Hallo allemaal!
Het valt me op dat bij vragen over hondenrassen bijna altijd wordt geschreven ' dit is geen hond voor beginners'. Daarom vroeg ik me af wat jullie dan zien als de ideale beginnershond. En waarom.
groetjes Judith!
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "De beginnershond" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
tja das een goede vraag,,denk dat vele honden nemen ja stoer verlenging van?) pitt/staf/etc..kleine hondjes omdat het een trend is schawafwaf/of dalmatier//denk dat de nieuwe kerst film kerst buddie,s en die van richard gere,,ook weer vele honden naar asiel etc zullen begeleiden?denk dat je naar het ras moet kijen,,wat bij jouw situatie past,,ivm werk/kids etc..alle honden hebben opvoeding nodig..groot of klein..zou zo niet weten waar je mee Moet beginne,,mischien eerst eens een oppas hondje(of een foopet) BELANDEN ZO VEEL HONDEN ..IN HET BOS/ASIEL/ VAN BAAS NAAR BAAS..omdat er niet goed over na word gedacht..of dan zijnze pup af,,hij is wel groot ,,niet zo leuk meer blanblablabala ..ZOU EEN WET MOETEN KOMEN. test? of je wel geschikt bent//en verplicht curcus..etc,,en als je dieren iets hebt mis daan,nooooit weer een dier..(ooooeps ik draaf door hahaha)
ik vind het wel een goed idee om bijvoorbeeld vrijstelling van hondenbelasting te geven als je op cursus gaat met je hond. Al die regeltjes van honden overal aan de riem etc kan ook opgelost worden als mensen meer leren over honden en hun hond opvoeden tot een sociaal en goed luisterend dier.
Ik denk dat een test niet haalbaar is maar het verplichten van een cursus, of het belonen daarvan zou niet gek zijn toch?
ja das ook goed plan,,hahha
Poedel...
Dwergje dan...
Haha mijn kruising poedel was een erg makkelijke hond om mee te beginnen...(vooral omdt ze natuurlijk al veel kon)
Als ik naar Storm kijk...zou ik NOOIT iemand aanraden als beginners hond...
Ik ben blij dat ik die opvoeding niet hoef te doen en dat ik gewoon parttime een keer ga wandelen...
Kdenk dat een cursus als je geen ervaring hebt met honden niet sleht is...
Zou ik iig bij een pup die van mijzelf word absoluut wel doen,,
Je kan het best beginnen met een "gezeschapshondje" zulke honden zijn niet gekweekt om te werken, zijn heel tevreden met iets minder beweging en zijn gemakkelijker op te voeden(ze hebben ook wel wandelingen en gezelschap nodig)In sommigen hondenboeken vindt je lijsten terug waarin de rassen zijn ondergebracht:gezlschapshonden,waak en verdedigingshonden enz.ps zorg dat je hond niet de hele dag alleen zit
Ik denk dat Labradors ook niet hele moeilijke honden zijn, voor mensen die voor het 1st een hond nemen! Hektor was onze eerste hond (hebben wel wat moeilijkheden met hem), het gaat ons eigenlijk goed af
Volgens een van mijn hondenboeken zijn:
De Border terrier, De Flatcoated Retriever, De Labrador Retriever, De Field spaniel, De Bichon Frisee en De Cavalier King Charles Spaniel ideale beginnershonden.
Ik snap niet helemaal waar ze dat op baseren.
Het zijn volgens mij wel allemaal sociale honden zonder drijf- of sterk jachtinstinct.
maar is een labrador niet heel erg sterk? Ik ga vaak wandelen met een vriendin met een labrador en als ik hem moet tegenhouden dan trekt hij me bijna omver. Voordeel van de lab is natuurlijk wel dat ze dol zijn op snoepjes en je ze daarmee wel makkelijker onder controle kunt houden... haha
ik denk dat elke hond wel geschikt is om mee te beginnen, je moet zelf gewoon consuquent zijn in het opvoeden van het dier dan denk ik dat het best te doen is ,, een cursus volgen met de hond vind ik dan ook wel belangrijk.
ook dat mensen te jong zijn om een hond te houden ben ik het niet mee eens ,want ook zei kunnen net als grote mensen wel een hond opvoeden lijkt mij .
Labradors kunnen inderdaad heel sterk zijn, Hektor is namelijk een echte trekhond, dus ik weet hoe sterk hij kan zijn . Maar buiten het trekken aan de riem, luisterd hij heel goed. En is het een ontzettend makkelijk hond
@ Fanny: vreemd, want de border terrier (heb k ff op dit forum opgezocht) wordt nog steeds gebruikt voor de vossenjacht en er staat bij dat je geen absolute gehoorzaamheid kunt verwachten...
@ Alfred: ja dat leeftijdsprobleem heb ik ook nooit begrepen. Bij mij op de cursus zit een meisje van een jaar of 13, met een jack russel. Dat gaat harstikke goed en is ontzettend leerzaam voor haar natuurlijk! Maar zij mag bij veel hondenscholen niet op cursus omdat ze dan een minimum leeftijd van 16 hanteren. Onzin vind ik. Je kunt toch onder begeleiding van 1 van de ouders trainen, lijkt me alleen maar goed!
@ Alfred ik ben het niet met je eens dat alle honden beginnershonden zijn. Zeker bepaalde herders, doggen(molloser) of bepaalde terriers niet.
Wat ik wel beginnershonden vindt om toch maar een voorbeeld te noemen en dan blijf ik even in de herdergroep, is toch wel de schotse collie en de Zwitserse witte herder.
Natuurlijk is de consequinte opvoeding en cursus(meerdere) volgen op HS essentieel, In mijn ogen even zo belangrijk je verdiepen in hondengedrag en alles wat daar bij komt kijken, daarnaast je verdiepen in het ras, daar kom je een heel eind mee. Maar ik blijf erbij dat bepaalde honden zeker geen beginnershonden zijn.
Groetjes,
Wilma
Ik denk dat je niet moet kijken naar wat een beginnershond is, maar echt moet zoeken naar een hond die qua karakter en eisen bij je past. Ben je in staat de hond de beweging te geven waar je je zelf ook fijn bij voelt. Hoeveel ruimte heb ik in en om huis. Kan ik met het jachtinstinct van bepaalde rassen omgaan. Heb ik goed nagedacht over verharen/trimmen/onderhouden vacht. Ben ik een zelfverzekerde baas. Vind ik de rasspecifieke karaktertrekjes fijn...
Als jij de juiste baas voor een hond bent, maakt het niet uit of je beginner bent. Echter: ga dan altijd op cursus!
Ik ben geen beginner wat het opvoeden van honden betreft. Ik ben van kleins af aan met Boxers opgegroeid. Mijn vriend had, toen wij onze honden ophaalden, geen ervaring met honden. Echter heb ik net zoveel aan de lessen als mijn vriend. Je bent je niet altijd bewust van je lichaamshouding en kleine gebaren, terwijl juist dat het gedrag van je hond kan beïnvloeden. Daarbij is het lessen en dus bezig zijn met je hond heel goed om een band met elkaar te krijgen.
Echter zijn er een aantal rassen echt af te raden voor... een bepaald type mensen. Een hond is geen sieraad, maar een dier met een soms zeer sterke wil. Bij de zogenaamde stoere rassen zie het vaak fout gaan, maar 50% van de Jack Russels die ik tegenkom zijn ook ontspoord
Zoek je een actieve, kleine, stoere en vooral lieve hond die zich makkelijk aanpast aan zijn baasje: Boston Terriers are the best!
hmmmmmmmmmmmm kruising rottweiler newfoundlander
Een spaniël is toch meestal een goede beginnerhond denk ik...
Ik weet het eigenlijk niet
nee niet iedere hond is geschikt voor de beginner, die nog nooit een hond gehad heeft.
wel ligt het ook aan degene of tie heel conseqwent is, en niet te veel mankeert, voor ik iedereen nou over me heen krijgt, ik bedoel niet of iemand gehandicapt is of wat dan ook, maar een klein hondje heeft genoeg aan een half uur wandelen per keer, terwijl een grote zware hond toch niet genoeg heeft aan een uurtje.
en heel veel mensen kijken naar het uiterlijk van de hond, vooral als pupsel is iedere hond leuk en lief en aardig, maar als ze groter zijn, en veel verzorging nodig hebben, nee dan is niet iedere hond geschikt voor de beginneling. en dat heeft ook met het karakter van de hond te maken, niet alleen verzorging.
@ wilma dat is jouw mening
als je er voor staat dat je een bepaald ras wilt en je voed de hond goed op en volgt een goede cursus dan is het in mijn ogen zekers haalbaar,
en daar blijf ik bij
Wat ik wel beginnershonden vindt om toch maar een voorbeeld te noemen en dan blijf ik even in de herdergroep, is toch wel de schotse collie en de Zwitserse witte herder.
hihi ik zou een witje niet snel als beginnershond aanraden. Zeker de doorgeslagen witjes van tegenwoordig.
Ze hebben juist een intensieve socialisatie nodig.
Mexx is ook geen beginnerswitje en hij is juist van het oude type.
Zeer stabiel, maar ook extreem werklustig en heeft een sterke leiding nodig.
Ik denk dat ze met niet beginnershonden honden als bv de saarloos, de border, de akita, sommige molossers en terriers bedoelen.
Honden die of een zeer sterke leider nodig hebben, of een leider echt verstand van hondenmanieren heeft, die ervaring heeft met socialiseren en opvoeden. Of bij rassen die niet bekend staan om hun tolerantie naar andere honden.
Ben het grotendeels met je eens Alfred. H
elaas gaan veel mensen juist niet naar een cursus of lezen amper over het ras. Misschien moet de vraagstelling iets aangepast worden: welke hondenrassen belanden het meest in een asiel als gevolg van 'verkeerde keuze'?
Er zullen wel honden zijn die moeilijker zijn om mee te beginnen maar om nu te zeggen dat je best begint met een schoothond lijkt me niet juist.
Ik heb twee Chihuahua's die ook opvoeding nodig hebben. Er zijn heel veel schoothondjes die in een asiel zitten omdat ze eerst behandeld werden als een baby en nadien gestoord gedrag gaan vertonen.
Iedere hond vraagt opvoeding en met de juiste ingesteldheid kan je veel bereiken.
Ik bedoel dus niet dat de schoothondengroep geen beginnershonden zijn hoor
@Mexx ik heb zoals je weet ook een witte herder gehad, een van de makkelijkste honden die ik ooit gehad heb ook de andere witjes die ik heb gekend en nog ken. Dus in mijn ogen is een wiritje zeker een beginnershond.Familie van Mexx trouwens nog zoals je weet.
Maar misschien ben ik dan wel een sterke leider.
Groetjes,
Wilma
Ik zie de labrador, golden retriever, cocker spaniel en nog een aantal van dat soort rassen als ideale honden voor mensen die geen of weinig ervaring hebben met honden.
Waarom?! Nou omdat dat honden zijn met een zachte aard en niet (in mijn ogen) heel veel jagers gedrag vertonen, of super dominant zijn.
Ik zou mensen die geen of weinig ervaring namenlijk geen herder, teckel, of duitse staander of mollosser-hond aanraden omdat die een of heel veel jacht instict hebben, en dat enige standvastigheid en ervaring/kennis vereist van de baas om de hond zo goed mogenlijk te begeleiden en te socialiceren, en vooral de mollosser-hond wel rustig van aard is maar pas rond de 2 a 3 jaar zijn volwassen aard is ingedaalt en bij een onervaren baas gaat dit vaak mis omdat de hond meestal niet concequent word opgevoed en de onervaren bazen niet goed op de hoogte zijn van de diverse levens fases van deze rassen.
Zo ie zo ben ik van mening dat iedere beginner met honden een cursus moet gaan volgen en zich van te voren goed moet gaan inlezen over het gedrag van een hond in het algemeen, en het ras van zijn/haar keuze.
Elke hond kan volgens mij een goede beginnershond zijn, mits je je eerst goed inleest en misschien kennis maakt met enkele fokkers en zo het ras beter leren kennen.
Je moet gewoon het ras uitzoeken die goed bij je past, en niet alleen maar op het uiterlijk afgaan.
Een maltezer of chihuahua is volgens vele een beginners hond, maat met de verkeerde opvoeding kunnen het ook echte monstertjes worden.
Dus gewoon erg goed informeren over verschillende rassen.
@ Alfred het is inderdaad jou mening, maar als ik zie hoeveel (bijvoorbeeld) mechelse herders er in het asiel zitten dan raakt mij dat toch wel diep in mijn hart kan ik je zeggen.
Ik denk zeker dat er honden zijn die je beter niet als eerste hond kunt hebben. Een kerry blue terrier en Ierse terrier zijn ook dergelijke honden.
Door dat die honden gewoon een complex karakter hebben is het beter dat je al wat ervaring hebt met het opvoeden van een hond en al het een en andere weet over hondentaal en gedrag.
Hiermee wil ik niet zeggen dat een dergelijke hond niet goed kan gedijen bij een beginnende honden baas. De een zal het nu eenmaal meer in zijn vingers hebben dan de ander.
In lezen is een goede voorbereiding maar de theorie is vaak niet helemaal de praktijk en je moet voor je zelf wel weten of je zo'n hond aan kunt. Kun je dat op voorhand niet dat is het gewoon beter om te kijken naar een ander ras.
Ik ben het ook zeer zeker niet eens met alfred. Niet alle honden zijn goed voor beginners. kijk naar Husky's. Als je die niet goed onder controlle hebt, of goed gesocialiseerd dan kunnen het moord machines worden. Zoals de 2 husky's van mijn buren die alle dieren in de buurt hebben vermoord die die nacht buiten waren. Van katten tot eenden en egels.
En berghonden hebben een erge eigen wil omdat ze zo gefokt zijn. Dat zijn ook geen goede beginners honden.
Of een saarlooswolfhond. Die zou ik erg weinig mensen toevertrouwen. Zeker geen beginnershonden.
Maar als ik nou kijk naar een vrouwtje die ik ken van het uitlaten. Die heeft absoluut geen dicipline en consequent kent ze ook niet maar die heeft een aardig goed luisterende flatcoated retriever. Dat is dus wel een beginners hond. Omdat je daar weinig fout mee kan doen.
En met chihuahua's moet je ook goed oppassen. Die van mijn buren is nu 6 maanden en aardig fel al. En een van mijn oppasklant die is zo vals dat hij amper naar buiten kan. Alleen maar omdat ze hem altijd gedragen heeft en hij alles mocht.
Ik heb een Border collie en dat is ook zeker geen beginners hond.
Dus er zijn genoeg rassen die echt geen beginnershonden zijn..
leuk al die reacties! Maar nu is de boodschap weer welke honden allemaal NIET geschikt zijn voor beginners, terwijl ik juist wil weten welke hondenrassen dan WEL geschikt zijn.
Ik heb zelf een border collie (ook al een niet beginners hond) als eerste hond, ik denk dat ik de fouten die ik met haar maak ook met andere honden had gemaakt.
Ik vind het raar dat honden die ' niet veel beweging' nodig hebben als beginnershond worden gezien. Dat heeft naar mijn mening meer te maken met de hoeveelheid tijd en sportiviteit je hebt.
Natuurlijk moet de hond passen bij jou, je levensstijl en leefomgeving.
Maar, vinden jullie dan dat als je heel graag een Husky, Border Collie etc. wil dat je dan maar eerst een flat coated retriever ofzo moet nemen om op te oefenen?
Hoi Judith,
Ik vindt dat Maaike een heel goed antwoord heeft gegeven, daar kan ik mij wel in vinden.
Als iemand zich helemaal inleest, de honden ervaren bijvoorbeeld om mee te lopen met georganiseerder wandelingen niet 1 maar een paar keer, praten met veel eigenaren(daar bedoel ik niet de fokkers mee) van dat bepaald ras wat iemand graag wil, daarnaast zich zeker verdiept in algemeen hondengedrag, inzicht krijgt in het ras en zich daar mee kan verenigen dan zou het best kunnen. Nog mooier zou het zijn als men begeleiding krijgt van de fokker dus altijd en ten alle tijden met vragen en/of problemen terecht kan.
Maar ik blijf er wel bij dat bepaalde rassen zeker geen beginnershonden zijn. Maar om nu te zeggen dat iemand eerst een ander ras moet gaan proberen dat vindt ik dan toch weer wat ver gaan. Ik zou het wel iemand uitleggen waarom hij/zij niet aan een bepaalde hond moet beginnen als beginner zijnde. Maar nogmaals ik kan mij vinden in wat Maaike zegt, de een heeft het veel meer in de vingers als een ander.
Groetjes,
Wilma
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "De beginnershond" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?