Niet lullig bedoelt maar zo werk je niet aan baknijd. Of naja, misschien als het echt alleen om de bak gaat maar meestal gaat het niet om de bak maar om het voedsel op zich. Het heet alleen baknijd.
Problemen met voedsel los je niet op met nog meer voedsel. Het is een obsessie en die wil je alles behalve letterlijk en figuurlijk voeden. Je gaat een junk ook niet nog meer drugs geven.
Eten geven, weg lopen, bak leeg dan weghalen lijkt mij een betere oplossing dan met eten staan te gooien..
ik vrees dat jij de enige bent die kan oordelen of het behoefte aan eten van je hond het normale voorbij gaat of niet en dat kan heus wel...
ik had een GT laten komen, niet voor het eet problemen, maar vertelde ook de GT dat de hond zich gedroeg alsof ze uitgehongerd was, alhoewel ze de juiste hoeveelheid voedsel kreeg en dat we heus wel al andere honden gehad hadden die een zwaardere eetlust hadden dan gezond voor hun was , maar dit ... de ******* GT zei dat we dat we dan maar bonen bij moesten geven ....
bij onze hond zou de hond beginnen klappertanden en beven van zodra er van voedsel sprake was , we hadden de keuken kasten en elkaar toegebonden met ijzerdraad zodat ze ze niet meer open kreeg, toen brak de hond de keukendeuren er uit. Als we dachten dat er in huis niets meer van eten aanwezig was, heeft ze een manier gevonden om de diepvriezer leeg te roven.....
de hond bleek achteraf met zware hormonale probleem te kapen...
Ik zou zeggen geef die hond een sleutel........keukenkastjes verbonden met ijzerdraad, de deuren er uit gevreten en de vriezer geplunderd.......sleutel geven.....en met je hond mooi wat gaan doen, hormonaal of niet, de boel vernielen is ook uit den boze.....als mijn hond dit zou doen zou ik toch haar hersenpan eens na laten kijken.........
Ik ben het helemaal met Willemijn eens, haha, zie het ook al voor me, jij bovenop de tafel, en lappen biefstukken gooiend naar de hond, ik kom echt niet meer bij.
Ik heb hiervoor een hond met extreme baknijd gehad.
Ook ik kan uit ervaring vertellen dat je baknijd niet met eten kan oplossen!
Zoals S&F ook beschreven heeft gaat het over controle houden, helaas gaat dat veel verder dan alleen die voerbak!
Ik kon met biefstuk/pens ed gaan gooien, dan werd het nog erger. Hij wist namelijk dat ik nog eten had. Gevolg hij ging nog sneller eten/ schrokken met nog meer spanning. Hij had tenslotte daarna nog wat om te verdedigen.
Hier ben ik snel mee gestopt! Ik ben hem ook buiten gaan voeren, hond eerst in de gang. Ik maakte zijn eten klaar, zette het buiten en liet daarna de hond in de tuin.
Hier kon hij in alle rust eten zonder dat er iemand langs liep. Je merkte na een tijd dat er rust kwam en dat de spanning minder werd..
Wanneer hij helemaal klaar was, ging hij altijd even 10 minuten liggen uitbuiken buiten.. Daarna liet ik hem binnen en daarna ruimde ik de bak op.
Ik zou ze echt apart houden met eten, maar ook op momenten dat je zelf niet thuis bent..
Zorg dat jij de controle houdt en dat jij bepaalt waar en wanneer gegeten wordt.
Helemaal over is het hier nooit gegaan, maar wel dusdanig dat de hond weer ontspannen kon eten..
Voedsel, of baknijn en een obsessie voor eten zijn 2 afzonderlijke problemen.
Voedsel of baknijd is het verdedigen van eten en een obsessie voor eten is het dwangmatig willen eten.
Voedsel of baknijd is vrijwel altijd aaangeleerd gedrag: de fokker die pups uit een bak te eten geven, zo leren ze te vechten om hun eten. Een eigenaar die de vak, of ander voer van een hond af pakt.
Voedselobsessie kan komen door ondervoeding, schaarste van eten, maar ook lichamelijke klachten, een hersen tumor waardoor de hond niet meer verzadigd raakt, een hormonaal of schildklier probleem.
Agressie hoeft hierbij totaal geen rol te spelen. De beagle en labrador hebben vaak een voedselobsessie, voortdurend opzoek naar voedsel, waarbij totaal geen agressie bij komt kijken.
Om aan bak of voedselnijd iets te doen (je kan je hond gewoon appart eten geven) werkt operante conditioneren.
Hond krijgt eten, baas is oppassen want die kan de bak weg halen. Inzetten van agressie is het gevolg.
Wat je gaat doen, is als de hond eet, hem super lekker eten erbij geven, ipv bang dat de bak wordt weggehaald, is de baas een voorspeller, van super lekker eten erbij.
Baas wordt dus geaccepteerd bij het eten, sterker, hond vind het fijn als de baas er is.
Zo werkt dat. Heb ik overigens niet van mezelf, vraag een willekeurige goed opgeleidde gt naar baknijd.
http://www.moniquebladder.nl/?s=Baknijd
Ik heb hier ook een vreetzak maar hij is al vanaf pup hier.
De eerste dagen dat hij hier was gaf ik een hondensnoepje aan elk,ik liet per ongeluk ééntje vallen. Nou hij vloog als kleine pup Tosca aan...die heeft hem eens gecorrigeerd,zijn gegil ging door merg en been ik dacht weg pup. Hij had geen enkele verwonding en hij heeft het nooit meer geprobeerd bij Tosca.
Honden corrigeren elkaar maar hier kan dat niet,jij moet de hond corrigeren. Grommen,hup de tuin in of even de gang in.
Je hond vertoont het gedrag van een slecht opgevoede hond.,dat blijkt ook door het slopen in huis.
Ik zou hulp inroepen.
En die spelletjes van met een hand in de etensbak te gaan,vind ik flauwekul. Al mijn honden liet ik met rust als ze eten en iedereen kan zijn hand in hun bak steken.
Ik zou ook niet met vlees gaan gooien,hup de tuin in,rustig eten en als hij zich gedraagt kan hij lekker weer binnenkomen. Honden zijn slimmer dan we denken.
Je leest het verkeerd, baknijd ontstaat door al van af het begin in de fout te gaan, en dan adviseert deze Monique wat er aan doen...........nogmaals geef je hond buiten eten, rustig eten laten opeten , dat is vijf minuten, dan heeft de hond geen reden om zijn eten te moeten verdedigen.........als jij maar graait in zijn eten om de hond te vertellen dat grommen uit den boze is, rustig het eten laten opeten....en jij als eigenaar er bij weg gaan..........................................................................................------------------------------------------------------...Voerbak verdedigen; wat is jouw rol? 27 MEI 2013 BY MONIQUE BLADDER LEAVE A COMMENT Gromt de hond als hij aan het eten is en je komt in de buurt? Of hij eet een botje en verstijft helemaal als je langs zijn mand loopt? Dit gedrag, voerbaknijd of -agressie is een geregeld voorkomend probleem. Gedrag waarbij de eigenaar vaak een grotere rol speelt dan dat die persoon zich vaak realiseert. Het grommen ontstaat vaak als reactie van een “oefening” van de eigenaar. Die wil graag dat het geen problemen oplevert als iemand de voerbak of een botje van de hond weghaalt en gaat dit oefenen. Met als resultaat het volkomen tegenovergestelde van wat je wilt; een grommende hond bij de voerbak. Maar als je er goed over nadenkt, is dat geen rare reactie! Stel: je zit na een maandenlang dieet in je favoriete restaurant en bestelt je favoriete gerecht dat je al die tijd niet mocht eten. Als het voor je staat en je net een hap wilt nemen, komt de ober langs en die haalt het zo onder je neus vandaan. Je bestelt opnieuw en een tweede keer herhaalt het gebeuren zich. Als je de derde keer besteld hebt en je ziet dezelfde ober jouw kant op komen… wat zou je dan doen? Ik zou mezelf zo opstellen dat de ober in elk geval niet bij mijn bord kan komen. Toch lukt het de ober op de één of andere manier het bord onder je neus weg te halen. Na een vierde bestelling is mijn reactie waarschijnlijk heel anders dan de 1e keer; als ik de ober zie, sta ik op en probeer ik hem verbaal op afstand te houden. Lukt dat niet, dan kan hij een klap in zijn gezicht verwachten. Want: HET IS MIJN ETEN EN IK HEB HONGER! Natuurlijk is dit een hypothetisch voorbeeld (dieet-en heb ik al lang opgegeven en bovendien is het een beetje onrealistisch :)). Maar het is wel hoe in het verleden vaak de hond geleerd werd om niet te grommen bij de bak. Nou ja, dat was het doel van de oefening. Omgekeerd effect Door de voerbak elke keer weg te halen, leert de hond juist dat dat wat hij belangrijk vindt, verdwijnt. Aangezien de hond zijn eten graag wil houden, gaat hij gedrag vertonen om dat voor elkaar te krijgen. Dat kan zijn grommen, blaffen, verstijven of als de eigenaar het blijft proberen; bijten. Vanzelfsprekend ongewenst, maar zeker geen “gestoord” gedrag.
Als je je hond idd in alle rust laat eten, zal je hond geen baknijd krijgen. Klopt helemaal!
Ik geef mijn hond overigens in de keuken eten, waar ik ook ben. Doe mijn ding terwijl ze rustig eet.
Zo is het geen probleem met iemand er bij eten, je wordt toch met rust gelaten. Uiteraard nooit eten afpakken.
Laat de hond zijn eten ( het is levensbehoefte) rustig verorberen, en is er wat gemor bij de hond, zet de bak buiten, deur dicht , eten en klaar, dan is er verder geen probleem, jij maakt het eten klaar voor je hond, dan kan je ook inzien dat als je kinderen hebt de kinderen binnen houdt als de hond eet, en als de hond klaar is met eten, binnen laten, bak afwassen en klaar.......
Juist....en daar gaat het toch om, baknijd kan gebeuren tuurlijk dat ontken ik niet, maar een oplossing daarvoor, in rust laten verorberen, hoeveel tijd zit daar nou in, weet je, een hond hebben is ook respect tonen naar je hond, laat de hond met rust als deze eet, ga maar eens kijken hoelang het duurt dat het eten op is, toon ook respect voor je hond dat tie zijn eten mag opeten in rust.
En dat heeft een hond nodig,structuur....het is zo simpel.
Mijn kinderen mochten nooit in de buurt komen van de honden als ze aten.
Niet dat ik ze niet vertrouwde maar een hond moet rustig eten,rustig kunnen slapen.
Mijn kleinkinderen mogen ook niet in het hondenbed,dat is het plaatsje van de honden.
Honden hebben ook hun eigen ruimte nodig.
Consequent en duidelijk zijn dan krijg je die problemen niet.
Natuurlijk is dat ook een oplossing.
Ik draag alleen een oplossing aan, als je aan de baknijd wilt werken.
Voor een hond is het wel prettiger, als je je rustig en niet gespannen voelt tijdens eten. Bijknijd is angst, ook al ben je alleen. Toch prettig als je die angst kan weg nemen.
Zo voel ik dat.
Nou niet meer met beefstuk gooien, mooi zelf opeten.
Zoals je kunt lezen heeft deze hond beide aangezien ze ook ruimte gaat claimen waar eventueel een kluif kan zijn etc.
Zo werkt het maar je hebt het niet van jezelf en dat is de grap.. Want zo werkt de praktijk dus niet. Elke goed opgeleide GT betekent niet meteen de oplossing. Tenminste, dat ik ze belde voor hulp gingen ze of gillen en allemaal waren ze het unaniem eens; Dit kwam nooit meer goed. Inslapen.
Nou t is helemaal goedgekomen hoor je kan zelfs gewoon weer langs dr lopen als ze eet (wie je ook bent). Hoe zou je dat dan moeten doen? Iedereen in je familie, vrienden en kennissenkring je hond biefstuk oid laten voeren iedere keer dat ze er zijn zodat ze kan wennen? Dat is onmogelijk.
In het geval van TS helemaal want ze kan moeilijk de ene hond iets naar de ander laten gooien.
Neeeeee, ik ben vegetariër, geen biefstuk.
Is de hond hier al medisch voor onderzocht?
Bvb
Ontlasting
Schildklier
Ruimte claimen hoeft geen voedselobsessie te zijn, is aangeleerd gedrag. Hond heeft succes met voer verdedigen en opeisen.
Ik loop met met mijn gt, weet inmiddels precies hoe baknijd aangepakt wordt, in praktijk.
Ik weet dat mijn gt niet gillend weg loopt, niet zal adviseren om in te slapen, maar er gewoon mee aan de slag zal gaan Vreemd dat er foed opgeleidde gt zijn, die anders reagere .
Als een hond een positieve associatie met voer met de baas heeft, zal hij geen angst meer hebben met eten, ook anders zullen geen probleem meer opleveren, hij heeft een goede associatie opgebouwd met eten.
Zo ja, oefen je met nog een paar andere mensen als die er zijn. Eenmaal het vertrouwen, is het gedrag blijvend.
Met de andere hond erbij, is het ook de baas die zorgt voor de positieve associatie. De baas voert de hond lekkers, terwijl de andere hond in de ruimte zelf eet. Zo zal de hond, met de baas en de andere hond erbij een positieve associatie opbouwen.
Ik ben nu even aan het werk,als ik thuis ben zo ga ik even alles lezen hoor haha!
Je loopt met je GT ....en je weet het inmiddels, vertrouw niet te veel op een GT?......niet iedere hond is het zelfde, jij weet hoe je baknijd af moet leren door op een veilige plek beefstuk te werpen naar de hond.....mooi, daar heb ik dan een andere mening over..maar ieder doet maar zijn manier, mijn manier is de hond in rust laten eten, mijn honden hebben geen baknijd, nimmer gehad, misschien toch een goed iets dat als mijn hond zijn eten op een rustige plek krijgt dat er geen sprake is van baknijd, en als ik een hond zou hebben die dat ontwikkelt zet ik deze mooi buiten met zijn eten, heeft tie geen aanleiding om te grommen , tegen wie ? ....misschien als tie binnen komt en dan, mompelt , zo dat was zo op, jammer , lust nog wel meer.
Hoi Kinberly,
Hier geen ervaring met voernijd.
Honden krijgen wel altijd gescheiden hun eten.
ik weet niet of je hun lege etensbak laat staan??
Zoja kun je deze wegnemen als ze klaar zijn.
Je schrijft dat je een grote hond hebt.
Een deur word al gauw gesloopt begrijp ik als je de honden apart wil zetten.
Voor een grote hond is een kinderhekje al gauw fragiel/kwetsbaar en dus sneller stuk.(is onze ervaring dat ze sneller stuk gaan/dus ook als je net weg bent misschien....???)
Hond kan er tegen op gaan staan ed.
Misschien een tip????
Wij hebben op twee plaatsen een heel stevig hekje gemaakt van een hoog stevig deurrooster met een houten omlijsting erom heen.(roosters geverfd en de lijst ook staat nog heel mooi en sierlijk ook ook want wijzelf hebben een antiek deurrooster uit gezocht!!!!!!)
een stukje van de grond geplaatst afhankelijk van de hoofden van jullie honden zodat de kleinste er niet onder door kan.
Die van ons hebben alle twee grote hoofden :)
de poes van jullie kan dan ook evt snel weg onder of over het hekje in geval van nood.
(deurroosters gekocht op marktplaats)
en een goede degelijke sluiting en scharnieren.
Wij hebben deze twee al jaren onverslijtbaar.
Wij hebben het zo uitgemeten dat ook een deur evt dicht kan terwijl het hekje er vast hangt.
In dat geval kunnen jullie honden elkaar zien ruiken zowat tegen elkaar liggen zonder gevaar terwijl jullie weg zijn of tijdens eten geven.
wij hebben er twee in huis zodat onze honden ook niet in de poezenkamer met eten en kattenbak kunnen komen en de katten zich terug kunnen trekken mocht onze grote hond te druk worden.
misschien ook een tip.
Zet de etensbakken van beide niet helemaal in een hoek zodat de hond met zijn hoofd helemaal in de hoek staat en niets kan zien.
kan nl voor een hond heel bedreigend zijn omdat deze geen zicht op zijn/haar omgeving heeft...
zowel voor de hond die naar baknijd nijgt maar ook juist voor de angstige hond......die bang is om aangevallen te worden!!
ps het hekje kost wel tijd maar echt je hebt er jaren en jaren plezier van!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Heel veel sterkte en succes en ik hoop echt dat zowel voor de honden en de poes niet te vergeten(!!!) er snel rust komt .
Tuurlijk maar persoonlijk vind ik het handiger om te kijken waardoor bepaald gedrag ontstaat. Dat ze succes boeken en het dus vaker doen doet niets af aan het feit waarom.
Positieve associatie haalt het probleem niet weg, dat plakt een pleister. Als je een minder hevig probleem hebt tenminste. Is het ernstig dan doet het vrij weinig. Ik heb het een hele tijd geprobeerd en net als bij Laura werd mijn hond alleen maar meer opgefokt. Nog meer eten waar ze zich druk over moest maken. Na een half jaar proberen ga je jezelf dan toch afvragen waarom iets niet lukt.
Ik ben er zelf bij gaan staan. Eerst op 4 meter afstand (dichterbij kon niet) en zo steeds een stapje verder net zo lang tot ze bij wijze van op mn schoot at. Al die tijd eigenlijk bewaker geweest. Alles en iedereen wegsturend en zelf dan maar doen waar zij zo'n behoefte aan had. Nog steeds ben ik altijd wel ergens in de buurt. Daarom kan nu ook iedereen in de buurt komen, ze heeft geen controle maar ze weet dat ik die heb. Goed genoeg.
* Die GT's vertoonden overigens heel menselijk gedrag hoor. Niet leuk omdat ik hulp nodig had en niet kreeg maar goed niemand met een beetje verstand gaat lichaamsdelen laten amputeren door een AB.
Luca en onze honden van vroeger, nooit baknijd gehad. Ze aten in de keuken, tussen ons kids en alle gezins drukte.
Als je van zijn eten afblijft, heeft een hond geen rede zijn bak te verdedigen, staat los van de drukte om hem heen.
Als je tijdens het eten de hond maar met rust laat, dan ontwikkelen ze geen baknijd.
Dit leer je aan door het afpakken van voer, met je hand in de bak te zitten.
Dit leer je niet aan, door gewoon aanwezig te zijn.
Als je een hond met baknijd appart eten geeft, gaat de baknijd niet over, die blijft.
Het is symptoom bestrijden wat je doet.
Prima „oplossing" met baknijd, maar nogmaals, de baknijd blijft aanwezig.
Als je googled naar oplossen baknijd, zal je overal het trainen met extra lekker voer tegen komen. Gaus doet het ook zo.
Elke hond is anders, sommige problemen kan je op de zelfde manier oplossen: de hond een positieve associatie laten krijgen ipv de negatieve ervaring die hij heeft.
aanvulling;
hek van(stevig) deurrooster
beide honden zijn ongeveer 60 kg.
Hondproof voor zware honden van 60 70 kg.. :) :)
1 van de hekken is 110cm hoog compleet met omlijsting(hoger rooster)
als je hond een springer is deze wel handig qua maat want hij kan nog een deel van de grond.
de andere 85 cm hoog compleet met omlijsting(kleiner rooster)
plus ruimte evt van de grond wat er bij komt!!! voor bv de poes ivm vlucht route onder langs!!!
Waarom voernijd: meestal aangeleerd gedrag, door de mens.
Je bent erbij gaan staan, dus een positieve ervaring op laten doen, geen pleister plakken, maar het probleem oplossen.
Honden leren o.a. door associeren, daar gaat het om met baknijd
Nee het is dus precies andersom, haar zelf verzonnen taak uit handen nemen was de oplossing, niet er bij gaan staan. Ik moest alleen wel eerst er bij kunnen staan, veilig, voor ik dat kon doen.
Je hebt het over zelfverzonnen taak, de controle willen hebben, bedoel je?
Controle willen hebben, komt meestal door onzekerheid/angst, angst dat voer wordt weggepakt. Hangt samen met baknijd, staat los van voerobsessie. Voerobsessie is willen eten, eten en nog eens eten. Dit is niet perse de controle willen hebben.
Jij als baas hebt 100% controle over voer, wanneer en hoeveel ze eten krijgen. Een hond neemt pas de controle, als jij hem de ruimte geeft.
Hond gromt bij eten, baas stapt opzij en de hond heeft controle over een grotere plek.
Lijn je hond aan, doe de riem vast, zo heb jij duidelijk alle controle.
Is ook een tip voor Laura en Willem.
Geef je hond een bak saai voer. Zodra deze op is, geef je een bak met super food en haal de eerste bak weg. Is de 2e bak op, geef een bak met super, super food en haal de 2e bak weg.
Jij hebt volledig de controle. Als je dit een week (of zo) oefend, heeft je hond geleerd dat jij de comtrole hebt en dat jij een aankondiging ben, voor super food. Dan kan je ipv uit de bak, uit de hand gaan geven en je hond kan zonder riem.
Wie zegt dat het los van elkaar moet zijn? Het kan toch heel makkelijk hand in hand gaan. Vaak ontstaat er geen baknijd als de hond al geen ongezonde relatie met voer heeft.
Neemt niet weg dat ik nog steeds denk dat jullie (jij en je GT) nog nooit in situaties komen waarin je echt risico loopt op een gevaarlijke beet. Elk wel denkend mens zet namelijk een stap achteruit wanneer deze gebeten dreigt te worden door een grote hond. Helemaal als je weet dat die grote hond je ook niet los gaat laten.
Het is gewoon ronduit dom en gevaarlijk om zo te gaan klieren met voer bij honden die zich niet gaan laten stoppen. Waarom al dat gepruts niet over slaan en het veel simpeler doen? Geloof het of niet, er leiden veel wegen naar Rome.
Volgens mij is baknijd (oftewel resource guarding, als je de engelse naam neemt) lang niet altijd aangeleerd maar zeker ook aangeboren gedrag. De ene hond heeft dat veel meer dan de andere - is mijn persoonlijke ervaring. Vanuit het nest. Zonder dat "de baas" daar een rol in heeft gespeeld. Gelukkig is er veel aan om te buigen. Maar het verdedigen van prooi tegenover een soortgenoot zit toch echt in het gewone gedragsrepertoire van een hond...
Aangezien het hier met name speelt tussen de honden, kun je toch niet anders dan de regie hierover gaan nemen en los je het toch niet op met extra voeren? Dit is trouwens een lastiger probleem vaak dan tussen mens/hond hoor, dus makkelijke is het niet.
ik vond hier hele nuttige tips in staan:
www.patriciamcconnell.com/theotherendoftheleash/resource-guarding-dog-to-dog
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?