Op dit forum wordt regelmatig aandacht besteed hoeveel de hond moet en mag bewegen. Ik vond dit op facebook en vond het wel wat om te lezen.
Hier neergezet,die fotos die je nu niet ziet krijg ik niet weg sorry daarvoor.
Maar zelf ben ik het wel eens,mijn honden worden rustig volwassen. Voor Jazz de mini aussie heb ik hier al eens om raad gevraagd omdat hij druk werd toen hij pup was.En we teveel met hem deden.
Ben inderdaad minder met hem gaan doen en het ging beter.
Door dit bovenstaande stuk dacht ik,zie je wel.
Heel goed stuk! Zeker voor mensen met rassen waar iedereen van zegt oh daar moet je heel de dag mee bezig zijn. Ik heb een border collie, je zou denken dat ik minste twee keer per week bij de hondenschool moet staan om haar tevreden te houden en uren beweging geef aan haar per dag. Nou zo word ze dus juist niet gelukkig ze is heel prikkel gevoelig en teveel prikkels op een dag betekend een heel chagrijnige Myra???? hondenschool zijn wij na twee jaar mee gestopt deed ik haar geen plezier mee teveel prikkels wat ze niet zo snel kon verwerken. Nu doen we dagelijks een lange wandeling aan het IJsselmeer paar keer per week fietsen en denkspelletkes. Ook plan ik veel rust in in een dag. En een extreem drukke dag betekend dag erna echt een rustdag. En ik kan met overtuiging zeggen dat ik een super gelukkige border heb zo! Mijn tip kijk niet naar het ras maar naar je hond zelf!
Mooi stuk.
Ik ben lang onzeker geweest of ik wel voldoende doe etc.
Hier geen clubjes, agility, jachttraining en dergelijke.
Soms lijkt het ook wel een beetje een "ratrace" hoor, je ziet het hier ook, wat mensen allemaal soms opsommen aan dagelijkse activiteiten.
Wandelen doe ik wel bovengemiddeld denk ik, maar ook daarin begin ik steeds makkelijker te worden.
Ik legde mezelf echt een minimum op, terwijl als ik nu een dagje wat minder lang loop, ik echt geen ontevreden hond zie.
Goed stuk! Hier een jonge labrador kruising van 6 maanden. Tis mijn eerste pup, vorige hond was een volwassen herplaatser. Eerste 2 weken heb ik ook de fout gemaakt om in het snelle ritme mee te gaan... want hey, je wilt tenslotte wel een fijne hond die opgevoed is. Loco veranderde van een schattig pupje in een echte terrorpup.
Besloten om het maar op onze manier te doen. Loco hoef niet zo nodig mee de bus in of mee naar de markt voor zijn socialisatie... als volwassen hond zal hij ook nooit in een bus komen. Wandel liever met hem in het bos of in het park dan over de markt. Wil ik naar de markt mag Loco lekker bankhangen. Zie het nut er niet van in om hem mee naar plekken te sleuren waar hij toch nooit zal komen als volwassen hond. Laat mij dan maar tijd steken om te leren hardlopers en fietsers te negeren.
Met cursus zijn we nog steeds niet begonnen. Wat volgens vele in mijn omgeving zo verkeerd is. Op 9 april begint er een nieuwe cursus gehoorzaamheid/behendigheid. Tegen die tijd is het tijd zat om er mee te beginnen. Basiscommando's ken hij. Hier, volgen, zit.
Loco is een heerlijke jonge hond, die voor een puber goed luister. We hebben ons ritme gevonden. Hij weet dat na het uitlaten het tijd is om te rusten. Hij zoek zelf gelijk zijn plekje op om neer te ploffen. Hij gedraagt zijn eigen prima in huis. Kan prima los alleen zijn. Van die terrorpup is niets meer over, door een rustig tempo en alleen maar bezig te zijn met dingen die wel belangrijk zijn.
Mooi en duidelijk stuk.
Charlii is nu bijna anderhalf. Ja, de puppycursus en 2 gehoorzaamheidscursussen zijn afgerond, zij het met hakken over de sloot. Erg? Absoluut niet. Het werd voor mij heel duidelijk dat mijn grote-hond-in-een-klein-jasje niet erg gemotiveerd was. Luisteren doet ze wel degelijk.
Wat doen we nu? Wandelen, mensen ontmoeten, soms ook honden ontmoeten, beetje spelen, veel slapen, oftewel: relaxt bezig zijn. Het bevalt ons beide uitstekend. En ik denk dat we op deze wijze nog wel een tijdje samen doorgaan.
Je moet proberen een balans te vinden tussen voldoende rust en beweging. Dit is per ras en ook nog eens per individu verschillend. Wij proberen die balans te vinden.
Zeker een mooi stuk! Zoals ook degenen boven mij al zeggen: kijken naar het karakter van de individuele hond lijkt me belangrijker dan uitgaan van puur het ras en dan heel veel gaan doen (of juist niet), wat wel eens tot ongewenste resultaten kan leiden... Gewoon kijken wat werkt (en wat niet) voor jou en jouw hond(en).
"Zo verbazingwekkend snel als een consistente toepassing van de nieuwe rusttijden kan leiden tot een positieve verandering in het gedrag, zo lang en hardnekkig kan de strijd zijn met een of andere bijzonder dikkoppige kandidaat. Er is maar één regel: Wie toegeeft, heeft verloren! Haal je de huilende, jankende of jammerlijk piepende bontdwerg uit de rustruimte (mand, puppyren, bench of soft box) dan kun je weer van voren af aan beginnen. Wie daarentegen dapper volhoudt, zal worden beloond."
Ik ben van mening dat het bovenstaande (het afdwingen van verplichte rust) evenveel 'druk' kan leggen op een hond als de overvloed aan activiteiten die de schrijver vh artikel aanklaagt.
Ook hier ga je de hond dwingen in een ritme dat niet het zijne is. Dat geeft evenzeer mentale druk voor het dier, en is in mijn ogen dus niet beter of gezonder voor hem.
In mijn ogen is het niet zozeer 'beweging' dat zorgt voor drukke honden, maar wel de mentale druk die we opleggen: er moet aan zoveel beantwoord worden (ze mogen niet dit, ze mogen niet dat, ze moeten dit, ze moeten dat, en dat allemaal precies op het moment dat wij willen bepalen)
Helemaal mee eens.
Ik vraag me ook af wat de hond precies moet leren uit dat "laten huilen". In mijn ogen, je moet niet huilen, hulp komt er toch niet. Dus je moet niet proberen aan te geven dat je een probleem hebt, ik help je toch niet. Dat vind ik absoluut .... verkeerd!
Maar..druk leg je er dan toch steeds op? Of verplichte rust waar eventueel dat janken bijkomt. Niet iedere hond of pup zal dat denk ik doen. Of als de hond bezig blijft met dingen doen verplicht of vrijwillig?
Dat vind ik ook wat heeft het voor zin je pup mee te nemen als dat daarna nooit meer doet.Pup cursus heb ik met Jazz ook niet gedaan ja 4 keer ofzo. Sdteeds een andere groep ander tijdstip. Hij vond het niet leuk ik nog minder. Misschien omdat ik een aantal pupcursussen heb gedaan met mijn honden en weet hoe het hoort te gaan.
Blij dat het ook eens vanuit een andere hoek komt.
Het enige waar ik het in dit artikel niet mee eens ben, is de hond gaan opsluiten om zijn rust te nemen. Ik heb hier nu 6 honden en toch moet ik geen enkele hond dwingen of ergens in opsluiten om zijn rust te nemen. Ook niet in het verleden toen ze nog pup of niet volwassen waren. Maar ook andere honden in het verleden.
En ik weet dat er mensen zijn die zeggen, ja maar.... mijn hond / pup neemt hier echt zijn rust niet.
Als een hond zijn rust niet neemt, is dit omdat hij geen rust heeft. Soms zijn mensen zich niet bewust van bepaalde zaken waardoor de hond geen of niet voldoende rust krijgt.
Er zijn meerdere mogelijkheden waarom de hond zijn rust niet neemt.
Te veel prikkels in leef of woon omstandigheden. Onzekerheid. Verlatingsangst..... Om er een paar op de noemen.
Eens hier nemen ze ook hun rust. Nog nooit een hond moeten verplichten.
Ik heb het stuk ook of fb gelezen. Ik ben het ook niet met het verplichte rust stuk eens. Ik vind ook dat het net zo veel druk op een hond kan leggen als alles moeten.
Het verschilt per ras en individu hoeveel rust en activiteiten er nodig zijn om een tevreden hondje te hebben.
Hier is het zo dat indy de sheltie het gelukkigst is als ze 1 of 2x een goede wandeling heeft kunnen maken in een rustig park of bos. Ze heeft niks met spelen met vreemde honden. Ze wil gewoon zelf snuffelen of soms effe racen. Ze krijgt wel meer plas poep momenten op een dag natuurlijk.
De puppycursus paste niet bij ons. Ze haalde er weinig voldoening uit. Het was verl wachten en vooral veel spelen met je hond. Ze speelt best graag met mij alleen geen 6xper uur. Kwam ze thuis dan had ze zoiets van zo gaan we nou eindelijk iets doen.
Ze vind het wel leuk om haar voer in de kong tuimelaar of voerbal te krijgen. Ze is avonds tevreden.
Jaimy is het gelukkigst als hij maar mee mag. Hij vond de basiscursus geweldig maar had teveel last van alle prikkels. De oefeningen deed hij wel erg graag. Hij kauwt graag botjes.maar echt een wandeling zorgd voor teveel medische klachten maar vaak een te vol emmertje.
Angel houd niet van wandelen. Of niet elke dag. Soms aks ze er zin heeft staat ze bij de deur maar meestal blijft ze liggen in haar mandje.
Neem haar mee naar de dierenwinkel en ze vind het prachtig. Natuurlijk moet ze wel bewegen maar moet ze perse naar het bos of park mee terwijl ze er duidelijk geen lol in heeft. Van mij niet. Als ze mee naar cursus mag vind ze dat geweldig. Alleen gehoorzaamheid vind ze niks aan. Maar hoopers is dan weer het einde. Een heel ander hondje. Als ik ern hersenwerkje doe met haar is ze happy. Geef ik haar een voerbal en neem ik indy mee naar het park is ze veel blijeren dan als ze ook mee nar het park moet.
Ik was altijd zo'n mens dat vond dat er zoveel gelopen moest worden en zoveel gedaan. Benji vond dat allemaal leuk. In het begin heb ik me er druk om gemaakt maar nu denk ik dit is mijn hond en als ze zo gelukkig is dan vind ik het prima.
Net zo gped als dat iemand een gelukkige hond heeft als hij wel 3 uur loopt per dag.
Mee eens. Als je hond geen rust pak kan je beter de oorzaak aanpakken, dan een eeuwigheid laten huilen in een bench.
Loco had ook moeite om zijn rust te pakken, maar hij is nooit opgesloten geweest in een bench. Voor hem waren er ook te veel prikkels in huis. Heb voor Loco een plekje gemaakt in de keuken. Waar we verschillende keren op een dag gingen zitten. Loco met een kluif en ik aan tafel met een krant/boek of de laptop. Ging ik gelijk iets in het huishouden doen of wat dan ook, kwam hij constant achter me aan. Als ik er bij bleef zitten sliep hij vaak binnen een kwartier. En kon ik mijn ding gaan doen. Vaak bleef hij gewoon op zijn kussen liggen maar hij zocht ook wel eens een ander plekje om verder te slapen.
Binnen een paar weken was hij zo gewend in huis dat het hem wel lukt om zelf zijn rust te pakken. Ook in de woonkamer, hoewel de kussen in de keuken nog steeds 1 van zijn favoriete plekjes is.
Voor het bezighedengedeelte ben ik het helemaal eens met dit stuk!
Mijn dame krijgt minder beweging dan het grootste deel hier, aar daar doet ze ht prima op. Het was meer, maar ze heeft nou eenmaal een baas met een fysieke beperking dus dan kunnen de wandelingen maar zo 4x per dag 10-15 min worden ipv lang. Merk in haar dat ze nu rustiger is dan met een wandeling van 40-60 min erbij op een dag dagelijks. Ze zit nu helaas al bijna een jaar op korte wandelingen, en 1x per week (soms 2x) neemt mijn vader haar een uur mee wandelen. Zo is het voor haar perfect. Ze kan haar ei dan kwijt (10 min los racen en 55 is toch een verschil), maar raakt ze niet overprikkeld met alle activiteiten. In huis doen we gedragsoefeningen om het hoofdje wat te doen te geven, 1x per dag 10 minuten, en soms ook gewoon niet. En verder lekker wat we zelf willen. Spelen slapen knuffelen en eten.
Zij doet het dus beter op minder
Ik ben er eentje die dat 5 jaar geleden zei, want het gebeurde ook echt niet. Maar dan hrb ik het ook over een hond die gevonden is, dus helaas geen achtergrond informatie.
Stond elke keer al op als ik iets naar voren reikte om m'n kopje te pakken, laat staan dat ik opstond om wat dan ook te doen.
Hem dus echt regelmatig verplicht op zijn plaats gelegd om rust te gaan pakken, want hij was echt doodop, maar kon niet anders dan toch reageren.
Nu gaat ie gewoon liggen, waar dan ook en lekker slapen, maar dat kon hij echt niet uit zichzelf.
Wauw wat een mooi stuk, ben zelf in het begin ook in deze valkuil gelopen want een herder daar moet je wat mee doen, tot ze inderdaad gefrustreerd begon te slopen en uitval gedrag vertoonde op straat. Toen alleen maar gaan wandelen en thuis haar zoveel mogelijk rust geven en ook aan mezelf. Als ik nog druk bezig was met het huishouden kreeg ze ook geen rust dus na het wandelen nog even snel wat doen terwijl ze zichzelf aan het verzorgen was en daarna rustig op de bank film kijken of een boek lezen en dan ging ze lekker slapen. Onze levens zijn vol genoeg met werk, hond, huishouden, hobby's ed. Laika heeft me geleerd om dagelijks tijd voor mezelf te nemen en meer te genieten van het leven ipv er doorheen te racen.
Ik herken er dus totaal niks van
Gijs kent maar een paar basiscommando's, niet eens af, haha
Haha Jazz ligt ook niet op commando af. Veel te moeilijk. Als het moet om het 1 of ander van mij doet hij het wel
Ik doe met een snoepje, dan wel. Ik doe met een handbeweging, dan ook. Zeg ik alleen af kijk hij van wanneer krijg ik mn snoep?? Hij leert het niet dus ik heb het maar gelaten want ik gebruik het ook nooit, dan zeg ik wel zit
Nou ja zeg, en die tweedehandse van mij wel?
Wij hebben destijds de basiscursus bij Gaus gedaan. Moest ie op afstand zit af wacht en blijf met gebaren.
Ik vind af wel handig, bv als ik op een terrasje zit. Maar goed, daar komt dan ook weer dat prikkelgevoelige om de hoek.
Het is bij laika niet eens dat ze veel moest doen maar dat ze zelf de rust niet pakte omdat ik ook druk was met alles. Ik noem laika wel eens mijn 2e schaduw. Als ik aan het koken ben ligt ze in de keuken, als ik op de bank zit dan ligt ze bij mijn voeten, ze zou zelfs naast me willen zitten op de wc als ze er de kans voor kreeg maar wat privacy stel ik wel op prijs :-) Een goede gt liet me inzien wat het probleem was en sinds ik alles aangepast heb gaat het veel beter met haar en met mij.
Eigenlijk is Gijs zo'n onopgevoed wild rondrennend projectiel waar iedereen hier op HP zich zo aan ergert, maar ssssst, niet verder vertellen
Da's wel gezellig want je weet inmiddels Santa's reputatie.
Wat een goed stuk, zo vaak lees en hoor, ik vanavond die cursus, overmorgen dat, en dan weer dit, en tussendoor moet er getraind worden want hij/zij gedraagt zich zo slecht.
ja maar...de hond vind het zo leu...ik denk nee het baasje vind het leuk, een hond is ook gewoon blij met een lange wandeling.
Zo zie ik honden die bekers hebben gewonnen, 4 keer in de week trainen, in het weekend wedstrijden, en die honden zijn helemaal gek, op en top overprikkeld.
Bijt mensen, bijt honden, bijt autobanden, fietsers, maar ze heeft wel bekers gewonnen pfff
En dan de mensen die van die leuke cursussen doen, maar hun hond weet nog niet eens de basis, zoals bij je komen, is handig voor de veiligheid, alleen dat al, zegt mij genoeg.
Ik erger me er kapot aan..laat een hond lekker hond wezen..
Het gaat soms mis in de socialisatie periode.
Ook al doen mensen na die eerste maanden weinig meer met hun hond.
Socialisatie tot 12 weken wordt zo op gehamerd dat mensen het verkeerd gaan begrijpen.
Ze denken dat in die eerste 4 weken een pup alles gedaan en gezien moet hebben.
Met als gevolg dat ze veel te veel doen, en de pup continue overprikkeld raakt, en ze dan nog meer gaan doen etc.
Dan krijg je geen rustige stabiele volwassen hond van, maar een nerveuze prikkelgevoelige hond.
Zelfs al doe je er verder niet eens meer zoveel mee.
Die eerste 8 weken in het nest en de eerste weken thuis, daar kan het goedbedoeld helemaal misgaan.
Wat te denken van de br00dfokhondjes die uit schuren worden gehaald, niks gewend zijn en dan volop in een 'socialisatie programma' worden gezet.
Het allerbelangrijkste is een goede fokker en een goede start van 8 weken in het nest bij moeder, broertjes en zusjes.
Sylvia
Ook zie je heel veel dat als ze pup zijn ze overal heen gaan, is de hond wat ouder dan ziet hij niet meer dan zijn eigen wijk
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?