20 meter is wel heel erg lang, ik denk dat ik dat zelfs niet goed kan vast houden. 10 meter lijkt mij een goede lengte. Ik vind 5 meter wat ik zelf heb inmiddels veel te kort en daar kan je dit ook niet echt mee trainen. Longeerlijnen zijn vaak als 8 meter te koop.
Het is wel beter als je zo'n lijn met twee handen vast houd. De reden daarvan is dat je je hond langzaam kan stoppen als hij bij het einde komt. Als je hem met één hand vast heb kan het gebeuren dat je hond plotseling begint te rennen en vervolgens een hele harde ruk krijgt.
Voor snoepjes raad ik een heuptas aan, die zijn erg handig
Verder veel succes met het trainen.
Hier 8 meter flex omdat ik een losse 10 meter lijn niet kan bijbenen.
Ik was tegenstander van flexi echter heeft sadi recht op meer ruimte en gezien ze niet los gaat. En hoewel flexi trekbelinend kanwerken gaat dat bij Sadi heel goed ondanks dat zij normaal een trekker is.
Als je maar op tijd bepaalde commando's geeft zoals einde van de lijn met nog genoeg ruimte om af te remmen of koers te wijzigen en oog houden voor omgeving.
De volle lijn krijgt ze alleen op ruim overzichtelijk open veld waar we maar zelden anderen tegen komen.
Voor ons blijkt het een oplossing.
Wat raar, heb geen meldingen gehad dat er reacties waren op mijn topic.
Maar bedankt voor de reacties!
Afgelopen week heeft Puck alle wandelingen aan de flexi gezeten, en heb constant beloond als ze zelf naar me toe kwam. Vaak interesseert haar dat niet zo veel, dan is ze constant op en neer aan het lopen en aan het snuffelen, kijken, etc. Maar andere keren loopt ze dan netjes naast me of komt ze regelmatig even d'r beloning innen.
Op het hondenfluitje reageert ze niet zo goed. Als ze loopt te snuffelen hoef ik al niet te fluiten, want dan komt ze bijna nooit. Als ik haar gewoon roep komt ze dan meestal wel, maar dat hoort ze minder ver natuurlijk. Al is het niet de bedoeling dat ze zo ver weg gaat.
Op open stukken laten we haar meestal even los lopen. Dan racen Jaimy en Puck achter elkaar aan, even graven, spelen, etc. Als ze dan weer rustig zijn lijn ik haar weer aan. Tijdens hun race momentjes loopt ze toch niet weg, maar dan kan ze wel haar energie even kwijt.
Vandaag heb ik cursus gehad en na de les even gevraagd wat ik het beste kan dan. De trainster zei dat veel honden rond deze leeftijd zo'n fase hebben, van een week of 5-6. Hopelijk is het dus maar tijdelijk.
Moet zeggen dat we wel eerder hadden gezien dat ze jachtinstinct heeft, maar dat ze er meestal niet zo veel mee deed. Tot vorige week dus.
Verder raadde zei ook een lange lijn aan. Als tussen fase kunnen we die dan achter haar aan laten slepen. (wel opletten uiteraard) Dus vanmiddag hebben we een lange lijn gehaald.
Ze zei ook dat een vogel dummie misschien iets voor Puck is, aangezien ze zo gefixeerd is op vogels. Ben alleen bang dat ze dat minder leuk vindt dan dat ze echte vogels vindt, aangezien die bewegen en vliegen.
Iemand ervaringen?
Je hebt haar ook nog maar kort hè. Een band waardoor zo'n beest voelt dat hij bij jou hoort moet groeien.
Klopt, ik heb haar sinds eind december. Maar denk dat het met die band wel al goed zit. Voordat ze bij mij kwam heb ik haar 6 weken gezien in Spanje, en in de weekenden af en toe met haar gewandeld.
Toen ze net bij ons was liep ze ook steeds achter mij aan.
Kreeg zelfs een compliment van de trainster van cursus dat we zo'n goede band hebben.
Het loslopen heeft heel goed gegaan, tot vorige week. Ik denk ook wel dat ze terug zou komen. Maar ze moet gewoon luisteren en in het zicht blijven. Het is ook gewoon gevaarlijk als ze niet luisterd.
Maar wie weet kan die band nog beter en blijft ze dan ook beter in de buurt.
Ikzelf vind de "zit" op afstand (bij ons is dat "wachten") belangrijker. Gaan zitten is voor een hond veel makkelijker dan helemaal terug naar je komen, alleen al omdat er onderweg weer allerlei afleidingen zijn. Het is soms ook veiliger. Een fietser of bromfietser kan makkelijker langs een stil zittende hond dan langs één die op weg naar jou is.
Gaat je hond te ver bij je vandaan dan laat je hem/haar zitten en geef je weer vrij als jij weer ter hoogte van hem/haar gewandeld bent. Een oefening die je bijna ongemerkt elke dag kan oefenen.
In het beroemde boek "Ik praatte met vogels, vissen en viervoeters" verteld Lorenz over een vriend waarvan de hond enkel dit commando kon. Kwam de hond te dicht bij de spoorlijn dan liet hij hem zitten en haalde hem op.
Je hond kan als hij dit commando overal en ten alle tijden uitvoert overal loslopen
Verder scheelt het ("hier" commando") echt per hond. Mijn huidige hond deed het bijna als vanzelf.
Dat is inderdaad ook iets om haar te gaan leren!
Zal eens kijken of ik informatie kan vinden hoe ik dat het beste aan kan leren.
Bedankt voor de tip! :D
Het loslopen ging eigenlijk al een tijdje weer goed. Ik heb geoefend met de lange lijn achter haar aan, en sinds 2 weken liep ze weer helemaal los.
Ze bleeft zelfs redelijk goed op het pad en ging niet zo ver weg. Ik heb inmiddels gemerkt dat ik en balletje mee moet nemen. Als ik die af en toe gooi blijft ze me in de gaten houden.
Gisteren was ik helaas het balletje kwijt, en na een kwartier is ze toen maar het bos in gegaan en kwam niet meer toen ik riep.
's avonds gingen we nog een keer, dit keer met bal. Nu sprong er een hert voor d'r neus, waar ze helaas achteraan ging. We waren haar een paar minuten helemaal kwijt, waarna ze vanaf een andere kan weer terug kwam. Rest van de wandeling is ze aan de lijn gebleven, toen was ze helemaal wild, haha.
Vandaag heb ik haar ook mar aan de lijn gehouden. Alleen op een open vlakte heb ik haar even los gelaten, dat gaat nl altijd goed. Behalve vandaag...
Ze rende een rondje en daarna was ze weg. Na een paar minuten kwam ze helemaal moe weer terug.
Dus... Het ging heel goed, tot gisteren. Voorlopen maar weer even aan de lijn.
En ik ga een gps tracker aanschaffen. Iemand tips?
Als je een balletje hebt, dan ben je wel leuk.
Wat ik doe met mijn hond, samen leuke dingen, lekker gek doen.
Op een bankje springen, haar eronder door laten kruipen, samen heel hard rennen, door mijn benen laten lopen, brokjes in het gras gooien en laten zoeken, even zit, rondje om haar heen lopen, over takken springen, op boom stronken gaan staan, achter iitlopen, om een boom heen laten lopen.
Zo wordt jij als baas super leuk om bij te zijn.
Laat haar tussen door zelf even snuffelen. Roep haar regelmatig bij je, voertje en even iets geks doen.
Lijn haar tussendoor aan, aan de lange lijn en lekker zelf laten snuffelen. Dan weer los en samen weer gekke dingen doen.
Er is echt van alles te verzinnen buiten.
Gaat ze toch een keer te verweg, ren heel hard de andere kant uit, terwijl je roept, in je handen klapt.
Zolang je haar richting loopt, kan ze denken dat het ok is.
Op boomstammen klimmen
Mijn Boerboel reu die aan het einde van zijn pubertijd zit durft eigenlijk niet te ver van mij vandaan te gaan uit zichzelf. We hebben verschillende 'hier' en 'kom' commando's en hij heeft het vooral geleerd doordat ik bv mezelf verstopte achter een boom terwijl ik hem geroepen had. Daar is hij een paar keer zo van geschrokken dat hij mij nu zeker meer dan in de gaten houd en nooit ver bij mij vandaan zal gaan.
Ook bv poesjes die we overal tegen komen zijn voor hem geen gedachte afleiding meer doordat hij weet dat poesjes buiten 'lieve poezepoes' zijn wat inhoudelijk betekend dat vrouwtje die leuk en lief vind (wat niet echt zo is) en dat hij ze met rust laat. Zo ook met vogels en eenden bv. Dat zijn ook lieve beesten waardoor zijn aandacht bij mij blijft. Moet ook wel omdat ik bv een flexriem met een hond van ruim 70 kg niet kan gebruiken met mijn 58 kg van mijzelf en vooral het niet al te ver weg van mij gaan belangrijk is. Dus, ga een soort spel doen en jezelf verstoppen en dat waarop jou hond reageert, dus vogels of zo iets, als iets waanzinnig leuks voor jou laten zien en voelen. Werkt echt goed. Veel succes ermee......
Dat doe ik inderdaad regelmatig;
Mezelf verstoppen, ze ergens op of overheen laten springen, stukje rennen, etc. Dat werkte een paar weken heel goed, tot nu.
Ze zit nu weer in een soort ''flow'' dat ze slecht bereikbaar is. Ik zie het ook aan haar als ze in zo'n bui is, dan loopt ze op en neer, gaat ze ook een stuk van het pad af, let ze slecht op mij, etc. Dan kan ik me verstoppen, maar dat interesseert haar in zo'n bui vrij weinig.
De afgelopen weken was ze wel goed bereikbaar. Ze lette heel goed op mij, bleef zelfs op het pad en liep niet ver van me vandaan. Ze keek dan wel naar vogeltjes, maar ging er helemaal niet achteraan.
Dat het nu minder wordt komt denk ik ook door dat hert. Die sprong ineens voor haar neus. Ik vind het op zich vrij normaal dat ze daar dan achteraan gaat, maar dan is haar jacht instinct wel weer getriggerd.
Ik denk dat het gewoon een kwestie wordt van goed naar Puck kijken en inschatten in wat voor bui ze is. En als ze in zo'n bui is, dan blijft ze aan de lijn.
En wie weet wordt het naarmate ze ouder wordt minder? Ik heb haar pas 3 maanden en ze is pas 1,5 jaar oud ongeveer.
Ze is wel een halve greyhound, dus het zou ook kunnen dat dat zo blijft.
Vandaag is ze aan de flex gebleven, en twee keer heb ik haar even losgeklikt om een paar keer achter de bal aan te rennen. Dan kan ze iig haar energie even kwijt.
Ik wou net zeggen, klinkt alsof er heel veel windhond in zit, maar ik lees het al, een halve greyhound zeg je... Mijn enige advies is dat om een lange lijn of een flexi te blijven gebruiken, en de hond niet meer los te laten lopen. Windhonden hebben een enorm sterk jachtinstinct, de meeste mensen laten ze alleen los in omheinde gebieden omdat de hondjes anders zichzelf kwijt kunnen maken en dan zelfs gewond kunnen raken door verkeer. Dat is ook altijd het advies en de waarschuwing als je een windhond aanschaft : nimmer los. Jachtinstinct mindert overigens niet, als ze pas 1,5 jaar oud is wordt dit waarschijnlijk zelfs nog sterker, het jachtinstinct gaat dan steeds zwaarder wegen dan het luisteren naar de baas.
Mocht je haar dan toch perse los willen laten lopen, dan zou ik je aanraden, schaf een piep bal aan. Gebruik deze piep alleen zodra je de bal ook gooit, de bal wordt namelijk gezien als prooi en triggert ook het jachtinstinct, je kan de hond dan leren dat het jagen op de bal leuker is dan het jagen op een konijn of hert (de vraag is of dit zal lukken). Als dat wel lukt dan zou de hond terug moeten komen zodra hij de bal hoort piepen. Een soort hondenfluitje maar dan anders, het schijnt nog wel eens te werken.
Onze Nomad wordt morgen 18 weken. Een paar weken geleden heb ik hem losgelaten (zonder mijn man erbij), terug geroepen ruim voordat we het punt bereikten dat ik hem zou aanlijnen, balletje voor gehouden, snoepje, een stukje terug gelopen. Maar meneer liep gewoon richting een redelijk drukke weg. Natuurlijk kreeg ik het hartstikke benauwd, bang dat hij inderdaad de weg zou oversteken en er iets zou gebeuren.
Nu is hij bijna 18 weken oud en gaat het hartstikke goed, we laten hem regelmatig los, voldoende snoepjes op zak, alleen commando 'hier' en hij komt er al aan gerend. In het bos, open stuk, ik durf te zeggen 10 van de 10 keer. Hondenfluitje aangeschaft, dit helpt ook heel erg goed moet ik zeggen.
Ook heb ik het idee dat onze husky ons steeds meer ziet als echte baasjes, lid van zijn roedel en dat hij graag bij ons is, daarom komt hij ook als we hem roepen. Verder doet Nomad het heel erg goed, vandaag moesten we beide vroeg aan het werk en is hij toch alleen geweest van 5.30 tot 13.45 vanmiddag, in zijn bench en zonder dat hij daarin geplast of gepoept heeft. Heel trots op onze knappe man!
Die piepbal vind ik wel een goede! Zal eens kijken of ik er een kan vinden. (Misschien op animal event )
Fluitje heb ik ook, die snapt ze. Maar ze luistert veel beter naar mijn stem.
Loslopen vind ik wel heel belangrijk inderdaad. Buiten dat ik het zelf veel leuker vind, heeft ze het gewoon nodig. Ze heeft heel veel energie, die ze pas écht kwijt kan als ze los loopt.
Ik ken wel galgo's die loslopen. (bijna hetzelfde als de greyhound toch?) Ben er zelfs een loslopend tegen gekomen die pas een maand in Nederland was.
én er zit ook vrij veel duitse herder in Puck, en pointer. (En nog veel andere rassen, maar die 3 rassen het meest)
Dus ik hoop toch dat het wel te doen is.
Gelukkig loopt ze niet echt weg. Ze komt altijd binnen een paar minuten terug. Maar inderdaad, er kunnen wel ongelukken gebeuren.
Dus als ze in zo'n bui is, wat ik inmiddels wel redelijk goed in kan schatten, gaat ze gewoon aan de lijn.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?