Mijn lief ventje, Bear, heeft weer jullie duimpjes nodig.
Daarnet merkte ik dat hij een de rand van zijn rechteroog een grijzige waas heeft.
Ik heb niet de indruk dat de oogbol dikker is dan links, waar hij niets heeft. Het ziet heel mild rood (kan ook van mijn getrek en duw aan zijn oog komen om alles beter te kunnen zien), maar verder geen verschijnselen en hij lijkt er ook zelf absoluut geen last van te hebben. Geen koorts ook.
Oktober vorig jaar had hij een oogontsteking aan beide ogen, dit was heel anders. Toen had hij veel last, was hij helemaal flauw en lusteloos, hangende ogen, flink rood, veel knijpen enz. Dit is toen behandeld met oogdruppels die een corticosteroïd en 2 soorten antibiotica bevat. Na 2-3 dagen was het volledig over, maar ik heb uiteraard de kuur wel 7 dagen afgemaakt.
Ik kom net van de telefoon met de dierenartsenpraktijk om een afspraak te maken. Zij hebben 24/7 permanentie. Zij kon telefonisch helaas niet raden wat het zou kunnen zijn om zo de hoogdringendheid in te schatten. Ik kon vandaag nog gaan of morgen of maandag... Ik had gevraagd of zij enig idee had hoe dringend het zou kunnen zijn, want dat ik het niet nodeloos wil aanzien. Maar ik wou ook meteen bij de oogspecialist terecht voor een correcte en volledige diagnose. Deze is er natuurlijk maandag pas.
Voorlopig heb ik dus maandagnamiddag een afspraak vastgelegd. Ik mocht uiteraard op elk moment terugbellen om alsnog vandaag of morgen langs te gaan, als ik me toch zou bedenken.
Maar als iemand dit herkent en en denkt dat dit toch echt geen dag langer meer kan wachten (al vraag ik me af of er bij een serieuze behandeling niet sowieso tot maandag op de oogarts zal gewacht worden?), laat het dan alsjeblieft weten. Sowieso eigenlijk als je dit herkent.
Ik vreesde al meteen cataract ofzo, maar gezien zijn leeftijd (3 jaar) en dat zijn ouders getest zijn op erfelijke aandoeningen, leek het haar erg onwaarschijnlijk. Maar ja, zo langs de telefoon, weet je het nooit.
Alles aan mijn honden is me kostbaar, maar oogjes toch zeker hé.
Hieronder een foto:
En bij deze dus weer heel graag jullie duimpjes (en weer wat peptalk voor mij, want het valt mij altijd moeilijk als er iets met mijn honden is)!
Ik hou jullie zeker op de hoogte.
Edit:
Dit vond ik terug op internet wat de symptomen van een oogontsteking / conjunctivitis zouden kunnen zijn:
Je hond kan de volgende symptomen vertonen:
- Zijn oogleden kunnen rood en dik zijn.
- De ogen lijken boller dan voorheen.
- Hij heeft meer ooguitvloeiing namelijk tranen of pus.
- Hij kan korsten op zijn oogleden hebben.
- Je hond probeert met z’n ogen overal langs te wrijven.
- Hij knijpt met z’n ogen.
- Er zit een lichtgrijze waas en bloedvaatjes op het hoornvlies.
- Je hond is lichtschuw.
- Het gezichtsvermogen van je hond is plotseling achteruit gegaan.
Ik hoop dat het dit is! Ik wens hem niets natuurlijk, maar dit lijkt me eenvoudig en succesvol te behandelen zonder verdere schade.
Edit 2:
Vanmorgen scheen het zonlicht mooi in zijn ogen en kon ik het extra goed bekijken. De grijzige waas bevindt zich echt in de heldere, buitenste laag van zijn oog. Ik denk dan aan een ontsteking van het hoornvlies? Morgen weet ik het in ieder geval zeker, maar dan denk ik dat het toch best is om een dag langer te wachten op de oogarts zodat er een uitgebreid onderzoek kan plaatsvinden.
Ik ben wel blij dat ik het heb opgemerkt, want normaal zit het goed verstopt achter zijn bovenste ooglid en de wimpers werpen ook nog eens een verdoezelden schaduw erover. Je moet het maar net zien in voldoende licht onder de juiste kijkhoek. Maar ik bekijk mijn mannen altijd nauwkeurig, dus lang loopt hij er echt nog niet mee rond.
Ik heb er helemaal geen ervaring mee of enige kennis van.
Dus van mijn kant alleen duimpjes die heel hard draaien voor jullie!
Daar zijn wij ook al ontzettend blij mee, Yara! Bedankt!
Even een upje.
Hopelijk heeft iemand er ervaring mee en kunnen die wat geruststellen
Ik duim mee
Wat lief van je Yara om even te uppen. Dank je!
Ik heb natuurlijk geen oog dicht gedaan... Kon ik al maar doorspoelen naar morgen...
Bedankt Nadine! Dat doet ons enorm veel plezier dat je meeduimt.
Hou ons op de hoogte Emma,ik duim ook mee.
We zijn allemaal dieren vrienden emma en hopen altyd dat het rap beter mag gaan dikke dikke duim
Doe ik zeker Ingrid en Thibo. Dankje wel!
Nadine, jij bent een schat en dat zijn we zeker allemaal. Ik hoop echt dat het niks ernstigs is of met blijvende schade, dat zou mijn hart zo breken.
Nogmaals dank!
ik hoop ook dat het niks ernstigs is emma met heel myn hart we zien onze lieverds zo graag eh
Is het geen staar? De dierenartspraktijken hebben meestal geen specialisatie in oogheelkunde, daarom zou ik ermee naar een kliniek gaan met deze specialisatie. Staar kan geopereerd worden, maar moet eerst "rijp" zijn.
Ik duim ook voor jullie dat het niks ernstigs is..
Mijn overleden Kooikerhondje had regelmatig conjunctivitis.
Bij de eerste signalen wist ik op een gegeven moment, dat het weer raak was. Door het gebruik van Cavasan oogzalf was het meestal na een week weer goed. De dierenarts, die ik toen had, wilde altijd dat ik op consult kwam, anders kon ik geen Cavasan kopen bij haar. Op een gegeven moment was ik dat zat en zei haar, dat ik naar een andere dierenarts zou gaan als ik alleen Cavasan kreeg, als zij ook op een wel heel makkelijke manier ook een consult in rekening kon brengen.
Toen mijn Kooikerhondje wat ouder werd en zgn. weer conjunctivitis kreeg, was deze niet onder controle te krijgen. Cavasan hielp niet genoeg. Mijn DA schreef een andere zalf voor, die ik volgens haar maximum 1 week mocht gebruiken. De oogproblemen hielden aan. Heb me laten verwijzen naar een oogarts in de specialistische kliniek Wagenrenk in Wageningen. Zij stelde een uveïtis (regenboogvliesontsteking) vast en ik moest juist wel met die andere oogzalf doorgaan.
Ik heb de uveïtis onder controle gekregen en daarna nooit meer oogproblemen gehad.
Mijn hond liet niet gauw pijn zien, maar aangezien ik hem goed kon interpreteren, had hij duidelijk ernstige pijn zowel bij conjunctivitis als uveïtis. Zodra ik ging zalven, was er grote verlichting van de pijn.
Ik hoop, dat er snel een juiste diagnose van de oogproblemen van Bear wordt gesteld; waardoor effectieve behandeling gedaan kan worden.
Beterschap.
Spaiky en ik duimen zeker mee!
Met dierenartsenpraktijk bedoel ik eigenlijk kliniek, in België wordt dat ook gewoon als DAP benoemd. Waar ik ga is wel degelijk een oogspecialist aanwezig en zij zijn enorm modern en vooruitstrevend ingericht qua apparatuur. Maar ik zal zeker niet aarzelen om hiermee verder te gaan indien nodig, al moet ik er voor naar Utrecht of weet ik veel waar gaan. Maar in BE is ook een zeer goede oogarts, Gerlinde Janssens, als het een echte oogziekte zou blijken.
Staar zal het zeer hoogstwaarschijnlijk niet zijn, hij is nog te jong (al zijn uitzonderingen niet uitgesloten), maar dan is het eerder een blauw-grijze schijn en op het oog zelf (het bruine gedeelte), meer vanuit de pupil. Ik had eens een hond met ouderdomsstaar en hoewel het geschreven misschien op elkaar lijkt, dat was toch significant anders.
Nu is het echt vlak onder het doorzichtige bolle gedeelte, het hoornvlies is dat denk ik toch.
Ik heb het hier op een tekening in fluo groen aangeduid:
EDIT: Ik heb het niet zo accuraat getekend, het komt enkel voor aan de bovenste rand in het bruine iris gedeelte, niet in de buurt of voor zijn pupil. Als je zijn oog in 4 kwadranten verdeelt, is het nog niet 1/4e.
Ik ga morgen aandringen dat ze alles testen waarvan ze ook nog maar denken dat het in de buurt zou kunnen komen en beide ogen voor alle zekerheid. Vorige keer was het echt een rechttoe-rechtaan ontsteking, maar dit vind ik zo zorgwekkend. Misschien is dit voor een dierenarts ook zo klaar als een klontje hoor, ik heb die medische kennis absoluut niet.
Bedankt Mariska & Judah, Baasje van Spaiky! Het wordt echt ontzettend gewaardeerd.
Ik heb een beetje de quote ingekort, maar heb alles gelezen hoor.
Dat hoop ik ook. Je moet er natuurlijk wel in de eerste plaats vanuit gaan van de kundigheid van de DA.
Bear toont ook niet makkelijk pijn, ik ken hem wel door en door en merk wel verandering in gedrag, maar hij zal altijd tot het uiterste gaan om toch maar niks te laten merken. Deze keer denk ik dat hij niet zoveel last heeft. Hij is echt heel vrolijk, uitgelaten en speels en knijpt niet met zijn ogen. Vorige keer daarentegen heeft hij wel wat afgezien, ocharme.
Ik ben wel "blij" dat het zich aan de rand van zijn oog manifesteert. Als er dan een litteken oid na de behandeling achter blijft, dan zal het nooit een impact hebben op zijn gezichtsvermogen. Ik heb ook wat testjes gedaan (één oog afgedekt) en hij schijnt geen verandering in zicht te hebben. Hopelijk blijft dit zo. Ik wil niet onnodig doem denken, maar je moet toch overal maar rekening mee houden, het zijn toch ogen.
Bedankt voor je input en steun.
Je bent zo lief Nadine!
We zijn allemaal lief hoor emma op hp we hebben zoveel aan onze dieren en leven met iedereen mee veel geluk hoor
Emma; ik duim mee.
Uveïtis; ook laten checken! (goede tip Loesje)
staar of cataract zie je niet op die plaats, dat zie je meer in de pupil zelf.
beterschap!
Bedankt Kiki en Wodan, elk duimpje wordt zeer gewaardeerd.
Hopelijk helpen ze...
Straks weten we in ieder geval meer.
Oh... Natuurlijk moest Bear zonet - doet hij anders echt echt nooit - in een hele vieze stinkende plas gaan rollen. Kan ik hem nog eerst uitgebreid gaan wassen, want zo kunnen we echt niet aankomen bij de DA.
Letterlijk stank voor dank dat we vandaag extra lang gaan wandelen zijn...
Haha misschien dacht hij er zo onderuit te komen!
Veel succes straks.
Ja ik denk ook dat het zo iets is
Veel succes bij de da.
Al nieuws emma. .?
Ja, dat was heel goed geprobeerd van hem, maar helaas...
Jullie duimpjes en succeswensen hebben weer fantastisch geholpen. Nogmaals heel veel dank en dikke knuffels van ons alledrie!
De diagnose is goed en was gelukkig zo klaar als een klontje voor de DA! Ik ben zo gelukkig!
Het is Cornea oedeem, niet infectueus, maar door trauma/verwonding aan het hoornvlies. Acuut, dus ook zeker niet chronisch.
Voor anderen die dit later teruglezen via de zoekfunctie: toch altijd zo snel mogelijk mee langs de DA gaan! Bij Bear is het allemaal nog wel gering, maar hoe groter de grijze waas, hoe dringender het is.
De grijzige waas is ontstekingsvocht van het hoornvlies, maar het was nog niet heel erg ontstoken. Het kan ook een tijdje duren voor die waas helemaal weg is en er bestaat altijd een (kleine) kans dat er beetje littekenweefsel achterblijft, maar het komt niet in de buurt van zijn gezichtsveld, dus daar heeft hij verder geen last van.
Hij is met zijn oog heel kort in iets heel kleins, scherp gelopen (kies maar uit, tussen alle struiken in het bos). Het is nog niet lang geleden, dus ik was er gelukkig toch snel bij, maar op die 2 dagen was het zelfs al weer een beetje aan het herstellen.
Met het blote oog, onder een goede lamp kon je het goed zien het rode vlekje waar dat was, maar het was niet groot genoeg om een positief resultaat te geven met die groene fluo vloeistof. Beide ogen zijn bekeken, maar links is er helemaal niets.
Zijn traanproductie is ook dik in orde.
Er werd dan ook nog met de microscoop goed in het oog gekeken. Het wondje bleek nog wel relatief diep, voor zo klein te zijn, maar verder is er geen schade.
Een staal afnemen voor verder onderzoek was ook niet nodig, omdat de oorzak trauma is en niet bacteriën, virus, ...
Er is ook geen enkel verband met de oogontsteking van 6 maanden geleden.
Meer kon ik verder ook niet bedenken om nog te vragen om alsnog te testen. Ik denk dat al het nodige wel gedaan werd. Nu is het wachten op de genezing.
Ik heb een zalf meegekregen met chlooramfenicol (antibiotica) en vitamine A. Deze moet ik 3x per dag heel royaal aanbrengen zodat het goed tot bovenaan het oog komt ook, gedurende 7 dagen.
Ik ga wel halfweg nog een tubetje moeten bijhalen denk ik, want ik zal niet te zuinig zijn. Het zalven zelf vindt Bear niet zo heel fijn, dus na een paar dagen zal ik wel een beetje moeten worstelen met hem, denk ik. Maar hij is op zich wel braaf en makkelijk, dus dat komt ook wel weer goed.
Soms krijgen honden ook nog pijnstilling mee, maar de DA had niet de indruk dat hij er echt veel last van had, ik ook niet, dus nee dat was niet nodig.
Binnen 10 dagen nacontrole.
Dus toch nog een heel klein beetje duimen dat het mooi, zonder complicaties geneest. Ik heb er wel alle vertrouwen in.
Aja, ik heb ook even gevraagd achter cataract bij jonge honden, maar dan zou het zich echt al heel vroeg geopenbaard hebben, dus dat was sowieso heel onwaarschijnlijk. Ook even ter info.
Gelukkig dat het is meegevallen.
Zo'n beschadiging kunnen honden al snel oplopen door bijv. een takje dat met het oog in aanraking komt.
Mijn hondje deed niet moeilijk over het zalven van zijn oog.
Sommige honden reageren nogal schrikachtig als de druppel van de zalf in het oog valt. Dit is met name het geval als de zalf te koud is. De tube of flesje even in gesloten hand beetje op temperatuur laten komen.
Hopelijk over 10 dagen weer beter; ook al zal er een klein litteken blijven.
Ah goed emma hopelijk helpt de zalf rap te genezen gelukkig nog goed meegevallen ik duim verder hoor
Ah, goede tip, zal er op letten!
Ik denk dat hij vandaag ook een beetje moe is en dat er al zoveel aan zijn ogen geprutst is. Morgen zal het wel weer beter gaan. Vorige keer liet hij het makkelijk toe.
Ja, ik hoop ook dat het mooi geneest.
Een hond hangt ook echt overal in hé en ja, een oog is zo kwetsbaar, dat heeft niet veel nodig.
Is dat altijd Loesje, 100% zeker dat er een klein litteken zal achterblijven? Het is iig niet op een storende plaats.
Bedankt Nadine dat je zo volhardend blijft verder duimen.
Ik hou jullie op de hoogte hoor. Zelf ga ik de komende dagen misschien niet veel merken, want hij heeft er op zich geen of weinig last van en dat wondje kan ik ook echt moeilijk zien zonder de juiste belichting. Maar mocht ik wel iets opmerken, laat ik het meteen weten hoor en anders zeker binnen 10 dagen. Dan hebben we pas 's avonds een afspraak.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?