Was het maar zo dat je ze kon onderscheiden. Nog makkelijker was dat je ze ver van te voren zag zitten.
Ik speur nu alle grasboorden en struiken af vooraleer ik Lance erin laat lopen.
Zie je een teek hangen of kruipen in de grassen ? Moet toch wel...en leeft zo een teek ook verder zonder bloed ?
Die zie je niet Anny. Die rotbeestjes zijn zo klein als ze niet gedronken hebben en dan nog gecamoufleerd...
Als je gaat wandelen, misschien eens insprayen met wat muggenmelk. vluchtig over zijn vachtje, niet te dik. en nadien binnen, nakijken en afdrogen met handdoek. (of in bad en dan een geweldige 'Lance-coupe-Bratpit')
Probeer eens een muggenmelk voor kleine kinderen, die zijn safe.
Nee, je ziet de teken niet zomaar in het gras of de struiken zitten. Sommigen zijn ook piepklein, al naargelang hun ontwikkelingsstadium.
Je ziet ze het snelst op een lichte achtergrond, bijvoorbeeld op de witte vacht van een hond, of bij jezelf: op een lichtgekleurde broek.
Ik heb ooit es ergens gelezen dat ze een jaar zonder bloed kunnen leven...
ja en daarom is het ook moeilijk om te zeggen waar je goed aan doet. Ik heb me er nog niet heel erg in verdiept, maar ik begrijp dat er verschillende soorten besmettingen kunnen zijn en het vaccin niet tegen alles beschermt? Dus dat je dan alsnog goed op moet letten en je geen garanties hebt.
Ook vind ik zo snel niet wat er precies allemaal voor stoffen in dat vaccin zitten en wat de risico's en bijwerkingen zijn van die stoffen. Van een vaccin las ik toch nogal wat mogelijke bijwerkingen, maar of dat dan om hetzelfde vaccin gaat weet ik niet.
Ook lees je artikeltjes waar studies gedaan zouden zijn over honden en lyme dat honden daar toch weer heel anders op reageren dan mensen en daar eigenlijk niet snel ziek van zouden worden. Maar ik vind eigenlijk tot nu toe alleen Amerikaanse artikeltjes over onderzoeken, of dat dan om hetzelfde vaccin en dezelfde soort besmettingen gaat geen idee.
En ik ben bang dat een dierenarts je hierover ook niet veel kan vertellen.
Citaat uit onderstaande link.
Recept anti-teek :
Een kop lijnzaadolie. (Kan ook best een andere plantaardige olie zijn denk ik, maar zelf gebruik ik nou eenmaal overal lijnzaadolie voor, ook in de keuken.) Tien tenen knoflook, geperst of in heel kleine stukjes gesneden.
Doe de knoflook in de olie. Dek af en laat een paar dagen op kamertemperatuur intrekken. Zeef de olie door een schone theedoek. Je kan het in een flesje met een stop bewaren.
Wrijf eens in de paar dagen een scheutje tussen je handen en dan in de vacht van de hond.
Overigens schijnen ook vlooien een hekel aan knoflook te hebben. Bijkomend voordeel: de vacht van een langharige hond wordt meteen heel makkelijk doorkambaar. En de knoflookgeur valt heel erg mee. Wil je er een lekkere geur aan kan je ook gedroogde lavendel mee laten trekken. (Niet die geparfumeerde!)
http://www.diamondfauna.nl/index.php/alles-over-ziektes/145-recept-anti-teek
Het werkt niet tegen babiose. Weet niet of je lyme varianten hebt?
Ik begreep ook dat honden niet zo erg ziek door Lyme kunnen worden.
Het voorkomt prikken ook niet, dat was voor mij tot nu de rede de prik niet te geven.
Je zal met de prik sowieso moeten controleren en teken weghalen.
Dus ik weet het voordeel toch niet zo goed.
Nou, hier in de straat is een hond toch doodgegaan, niet meteen maar hij kreeg spierverlammingen aan de achterkant, werd steeds zwakker, heel ziek, is uiteindelijk wel zelf doodgegaan, maar vergis je niet, honden kunnen net zo ziek zijn zoals mensen, net zoals bij mensen verschilt het nogal.
Die krengen zijn inderdaad meestal uiterst kleine spinnetjes.
Ze zitten in bomen, struiken, en laten zich net op het juiste moment vallen op dier of mens. Ze zijn bijzonder goed in staat om kooldioxide (uitademing) aan te voelen, en dan zijn ze alert. Wanneer een hond door het gras of door struikgewas holt, hangen ze aan de vacht (indien ze er waren uiteraard).
Volgens statistieken zijn er maar 10% van de teken besmet met de Borrelia burghdorferi bacterie die Lyme veroorzaken (maar wat betekenen statistieken in het grote plaatje).
De ene bron zegt dat een hond die besmet is, na enkele dagen symptomen vertoont, en de andere zegt dat het jaren kan duren voor je iets ziet.
De laatste jaren is er ook een vermeerdering van die kleine etters, ze zijn ook meer resistent tegen de producten die op de markt te vinden zijn, wat ergens wel logisch is, want de natuur past zich altijd aan.
Naast de gewone (volwassen) teken die we allemaal maar al te goed kennen, zijn er ook nog de larve en de nymfe, die in hun opzet niet moeten onderdoen voor hun volgroeide soortgenoten (je moet er maar eens naar googlen). Ze zijn veel kleiner en zien er uit als een soort van uitslag.
Het heeft weinig zin schrik te hebben om buiten te komen. Een teek is als de lotto, met het enige verschil dat je vaker wint dan niet.
Ik heb gemerkt dat bepaalde streken populairder zijn dan andere voor teken. Zo had ik in een bepaald natuurgebied in Gent nooit prijs, maar waar ik nu woon (andere stad en natuur), heb ik er al meerdere uit Pitchou moeten pikken (en één uit mezelf). Je voelt ze niet prikken omdat hun "speeksel" verdovend werkt.
Het enige "preventieve" dat je kan doen is telkens weer check up doen na in het groen te hebben gezeten. Niet panikeren, dat heeft nog nooit geholpen.
Voor jezelf kan je natuurlijk smeren, met de stofnaam deet of icardin (picardin)
ik bestel die in de UK erg goed tegen teken, de icardin is onduidelijk of je hond dat ook mag, maar het werkt net zo goed als DEET maar dan niet zo giftig, mijn voeten en enkels krijgen wel DEET, ik loop vaak door hoog gras.
Ik heb een astronauten pak aangeschaft
hahah ik zie het helemaal voor me, dan kan pichou toch ook wel zo'n pak, ff maken joh!
Ik heb voor de aardigheid de soorten eens opgezocht. Nooit geweten dat er zoveel verschillende soorten zijn!
820 gekende Blijkbaar.
En 100 soorten kunnen parasieten en gif overbrengen op de mens
http://www.lymenet.nl/info/teek
ja eng heh, ik smeer me altijd in als ik naar buiten ga, en Faro krijgt vectra 3D, minst erge zeg ik maar, al die huismiddeltjes en geuren werken niet bij hem.
Ik geloof ook niet dat het de uitademing beïnvloed, een teek let niet op geuren ik geloof dat hij ook nog warmte ziet en dan de kooldioxide
Ppfffff zoveel! 100 soorten, een hoop die kwaad kunnen.
Muggen houden niet van mensen die bier drinken. Vraag me af hoe dat met teken is.
hahah nou ik ben een echte bierdrinker geweest, en ik was de eerste die gestoken werd, nu drink ik geen alcohol meer, maar nog steeds hetzelfde.
Oh toch? Mijn man, bierdrinker, wordt nooit gestoken. Ik geen apcohol, ben altijd de pineut. Dacht dat het door de biersmaak kwam.
Ik weet wel dat sommige gewoon lekkerder bloed hebben. Zal met dieren ook zo zijn.
Citronelle, dat werkt wel. Citroenplantjes op de vensterbank. Ik vind ze lekker ruiken.
als mijn ouders gingen wandelen in de bossen moest mijn vader zich altijd heel goed aankleden, sokken over zijn lange broek, lange mouwen, hoog gesloten jack, capuchon op voor het geval er toch een paar uit de bomen gesprongen kwamen, en toch was hij altijd degene die met een paar teken terug kwam van de wandeling en mijn moeder die normaal aangekleed was nooit. De een is er blijkbaar vatbaarder voor dan de ander. Bier dronk mijn vader echt heel zelden en mijn moeder nooit.
Pffff...zwaar adem in / adem uit zenne al die doem info over hun aantallen .
Lance kruipt soms mee onder de lakens......iekkk ! dus zeker nu goed elke keer helemaal nakijken.
Al heb ik een klein vermoeden dat het gebeurd is in recente nieuwe aanplantingen van de gemeente, en waar Lance toen in liep.
Ben ik blij dat het je niet lukt Yooop
hahahaha ik probeer het nog eens
Toch handig om te weten hoe klein ze kunnen zijn, nu kennen de meeste teken ze als grijze teken, dat zijn de vrouwtjes, ik kan daar ook nog wel een plaatje van vinden, maar dan word Anny niet blijer van.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?