Te vaak komt het voor dat er voor een hond een ander tehuis wordt gezocht. Wat mij opgevallen is, is dat het vaak om reuen gaat in de leeftijd van zo'n maand of 9 tot 12. Dat zal wel komen omdat dit te maken heeft met volwassenwording. Gemiddeld rond het halve jaar gaan honden iets anders reageren. Wanneer je net denkt dat je alles met je hond op een rijtje hebt, gooit hij alles om. Logisch eigenlijk. Het dier wordt ouder, als er als pup al veel voor hem werd geregeld, hoeft dit nu minder want hij heeft al het een en ander meegemaakt. En toch is hij nog niet zo stabiel dat hij zekerheden ervaart. Dus gaat de hond op eigen houtje bepaalde zaken oplossen en dat kan hij eigenlijk nog niet. De hondse mis- en gedragingen die hiermee gepaard gaan worden moeilijk door de baas geaccepteerd. Maar dit is slechts een periode en als die voorbijgaat, gloort er hoop. De baas denkt dat de moeilijke periode nu voorbij is, omdat het dier de situatie beter lijkt te begrijpen en inmiddels weer minder opstandig is geworden. Maar toch... na enkele maanden blijkt dat de hond nog niet helemaal op het goede spoor zit. Hij is nog niet helemaal volwassen en moet dus nog even verder verkennen om zijn leven op de rails te krijgen. Met name in die laatste fase gaan honden slecht luisteren, gaan soortgenoten uitdagen, nemen zo nu en dan de benen of vervallen weer in angst- of sloopgedrag. Gevolg: een wanhopige baas die het in sommige gevallen niet meer ziet zitten. Overigens is dit wel de periode om rustig met de hond aan te doen en vooral niet de confrontatie aangaan. Gewoon consequent blijven, meer niet. Als het besluit valt dat de hond weg moet, worden soms allerlei motieven bedacht. Echtscheiding, allergie, verhuizing of niet samen kunnen met de andere huisdieren, om er enkele te noemen. Zou het onder deze 'verdachte' omstandigheden de slimme hond zijn die al voorzien had dat hij onacceptabel gedrag moest gaan vertonen, zodat hij bij iemand anders de benen onder de tafel kon steken?
Ja, de puberteit wordt vaak gezien als een lastige periode, terwijl het in mijn ogen net de periode is van de 'volheid' en van nieuwe mogelijkheden.
Lijf en geest bloeien open, de hond groeit en ontplooit zich in alle opzichten, hij wordt voller en sterker van lichaam maar ook voller en sterker van karakter. Zijn voorkeuren en talenten worden duidelijker, hij kiest bewuster, hij wordt meer en meer 'hond'.
Is het een makkelijke periode? Nee, haha, dat is het niet altijd. Soms wil je ze het liefst achter het behang plakken. Maar zo interessant, waardevol en intens om in deze periode samen te groeien! Love it!
En als je het in de pubertiteit goed doet,dat heb je meestal een geweldige hond voor de rest van je leven.
Het is af en toe hard werken,heel veel geduld hebben maar je wordt wel beloond op de lange termijn.
Toevallig gaat een vriendin van me vandaag een reu ophalen. De eigenaar keek er niet meer naar om, dus terug gebracht.Ze heeft ook een hond uit hetzelfde nest. , die is vanaf 8 weken bij haar. De andere broer kwam terug bij de fokker en vriendin gaat kijken of het klikt. En ja allebei de honden zijn 7 maanden.Als het klikt mogen de broertjes bij elkaar blijven. Vriendin blij hoop ik.
Oh mijn buren hebben destijds ook heel veel rust gehad met een jankende hond van half 4 in de ochtend tot 23 uur in de avond, alle toonhoogtes wist hij wel te bereiken, na 7 maand is de beslissing gevallen dat deze reu weg moest.
Meteen was het zo stil in huis dat de buurvrouw dacht dat ik alle honden weg had gedaan.
Nu volg ik al een tijdje een website en hier komt nooit never een reu weer, allemaal gaan ze weg vanwege dat stomme gejank en dat neurotische gedrag.
Ohw en hier kwam niet een lullige smoes, iedereen kon zien dat de hond volledig gefixeerd op mij was bij het ziekelijke af, hij luisterde ook perfect naar mij alleen dat geluid de hele dag, dat neurotische gepiep en geschreeuw als ik even naar de winkel was, ja ja wel 15 minuten weg, als ik nou nog een hele dag weg was, dan zat meneer ook nog eens samen met twee andere honden. Op die manier kon ik ook niet werken, ik werk vanuit huis maar als je de hele dag een jankerd naast je hebt kun je ook je klanten niet te woord staan, in 7 maand heeft de hond mij 2500 euro aan misgelopen inkomsten gekost met zijn gepiep en gejammer.
Ik heb nog nooit jankende reuen gehad,ligt dan aan de hond zo te lezen maar niet aan het geslacht.
In mijn omgeving hoor ik ook nooit dat reuen jankerds zijn.
Off-topic: hier maakt de teef meer lawaai hoor.
alhoewel ik teven toch vaak gecompliceerder vindt, ben ik toch een tevenmens. (Nu wel met reu in huis haha).
Ontopic:
De redenen waarom honden worden herplaatst kunnen zo uiteenlopend zijn. Erg jammer dat soms de levensfase van het pubergedrag niet in de levensfase van de mens past.
Soms blijkt een match een mis-match te zijn. Gelukkig zijn er honden die uiteindelijk het gouden mandje vinden. En die levensfases van een jonge hond.... ik moest het meeste wennen met mijn hond uit rasgroep 1. Het voordeel was wel: ontzettend trainbaar.
En toch mijn ervaring wel: hoe moeilijker de hond is als jonge hond (pup/puber) des te leuker zijn ze als ze volwassen zijn.
Heb ook makkelijke pups/pubers gehad, maar toch werden de moeilijke honden veel stabieler ofzo.....
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?