dan 2 minuten.
En 62 dagen later 11 pups...
Met een reu van 14 maanden oud...
Dus ik zou als ik jouw was je teef in de gaten houden en ook goed kijken voordat je haar met reuen laat spelen...
Een reu en een teef hoeven niet te "koppelen"hoor om de teef zwanger te laten raken.
Gebeurt vaak zat dat het bij een dekking niet gebeurt.
Dus inderdaad goed op je teefje passen.
Bedankt voor alle reacties nu al!
Net temperatuur gemeten, 37,8.
Zag net ook wat kleine druppels op d'r bench kleed. Denk dat dr loopsheid nu begint.
De reu was10 maanden oud. ik heb echt geen enkele keer gezien dat hij wilde rijden. Wel snuffelen en spelen.
Ik ben ongelofelijk voorzichtig met haar. Het is een goede teefje te goede papieren en dat is ook wat ik persoonlijk heel belangrijk vindt.
Dat beide ouders goedgekeurd zijn voordat ze een nestje maken.
Ik Let super op maar had nog geen voortekenen gezien. Vanaf nu weer aan de lijn!
Wat bedoelen jullie met op teefje letten?of zij tekenen van zwangerschap vertoont?
Twijfel nog om de DA te bellen. Mijn vriend zegt van niet.
Ik bedoelde vanaf nu niet meer met reutjes laten spelen, lijkt me sterk dat ze meteen al in haar vruchtbare periode zit, als je pas net ziet dat ze loops is.
Of ze moet zichzelf wel erg goed schoonhouden.
Nee ik denk echt dat ze pas net loops is.
Vulva ook nog niet echt opgezet en die was bij dr vorige loopsheid enorm.
Natuurlijk kan dat zo gaan, maar als de teef en de reu eerst een hele tijd samen gespeeld hebben een de reu geen enkele moeite doet om te rijden. Vervolgens in hun spel even2 minuten uit beeld verdwijnen. Dat en dan de combinatie dat de teef net aan begin van de loopsheid zit. Die combinatie dan kan je wel zeggen dat je niet bang hoeft te zijn dat de teef gedekt is.
Nu is het meestal wel zo dat een teef vzak pas vruchtbaar is tegen het einde van de loopsheid.
Als je bang ben voor een dekking haal je toch een aftermorning pil.
De dierenarts even gesproken. Die zei dat het heel goed mogelijk was dat ze gedekt is.
Nu had zij het over een injectie? Voor vandaag en morgen.
Weten jullie daar iets van?
Ik weet niet of aftermorning pil voor honden in pilvorm of middels spuit is. Zelf nooit nodig gehad. Maar waarschijnlijk is het dus bij honden middels een prikje.
Ja dat is de morning after spuit.
Oké bedankt!
Ja maar de morning after prik heeft toch ook wel veel bijwerkingen? Zou er even goed naar informeren en anders even vragen of het ook na een paar dagen nog kan, zodat je weet of ze echt loops is of dat ze zich misschien gewoon gesneden heeft/ wat irritatie?
Als het goed is heeft je dierenarts het over Alizin. http://www.virbac.nl/Producten/Hond/Voortplanting/Alizin
Iets wat ik nu terplekke verzin is dat je een progesteron bepaling zou kunnen doen om te zien of je teef nu vruchtbaar is. Voordel: als niet dan geen alizin nodig. Nadeel: als wel dan komen die kosten bovenop de alizin kosten.
Ik heb van beide geen idee wat het kost.
Deze pil heeft behoorlijk wat bijwerkingen................
honden encyclopedie > Morning after prik voor honden door honden page profiel Arjen (Webmaster HondenPage)Arjen (Webmaster HondenPage)goedgekeurde fokker Morning after prik voor honden Mocht uw hond per ongeluk gedekt worden dan bestaat er de morning after prik. Deze is niet zonder gevaren en wordt door de HondenPage afgeraden !! Voor de gedekte teef bestaat er een hormonale behandeling om de resultaten van de dekking te niet te doen, een soort “morning-after-prik” als het ware. Het gebruikte product is een oestrogenen-preparaat (een bepaald vrouwelijk hormoon) dat ingespoten wordt onder de huid of in de bil. Theoretisch moet deze prik gegeven worden ten laatste 7 dagen na de dekking, maar in praktijk blijkt dat men er veel sneller bij moet zijn. Aangeraden wordt de eerste oestrogenen-prik te geven op de 3de dag na de dekking, en deze te herhalen op de 5de en de 7de dag. Bij zulke werkwijze blijkt dat 93 % van de gedekte teven niet drachtig worden. De oestrogenen-prik is echter niet zonder gevaar: er is een verhoogd risico voor baarmoederontsteking (met als enige doeltreffende behandeling de baarmoeder operatief verwijderen) en daarenboven is gekend dat oestrogenen vrij toxisch kunnen zijn voor de hond: het beenmerg wordt in meer of mindere aangetast: de bloedplaatjes dalen in aantal en in het slechtste geval kan de hond eraan sterven. Indien u uw hond aanbiedt later dan 5 dagen na dekking is er met de hormonenspuit zowiezo niets meer aan te vangen. Het enige wat dan nog te overwegen is, is sterilisatie met wegname van eierstokken en zwangere baarmoeder, maar dit moet zeker ook in het beginstadium van de dracht gebeuren, anders is de operatie te bloedingrijk en gevaarlijk voor de teef. U ziet het: beter voorkomen dan genezen!
Dank voor alle reacties.
Na overleg met mijn dierenarts over de risico's en bijwerkingen hebben we besloten het niet te geven. De kans dat ze gedekt is is er wel, maar klein.
Daarom voor nu gelaten en over 4 weken moet ze voor jaarlijkse enting en doen we ter controle een echo.
Soms is het zo lastig om te kiezen wat je doet. Aan alles zit een risiCo . Wat dan de beste keuze is..... Ik wil het beste voor mijn hond! En daarnaast geen ongeplande nestjes.
Uiteraard wil je het beste voor je hond en dit lijkt mij ook een heel moeilijke keuze! Lijkt me goed opgelost zo, na 4 weken een echo. Laat je nog even weten hoe het afloopt?
Goede keuze...met vier weken weet je wat.....en dan kan er nog een beslissing genomen worden....hoop dat het met een sisser afloopt.
Van mijn vier intacte teefjes is er geen één die zich de eerste week al zou laten dekken. Ik denk niet dat je ongerust moet zijn als de reu geen aanstalten maakte. Bij zo twee onervaren honden is dat niet op 2 tot 3 minuutjes in orde!
Laat je je hond elk jaar inenten?
Hoi Renate,
Dankje voor je reactie.
Ze heeft vorig jaar de puppie entingen gehad en moet nu de eerste jaarlijkse. In maart 1 geworden.
Groetjes
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?