Zooplus gebruikt cookies om jou de best mogelijke service te bieden. Wanneer je verder gaat naar onze website, accepteer je de Cookievoorwaarden.
Hallo allemaal! Dit is het eerste berichtje dat ik hier plaats (behalve "voorstellen" dan) :)
binnenkort gaan we misschien een labradoodle aanschaffen, ik kijk er echt naar uit en ben al een beetje gaan snuffelen op mijn lievelingswebshop: zooplus.nl, en heb al een bestelling samengesteld. Nu willen we het tuigje ook graag daar kopen maar ik heb geen flauw idee van welke maat :o
het zou dus voor een labradoodle puppy (+- 10 weken) zijn in medium-formaat. Welke borst-en halsomtrek moet ik dan hebben?
Voor een eerste tuigje zou ik gewoon even langs een dierenwinkel gaan met je pup. Dan kun je even passen en weet je zeker dat je een goede maat hebt. Als de hond uitgegroeid is, dan zou ik pas gaan kijken naar de tuigjes via internet. Daar staan vaak maten bij en hoe je moet meten. Tegen die tijd kun je ook gewoon de maten opmeten bij je hond zonder dat die nog veel veranderen.
Hey! Bedankt voor je reactie :) Het probleem is een beetje dat als we de pup al hebben die nog geen bandje heeft. Dus dan dragen we hem heel de tijd rond zonder halsband, tuigje of leiband? Is dat niet vervelend/gevaarlijk? :/
Ik zou ook naar de dierenwinkel gaan.
Dat kan prima als je de pup hebt opgehaald. Als je dat niet wil, dan kan je ook een paar dagen wachten. Ik had voor puck toentertijd nog een riempje, deze kon je verschuiven en dan op maat maken. Hetzelfde idee als zo een touw wat je om de aanhanger spant en aantrekt, alleen dan in klein formaatje Maltezer.
Ik zou je hond meenemen met tuigjes passen.
Bij een labradoodle kan het alle kanten op qua bouw.
Meer labrador of meer poedel en dan heb je dus een heel ander tuig nodig.
Ik heb zelf een volle poedel en tuigjes is echt lastig want hij heeft een vrij diepe brede borst daarna heel smal is erg lastig met tuigjes. Ik moet degene die echt goed zit nog vinden.
Je kan toch voor nu een halsbandje nemen. Het eerste jaar groeien ze zo hard dat je amper een tuigje kan kopen wat blijft passen.
Je kan de fokker vragen of ze de halsomtrek en de borstomtrek in de laatste week even wil meten. Dan kun je dan een goedkoop halsbandje of tuigje kopen.
Bedankt allemaal! We zullen gewoon met de pup naar de DW gaan en een halsbandje passen en als hij volgroeid is een tuigje nemen :D
wat is jullie mening over een slipketting (metaal) of slipkoord (stof).
Normaal is dit niet van toepassing aangezien er enkel met doodle x doodle gefokt wordt, niet meer met poedel x labrador ;)
Mijn mening is dat er andere dingen zijn die beter voor de hond zijn om het trekken af te leren. Daarbij moet je dat hulpmiddel dan wel goed gebruiken (dus niet aan een flexi lijn doen, of er maar als een idioot aan gaan rukken)
Maar voor een pup zou ik zeker geen slipketting ofzo doen. Zeker omdat je nog niet weet hoe de pup is en wat zijn lijn gedrag is.
Volgens mij is een slipketting een hulpmiddel, niet iets om een hond elke dag mee uit te laten (wat helaas betekend dat iedereen het eigenlijk fout gebruikt). Daarnaast ben ik er echt geen voorstander van en al helemaal niet bij een pup.
Een jachtlijn met stop of een half-slip halsband is beter als je sowiest wilt.
Qua tuig vind trouwens ik het webmaster tuig van Ruffwear geweldig, maar dat is voor jou niet echt optie Ze zijn heel duur (ongeveer 75 euro) en erg moeilijk te verstellen (het is wel overal mogelijk maar ik vind het echt moeiljk).
Oke bedankt, ik weet dat het niet de juiste manier is om zoiets af te leren (teveel naar CM gekeken :p)
maar de hond van mijn oma en opa loopt gewoon naast hun met een stropketting. Ze gebruiken hel dus wel maar het is eigenlijk niet nodig waardoor er niet aan gerukt hoeft te worden.
Waarom dan een slipketting gebruiken zou ik zeggen ;)
Je pup gaat nog heel wat trekken doordat die nog moet leren aan de lijn te lopen. Dus ik zou zoiets pas overwegen als je andere methodes al hebt geprobeerd (en dan nog zou ik eerder voor iets anders gaan)
Oh ik heb nog wel wat voor je. Woon je in Nederland?
Boe, Brussel, dat wordt te duur. Ik had nog een jachtlijntje liggen. Die kun je al wel kopen, past altijd.
Misschien handig om even de visie van hp door te lezen? Met name het stukje beleid.
Misschien vind je het leuk om je eens in te lezen op het positief opvoeden van je puppy :)
Een boek die ik erg fijn en duidelijk vind is Toepoels puppywijzer, er staat veel informatie in over het opvoeden van je pup. Maar ook over het gedrag, socialisatie en andere tips.
Oei ik dacht dat die juist goed was :o zijn honden zien er op TV altijd heel blij uit, niet bang ofzo. Natuurlijk is een goede band hebben belangrijk maar je moet toch wel tonen dat jij de baas bent? Want een hond die geen leider heeft gaat zélf domineren?
Dankje, ik heb het gelezen. Ik schrik hier wel ff van. Het gaat toch om een mening van wie dat goed vindt en wie niet? Er wordt nogal "wettelijk" over gedaan. Ik kijk al 3 jaar naar CM en daarom schrik ik wel ff van dan artikeltje, maar ik zal het proberen mee te nemen :)
maar anderzijds: ik vind dat een tikje wel eens moet kunnen. Wanneer een hond dondersgoed weet dat iets niet mag en hij doet het toch moet een tik kunnen vind ik. Natuurlijk niet te hard en op het juiste moment, geen minuten later.
Even voor de duidelijkheid: ik ben geen gruwel persoon ofzo. Ik wil wel positief gaan opvoeden, zoals Martin Gaus. Maar toch een beetje CM erin steken: af en toe een tik kan geen kwaad en het helpt zeker wel ;)
uiteraard moet je ook kijken naar het karakter van je hond. Een rustige, aanhankelijke, onderdanige hond kan beter een positieve manier gebruiken. Maar wanneer het een "wild" dier is dat moeilijk gehoorzaamt en ondeugend is (behalve pups dan) mag wel kets strenger opgevoed worden.
Misschien is het interessant om deze linkjes eens door te lezen
http://www.puppyopvoeden.nl/dominantie-theorie-een-achterhaald-concept/
http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_359-wat-is-er-met-dominantie?.php
"Een hond gaat niet domineren"
daar ben ik het dus echt niet mee eens... De hond van mijn oma en opa rijdt elke avond op mijn oma's been, zij laat het toe omdat ze een enorm zacht karakter heeft en op niets of niemand boos kan zijn.
Gevolg: de hond luistert wél naar mijn opa en mij, níét naar mijn oma.
"Een hond gaat niet domineren"
daar ben ik het dus echt niet mee eens... De hond van mijn oma en opa rijdt elke avond op mijn oma's been, zij laat het toe omdat ze een enorm zacht karakter heeft en op niets of niemand boos kan zijn.
Gevolg: de hond luistert wél naar mijn opa en mij, níét naar mijn oma.
Bedankt voor voor de links en tips allemaal :D
ik ga positief opvoeden, met hier en daar een kleine correctie.
Wat vinden jullie van de SATS-methode? Mij lijkt het een goede manier maar zo onwaarschijnlijk? Hoe kan een hond (of ander dier) nu letterlijk begrijpen wat je zegt?? En is het niet enorm tijdrovend en moeilijk?
Dat heeft niet iets te maken met dominantie, kan ook zomaar zijn dat de hond niet goed weer wat hij aan je oma heeft. Beetje een stress situatie en als honden dan gaan rijden komt er een stofje vrij wat prettig voelt en daarom blijven ze het doen.
Ik las toevallig de volgende link gisteren. Mijn hond rijdt ook wel eens op andere honden, maar ik snapte nooit waarom. Maar nu is mee het wel iets duidelijker.
http://www.moniquebladder.nl/rijgedrag-van-je-hond-verklaard/
En Bambi ging altijd op een knuffel rijden als er visite was in huis, ook stress voor haar.
Sorry maar dan moet je toch echt even meer informatie op internet opzoeken. Rijden heeft niets met dominantie te maken. Een hond die rijdt is overprikkeld of vind een situatie spannend. Ik vind een hond een tik geven ook echt niet oke. Dat slaat gewoon nergens op.
Ik hoop echt dat je je hond niet op die manier gaat opvoeden. Er zijn al genoeg honden op deze manier verpest. Ik denk ook niet dat jij een hond wilt die je niet eens durft aan te kijken.
Kijk anders op de website van Monique Bladder die eerder werd geplaatst. Daar staat alles uitgelegd en zij is een gedragstherapuit die meerdere opleidingen heeft gedaan.
Ik vond de volgende link ook interessant.
Een honden Roedel en een mensen roedel is een wereld van verschil een zeker voor je hond. Als je als baas niet duidelijk bent (en dat hoeft idd niet met tikken of rukjes) dan gaat de hond het zelf in vullen om de situatie onder controle te krijgen voor zichzelf. Als jij gewoon de leiding neemt een op een rustige manier laat zien wat je verwacht hoef je geen respect af te dwingen.
Ik ben eigenlijk niet met alles eens wat in de link staat, maar vond het toch interessant.
Oké ik heb even het topic bijgelezen en wil toch even reageren. Over het tuigje: Koop eerst een puppy halsbandje dan weet je zeker dat hij past, kost maar een paar euro en neem hem dan mee naar de dierenwinkel om een tuigje te passen.
Over het opvoeden:
CM is heel bekend, en zijn methoden werken inderdaad. Vooral vroeger waren velen fan van hem. Die man heeft een hart voor dieren dat weet ik zeker, maar zoals hierboven al genoemd heeft hij geen opleidingen of dergelijke gedaan. In de tijd dat hij begon en gezien zijn verleden is dit ook logisch. Tegenwoordig is er echter heel veel onderzoek gedaan naar het opvoeden van honden, er zijn zelfs studies over gedrag van honden. Zo is uit onderzoek gebleken dat de dominantietheorie van CM achterhaald is. Honden zijn voortaan al zolang huisdieren en hebben nog maar nauwelijks verwanten met de wolf. Hierdoor is het ook echt niet zo dat de hond probeert om de baas te zijn. Ze gaan wel testen waar de grenzen liggen en dingen uitproberen, zeker de pubers!
Ik weet niet of je kinderen hebt, maar bij kinderen wordt voortaan minder gestrafd, worden regels gesteld in overleg met de ouders (op sommige gebieden dan) en wordt vooral goed gedrag beloond. Dit is ook prima toepasbaar bij honden. Puppy's zijn namelijk net kinderen! Het werkt heel goed om het gewenste gedrag te belonen. Het is ook heel belangrijk dat wanneer je je hond leert dat hij iets niet mag, meteen laat zien wat dan wel de bedoeling is. Hij wil bijvoorbeeld bij jullie op de bank, maar dat mag niet. Als je alleen maar blijft zeggen dat hij niet op de bank mag als hij dit probeert, zal hij er niks van snappen. Laat hem zien wat hij wel mag en beloon dat wanneer hij dit doet (bijvoorbeeld in zijn mandje liggen). Pas dit toe op alles wat je met je hondje doet en de dingen die je tegenkomt in de opvoeding. Je krijgt hierdoor een super goede band met je hondje en het wordt zowel voor jou als je hondje leuk om samen dingen te ondernemen en leren.
Wat betreft de tik.. Het hangt heel erg af van het karakter van het hondje vind ik. Sommige hondjes zitten al in de hoek als jij een keer je stem verheft, anderen zijn nog niet onder de indruk al hang je ze aan een boom. Dat wil niet zeggen dat ik een tik zomaar vind kunnen. Ik vind dat net als een pedagogische tik bij kinderen, in sommige gevallen snap ik dat je een lichte tik geeft. Maar dat is bijna nooit zo. Dan moet je hondje echt echt echt echt te ver zijn gegaan. Ik sta er niet achter, dat niet. Dan moet je hondje bijvoorbeeld bijna met zijn neus in het vuur zitten, dat je hem terugtikt of helemaal door het dolle heen in je mouw/arm hangen en niet los willen laten ondanks dat je hem afgeleid hebt. Doe zoiets zeker niet te vaak! Je hondje gaat het dan normaal vinden en je moet met steeds iets zwaarders komen om hem onder de indruk te krijgen. Pumba heeft 1 keer een tik gehad omdat hij echt kei kei kei hard zijn tanden in mijn neus zette omdat hij te wild aan het spelen was. Achteraf spijt van, maar hij begreep het wel meteen en kwam toen heel onderdanig kusjes geven en heeft het nooit meer gedaan. Hij vertoont totaal geen stress verschijnselen of angstverschijnselen, ik weet wat voor hond het is. Een harde die echt wel iets kan hebben.
Verdiep je in het positief opvoeden, hier op HP staan veel handige topics en links om informatie vandaan te halen! Verder wens ik je heel veel plezier met je hondje.
Ik ben het helemaal eens met Christel.
En over dat rijden, dat heeft echt niets met dominantie te maken. Je pup zal dat wellicht ook nog wel gaan doen. En je pup is dan echt niet dominant ;) Je pup zal dan moe zijn of niet weten wat hij met een situatie aanmoet.
De SATS-methode ken ik persoonlijk niet. Misschien kan je eens gaan informeren bij wat hondenscholen die positief opvoeden voor tips en informatie.
Ik vind het trouwens super dat je ervoor open staat en je inleest
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?