Wat trouwens heel belangrijk is om te weten, je hebt een kruising berner en Fries. De berner js gefokt om in zn eentje op een kudde vee te passen. Dat betekend dat hij geheel zelf standig beslissingen neemt en zelf moet nemen.
Het kan dus zijn, dat jij naar links wilt en dat zij besluit even naar rechts te gaan, wie weet is daar iets heel belangrijks voor haar.
Niet eigenwijs of niet luisteren maar gewoon zelfstandig denken en handelen.
De Fries, die vind het heerlijk om achter eendjes in de sloot te jagen. Jagen zit hem echt in het bloed. Het kan dat ze gaat najagen. Idd wat je zelf al schreef, opletten op fietsers, joggers, eenden, konijntjes enzo.
Altijd handig te weten en rekening houden met wat voor hond je hebt, waarvoor ze gefokt zijn en wat je kan verwachten.
Het voordeel dat je weet wat voor kruising je hebt.
Mooi om te zien dat je een aantal vragen stelt, maar niet op zoek bent naar antwoorden, maar naar iemand die jouw verhaal bevestigt. Geeft niet hoor.
En natuurlijk zijn er honden die ziek worden van water drinken, maar er zijn ook honden die ziek worden van andere honden en ook die van snuffelen ziek worden enz.....Dan maar je hond in een glazen kooitje stoppen. Een virus verspreid zich namelijk ook via andere honden en via de grond en via nog meer dingen.
En geen lat? Ik lees meerdere keren het woord "moet". En wat de hond allemaal niet mag. Dat betekent toch echt dat er een lat is. En natuurlijk moeten er regels zijn, maar als er te veel regels zijn dan maak je het erg lastig. Dan leg je de lat veel te hoog. Begin vooral eerst met elkaar leren kennen, dat is veel belangrijker.
Ik vind het erg merkwaardig een hond toestemming te geven om te snuffelen.
Net zoiets als mijn kinderen mij toestemming moeten vragen om om zich heen te kijken.
Als ik wandel, heb ik een lange lijn, 2 meter. Luca loopt voor me. Ze loopt waarbij het ook niet zo is dat ze elke pas snuffelt. Zo nu en dan, pakt ze een interessant geurtje op en snuffelt.
Als het even niet uitkomt dat ze snuffelt, loop ik door en zeg haar mee te komen. Inmiddels begrijpt en accepteerd ze dit.
Een hond heeft een eigen ik, een eigen willetje en gevoel. Ze zijn geen robotje die je kan voorprogrameren wanneer wel of niet iets te doen.
Ik zie echt een toren hoge lat.
Tja, weet je wat het is. Dat is jouw mening. Jij mag met jouw hond en jouw kinderen omgaan zoals jij dat wilt. Ik doe dat ook. Wat jij raar vindt, vind ik misschien normaal en dat is zeer zeker ook andersom. Wij hebben ons veel ingelezen. Informatie gevraagd en met mensen gepraat etc. Er zijn veel mensen die het ook op de manier doen waarop wij het doen en voor ons, en zo te zien aan Kyra, is dit prima zo!
Ik voel er weinig voor om mij steeds te verdedigen tegenover Jan en alleman. Want dit is een eindeloze discussie. Ik geloof dat jouw manier van denken nu wel duidelijk is en ik denk dat het ook duidelijk is dat dat ik mijn manier prima vind. Samen met de hondenschool. (Ik vroeg vandaag nog of ik de lat te hoog leg. Hij ontkende het.) Ik zie aan veel dingen dat Kyra gelukkig is en ik hoor het ook om mij heen en dat is wat ik het belangrijkste vind.
Ik waardeer jouw pogingen om jouw manier aan mij duidelijk te maken. Maar in discussie gaan vind ik zinloos, op dit moment. Juist omdat ik er ook veel mee bezig ben. Mij inlees etc. En inderdaad, wat Bassie zei, ik zocht bevestiging op het 'opnieuw de grenzen zoeken-verhaal.'
Enne, als ik grenzen en regels wil toepassen betekent dat niet dat ik vind dat ze een robot is. Dat is wat jij ervan maakt. Ik woon in een drukke stad, in een drukke straat. Met veel auto's. Dus ja, dan kan ze niet overal snuffelen. Voor je het weet wordt ze aangereden. Dan heb ik liever dat ze even naast me loopt totdat er een veilig stukje is, waar ze kan snuffelen. ;) Maar als jij dan denkt dat ik een slecht baas ben, omdat ik een torenhoge lat neer heb gelegd. Is dat jouw mening en is dat helemaal prima. Maar ik stop nu met mij te verdedigen. Ik denk dat ik dat nu wel genoeg heb gedaan. Je blijft conclusies trekken.
Een hele fijne avond! :)
In het begin stukje zeg je dat ze niet mag snuffelen tijdens het wandelen, later dat ze met toestemming mag snuffelen.
Volgens mij weet je zelf nog niet helemaal wat je wilt?
Je weet overigens dat iedereen een hondenschool mag starten? Hoef je helemaal geen enkele opleiding voor te hebben. Weet niet wat voor een opleiding jou trainer heeft?
Het hebben van een school zegt me nl niets over iemands kwaliteiten.
Nee je hoeft je niet te verdedigen tegen over mij hoor, doe gewoon wat je zelf wilt, dat doe je toch wel
Ik krijg nl sterk de indruk, dat je hier bent om een bevestiging te krijgen hoe goed je bezig bent.
Lastig als je dan kritiek krijgt.
Dat is het nadeel van een openbaar forum, waar ook mensen reageren die zeer veel kennis bezitten over honden en hun gedrag.
Kan erg waardevol en leerzaam zijn, als je er maar voor openstaat.
Als ik van huis naar het veld loop was ze los mag, laat ik haar inderdaad niet snuffelen. Als we een stuk verder lopen naar een ander gebied, laat ik haar snuffelen als het kan en mag.
Ik hoef niet zo zeer bevestiging hoor. Maar gewoon wat het zou kunnen zijn dat ze wat minder luistert dan voorheen. Het klinkt logisch omdat het komt dat ze nu gewend is.
Ik geef toe dat ik lastig tegen kritiek kan. Maar vooral omdat ik juist het gevoel heb dat ik het goed voor haar doe. Ik merk het en hoor het van anderen. Jij concludeert van alles en dat is wat mij wat irriteert, merk ik. Mijn manier is mijn manier en de jouwe het jouwe. Ik zeg alleen niet dat jouw manier fout is. Jij wel en dat is gewoon niet fijn. Ik heb al mijn beweegredenen opgenoemd, maar jij blijft maar roepen dat het niet de manier is. Terwijl ik mijn hond elke dag zie en andere mensen. Dus vandaar.
Leerzaam en waardevol is het sowieso. Ik filter er alleen uit wat ik belangrijk vind.
Wat een doelloze reactie. Ik had dat al in een reactie bevestigd.
Fijne avond! :)
Een topic openen en alleen willen horen hoe goed je het doet, dat het probleen van het niet luisteren bij je hond ligt.
Helaas, zo werkt dat niet en het klopt ook niet.
Een hond doet wat wij van ze vragen. Als ze niet luisteren, of er doet zich een ander probleem voor, wees dan kritisch naar je zelf.
De hond zelf is het probleem niet, dat zijn ze eigenlijk nooit.
Zoek het bij je zelf.
Vaak slechts hele simpele veranderingen bij de baas. Maar je moet er wel voor open staan.
Dit is vermoedelijk normaal herplaatsingsgedrag. Dobby heeft de eerste 2 weken dat ik hem had als herplaatser gewoon los gelopen. In het park, tussen de sloten. Dat heeft hij de 6,5 jaar daarna niet meer normaal gekund. Honden houden zich in als ze in een nieuwe omgeving zijn.
Helemaal prima. Lekker groter maker dan het is.
Fijn dat het ook allemaal aan de mensen ligt die zichzelf hierin herkennen, omdat ze ervaringsdeskundige zijn en misschien al jaren honden bezitten.
Kyra doet het prima. Misschien dat ze de omgeving even wat interessanter vindt, maar dat is prima. Ze luistert nog steeds goed, als ze er geen prikkels zijn. Ze mag kijken waar alle grenzen liggen. Er is trouwens ook geen probleem, eerder een vraag. Een observatie.
Fijne nacht en slaap lekker.
Wat eigenlijk, bij naderinzien, normaal is. Zou ik ook wel gedaan hebben. Haha. Fijn dat het niet aan mij ligt dat ze niet zo alert is. Na alle nare tijden heb ik alle liefde voor haar!!
Ik ga je geen tips geven. 6 weken is nog maar zo kort.
Fijn dat je Kyra een plek hebt gegeven!
Een hond is een prooi en prikkeldier. Dat betekent dat ze enkel op prooien en prikkels reageren.
Waarom wel eerst luisteren en nu minder of niet? Omdat in het begin de hond onzeker is, niet veel durft en je constant observeert om te kunnen volgen wat er allemaal al dan niet gebeurt.
En dus niet omdat ze ons, de mens, in onze taal verstaan. Zij moet alles nog leren. Als ik jouw beschrijving van de vorige eigenaar lees, zal er waarschijnlijk niet veel mee gedaan zijn.
Aangezien ze nu 6 weken bij jullie is, verdwijnt de onzekerheid wat meer en komt haar natuurlijk doen stilletjes boven.
Een zachte consequente opvoeding is goed voor een hond. Het zorgt voor duidelijkheid. Dit niet, dat wel.
Uiteraard is het leuk dat je hond luistert, maar het moet de hond ook duidelijk gemaakt worden. Belangrijk is om te weten hoe honden leren. Via associëren. Als men A doet.... dan volgt B. Voorbeeld. Iets wat honden door de mens nooit wordt aangeleerd. Zij weten dat wanneer je jouw jas aandoet je gaat weggaan. Dat hebben ze geleerd door observeren en associëren. Jij doet je jas aan = A en dan ga je weg = B. Dat is hoe een hond leert.
Zoals ik in het begin van de tekst zei. Een hond is een prooi en prikkeldier. In het begin dat ze bij jullie was, waren jullie of jij haar belangrijkste prikkel. Ondertussen is dit veranderd. Nu heeft de natuurlijke gang en prikkels terug meer de overhand.
Er zijn 2 zaken die je nu kan doen. Dat is haar leren van te komen op signaal en belonen. Als beloning stel ik voor om rauw rundsstoofvlees, kleine blokjes kaas, te gebruiken (kwestie van over degelijk overtuigingsmateriaal te beschikken) .
Je begint met dit binnen aan te leren.
Je staat vlakbij de hond en geeft het signaal (woord of geluid) van zodra ze reageert en naar je toe komt, beloon je direct. Oefen dit geregeld een minuutje of 5 dagelijks. Vergroot ook de afstand tussen jullie. En elke keer dat ze komt belonen. De volgende stap is buiten gaan oefenen, maar in een zo prikkelarm mogelijk omgeving. Maak hier gebruik van een lange lijn (maar je mag er niet aan trekken, corrigeren, of met wiebelen om aandacht te vragen, is enkel dat ze niet verder kan wandelen). Ook hier van zodra ze komt belonen. En zo bouw je dit verder uit met telkens meer prikkels in de buurt. Beetje bij beetje.
Wat veel leden je hier ook proberen duidelijk te maken, is dat een hond ook bepaalde noden en natuurlijk gedrag heeft.
Ivm het snuffelen. Dit is zeer belangrijk voor een hond om dit te kunnen doen. Ik begrijp dat wanneer je in een centrum bent je de hond geen meters ruimte kunt geven. Maar je kan de hond wel rustig zijn tempo laten bepalen en door vlak bij haar te blijven ze ook de mogelijkheid te geven om te kunnen snuffelen.
Via wetenschappelijke studies, onderzoeken is er de laatste 10 à 15 jaar heel wat nieuw ontdekt over honden en hoe ze eigenlijk in elkaar steken en functioneren.
Wij als mens kunnen ons absoluut niet voorstellen wat dat snuffelen inhoudt. Gewoon omdat wij er lichamelijk niet tot toe in staat zijn zoals een hond. Men heeft ondertussen al wel vastgesteld dat dit voor honden ontzettend belangrijk is. Het is ook één van hun natuurlijke gedragingen en bepaalt heel veel voor hen.
Er wordt je eigenlijk gevraagd om te begrijpen dat dit heel belangrijk is dat een hond dit kan. Maar ook dat, waar en wanneer alsook hoelang, de hond de keuze krijgt dit zelf te bepalen.
Structuur geven en consequent zijn is prima. Maar zoals elke relatie, een goede relatie is een 2-richtingsverkeer. Geven en nemen naar behoefte.
Daarvoor is het ook belangrijk om te weten en te kennen wat de hond zijn noden zijn.
Zodat je een hond een hond kan laten zijn. Met niet alleen wat er langs de menselijke zijde wordt gevraagd, maar dat er ook gegeven wordt waar de behoefte van de hond kan worden ingevuld.
Ik zou deze site eens bekijken, en dan het stuk over karakter van de stabij
(denk dat de berner ook vergelijkbare eigenschappen heeft)
http://www.eenhoornleijn.nl/Karakter.htm
En dan pik ik dit stukje er even uit:
Stabijs zijn eigenwijs. Is dat zo? Ja, ze zijn eigenzinnig, want daar zijn ze op gefokt. Ze moesten zelf kunnen vinden wat ze moesten vinden, en dat doen ze nog steeds.
Ze hebben veel jachtpassie, en een uitstekende neus. En ze zijn uitermate zelfstandig.
Wie een Stabij heeft, heeft geduld en een lange adem nodig, want dat heeft die Stabij namelijk zelf ook.
Stabijs luisteren als ze er het nut van inzien, en het is aan de baas om ze dat aan hun verstand te brengen. Dat moet op een leuke en gezellige manier, want als het niet gezellig is, ziet een Stabij het nut al helemaal niet meer. En om het altijd gezellig te houden, dat is soms best lastig.
Niet simpel dus, wel leuk. En een uitdaging, absoluut!
Een Stabij leert erg makkelijk, maar doet lang niet altijd wat je vraagt: als ie het onzinnig vindt en de buurvrouw is ook leuk, dan kun je wel even wachten.
Wat jij aangeeft als ze losloopt en wil naar een andere hond gaan en dat mag niet (wat ik heel goed vind hoor) zij snapt gewoon oprecht het probleem niet. Ze denkt, ja maar ik zie daar een leuke hond, misschien wil die wel even spelen, waarom zou ik naar de baas gaan?
Ze zal nu gewend zijn aan jullie dus nu begint het échte werk
Goh, meeste mensen zijn blij met een gratis consult van een gedragstherapeut.
Toch wel jammer, zo'n reactie...
Je opent een topic om aan te geven hoe lastig je het vindt dat je herplaatser steeds minder luistert, en als mensen je nuttige tips geven, blijk je opeens te vinden dat jij en je hond het helemaal prima doen en wimpel je elke input weg.
Helemaal goed als er idd geen probleem is, natuurlijk.
Maar als er binnen de relatie wél een storing zit, is het net zo verrijkend jezelf in vraag te stellen.
Mijn honden hebben mij véél meer geleerd dan ik hen, dat kan ik je wel vertellen. En daar voel ik me helemaal niet onzeker of mislukt over. Integendeel.
Je eigen denkpatronen aan de kant schuiven en openstaan voor wat de hond je zegt… en plots hoor, zie en begrijp je veel meer!
Dat is toch gewéldig?
Mooi gezegd!
Duidelijk uitgelegd
Ik doe praktijk speuren met Luca, zo bijzonder hoe ze elke keer de spoorloper vind. Het bezorgt me elke keer kippenvel, zo mooi.
Bijzonder ook, hoe ze verschillend speurt met ander weer. Zo krijg je enig idee hoe de geur zich verspreid.
Dat het natuurlijk is voor honden, blijkt uit het feit dat echt elke hond dit kan en exht zo leuk vind om te doen, werken met die neus.
Helemaal mee eens. Het lijkt wel of de hond perfect moet zijn, maar perfectie bestaat niet. Als ik dit allemaal lees, vraag ik mij af of je ook nog spontaan kan genieten van je hond en of hij gekke streken mag hebben?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?