Hallo, Wij hebben een Boomer gekocht wat nu achteraf een TT blijkt te zijn. De volledige kruising is ons niet bekend maar de TT komt het dichtst in de buurt. Nu had ik begrepen dat dit hele lieve honden zouden moeten zijn maar de onze bewijst het tegendeel. Hij is nu 10 maanden en gecastreerd. Hij is heel lief, kan goed alleen zijn en blaft soms veel. Hij is alleen heel dominant, en dat is een probleem. Wanneer hij iets in zijn bek heeft en dat niet mag hebben eigent hij zich dit toe. Trekt zijn lip op, gromt en soms tot vaak bijtend toe. Hij heeft mijn zoon in zijn hand gepakt toen hij de lijn van de pootjes wilde halen, mijn dochtertje in haar gezicht toen hij lag te slapen en zij een kusje wilde geven en mij in mijn pols toen ik hem bij de konijnen van de buren wilde weghalen. Dit komt vrij vaak voor dat hij zo doet. Ik heb hem op de rug gelegd en hard toegesproken, ook met beloningen gewerkt en er een gedragskundige erbij gehad. Ik zit er nu over na te denken om een ander baasje te zoeken. Wie heeft voor mij nog tips hoe of wat. Zelfs mijn man is bang voor hem en de lol gaat ervan af. Zit dit in een hond of is dit aangeleerd gedrag. Als pup was hij ook al vrij dominant. Dank je voor wie de moeite neemt dit te lezen.
dit heeft totaal niets met dominantie te maken...
maar in jullie omgang met de hond, wat hij blijkbaar erg onprettig vind..
de momenten waarop gebeten is, is dus wanneer een kusje gegeven is, en de lijn van zijn pootje gehaald...dat soort momenten?
hij is dus erg van zijn personal space...wij vinden dit allemaal leuk, veel honden echter niet...
je vraagt tips, ga eens wat positiever met je hond om...met dat toespreken en op de rug leggen leer je hem niets. waarschijnlijk maak je het zo alleen erger...
je kunt d ebenaderingen minder bedreigend maken voor je hond, stop met kusjes in zijn gezicht, en helemaal als hij slaapt...
niet te veel over je hond heen hangen, maar bv op je hurken en zijwaarts de riem om doen, of aan zijn pootjes zitten...
Ik denk dat het meeste door jullie zelf wordt veroorzaakt.
Je legt de oorzaak bij de hond, maar als je jouw verhaal leest is dat helemaal niet zo.
Misschien kun je naar een hondenschool waar ze positief trainen, zodat jullie kunnen leren hoe je het beste met de hond om kan gaan.
Dit heeft niets met dominantie te maken. Vind jij het fijn om onnodig gestoort te worden in je slaap? Leer je kinderen om je hond met rust te laten als hij slaap. Ook een riem onder zijn poot vandaan halen kan bedreigend overkomen. Zeker als je dan ook nog eens over de hond heen buig. Hou iets lekkers in je hand ga door je knieen hond is op je hand met lekkers gefocust kan je de riem goed doen en tegelijkertijd de riem goed doen. Stuk minder bedreigend en hij leert gelijk dat het oke is om de riem onder de poot vandaan te halen.
Snap niet echt hoe je hond bij de konijnen van de buren kan komen. Lopen die in jullie tuin rond ofzo?
En het commando los is ook wel een fijn commando. Als hij dan iets heeft gestolen hoef je alleen los te zeggen en heb je die strijd niet meer.
Wat is een TT?
Wanneer hij iets in zijn bek heeft en dat niet mag hebben eigent hij zich dit toe. Trekt zijn lip op, gromt en soms tot vaak bijtend toe.
Ruil met je hond. Wil je hetgene hebben wat hij heeft? Snoepje geven en hetgeen jij wilt hebben rustig pakken. Geef daarbij het commando 'ruilen'.
Hij heeft mijn zoon in zijn hand gepakt toen hij de lijn van de pootjes wilde halen
Hoe oud is je zoon? Ikzelf zeg altijd, nooit kinderen alleen de hond laten uitlaten. Kinderen kennen vaak de subtiele signalen wat de hond afgeeft niet. Daarbij zul je de hond positief moeten trainen in het oefenen van het aanraken van de poten/oren/staart/bek of wat dan ook.
mijn dochtertje in haar gezicht toen hij lag te slapen en zij een kusje wilde geven
Ken je het spreekwoord; geen slapende honden wakker maken? Vooral niet met je hoofd naar de kop van de hond. Dit was echt een schrikreactie. Ook nooit naar de hond toe gaan, maar de hond naar jou toe laten lopen. Dat doet die vanzelf wanneer die aandacht wil.
mij in mijn pols toen ik hem bij de konijnen van de buren wilde weghalen.
Hoe heb je de hond weggehaald? Aan de halsband? Veel honden vinden dit niet prettig en laten dit dan ook zeker merken. Lijn je hond aan en neem hem op een positieve manier mee.
Ik heb hem op de rug gelegd en hard toegesproken
Dat gaat de band met je hond zeer zeker niet versterken. Het is echt not done om je hond op de rug te leggen.
http://www.moniquebladder.nl/category/dominante-hond/
Misschien eens goed om de artikelen van Monique Bladder eens door te lezen.
Wat is een TT?
Laat het woord dominant maar weg. Dat is geen karaktereigenschap en je hond is ook niet eens dominant.
Het is vrij normaal, dat een hond protesteerd als je iets uit zijn bek wilt halen. Als je hond het niet fijn vind, worden gestoord als ze in de mand liggen. Als iets van de pootjes worden gehaald, lijm deed misschien zeer?
Als ik jou telefoon uit je hand ruk, hoe reageer jij dan?
Ja, maar het is een hond, klopt en voor een hond is bezit ook belangrijk.
Als je iets van je hond wilt hebben, ruil dan gewoon voor iets lekkers. Geef het voertje, hij laat het voorwerp los, geef een voertje en pak het voorwerp rustig weg. Als je hond ook dat lastig vind, geef een voertje, je hond laat het voorwerp los, geef je hond een stukje verder nog een paar brokjes. Zo kan je het voorwerp rustig weg pakken.
Onthoud, dat je hond niet weet wat wel en niet gepakt mag worden.
Hoe graag we dat ook zouden willen. Zet alle belangrijke spullen gewoon weg zodat je hind er niet bij kan.
Leg speeltjes neer voor je hond, als hij die pakt, geef je hond aandacht, goed zo en ga even met hem spelen.
Zo leert je hond, dat zijn spullen pakken, aandacht oplevert.
Een hond die ligt te slapen, die moet je gewoon met rust laten. Die is moe, slaapt. Die kan zich rotschrikken ineens een kusje te krijgen. Hoe lief ook bedoelt.
Gouden regel: ga nooit naar je hond toe, zeker nooit als ze in de mand liggen.
Wil je dochter een kus geven (niet alle honden vinden dit prettig) laat haar dan je hond roepen, komt je hond niet, dan wil ze ook geen knuffel.
Lijm van de pootjes halen, ik had dat soort dingen als volwassene zelf gedaan. Niet door een kind laten doen. Als het pijn doet, bijten sommige honden.
Achter de konijnen aan, de hond komt dan zo hoog in de opwinding, ziet en hoort niets meer. Uit opwinding, zal hij jou gehapt hebben, niet eens gericht op jou. Ze noemen dit redirecte agressie.
Het zelfde als wij wel eens boos zijn en dan een harde schop tegen een steen geven. Niet bedoelt naar de steen.
Je hebt geen foute of dominante hond. Ik denk dat jullie goede begeleiding van een goede gt zouden kunnen gebruiken.
Iedereen mag zich helaas gt noemen, weet miet wat je gt geadviseerd heeft?
Een goede gt kan heel simple jullie uitleggen hoe een hond leert, waarom hij bepaald gedrag laat zien en hoe het anders kan.
Je hebt echt geen dominante of foute hond.
Je hond communiceert gewoon: kwispelen, blaffen, grommen, bijten, dat is communiseren, je hond verteld je wat.
Als je als baas dit ziet, begrijpt, dan kan je veel veel beter mee om gaan.
Bij jou hond, kan je het heel makkelijk voorkomen, zoals ik boven al aangaf.
Als bij behendigheid ik te druk en niet duidelijk ben, hangt mijn hond in mijn arm. Heel zachtjes bijt ze me. Zo verteld ze me dat ze er niets van begrijpt.
Ik gok dat TT een Tibetaanse terrier is?
Vertrouwen, ik kan over mijn hond heenhangen, ik kan haar recht in de ogen kijken. Heb het met voertjes aangeleerd. Heel handif om dit op een positieve manier aan te leren.
Kan het iedereen aanraden. Overheen hangen, met kleine stapjes aanleren en goed belonen. Aankijken en voertje, dit heel veel herhalen. Zo wordt overheen hangen en aankijlen leuk.
Vraagje, je geeft het commando los, laat je hond ook los als hij een heel lekker stuk vlees gepakt heeft?
Ik denk het niet. Er zal een super lekkere beloning tegen over staan.
Je hond zal anders misschien een keertje loslaten, maar ze zijn niet gek.
Oh, wat goed van jou!
Wij hebben een Boomer gekocht wat nu achteraf een TT blijkt te zijn. De volledige kruising is ons niet bekend maar de TT komt het dichtst in de buurt.
Dat zou kunnen, maar ze weten niet eens wat ze gekocht hebben. Dus zeker weten zal je het nooit.
Ik ga met de anderen mee: wat ik zo lees is eigenlijk helemaal niet zulk vreemd gedrag. Ongewenst? Ja, in onze ogen wel, maar voor een hond niet. En dominant zou ik het ook absoluut niet noemen; dat is iets heel anders.
Als ik lig te slapen en iemand raakt mij opeens aan, dan zou ik ook schrikken en dan kan de persoon die mij op dat moment aanraakt misschien zelfs ook wel een klap krijgen: dat is een reactie van de schrik. Een hond een kusje geven wanneer 'ie slaapt, tja, dan krijg je dus hetzelfde effect en krijg je een hond die uithaalt.
In de hondenwereld is het ook zo dat wanneer je iets gekregen hebt, het van jou is, en dat mag je dan dus verdedigen. Je hond geeft op zijn beurt dan héle duidelijke signalen (lip optrekken en grommen), en als je die als mens niet verstaat en verder gaat, dan gaat een hond over tot bijten. Eigenlijk allemaal heel normaal.
Wat je in zo'n geval beter kunt doen is ruilen. Neem wat lekkers mee en ruil dit tegen hetgene wat je hond in z'n bek heeft. Het lekkers wat je mee hebt moet dan dus ook wel écht lekker zijn anders heeft het geen zin.
Zo krijgt je hond vertrouwen in je (want 'hey, misschien heeft m'n baasje wel weer wat lekkers voor me mee!') en zal 'ie niet meer bij voorbaat al gaan waarschuwen (want nu is het dus 'hey, daar komt mijn baas aan, die wil afpakken wat ik heb! Dat wil ik niet!').
Vertrouwen is heel belangrijk (bij beide partijen) en ook het begrijpen van je hond is wel handig, want wat ik hier lees is allemaal vrij duidelijk en logisch, en toch vinden jullie het als eigenaren maar 'vreemd gedrag' en snappen jullie het niet.
Een interessant boekje is het boekje 'kalmerende signalen' van Turid Rugaas; een aanrader om wat meer te weten te komen over de hondentaal!
Een boomer is een kruising he .....
verder eens met mijn voorgangers. Hier leer ik mijn pups dat ik nooit onnodig iets van hen zal afpakken. Door het af pakken krijg je juist voedselnijd.
Het is inderdaad een Tibetaanse Teriër. Dat vermoeden we tenminste. Dank je wel voor al jullie reacties. Ik ga ze rustig nogmaals doorlezen en zal er zeker wat mee doen.
Groet, Danny
Wat voor advies heeft de gedragskundige gegeven?
Het is niet logisch dat je - als je een 'boomer' koopt - zomaar ineens een rashond blijkt te hebben.
Het is onlogisch dat een fokker van Tibetaanse terriers deze verkoopt als 'boomers' . Dat is echt de omgekeerde wereld.
Dus hou het maar gewoon bij vubara, dan zit je altijd goed.
Zolang je geen stamboom hebt, kun je er nooit vanuit gaan dat het een rashond is. Dat ie dr op lijkt en bepaalde karakter trekken ervan heeft, ja dat kan. Maar je bent pas 100% zeker als je een stamboom hebt. Heb je dat niet, dan is het gewoon een vubara. Niks mis mee, zijn vaak ook lieve hondjes. Maar beter is dat je weet wat je aanschaft zodat je niet voor rare verassingen komt te staan.
Zij heeft heel goed advies gegeven. Ruilen met een beloning wanneer hij iets heeft dat hij niet wil geven. Voorlopig aan een lijn in huis laten lopen zodat wanneer er wat plaatsvindt we hem van een afstand daaruit kunnen halen. Snuffelspelletjes aangeboden die ik aan het maken ben. Geen straf geven wanneer hij zijn lip optrekt meer hem juist afleiden. Hem zijn rust gunnen, en de kinderen leren hem ook met rust te laten.
wij merken dat hij omdat hij nog zo jong is hij heel gevoelig is voor de bewegingen om zich heen. Hij wil er bij zijn maar moet ook de rust hebben. Onze kinderen hebben ADHD, waardoor dat lastig is maar we dit zeker proberen.
Ik was erg nieuwschierig of andere honden ook zo zouden zijn, vooral ook omdat dit de eerste hond van ons is. Onze gedragskundige heeft ook alles wat ik hierboven heb gehoord aangegeven en gelukkig ben ik nu volledig gerustgesteld dat we ermee doorgaan. Mijn kinderen gaan natuurlijk voor maar ik ben het ermee eens dat met nog meer rust hem moeten benaderen.
Wat misschien kan is de regel instellen, dat als ze de hond willen aaien dat eerst aan jou vragen. Dan kun jij inschatten of de situatie het toelaat.
Heb GT in huis gehad die ook werkte met oogcontact en beloning. Hier kreeg de hond, zodra ie oogcontact zocht, een koekje, we oefenden dit.
Later werd het uitstellen van die beloning geoefend en de hond moest dan blijven kijken in je ogen, ...
Tot zo ver dat de hond tijdens het los wandelen de hele tijd alert was en me in de ogen wilde kijken en zo dus eigenlijk 'onder appel' stond.
(heb het enkel met de dobermann geoefend en ze mocht ook heel vaak echt 'los' bij het wandelen hoor, maar was wel handig om te gebruiken op plaatsen waar het druk was of om ze terug te roepen)
Goed zo! Volhouden, hoor, jullie! Komt helemaal goed. Het is ook niet altijd makkelijk met een eerste hond...
Misschien is een cursus toch ook nog een optie! Kan je lekker quality-time met je hond hebben en thuis op bepaalde momenten gaan oefenen. Verder is het gunnen van rust uiteraard heel erg belangrijk.
Hier ook een ADHD-kind samen met de honden opgevoed. Lukt wel, maar vraagt net dat ietsje meer energie!
Veel succes!
Dat lijken mij best goeie adviezen van jouw gt. Daar kun je wat mee.
Verder denk ik dat jouw hondje gebaat zou zijn met zijn eigen duidelijke rust plek in huis, in de kamer.
De plek waar niemand hem storen mag. Wat dacht je van:
Een grote bench in een rustige hoek van de kamer? Met een flink kleed, speeltjes en n kluif erin.....En een kleed eroverheen die alleen de voorkant vrijlaat.
Daar kan je hond rustig en veilig in liggen als het allemaal even te veel wordt( overprikkeling is vaak een oorzaak van ' hinderlijk gedrag' binnen).
Ook omdat je kinderen met ADHD hebt, is er een grote kans op teveel prikkels voor de hond en kans op incidenten.
Leg je hond alsjeblieft niet weer op de rug als straf, dat maakt het allemaal erger én je hond verliest vertrouwen in jullie.
Wordt je hond te druk, of je hebt niet voldoende toezicht op de kinderen bij de hond, doe je hond dan een plezier en zet hem lekker in zijn eigen holletje.....
En leer vooral de kinderen de hond met rust te laten daar!
Iedereen rust en geen correcties nodig.
Dit lijkt mij het kernwoord inderdaad: vertrouwen.
Ik kan ondertussen onze hond een kusje geven als ik wil (hoewel ze er over het algemeen niet op zit te wachten), maar mocht een van mijn nichtjes dat doen, dan kan ze een grom, snauw en wellicht een hap verwachten. Onze hond vertrouwt mijn man zo'n 99,9%, mij denk ik 95-97% (in de zin dat ze ons alles laat doen met haar waarvan wij denken dat dat goed is) en alle andere mensen zitten daar onder. En juist kinderen zijn vaak onberekenbaar en moeilijk te lezen voor honden, en daarom minder te vertrouwen...
Zaak om een betere vertrouwensband te creëren, denk ik. Maar hoe je dat doet? Boos/agressief reageren werkt iig averechts. (Hoewel ik bijten ook niet zou pikken, maar dan nog werkt een boze reactie niet echt volgens mij...) Heel consequent en duidelijk zijn in je handelen naar haar. Zachtmoedig zijn. En positief benaderen. En tot die tijd bepaalde dingen niet doen, zoals je kind de hond überhaupt laten benaderen in de mand. Het klinkt uitgekauwd, maar dat is hoe ik van zo'n 15% naar 95% ben opgeklommen in de jaren dat onze hond bij ons woont... en ik heb nog een paar % te gaan ;)
Succes!
Hoi Danny,
Wat wij als gezin ook hebben gedaan is niet alleen oefenen met onze pup maar ook heel veel gepraat met onze kinderen over wat wel en niet kon.
En af en toe moeten we de regels eens herhalen net zoals we dat bij de hond moeten doen.
Veel succes!
Net zoals hierboven reeds aangegeven vertoont jullie hond een heel normaal gedrag.
Een hond heeft zijn eigen taal. Waarin hij jullie dan ook het nodige vertelt. Lastig natuurlijk wanneer jullie beide een andere taal spreken en elkaar niet verstaan.
Een hond heeft veel nood aan voorspelbaarheid /duidelijkheid. En laat kinderen dat nou net niet zijn.
Hieronder alvast wat info die je op weg kunnen helpen ter verduidelijking van de hondentaal. En je hond beter te leren verstaan. Ik wens je alvast lees en kijkplezier
http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven
https://www.youtube.com/watch?v=ptgqVgtFEI4
Je hebt iniedergeval een goede positieve gt
Het is echt gewoon normaal honden gedrag. Natuurlijk is het niet leuk als je hond je hapt, maar als je haar rede weet, kan je er ook iets aan doen.
Ze heeft rust en haar eigen ruimte nodig.
Jonge honden krijgen alle informatie ongefilterd binnen. Ze zien en horen alles. Dat koppie raakt zo soms overvol.
Daarom kan het nodig zijn je hond verplicht rust te geven. Vinden ze eigenlijk ook wel weg prettig.
Een rustig plekje in de gang. Of een bench met een kleed erover, waar ze opden duur ook zelf in leert gaan als ze rust wilt.
Ik zit graag aan de eettafel, mijn hond ligt bij mijn voeten. Onder de tafel is ook zo een fijne plek.
Je kinderen leren, dat je hond soms een privéplekje wilt en soms even geen knuffel, maar wilt rusten.
Misschien is het een idee (weet niet hou oud je kids zijn) om een knuffel te kopen, die op je hond lijkt, waar je dochter zelf voor kan zorgen. Een riempje, mandje, voerbakje.
Zo zal ze misschien die knuffelen en je hond rust geven als die dat wilt.
Samen uitlaten, ook dat moet een knuffel, even naar buiten.
Toen ik mijn 2e kind kreeg had mij zoon een poppen baby en een buggy, vond hij helemaal geweldig, mama nadoen.
Je hebt drukke kinderen, maar honden kunnen zich heel erg goed aanpassen. Ze zal er helemaal aan wennen aan de drukte.
Als ze wat ouder wordt, kan dat koppie beter filteren, dan komt er vanzelf meer rust in.
Het gaat vast helemaal goed komen
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?