De eerste hond die we hadden, was hele vrolijke spontane hond, tot de tweede erbij kwam, ze was toen anderhalf en ging in een dag van die leeftijd naar hoogbejaard, al het spontane en vrolijke was eraf, zo is ze altijd gebleven, behalve als je haar eens alleen meenam zonder de tweede hond.
Niet dat ze een hekel aan elkaar hadden, maar ze heeft het nooit leuk gevonden.
Bij de kangals als er een bij kwam, was dat zolang het een jonge pup was nog wel aardig, tot ze 5 tot 6 maanden werden en dan werden ze hard gecorrigeerd en dan heb ik het over hecht en plak correctie, scheuren in de oren en dikke abcessen vaak was dit 1 a 2 keer.
Moet ook zeggen dat ik momenteel een enorme rangorde strijd heb de oude word zwakker en de jongere komt in haar glorie dagen, nu zeggen mensen hier, rangorde is achterhaald, nou als ik hier soms ze alleen al tegenover elkaar zie sta ik er al tussen om een potentieel vechtpartij te stoppen. Want de oude zet haar poot stijf en de jonge gaat nu tarten om hoger te worden. Je zit gewoon al wanneer ze aan het 'vechten' zijn, het kijken, de manier van staart, oren, de gehele houding en soms loopt de jonge met de kop laag weg en andere keer doet ze stap dichterbij en als ik het niet snel genoeg zie zitten ze boven opelkaar.
En echt waar in begin ging het super, maar dit is altijd wel iets om rekening mee te houden. Nu lopen de honden hoofdzakelijk appart, alleen met wandelen waarbij ik tussen hun in loop, lopen ze samen omdat ik dan de overheersende factor ben, maar in huis bij elkaar laten gaat soms heel goed maar af en toe beginnen ze weer en vaak wanneer ik net even naar de wc moet, ja soms moet je, of pakketje aannemen net dat ik even de kamer uit ben dan denkt Shengye zooooo we gaan eens even die ouwe sok overmeesteren. En heel eerlijk, Shengye is geen goede tweede onder mij, die is onstabiel en onzeker, dat maakt haar geen goede leider als ik weg ben.
Persoonlijk lieten wij een pup kennis maken op neutraal terrein buiten en dan samen naar binnen..
Tot nu toe altijd goed gegaan.
belangrijk is om de aandacht te verdelen tussen de nieuwe pup en de volwassen hond.
Vanaf het eerste moment altijd onze honden samen gelaten.
Ik kende mijn(relaxde) honden goed genoeg om aan te voelen dat het goed zat.
dat is natuurlijk wel belangrijk.
Dag en nacht zonder bench.
Misschien is een bench makkerlijker met 1 hond(???) maar een pup wil vaak/graag bij de andere hond zijn......
Als ik even weg moest lekker de pup en andere hond(en) aandacht gegeven evt lekker even knabbbelen aan een kauw kluif en dan eventjes weg.(heel kort en zo langzaam opbouwen)
een time out wanneer ze te druk zijn in huis en de pup rust nodig heeft kan ook zijn door ze even te scheiden...(woonkamer en hal bv)
Belangrijk vind ik persoonlijk dat de pup vanaf het begin leert dat de honden (onafhankelijk) van elkaar uit gelaten worden.
bv De pup wordt dan zelfverzekerder.
is het glad met meerdere honden kun je ze ook apart uitlaten zonder dat ze van slag raken dat de ander(en) niet mee mogen.(vooral met grotere ,zware honden!!!!!)
Moet 1 van de twee honden bv naar de dierenarts kan de andere even alleen blijven.(mocht het door omstandigheden fijner zijn om alleen 1 mee te nemen)
Een pup vind het naar mijn mening fijn om lekker in de buurt van een ander te zijn nu het bij de moeder en evt broertjes en zusjes weg is en vult vaak de volwassen hond de plek weer een beetje in.
Niet in de woonkamer/slaapkamer voor de zekerheid.
Mijn persoonlijke ervaring is dat een pup makkerlijker is met een andere of meerdere honden in huis.
Onze persoonlijke ervaring is dat ze (veel) makkerlijker leren om even alleen thuis te zijn.
Tot nu toe geen nare ervaringen met overnemen van gedrag andere honden maar dat ligt ok aan de karakter(s) van de andere hond(en).
(en evt het ras....)
Wij hebben altijd meerdere grote honden gehad.
Wij hebben het altijd tot nu toe heerlijk gevonden.
Puppy tijd is erg leuk en ook vermoeiend...heerlijk s'nachts eruit.
veel geluk en succes!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nogmaals bedankt iedereen voor de reacties! Het is goed om te horen dat het bij de meeste mensen toch goed heeft uitgepakt. Uiteraard is het begin zwaar, maar dat maakt niet uit of je dan 1, 4 of 12 honden hebt, je moet alle pups zindelijk maken en de basics aanleren.
Als er nog meer mensen een bijdrage hebben... kom maar op! We neigen nu naar de positieve kant!
Het enigste wat ik er soms lastig aan vind is dat ik het idee eb dat ik mijn oudere hond tekort doe. Ik bedoel niet zo alledaags. Maar laatst gingen we uitetn en dan neig ik ernaar om de pup mee te nemen qua sociallisatie ect. Terwinl ik normaal mijn eigen hond dan natuurlijk mee had genomen gewoon. Dat is soms wel rot... En in het begin kun je ze beide nog wat moeilijker meenemenc, de pup moet ook leren het alleen te doen
Hier sinds december een pup bij een hond van 5 jaar. Best wel m'n twijfels gehad aangezien Kim best wel een pittige hond is. Ik moet zeggen dat het me voor 100% meegevallen is, Kim en Elvis zijn vanaf het eerste moment maatjes. Zo gaaf om te zien dat ze Elvis gelijk accepteerde en dat ze op hem past.
Moet wel zeggen dat je in het begin heel bewust moet opletten dat je de oudere hond niet te kort doet. Omdat je bezig ben met zindelijk maken en de socialisatie ga je veel meer met de pup weg dan met je oudere hond. Ik ben ze expres 3 keer op een dag apart uit blijven laten en de rest van de wandelingen samen zodat ook de oudere hond haar aandacht krijgt.
Evy is ook vrij pittig (voor een Golden dan he) van karakter. Cato daar in tegen is net zo'n sul als haar vader (combinatie bewust gemaakt). Kane is wat pittiger, maar niet zoals Evy.
Wat betreft het wel/niet pittig heeft het allebei hun keerzijdes. Ik vind het bij Cato heerlijk dat ze mij "aanbid". Ze doet niets liever dan mij de hele dag door pleasen. Nadeel is dat ik honing aan mijn reet heb... (of beter gezegd: Cato).
Daarnaast is Cato een geweldige apporteerder (want terug brengen is leuk!), maar zelfstandig werken kan ze niet/ vindt ze heel moeilijk. Ik stuur Evy de bosjes in en die zie ik vanzelf wel een keer verschijnen met de dummy. En twee minuten uit het zicht? Evy gaat slapen, Cato rent achter mij aan.
Twee totaal andere hondjes dus. Allebei hun voor- en nadelen. Cato bezit wat ik in Evy "mis" en Evy bezit wat ik in "Cato" mis. Daardoor vullen ze elkaar perfect aan.
Hier is het altijd perfect gegaan.
onze hond was 7 toen er een pup bij kwam, ze was verzorgend, maar zetten hem ook wel terug op zijn plaats al ze dat nodig vond. Toen die pup bijna 3 was kwam er weer een pup bij, zelfde verhaal. En toen die pup 5 was, en de andere inmiddels alweer 8 kwam er weer een pup bij, die word nu bijna 1 jaar (de oudste, de eerste hond dus, is inmiddels overleden, ze is 16 geworden!)
Slechte gewoontes werden niet echt over genomen, de hond van bijna 9 die gromt altijd heel hard tijdens het spelen, dat hebben de andere niet over genomen. De 2e is weer heel gulzig met eten omdat hij bang is dat het gejat word, is ook niet over genomen.
Eigenlijk is er niks over genomen. Iedere hond zijn eigen karakter. De hond die nu nog net aan pup is is ook regelmatig even op zijn plek gezet, en nog steeds wel. Dus in die zin helpen ze wel mee opvoeden, dat ging bij alle pups zo, nadat ze een maandje of 5 waren accepteerde de oudere niet alles meer, en dan werd de pup gecorrigeerd.
In het begin is het altijd ff doorbijten, zindelijk maken ect. ook hierin is het voordeel dat de pup ziet wat de bedoeling was. Vooral de laatste was heel snel zindelijk.
Het enige wat hij wel heeft over genomen is het super harde geblaf als de deurbel gaat.. Maar goed het zijn allemaal jack russels, dus hoort erbij haha!
Dat is inderdaad de mindere kant. Soms neem ik ook 1 hond mee afwisselend zodat ze ook zonder elkaar alleen kunnen blijven.
Dat was ik inderdaad ook van plan aan te leren. Maar goed punt! Bo kan rustig een hele dag alleen blijven (dit komt sporadisch voor) maar zou toch wel handig zijn als #2 dat ook kan, mocht er een reden voor zijn.
Wat grappig. Cato komt toch ook deels voort uit Evy en dat ze beiden zo verschillend zijn! Wel mooi ook om te horen dat je, hoewel ze zo verschillend zijn, toch beide zo kan waarderen. Sowieso zijn alle honden natuurlijk anders maar binnen een ras hebben de meeste toch wel dezelfde karaktertrekken, daar is het ras tenslotte op gebouwd.
De broer van mijn buurvrouw heeft bijvoorbeeld ook een dwergschnauzer van dezelfde fokker als waar Bo vandaan komt maar dan uit een andere combinatie. Dat beestje luistert zo goed dat hij áltijd los loopt (ja, echt altijd!) en nooit een riem om heft. Dat hoef ik met Bo echt te proberen, in het park komt hij nog wel terug omdat ik zorg dat ik een bal bij me heb maar voor de rest.. steekt hij zijn spreekwoordelijke middelvinger naar me op
Ik hoop, mocht deze knappe schnauzerdame er komen, dat ze wel iets minder pittig is dan Bo. Het was een goede leerschool voor een eerste hond maar af en toe wel behoorlijk aanpoten. Nog steeds probeert hij soms een loopje met ons te nemen.. Ach, het houdt je gezellig bezig denk ik dan maar. En ik vind het ergens ook wel grappig dat hij niet zo slaafs luistert als de golden van mijn vriendinnetje bijvoorbeeld.
Goed nieuws! Ik sta bij twee fokkers op de lijst voor een teefje. Beide hebben twee honden die gedekt zijn dus er moet toch wel een kleintje bij zitten voor mij uit een van deze vier mama's!
Van de ene fokker worden ze begin mei verwacht (net pas gedekt) en van de andere fokker zijn ze afgelopen weekend/vandaag (!) gedekt en die worden dus halverwege mei verwacht. Ben heel erg benieuwd!
Ach spannend allemaal!!!wat leuk dat jullie voor een 2e gaan!!!:-)
Welke kleurslag wordt het?ben wel benieuwd,heb toch een beetje een zwak gekregen voor ze sinds ik Marian (fokker hier op het forum) leren kennen heb met haar Sabuja!
Ik ken Marian niet, ga eens kijken zo zwart-zilver, net als mijn vriendje Bo. Heb gekeken naar een hele zwarte, die zijn op zich ook wel leuk maar spreken mij minder aan. Peper en zout spreken mij ook minder aan. En wat is er nou leuker dan een dwergschnauzer-tweeling
EDIT Uiteraard ken ik Marian wel maar onder de naam Cabasja! Hahaha wel mooie naam, Sabuja.
Dat is leuk nieuws!!
Om antwoord te geven op jouw vragen:
Lynn heeft gelukkig nog geen slechte gewoontes van Kelly overgenomen. Ik was vooral bang dat Lynn het blaffen zou overnemen, maar Lynn blaft nooit... Ik denk dat het daarom ook zeker een deel karakter van de pups is!
Verder merk ik dat Lynn zich wel heel erg optrekt aan Kelly. Vooral toen Lynn net bij ons woonde, zocht ze veel steun bij Kelly. Het nadeel hiervan is dat de honden té close worden, waardoor Lynn het echt heel moeilijk vond om alleen thuis te blijven (zonder Kelly). Nu gaat dat beter.
Kelly hielp wel door Lynn te corrigeren wanneer zij te hard beet. Verder heeft ze in mijn ogen niet heel veel meegeholpen met Lynns opvoeding haha!
Vooral dat eerste is goed om te horen! Bo blaft soms naar honden op straat (ik vrees dat we dat er nooit 100% uit zullen krijgen) en soms naar hond-achtige beesten op tv. Al pakt hij tegenwoordig een speeltje en gaat daar wild mee rond gooien.. nouja, is beter dan blaffen.
Dwergschnauzers zijn redelijk zelfstandig maar ik denk (en hoop!!) dat het alleen blijven aanleren zeker makkelijker is wanneer er nog een hondje in huis is. Zelfs als de pup in de bench zit en Bo gewoon los in de kamer. Maar is een goed punt om mee te nemen, dat ik haar ook los van Bo leer alleen zijn.
Bedankt voor het delen van je ervaringen! Blijft goed om alle ervaringen, positief en negatief, te horen
Hier twee keer een tweede hond erbij. Beide goed verlopen, maar heel verschillend. Pepper is onzeker waardoor hij aan de lijn soms agressief is, en dan laat ik Kaleb bewust los, zodat hij zijn eigen spoor kan trekken naar een andere hond. Aan de lijn imiteert hij het gedrag van Pepper, los gaat het prima. Belangrijk om beide honden ook regelmatig apart mee te nemen.
@Fay, ik heb niet het idee dat een Kangal een gemiddelde ras is, wat je kunt gebruiken als goed vergelijkingsmateriaal bij deze vraag. Wel een prachtig ras trouwens. Luna corrigeerde Pepper twee x stevig, maar meer in de zin van een "snap" dan echt doorbijten. En het was Pepper heel duidelijk wat de bedoeling was. Na de tweede x bleef hij altijd respectvol en waren de rollen duidelijk.
Spannend!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?