volgen jullie hondenschool en waarom?
vaak hoor ik mensen tegen me zeggen 'wat een gehoorzame rustige hond, je ziet dat je met hem naar school gaat'
of 'hij luistert goed, en wat is hij flink! je gaat er vast mee naar school?'
ik ga er inderdaad mee naar school, maar daar leer ik (niet de hond) hoe het moet en ik train hem elke dag thuis en tijdens onze dagelijkse wandelingen, of gewoon tussendoor...
ook zie ik op onze hondenschool vaak mensen die een hond adopteren er nu zo snel mogelijk mee naar school willen gaan om alle probleemgedrag aan te pakken. zelf ben ik van mening dat er hondentraining is en hondengedrag, als een hond bvb te weinig dagelijkse beweging krijgt, je zijn probleemgedrag niet oplost met traditionele training (gehoorzaamheid) maar wel door aan zijn behoeften te voldoen, dus voldoende beweging, uitdagingen, denkwerk... ikzelf volg hondentraining omdat ik het goed vind hij luistert als wij tussen de andere honden zitten, en er dus veel afleiding is, en hij in contact komt met veel verschillende hondenrassen (groot, klein..) en die honden ook meestal stabiel en evenwichtig zijn. ook vind ik het een uitdaging want er zit veel afwisseling tussen onze lessen en dat vind ik goed voor het mentale welzijn van mijn hond. ook krijg ik er superveel tips en staan onze instructeurs altijd klaar om te helpen, ze hebben allemaal ook een erkend diploma. maar als iemand me tegen mij zal vragen 'mijn hond vertoont dwangmatig gedrag of ander probleemgedrag' ik toch altijd een gedragstherapeute zal aanraden ipv hondentraining. wat vinden jullie hiervan?
Wij hebben een pup van nu 5 maandjes jong, wij doen mee aan puppycursus, de reden waarom wij dit doen is socialisatie, onze pup leerd met anderen honden om te gaan, en de pup krijgt een goede band met het baasje, ook vind onze pup het gewoon geweldig, als wij er naartoe rijden is ze zo enthousiast, ze vind het leren leuk, maar ook het spelen met anderen honden.
In de hondenscholen die ik ken, draait het om gehoorzaamheid en niet om gedrag.
Het is een sterk éénrichtingsverkeer: de mens geeft een bevel en de hond moet het uitvoeren. Wat de hond daarvan vindt of wat die te zeggen heeft of wil, is blijkbaar van geen belang. Zolang ie maar doet wat er gevraagd wordt, is het goed.
Een goeie GT kijkt heel anders tegen de dingen aan, die luistert naar de hond, en gaat dan aan de slag met de relatie tussen hond en z'n mens. Hij creëert een tweerichtingsverkeer, dat vertrekt vanuit de kern: elkaar als individu leren kennen en begrijpen.
In mijn ogen dus twee totaal verschillende dingen.
Maar dat wil niet zeggen dat een hondenschool waardeloos is: ieder kan eruit halen wat ie wil: je kan er naartoe voor een gehoorzaamheidscursus, maar net zo voor sociaal contact, voor behendigheid, of gewoon omdat je 't leuk vindt, enz.
Voor ons persoonlijk is een hondenschool niet interessant: de sporten die ze aanbieden, passen niet bij ons, en zowel ik als m'n honden geven geen zier om slaafse volgzaamheid.
En een cursus 'zelfstandig denken voor honden' zit niet in hun aanbod, dus…
Ik ga met Yara al ruim 2 jaar diverse trainingen af. Maar dit voornamelijk voor de 'fun' en om lekker bezig te zijn.
Nu heb ik voor het eerst echt een hondenschool waar ik ook veel leer. Het sluit 100% aan bij hoe ik met Yara om wil gaan. Dus dat is een win win voor ons.
Ik raad het zelf wel aan in principe, alleen al om de band te versterken.
Maar het is voor mij zeker geen vervanging voor gedragstherapie.
En bij de meeste scholen leer je helaas veel te weinig over de hond zelf.
Wij hebben er wel voor gekozen om naar een hondenschool te gaan. Olly is onze eerste hond met een rugzak en had geen vertrouwen in ons. We leerden zo met een hond om te gaan plus Olly kon op deze manier vertrouwen opbouwen die we kregen toen we eindelijk aan de behendigheid lessen konden beginnen.
Daarnaast hebben wij ook een gedragstherapeut laten komen. Olly bracht zichzelf en anderen in gevaar door zich compleet af te sluiten van de wereld en zijn eigen pad te gaan volgen zoals hij opgegroeid is. We kregen slecht advies van iedereen, maar in de loop der jaren is het wel goedgekomen. En nu? Geen hond is perfect, maar ik kan hem wel een ideale hond noemen. Hij heeft nog steeds wat probleempjes die in zijn karakter zitten, maar je merkt ze niet op omdat daar heel makkelijk mee om gegaan kan worden.
Een school zie ik dus echt als een basis die ik wel met mijn toekomstige hond(en) wil volgen, puur ter socialisatie, contacten en de samenwerking.
Gedragstherapeuten zijn meer voor échte problemen.
Ja, ik volg met Puck cursussen. Al vanaf pup af aan. Nu moet je niet denken dat het de perfecte hond is hoor, ze heeft zeker haar schoonheidsfoutjes. Maar wie niet, toch?? Ik train niet dagelijks met Puck gehoorzaamheidsoefeningen.
Ik doe puur en alleen met Puck de cursussen omdat we er beide plezier aan beleven. We leren er beide veel. Mocht ik zien dat Puck het niet meer leuk vind (het gedrag wat ze laat zien wanneer het koud en nat is buiten, bibberen en niet wat willen doen), dan zal ik zeker stoppen. Ik kijk ook altijd wat voor weer het is wanneer we naar de cursus gaan.
maar als iemand me tegen mij zal vragen 'mijn hond vertoont dwangmatig gedrag of ander probleemgedrag' ik toch altijd een gedragstherapeute zal aanraden ipv hondentraining. wat vinden jullie hiervan?
Dat ligt er aan welke opleidingen degene van de hondentraining heeft gedaan. Ik heb ooit bij een hondenschool gezeten (hij is gestopt wegens lichamelijke klachten toentertijd), die man had zoveel verstand van honden. Hij had ook speciaal lessen voor probleemhonden. Heb er vaak naar staan kijken.
ja inderdaad :-)
onze instructeurs zijn ook heel goed in hun job,
maar ik bedoel eigenlijk als mensen zoiets hebben van :
'mijn hond maakt thuis heel veel stuk, hij jankt ook erg veel en blaft op alles wat beweegt'
dan lost traditionele hondentraining dit niet op denk ik ? (tenzij je de instructeur persoonlijk advies gaat vragen en hij je tips kan geven en hij je hond kan 'lezen')
maar je lost het niet op door 1 uurtje in de week gehoorzaamheidstraining te volgen
sommige mensen denken dat echt heb ik de indruk :P
Socialisatie idd en een stok achter de deur voor de baas om te blijven trainen.
Klopt, je zult het geleerde in de praktijk moeten brengen. Ook zul je inderdaad persoonlijk om advies moeten vragen, de instructeur kan namelijk niet ruiken dat je problemen hebt thuis.
Wij zitten bij een hondenschool waarbij diegene die les geeft ook gedragstherapeut is.
Ze werken niet met diploma's of certificaten of honden die de beste zijn.
Ze werken op niveau van ras en op hond (dus een Akita is anders dan een Stabij.. maar de ene Stabij is ook weer anders dan de andere).
We leren veel te kijken naar onze hond. Dus werken we veel met hondentaal en de signalen die ze afgeven. Onze cursusleider zegt soms ook voor de grap: "Ik moet soms meer de mensen lesgeven dan dat de honden les krijgen".
De puppycursus is nog vrij gelijk, maar daarna wordt ook echt gekeken wat je wil leren als cursist.
Wij hebben met Jackie en nu ook met Kiba ipv 10 lessen puppycursus, 4 lessen thuis gehad. We hebben hierom gevraagd omdat je dan persoonlijke aandacht hebt en hulp krijgt in wat nodig is, ipv wat ze moeten leren.. want dat kunnen we zelf.
Na de 4 lessen stromen we dan in de vervolg puppycursus. Wij vinden de contact met andere honden erg belangrijk en de band die je opbouwt zo met je hond.
Vind de contact ook fijn op cursus. Zodra er wat is, kunnen we de cursusleider aanspreken. Het kan interessant zijn voor de groep en anders kunnen we overleggen wat te doen. En met Jackie is hij toen een keer voor niks bij ons thuis geweest om hulp aan te bieden.
Ondanks dat het nog fris op ons geheugen zit hoe en wat we leerden met Jackie en we hier natuurlijk ook zelf mee aan de gang kunnen, merken we dat doordat je naar cursus gaat, er meer verplichting is om ook te trainen.
En socialisatie met andere honden:)
Wat moet je dan blijven trainen? Na "zit" "plaats" "hier" heb je het toch wel zo'n beetje gehad?
Ligt eraan wat je wil:) "volgen" en dat op verschillende manieren. Los en korte en lange lijn. Oefeningen tijdens het volgen..
Oefening wat wij deden is bijvoorbeeld "vooruit" "plaats".. is na een plek sturen waar ze moeten liggen. Dit als oefening voor als je bijvoorbeeld ergens buiten bent en op afstand van je hond, dat je je hond daar kan laten zitten of liggen.
Maar ook dat je hond blijft liggen als jij doorloopt.
Bij ons werd met Jackie in de vervolg lessen voornamelijk het kijken naar je hond en ondertussen verschillende oefeningen en dan steeds moeilijker. Heeft mij goed geholpen dat ik haar lichaamstaal leer kennen. Is natuurlijk net wat jij belangrijk vind om nog te trainen.
De basis op de cursussen was aandacht vragen. Eerst door spel, daarna door de focus van je hond te vragen en steeds meer uit te breiden. Van één tel naar tien en meer. Iedere keer werd dat herhaald en ik moet zeggen niet voor niets. Geen aandacht kunnen vragen is een onbereikbare hond. Daarnaast zijn er idd de vaste dingen zoals `zit en wacht of zit en blijf (werkt goed als je hond moet wachten bij de winkel), Hier ! ( altijd handig), Pak maar ( heel fijn als je de hond wat wil geven zonder dat hij je hele hand opvreet), "nee" en "pak maar" in de hoogte trainen ( waarmee je een hond leert dat voer van de grond pakken "nee" is en voer uit je hand(hoog) wel goed is. Ook fijn bij honden die stront, piepschuim en plastic zakken willen eten zoals Kaleb). "Naast" is aan de voet zitten, volgen zonder trekken, oren ogen en pootjes bevoelen en aanraken ( handig voor bij de dierenarts)"staan", rustig naast blijven met prikkel zoals enthousiaste begroetingen (voorkomt dat een 60 kg rottweiler je visite omklapt in zijn enthousiasme) etc etc. Verderop in de cursus ga je werken met de clicker. Hierdoor kun je stap voor stap complexere opdrachten aan je hond leren.
Ondanks dat ik de cursussen met Pepper al heb gedaan en ik het "weet", heb ik het nodig om iedere week Kaleb zijn vorderingen te "bewijzen" op de cursus. Ander schiet het er bij in. Daarnaast is het gewoon erg leuk om te werken met je hond. Het versterkt de band en het vertrouwen.
Ik heb met Freggle vroeger alleen puppy cursus en gehoorzaamheid A gedaan. Dat was ideaal ook voor zijn socialisatie, het was ook mijn 1e hondje.
Met Black tot hij 1 jaar gehoorzaamheid gedaan.
En daar heb ik wel veel aan gehad om daarna met andere dingen verder te kunnen.
We doen behendigheid (nu winterstop), detectiewerk, en ook speuren.
Door de basis van gehoorzaamheid en zijn werkwilligheid is hij een hele fijne hond geworden om mee te sporten, speuren, detectiewerk te doen.
Maar om nou altijd gehoorzaamheid te doen op een hondenschool, daar zie ik het nut niet van in.
Het is een goede basis tot ze een jaar oud zijn, en daarna kun je verder met wat je hond leuk vindt. (behendigheid, hoopers, speuren etc)
Tijdens het werken met de hond komt er ook altijd een stukje gehoorzaamheid/samenwerken bij kijken dus de hond raakt het niet kwijt.
Voor mij persoonlijk een wel.
Vind het vooral belangrijk in de puptijd dat je zelf veel info krijgt over het opvoeden van een pup.
Op een goede hondenschool zitten geschoolde mensen die weten waar ze het over hebben en als het goed is gericht op jou persoonlijk en jou situatie tips en hulp kunnen bieden.
Als je verder gaat in mijn geval train ik nu op GG-2 niveau dan vind ik dat niks meer toevoegen aan opvoeding maar ben je gewoon bezig met het beoefenen van een hondensport net als behendigheid ect.
Daarnaast valt ook probleemgedrag met het consequent zijn van de baas, en wat voor de ene probleemgedrag is zal voor de ander geen probleem zijn.
Opvoeding, beweging, rust een juiste balans van alles scheelt al enorm.
Jammer genoeg denken veel mensen dat ze met 1 uurtje hondenschool in de week klaar zijn en doen ze thuis verder niks.
Voor de ene hond geen enkel probleem maar voor de andere hond wellicht een begin van ontwikkelen van negatief gedrag.
Wel/niet hondenschool het maakt niet zoveel uit als je maar consequent bent en je steeds weer traint op de dingen waar jij als baas tegenaan loopt.
ik wel omdat ik ook wedstrijden wil spelen en ik in een sport zit die je alleen niet kan trainen.
Had ik gewoon een huis/tuin/keukenhond, dan leerde ik alles thuis wel.
Ik volg inderdaad training met mijn honden. Altijd gedaan, en zal ik ook blijven doen.
Mijn hondenschool is gericht op de band tussen de eigenaar en de hond. Wat betekent dat Aiden niet hóeft te luisteren, als hij maar contact met mij maakt. Zo kent Aiden helemaal niet zoveel commando's, maar luistert hij wel naar de dingen die ik van hem vraag. Omdat hij mij vertrouwt.
Heb je echt probleemgedrag waar je mee moet dealen, dan zou ik inderdaad een gedragstherapeut inschakelen (mét papieren op zak!)
Ik heb met Lupa (herplaatser met 5 maanden uit Roemenië gekomen) vijf cursussen gevolgd. In eerste instantie juist voor de socialisatie maar het was ook duidelijk merkbaar in haar gehoorzaamheid, zelfvertrouwen en in onze band.
Daarom zijn we beide met veel plezier doorgegaan. Niet alleen Lupa leerde veel, ook ik leerde veel. Nu moet ik zeggen dat we een erg prettige hondenschool hebben waar niet alleen droog de zit en blijf wordt geoefend maar ook elke les een leuk parcourtje, veel nieuwe/verschillende materialen worden er gebruikt etc. Lekker creatief en met humor.
Dus naast de gehoorzaamheid leerden we ook veel beheersing, balans, je hond leiden/sturen over nieuwe en enge dingen heen en in de hoogtste/plus cursus kwamen alle hondensporten aan bod dus hadden we bijvoorbeeld een lesje hoopers, lesje treibball en lesje flyball.
Ik zou het met een volgende hond zo weer doen. Afhankelijk van hoelang we er plezier in houden. Lupa was nu zo vertrouwd met de hondenschool en het groepje dat het weinig uitdaging meer bood en ze liever wilde spelen. Dat ze gehoorzaam is heeft ze allang bewezen dus we zijn gestopt. Nu hebben we weer meer tijd voor een extra uitje.
Ik hoor wel super vaak jij gaat vast naar de hondenschool!
Maar ik ben er niet heen geweest, ik wou wel, maar ben afhankelijk van openbaar vervoer waardoor mijn mogelijkheden erg beperkt waren, en de hondenscholen die bereikbaar waren (2) namen mijn hond niet aan, omdat ze geen puppycursus had gedaan, maar die mocht ik ook niet meer doen, want ze was al 7 maanden
Zit nu wel met haar op behendigheid, gewoon iemand van een hondenschool aangesproken en ze luisterde goed genoeg om mee te mogen doen, nou super
Al leek het mij wel heel leuk om te doen! Dus ben de laatste tijd toch weer aan het rondkijken voor een hondenschool voor een andere cursus of zoiets.
Ik zit niet meer op de hondenschool. Ik heb 3 gehoorzaamheidscursussen met mijn hond gedaan omdat ik er van overtuigd was daarna een sportcursus te gaan doen. Dit heb ik echter nooit gedaan. Geen tijd voor nadat we zijn begonnen met canicrossen.
Daarbij zou ik in de toekomst gaan om mijn hond te leren luisteren bij andere honden. Ik was van de week met mijn hond aan het trainen, toen er een ridgeback heel de tijd tegen hem aan beukte en op zijn rug sprong. Hij keek niet eens op of om. Hij volgde netjes aan de voet van de hond weg. Ik kon hem laten zitten en blijven terwijl de andere hond voor hem een spelboog maakte en daarna stuurde ik hem op zijn plaats (20 meter verderop) en liet hij de andere hond links liggen.
Gezien mijn hond niet hondsociaal is (niet altijd tenminste) is dat voor mij nu een gouden kwaliteit geworden. Een kwaliteit die ik in mijn volgende hond (die waarschijnlijk ook niet hondsociaal zal zijn) ook wil terugzien.
Wij gaan naar de hondenschool maar ik zou dit enkel bij een goede hondenschool doen. Als ik geen goede vind in de buurt ga ik liever niet.
Ik ga helemaal niet naar een hondenschool, tijdens mijn opleiding genoeg geleerd over hondenscholen en eigenlijk is het geen hondenschool, het is een baasjesschool, baasjes krijgen les hoe ze hun hond moeten trainen en opvoeden. En elke keer verzinnen hun een nieuw concern om 'up to date' te blijven.
Clicker, fluitje, enz enz enz hebben we al voorbij zien komen.
Maar eigenlijk is principe heel simpel, duidelijk, consequent en geduld en als je dat aanhoudt is eigenlijk bijna alles je hond te leren, sterker nog kun zelfs je hamster nog africhten.
http://www.dumpert.nl/mediabase/945131/b29c88c3/hamster_hindernisbaan.html
Ik ben met Badje voor het eerst níet naar een hondenschool gegaan en hij luistert beter dan al zijn voorgangers bij elkaar. Nu zal dat ook deels persoonlijkheid zijn hoor, maar ik merk dat ik nu heel erg kijk naar mijn hond en mijn methode daar op aanpas, ipv dat ik (onder druk van de cursusleider) een methode toe blijf passen die misschien minder goed werkt. Dat gezegd hebbende, ik raad nieuwe hondeneigenaren altijd een cursus aan. Om hén op te voeden, niet de hond. Je hoort soms toch schrijnende gevallen waarbij een gebrek aan kennis heel nadelig uitpakt voor de hond (pups die meteen 8 uur alleen gelaten worden op een paar keer uitlaten na bijvoorbeeld, omdat men zich niet realiseert dat een pup meer nodig heeft dan alleen een plaspauze).
Ik ga met beide honden naar de hondenschool. Waarom? Omdat mijn honden en ik het leuk vinden om lekker samen bezig te zijn. En daarnaast vind ik het voor mijn honden een goede oefening om op een veilige plaats met andere honden te trainen.
Ik wil dat ze leren andere honden te negeren en dat er niet altijd en overal gespeeld kan worden. Maar ook dat niet elke andere hond een bedreiging vormt.
Ik vind dat jullie toch vreemde dingen van jullie honden willen. Allerlei moeite om uit te vogelen wat hij bedoelt als z'n wimper naar links wijst maar tegelijkertijd moet hij andere honden leren negeren m.a.w. z'n natuurlijke gedrag onderdrukken
Helemaal met je eens...baasjes moeten eerst maar leren zelf te socialiseren.
Ga lopen met sociale honden ..SAMEN...vraag gewoon mag ik mee lopen..blijf niet alleen maar met je eigen hondje wandelen, want zo leert ie niks en jij ook niet.
Ik doe minimaal 1x per week wandelen met een grote groep en met bekende en vreemde honden en in de buurt wandel ik paar keer per week met een paar mensen en honden 's ochtends.
Vind prettig dat je leert kijken naar je hond. Ik heb nou eenmaal niet een hond die makkelijk los loopt en door lichaamstaal te kennen en herkennen kan je hier veel meer mee. Ik moet mijn hond altijd 2 stappen voor zijn voor als er wat onverwachts gebeurt en dat leer ik op cursus.
Ik ben tot een jaar met mijn eerste hond op cursus geweest en ben blij dat ik dat gedaan heb.
omdat mijn tekst verkeerd geïnterpreteerd wordt.. ik loop 2x per dag een uur en de andere 2x een kwartier tot half uur. Daarnaast 1x pw hardlopen en 2x fietsen. Beweging genoeg.
Komen veel honden tegen onderweg, maar echt bewuste wandeling met een groep doe ik 1x per week via app DoggyDating. Ga dan met bus, auto, trein of organiseer zelf in de buurt.
Dus beweging genoeg. Dat was ook niet mijn punt. Denk als je genoeg wandeld er veel ruimte over is om bij te leren op een hondenschool.
Ja een Akita..maar je vergeet dat honden..net als kinderen regelmaat nodig hebben..dus 1 keer per week ?
Iedere dag ...eigenlijk het zelfde regelmaat voor de hond..de bekende RRR, dat heeft een hond in onze maatschappij dus nodig/
Loopt hier ook een Akita in het bos..man loopt altijd zelfde tijd ..komt dezelfde honden tegen en dan niet 2 ofzo maar wel 20..de hond is een opstandje maar harstikke goed te handelen, dus geen problemen..
Lopen en wandelen met je hond wanner het jou uitkomt..is voor zo'n sterk karakter hond..niet goed.
Ja sorry hoor..maar dat wis je toen je haar nam...ze zijn trouwens ook ERG eigenwijs..loopt hier in het bos ook zo'n husky die zijn eigen weg gaat...moet er wel soms om lachen..baasje zit bij de uitgang soms wel een uur te wachten..maar ja dat zijn nu eenmaal Husky's
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?