"Een halti aangeschaft?" was mijn vraag aan een hondenbaas, die een zware, grote, jonge, speelse hond meevoerde. "Nee, geen halti, maar een gentle leader", was het antwoord. Het schijnt dat een halti uit 1 geheel bestaat waarvan alleen het halsgedeelte verstelbaar is. Het gedeelte dat over de neus wordt geschoven zit star vast aan het halsgedeelte. De gentle leader bestaat uit twee gedeelten; de halsriem en de neusriem, die beide verstelbaar zijn. Hierdoor kun je de geleiding over neus en hals beter pasklaar maken. Weer had ik iets geleerd. En werkelijk, de hond had zich na even trainen met dit obstakel over zijn neus, aangepast, want hij ging er tijdens ons gesprek rustig bij zitten. En dit was volgens de eigenaar iets wat hij voordien niet deed. De bedoeling van het hulpmiddel is, dat de hond met weing kracht van de geleider volgens diens handelwijze letterlijk zijn neus achterna gaat. Trekken of rukken aan het 'tuigje' is uit den boze. Dit geldt voor eigenaar, maar ook voor hond. Deze hond stond nog aan het begin van zijn gentle leader- loopbaan. Toch vraag ik mij af, of op den duur, als er gewenning optreedt voor de hond, dit middel altijd en overal zal werken. Vooralsnog wil ik het niet bij voorbaat afwijzen. Als het de eigenaar een stuk vertrouwen tijdens de wandeling geeft, omdat hij/zij vindt dat ze hierdoor hebben uitgevonden dat ze de hond een betere begeleiding geven, zal ik de laatste zijn die hier kritiek op uitoefent. Wandelen wordt dan in ieder geval voor de baas een groter plezier. En dat komt dus de hond toch ook weer ten goede. Hulpmiddelen, mits goed gehanteerd, zijn er om in sommige gevallen te gebruiken. Maar met Bailo heb ik een andere werkwijze gevolgd, die mij tot nu toe goed is bevallen.
Dit zal een leuke discussie hier oplaaien Bert Nieuwenhuis
Ik zeg altijd:
Het gebruikte harnas is zo hard of zacht als de hand van de geleider.
Ik ben het met je eens dat een gentle leader niet per defenitie slecht hoeft te zijn. Als je een geleider hebt die er goed mee om gaat kan het ten goede komen van de geleider/hond combi.
Ook met een prachtig Y-tuig of H-tuig kan een geleider enorm hardhandig zijn. Dat zie ik helaas niet zelden in mijn omgeving. (Kanttekening: veel mensen in mijn dorp leven nog in de 'oertijd').
Dan zie ik liever iemand die ontzettend bewust en goed met een gentle leader of halti om gaat.
Dus ja, ik ben het met je stuk eens. Ook ik heb geen gentle leader, maar heb een andere werkwijze verkozen.
Ik bevooroordeel mensen met een gentle leader echter niet meteen als ik ze zie, wie weet welke idee er namelijk achter het plaatje schuilt.
Mensen die hardhandig met hun hond omgaan met halsband en/of tuig bevooroordeel ik echter wel meteen als ik dat zie.
Kanttekening: hondenpage promoot bepaalde harnassen (als ik dat zo mag noemen) niet.
De belangrijkste zin uit deze verhalen is: een gentle leader is zo hard of zacht als de hand van de begeleider......
Ik zelf ben van mening dat een gentle leader niet per definitie slecht is. In sommige gevallen en alleen en uitsluitend onder deskundige begeleiding aangeleerd, kan het zelfs een geod hulpmiddel zijn. Tijdelijk! Het is altijd tijdelijk, totdat het weer zonder kan.
Ik heb het zelf ook gebruikt toen mijn hond in de pubertijd mij soms alle kanten op trok en ik er blessures aan ging overhouden. En met die gentle leader kon ik haar ineens weer met 1 vinger aan de riem uitlaten als ze aangelijnd moest blijven! En ze maakte er geen enkel punt van......
Na ongeveer 1 maand kon ik weer zonder, de rust was weergekeerd.......no harm done
Ook ken ik voorbeelden van mensen met een bepaalde aandoening( of trauma zoals gebroken arm oid)die even geen of veel te weinig kracht hebben om de hond te houden, mocht hij even gaan trekken. Als dan de keus is: de hond wordt nauwelijks nog uitgelaten omdat het baasje het niet kan houden OF tijdelijk een goed aangeleerde gentle leader........
Wat zou jij dan kiezen?
Ik heb even opgezocht wat het was en ben tot de conclusie gekomen dat het bij mijn hond niet gaat werken.
Zijn hoofd is te krom.
Ik ken malamutes die met een gentle leader lopen en zich los door de correctie heen trekken, zodat hun nek krom en hun kop helemaal zijwaarts staat en de arme donders niet eens voor zich uit kunnen kijken. In die akelige houding lopen ze dan km-lang.
Maar baasje is tevreden, wat het is de enige manier waarop ie z'n hond kan houden… Met wat ben je dan bezig?
Mooi geschreven Bert, dat is inderdaad zo.
De bedoeling van een Gentle Leader is alleen niet dat hij voor altijd om blijft. Het is een hulpmiddel voor de training. Mijn hond heeft hem ik geloof een maand of twee om gehad. Die was totaal onbereikbaar op sommige momenten en met dat halster had ik de controle terug en kon ik ook daadwerkelijk wat doen. (Daarvoor was ik vooral bezig met blijven staan en mijn schouders in de kom houden haha).
Nu dat allemaal niet meer hoefde kon ik me echt focussen op wat nodig was.. En toen dat onder controle was had ik hem eigenlijk ook niet meer nodig. Het is dus echt een tijdelijk hulpmiddel. Als je hem om doet maar vervolgens niets doet dan heeft hij eigenlijk ook geen effect.
Da's precies hoe ik me erover voel
Zeker ivm velen het middel gebruiken zonder weten hoe ermee om te gaan..
Ik heb er zelfs mensen mee zien fietsen met hun hond
ik train mijn honden zelf liever anders...( mijn honden zijn ook niet sterker dan ik)
Jeff stopte met trekken zodra ik hem een tuig omdeed..hij fokte zichzelf op met trekken toen hij net uit het asiel was
Als baasje dat zelf kampt met een overenthousiaste brok spieren die alles uit de kast haalt om te trekken kan ik zeggen dat ik best begrijp waarom sommige mensen naar dergelijke hulpmiddelen grijpen. Ik doe mijn best om nooit negatieve commentaar te geven op de trainingsmethoden van anderen daar we nooit de hele situatie kennen. De laatste tijd grijpt men wel iets te snel naar de zogenaamde lapmiddeltjes en is de hond er niet altijd bij gebaat.
Ik worstel al 2 lange jaren met een hond die 'hardcore' trekt en heb er de nodige medische gevolgen van. Al zo vaak hebben die gentle leader en andere zogezegde hulpmiddelen me bijna over de streep getrokken maar ik blijf toch volharden in de koppigheid. Heb ook meerdere hondenscholen en privé-trainers bezocht maar zonder succes. Hopelijk snapt mijn lieverd na 3 jaar intensief trainen wat de bedoeling is? De eerste 2 jaar hebben nog geen succes opgeleverd...
Ik vraag mij inderdaad ook af of deze mensen er dan wel bewust mee bezig zijn...
Ik heb weleens iemand zien lopen met zo een gentel leader.
Die nek wat een verschrikking
Ik kan eigenlijk alleen maar zeggen dat het niet zomaar te koop zou moeten zijn maar alleen in combinatie met een hondenschool ofzo.
Of een verplichte cursus voor het gebruik.
Ik wil niemand tegen de schenen schoppen mochten er mensen zijn die dit gebruiken maar ik was geschokt hoe de hond een klap in zijn nek kreeg door dat tuig
Ik heb het ook gebruikt, de GL. In combi met een half-check en een heupriem (op een andere manier zou ie wat mij betreft niet gebruikt mogen worden, omdat de half-check voorkomt dat alle voorwaartse kracht bij plotseling trekken op de keel komt, ipv op de schouders). En met zoals alle andere hulpmiddelen, moet je er naar toe werken dat je hond zonder zulke tuigjes mee kan lopen. Dat betekent dat je met de hond moet gaan trainen. Zo'n GL kan daarbij een goed hulpmiddel zijn, wat later weer weggelaten kan worden.
Ik heb er ook een, en als ik ga wandelen, neem ik 'm standaard mee voor het geval ik 'm nodig mag zijn. Maar de halti heeft hier in elk geval goed gewerkt om Dobber bereikbaar te houden voor mij, op momenten dat ze dat anders niet zou zijn.
Er loopt hier ook iemand met zo'n ding aan een flexi..... *koek koek*
Ja het kan een heel gevaarlijk hulpmiddel zijn en de hond kan er flinke blessures aan over houden.
Zowel Lola als Jenna (sterke honden) konden nog niet aan de lijn lopen toen ik ze kreeg en vielen beiden uit, naar honden en verkeer, en Lola ook naar mensen.
Mij lijkt het voor de hond het beste om langzaam aan te laten wennen buiten, kleine saaie stukjes, op tijden dat je weet dat er weinig afleiding is. Zo krijgt de hond de tijd om de omgeving te leren kennen en in zich op te nemen en te wennen aan tuigje en riem en wandelen met baasje, een band opbouwen. Vertrouwen geven.
Ik vond het juist belangrijk dat de hond goed om zich heen kan kijken en snuffelen, gebruik kunnen maken van de lichaamstaal.
Dat is iets wat voor mij goed voelt en het beste voor de hond naar mijn mening. Een gentle leader voelt niet goed, de hond wordt gedwongen in een bepaalde houding te lopen. Als je een hond hebt die toch te enthousiast, of te bang oid is, trekt hij door die gentle leader heen, met alle gevolgen van dien.
Hier in de buurt fietst weleens een vrouw met een beagle aan de fiets met gentle leader, een vreselijk gezicht en gevaarlijk bovendien.
Jullie noemen allemaal treurige voorbeelden van verkeerd gebruik van een gentle leader. Dáárom heeft het ding een slechte naam gekregen!
Wanneer niét kiezen voor een gl of halti:
- bij een hond die uitvalt( verkeerde hulpmiddel!)
- als je een flex blijft gebruiken
- als je met de hond wilt fietsen
- als je het als middel ziet tegen trekken en verder niet traint
En zo kan ik nog wel even doorgaan.....
Echter, soms, en onder bepaalde omstandigheden en vooral : tijdelijk: kán het even helpen om de boel te doorbreken of het baasje weer plezier in honden wandelingen te geven.
Maar!
Altijd met dubbel riem lopen dan. 1 aan de halsband, normaal. 1 aan de gl voor zn bijsturen.
Corrigeren kan en mag je nooit doen met een gl en een hond ermee naast een fiets of, veel erger, voor een slee laten lopen is natuurlijk uit den boze!
Ik heb ook een Gentle Leader gebruikt. Ik had Dobby net een maand, een totaal ongetrainde stuiterbal van 1 jaar. En toen rukte hij zo hard aan de lijn dat ik meerdere vingers kneusde. Tja, sta je dan. De hond moet wel uitgelaten worden, kent nog niets en met links ben ik niet zo sterk. Toevallig had ik zo'n korte cursus bij de hondenschool en had ik de eerste 1 of 2 lessen al normaal gedaan. En toen was ik dus vleugellam. Zij hebben me toen de Gentle Leader aangeraden en aangeleerd.
Ook bij gladheid ideaal trouwens, want je voorkomt dat de hond jou als baas onderuit trekt. En dat is tevens het enige moment dat ik hem nog gebruik. Vind Dobby niet leuk, want hij is er niet meer aan gewend, maar mijn veiligheid gaat voor.
Als Dobby trouwens te hard dreigde te gaan en het eind van de lijn te dicht in de buurt kwam, dan sprintte ik zelf even mee om de klap te verzachten.
Edit: ik lees het laatste van mezelf nu net en zo lijkt het net alsof hij aan een meterslange riem zat. Dat was niet zo. Maar een stuiterbal kan zelfs op 2m nog zo'n snelheid ontwikkelen dat hij daar een flinke klap van in de nek zou krijgen, vandaar het sprintje. Snelheidsverschil verkleinen.
Als ik honden zie lopen met een halti of GL,dan vind ik ze er altijd wat triestig bij lopen.Ik vind het zelf ook een vernedering voor de hond om met iets klemmends over zijn snuit te moeten lopen,klemmend in de zin van 'als ik te ver een bepaalde kant op loop,word ik op mijn gevoelige neusbrug gedrukt ,zwikt mijn kop naar beneden en stop ik met trekken'.
Ik bedenk mij dan altijd hoe gevangen ik mij zal voelen om er zo bij te lopen..en elke beweging van mij word afgeremd,brrrr.
En als klap op de vuurpijl lopen er echt veel te veel mensen te rukken aan dat onding
...en dan heb je nog volk dat dit combineert met een flexilijn pro versus anti-trek.
Het geldt ook als hulpmiddel,niet als permanent iets,dat zie ik ook te vaak,honden die al een jaar of zo (zo niet langer) met zoiets rond lopen.
Waarschijnlijk met een te grote hond die niet goed aansluit op je eigen lichamelijke vermogen.
Juist wel als een hond uitvalt aan de riem. Je beperkt ze inderdaad zwaar in dat gedrag wat precies de bedoeling is... Je wilt ze immers leren dat de confrontatie uit de weg gaan een veel betere oplossing is. Dat je zonder al dat debiele gedrag ook prima iets kunt passeren en dat nog een veel fijner gevoel is ook (geen stress).
Want dat vergeten mensen heel vaak, dat die stress die dat soort honden de hele dag ervaren eigenlijk veel zieliger is dan een GL. Je zal maar om alles zo uit je plaat moeten gaan, ik word al moe als ik er aan denk
+1, Sammy. De halti was bij Dobber ook ideaal om haar wat meer onder controle te kunnen houden in spannende situaties. Waar ze anders al grommend, blaffend en uitvallend aan de lijn zat, was ze toen een stuk beter hanteerbaar. Inmiddels zijn we al een weer een hele tijd in staat om gewoon rustig te wandelen en te blíjven wandelen. Ook als we een andere hond tegen komen die al grommend en blaffend in de lijn hangt of achter een schutting zit.
Voor mij is de halti dus het ideale hulpmiddel geweest. En zolang iemand 'm als hulpmiddel bij de training, op een verantwoorde manier gebruikt, is er ook niks mis mee m.i.
Hihihi, geen enkele malamute sluit aan op je eigen lichamelijk vermogen, natuurlijk, zo'n beest trekt zonder verpinken honderden kilo's voort. Een mens is niet meer dan een pluimgewicht dat achter hen aandendert...
Dus ik snap wel dat het wandelen problematisch kan zijn.
Maar blijft de kunst natuurlijk om ermee om te gaan, te zoeken naar oorzaak en de juiste aanpak, en het doel niet uit het oog te verliezen, namelijk: aangenaam wandelen voor mens én dier.
Ik denk dat het net daar fout gaat met het GL-MISbruik: men kijkt alleen nog naar het aangenaam wandelen voor de mens, en vergeet het welzijn van het dier.
Trekken hoeft ook niet altijd negatief belicht te worden, je kan er ook op een positieve manier gebruik van maken. Er zijn zeer leuke sporten die je samen met je hond kan doen als ie zo'n plezier schept in het trekken: mushen (step, kar, slee), skijoring, canicross, bikejoring, mountain boarding,… Je kan het dus ook ombuigen in een talent, iets waar de hond in kan uitblinken. Dat wordt vaak wel es vergeten...
eens dat die stress zielig is, maar bij Lola en Jenna, hielp simpelweg afstand houden, boogjes maken e.d.
Nouja simpelweg klinkt alsof het heel makkelijk was en dat was het niet altijd..het was natuurlijk wel steeds opletten en inschatten, wat wel kon, wat niet, maar toch steeds een beetje minder stress en meer plezier in het wandelen door de goede ervaringen die je hond en jezelf op die manier maken.
Als dat op die manier kan dan is dat natuurlijk heel fijn alleen als het niet kan win je er niets mee en blijft het stressniveau hoog. Ik hou nog steeds afstand, loop om enzovoort. Nu heeft dat echter effect, daarvoor allemaal niet.
Maar ligt denk ik ook een beetje aan waar je woont. Hier in de stad ontkom je eigenlijk niet aan constant mensen en honden. Ik zie gemiddeld toch wel minimaal 5 honden per kort rondje. Is het een langere dan steeds meer. Woon je op de ruimte en vrij dan is één of twee honden omzeilen prima te doen natuurlijk.
Ja wij konden het zo oplossen, wij wonen gelukkig niet in een heel grote stad en ook zijn de mensen hier meestal gewoon verstandig en gaan elkaar uit de weg dat helpt al heel veel, maar je moet idd rekening houden met tijden en dagen (op zondag bijvoorbeeld gaat ineens iedereen wandelen en kunnen wij dus bijv. alleen extreem vroeg een lange wandeling maken) .
Ik zie trouwens dat het verschil tussen een Halti en GL is dat die zogenaamde 'gentle' leader juist stukken strakker zit om de snuit,die zie ik dus héél vaak,van die honden met afgeknelde snuit en ogen(want daar duwt het tegenaan..lijkt mij voor de hond het effect geven van hoe ik mij voel met hooikoorts,ogen half dicht,beklemd en benauwd voelend,hoe leuk kan het nog zijn om buiten te lopen)
Dus als ik er al voor zou kiezen zou ik kiezen voor de Halti,die valt los om de snuit en is vast te maken aan de halsband,waardoor die trek beweging ook door de nek wordt opgevangen en niet alleen met de neus/kop.En zit niet té dicht op de ogen.Komt een stuk minder benauwd over dan de GL.
Dikke maar..ik zou het helemaal niet willen gebruiken
Ze zijn in verschillende maten te koop Soraya haha. Wanneer hij dus standaard in de ogen zit te poeren en de snuit bij voorbaat afkneld dan is hij te klein. (Ook GL's kunnen overigens aan een halsband, mijne iig wel). Als je er niets mee doet moet hij gewoon losjes vallen en niets irriteren, beetje zoals een halster met een paard.
Want hier ook weer, dan verliest hij z'n doel. Ze zijn bedoeld om, mocht het nodig zijn, extra controle te hebben over in dit geval het hoofd. Tuigen geven je controle over het lichaam, halsters over het hoofd. Te kleine tuigen zijn ook een vorm van mishandeling (schuurplekken etc) maar dan zal niemand zeggen dat het een marteltuig is. Alleen dat je het verkeerd doet.
Zoals jullie weten, probeer ik vaak een pb terug te sturen aan diegenen die hebben gereageerd. Aangezien de vele reacties die ik nu heb gekregen, denk ik het momenteel even via deze manier te doen. Maar erg bedankt allemaal voor de vele, meestal nuttige antwoorden. Zo leer ik ook nog eens wat!
Hier ben ik het helemaal mee eens! Clooney krijgt de GL om in situaties die voor hem moeilijk kunnen zijn. Vindt hij dat ding leuk? Nee. Maar hij is wel een stuk rustiger en minder opgefokt met dat ding om. En, hij blijft bereikbaar, waardoor ik met hem kan trainen. En dat is voor mij de belangrijkste reden om hem te gebruiken in sommige situaties.
Had vroeger een hond die me bijna omver trok, trainer tegen de vlakte gooide en toch zou ik nooit voor dat onding hebben gekozen.
Ik noem dat iets voor baasjes die zich niet echt willen inzetten, met heel vaak ongelukkig lopende honden tot gevolg. Ik ken er zelfs die niet meer op wandel wilden als het baasje dat ding boven haalde, velen die ik ken gooiden het om die reden ook weer weg.
Mijn dierenarts wordt heel kwaad over dat ding en zegt keer op keer "dat ze het gentle er maar aflaten". Eén van de gevoeligste dingen bij de hond is de neus en daar gaan ze dan even op corrigeren.
Neen, bij mij komt dat ding er niet in, dan maar hard aan het werk om het op andere diervriendelijke manieren aan te leren. Positief opvoeden daar hoort dit voor mij totaal niet bij. Is een makkelijkheidsoplossing voor de baas en bij mij komt de hond en zijn welzijn op de eerste plaats.
Net als jij zou ik voor m'n eigen honden ook nooooooit voor een GL kiezen en ik vind het persoonlijk ook een onding.
Maar om te stellen dat het iets is voor baasjes die zich niet echt willen inzetten, vind ik dan weer een brug te ver. De reacties van enkele mensen hierboven die een GL hebben gebruikt om hun hond te kunnen bereiken, kan ik ook wel begrijpen. Soms botst je op een grens en lukt het niet om die stap verder te zetten. Niet elke methode werkt voor elke hond/mens.
Helaas wordt de GL niet alleen tijdelijk en in doordachte training gebruikt, en zie je het idd vaak als een eenzijdige, permanente oplossing ten koste van de hond. Dat vind ik echt wel triest...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?