Ik volg!!
Omg, wat een snoepje.
Echt een prachtige hond!
Echt een heerlijk ventje
Leuk! Ik volg
Oh wat is hij mooi Mariska! Heerlijk zo rennen op het strandje!
Geweldig
Leuke fotoos!
Leuke foto's
Welke tips zoek je precies??
Hier een hond die dagelijks met andere honden speelt en zomers met een hele groep samen.. Wie weet kan ik helpen.
Mooi hoor
Ik vind het sowieso al goed dat je je pup laat corrigeren door andere honden. Veel baasjes grijpen al in voor de andere hond de kans krijgt van zich te laten horen zeg maar. Ik ben zelf van mening dat een hond ten alle tijden nogsteeds het beste leert van een andere hond en een snauw of grom soms gewoon nodig is. Gelukkig laat je dit gewoon gebeuren!
Ik zou in zn geval je pup even weg halen bij de andere hond. Op een leuke manier want het moet leuk blijven! Puppies zijn nou eenmaal wat 'doordrammend' en willen gewoon heel graag spelen haha . Daar kunnen ze niks aan doen dat ze zo enthousiast zijn.
Je zou bijvoorbeeld je pup mee kunnen lokken met een snoepje en even een trucje met hem doen (bijvoorbeeld gewoon een simpele zit of lig) of met een bal spelen. Mocht Judah toch echt door blijven gaan kan je hem ook iets 'strenger' benaderen. Hem letterlijk zachtjes wegduwen kan ook helpen en dan 'rustig' of 'nee' zeggen. Uiteindelijk zal Judah gaan snappen dat spelen goed is maar te ver gaan niet kan.
Hetzelfde als je samen met hem stoeit. Dan is er vaak ook een grens en als hij daar overheen gaat dan stopt het gestoei.
Zoals ik eerder aangaf ben ik wel een voorstander van 'laat het de honden zelf oplossen' maar je blijft als baas ten alle tijden 'de leider'. Zeker bij een pup zou ik na 2-3 keer snauwen van de andere hond zelf even ingrijpen. Ik denk dat als de andere hond gaat blaffen en harder snauwen en soms uithaalt (maar niet bijt) het ook niet goed is voor zijn leuke ervaringen op het gebied van samen spelen met andere honden.
Mijn hond is nu 4 jaar oud en soms word het spel ook nog iets te hard en grijp ik ook nogsteeds in door ze even uit elkaar te halen. Ook heb ik haar het commando 'weg' aangeleerd. Dit werkt ook erg goed om haar ergens weg te krijgen. Maar als ze met haar beste vriendje speelt dan is er geen houden aan van beide kanten niet. Maar die 2 zijn erg aan elkaar gewaagd dus vaak laten we het daar wel toe dat het wat harder gaat. Tot nu toe hebben ze nog geen schrammetje bij elkaar veroorzaakt. Maar dat is natuurlijk allemaal voor later!
Hopelijk heb je er iets aan
Hm ja, dat doorgaan de hele tijd bij andere honden was bij Taika ook wel een dingetje. Ik vond het in het ook echt veel te ver gaan soms (en greep dus ook vaak in voordat het te ver ging), maar eigenlijk ging het altijd wel goed en eigenlijk is het ook nooit te ver gegaan, al vonden wij het door onze mensenogen gezien misschien van wel.
Ze trok ook altijd naar de honden toe die juist niét met haar wilden spelen. Wij dachten 'ja, ga dan naar de honden toe die wel lekker willen rennen en spelen, want die zijn er nu toch ook!', maar dat deed ze niet. Ze bleef net zo lang bij de hond die niet wilde spelen of geen interactie wilde (en dat ook duidelijk liet weten) totdat die dus wel gingen spelen en wél een positieve interactie liet zien.
Als we haar nu naar het pension brengen wanneer we op vakantie gaan o.i.d. dan is de eigenaresse altijd héél blij dat Taika er weer is; buiten dat ze gek op haar is vanwege haar karakter is het namelijk echt de sociaalste hond die ze ooit gezien heeft en de hond die de hondentaal het allerbest spreekt. Ze kan Taika echt bij elke hond samen op het speelgedeelte zetten, zelfs bij de honden die eigenlijk nooit goed met andere honden samen gaan. Het gaat altijd goed en Taika past zich altijd op wonderbaarlijke wijze aan.
Kort gezegd; ik denk eigenlijk dat het uiteindelijk wel goed zal gaan en zou me er niet zo heel druk om maken. Als het echt te gek wordt en de reactie van de andere hond duidelijk maakt dat het echt te veel wordt zou ik 'm natuurlijk weghalen, maar anders gewoon laten gaan
Heerlijke foto's trouwens ook weer! Ik zie veel 'dubbel' (foto's die zo bij ons uit het plakboek gehaald kunnen zijn )
Ik zou hem leren dat hij met kleine honden 1-10 kilo erg voorzichtig moet leren omgaan.
Even een reactie op Marlies..
Puk is ook de sociaalste hond uit de buurt. Puk kan letterlijk met élke hond. Zelfs een hond die normaal een muilkorf draagt kan met Puk spelen zonder muilkorf. Honden die met geen enkele hond samen kunnen spelen toch even met Puk en hebben het zo erg naar hun zin zonder dat er problemen zijn. Puk is onderdanig maar totaal niet angstig en heel erg zelfverzekerd.
Puk spreekt ook erg goed de hondentaal vind ik.
Ik ga zelf ook heel ver in het 'honden zelf op laten lossen'.
Maar helaas durf ik het zelf nooit zo aan te raden naar andere baasjes. Ik ben altijd bang dat er dan toch iets gebeurt.
Ik maak te vaak mee dat óf de baas het niet aan kan om zn hond te laten corrigeren (ik bedoel niet gebeten worden of vechten) of dat de hond het zelf niet aan kan omdat het toch niet zn sociaal aangelegde hond is zoals jou en mijn hond en vaak gaat het dan helemaal mis.
Ik speel dan liever maar op 'save' zeker als ik de situatie niet zelf kan beoordelen. Ik merk in mijn omgeving dat er maar weinig honden zijn zoals Puk. De kans dat je dan de verkeerde treft is aanwezig. Vaak heb ik het gevoel dat Puk een uitzondering is, helaas. En er veel meer honden loslopen die de taal niet goed spreken en met het waarschuwen wel door kunnen slaan.
Uit elkaar halen vind ik sowieso geen slechte oplossing. Doe ik bij Puk soms ook als ze soms een hond treft die helaas.. De taal niet goed spreekt en door kan slaan.
Eigenlijk vind ik dat elke volwassen hond een pup moet kunnen corrigeren totdat die stopt. Of juist toegeeft aan de hele schattige pup en nog ff gaat spelen. Zonder door te slaan en de hond te beschadigen.
Hier bedoel ik absoluut niks naars mee over Judah. Als ik zo de verhalen hier lees denk ik zeker dat het zn hond als Taika of Puk kan worden! Het gaat me meer over de hond die hij tegenover zich heeft.
Vaak zien en vinden wij als mensen al gauw dat iets heel ver gaat (zodra je tanden ziet is het vaak al 'eng', terwijl dit natuurlijk eigenlijk helemaal niet zo is), maar valt dit voor de honden zelf heel erg mee. Als je ziet hoe onze 2 honden met elkaar spelen; als je geen verstand van honden hebt, denk je dat ik hier 2 monsters in huis heb die elkaar willen vermoorden, terwijl ze echt gewoon leuk spelen.
Ik ben het wel helemaal met je eens, Puk; niet alle honden zijn zo sociaal en spreken de hondentaal niet zo goed; dan heb je inderdaad de kans dat een andere hond er meteen op klapt en dat wil je natuurlijk niet.
Als hondenbaas ben je er natuurlijk altijd bij en vind ik inderdaad dat je wel in moet grijpen zodra het te heftig wordt. Je merkt al snel of het wel of niet goed zal gaan, maar je moet het wel kúnnen zien en kunnen 'lezen'. Als beginnende hondenbaas is dat misschien nog wel erg lastig, dus dan inderdaad better safe than sorry!
Ik moet trouwens wel zeggen dat Taika een ontzettend zelfverzekerde hond is en dit al van pup af aan was. Zij heeft echt nooit op andere honden gereden, nooit gepiept en ook absoluut nooit op haar rug gelegen.
Iedere hond is dus anders en zal net een iets andere aanpak nodig hebben. Als hondenbaas de taak om dat uit te vinden, en dat doe je onbewust en instinctief eigenlijk altijd wel goed Ingrijpen dus als jij vindt dat je moet ingrijpen (en dus ook laten gaan als het gewoon kan).
Ik zou bij rijden op andere honden sowieso ingrijpen; dat is inderdaad waarschijnlijk overprikkeling, en buiten dat je hond dan echt even uit de situatie gehaald moet worden en de rust er weer in moet krijgen, wil je niet dat 'ie dat ooit doet wanneer hij 50-60 kilo weegt, dat kan gewoon niet.
Als het te ver gaat: rustig naar je hond gaan, bij de halsband pakken en 'm rustig, maar wel heel zelfverzekerd en duidelijk uit de situatie halen. Klaar, dat doen we niet, meekomen en we gaan verder. Niet heel boos ofzo, gewoon duidelijk.
Je moet zeker niet onzeker zijn over de socialisatie van Judah! Wat ik tot nu toe allemaal lees gaat het super en vertoont hij het normale puppen gedrag.
Wat ik om mij heen heel erg zie is dat jonge pups vaak heel erg ver kunnen gaan bij de andere honden. Als ze wat maanden ouder zijn zal je gaan merken dat het lontje van de andere hond iets korter word en ze iets feller gaan corrigeren. Dan leert Judah echt wel de grenzen kennen hoor. Ook deze fase hoort bij het 'volwassen' worden.
Ook over het piepen zou ik me geen zorgen maken. Pas als Judah blijft liggen en gewond of heel bang is zou ik ingrijpen. Maar als hij na een paar seconde op staat en verder speelt is er niks aan de hand. Als je echt op elk piepje gaat reageren krijg je uiteindelijk een hond die heel zielig is en nergens tegen kan.
Puk piept soms ook nog maar gaat vrijwel onmiddelijk door met spelen. Soms hebben ze gewoon ff pijn of schrikken ze en zeker voor een pup is alles nieuw ook dit soort dingen.
Constant afsnauwen kiest hij zelf voor. Als hij het als vervelend gaat ervaren loopt hij vanzelf weg. Pups testen nou eenmaal graag de grenzen uit. Dus hij loopt vanzelf weg als hij het niet meer leuk vind.
De beste tip die ik misschien nog wel kan geven is.. Leer de honden in de buurt kennen, de honden die je vaker tegen gaat komen. Zo zal je vanzelf leren welke hond dit puppengedrag aan kan en op een normale corrigerende manier erop kan reageren en bij welke honden je soms zelf moet ingrijpen.
Maar het allerbelangrijkste is en blijft: jij! Jij als baas. Wat ik heel erg merk is dat je als baas zijnde de spiegel bent van je hond. Reageer jij bang dan is er een grote kans dat je hond ook bang word. Als er een situatie niet lekker voor jou voelt moet je er vooral niet mee doorgaan! Dan stop je het gewoon en loop je desnoods weg.
Als Puk op het veld speelt dan rent ze soms even met een aantal honden naar de grote sloot om te gaan drinken. Als er bepaalde honden mee rennen dan loop ik zelf ook mee omdat ik die honden niet vertrouw. Maar het komt ook vaak voor dat die honden er niet zijn en ik met een gerust hart Puk naar de sloot laat rennen een stukje verderop.
Rijden zou ik wel zoveel mogelijk proberen af te leren. Gewoon rustig van de andere hond halen en 'nee' 'foei' of ander woord aan koppelen. Vaak na een tijdje hoef je alleen dat woord te zeggen en snapt je pup het al.
Bij Puk ga ik heel ver in het zelf laten oplossen en corrigeren door andere honden.
Puk is echt een van de sociaalste uit de buurt. Ze heeft nog nooit haar tanden in een hond gezet, behalve bij het stoeien dan.
Pas geleden was iemand nog blij dat ik toevallig met Puk in het park liep want een vriendin van haar kwam met haar puppie langs en zou voor het eerst op neutraal terrein kennis maken met haar hond. Haar hond kan soms wat blaffen tegen onbekende honden en ze was blij dat Puk er dan als rustige lieve hond bij was om de pup wat te 'steunen' mocht dat nodig zijn. Alles is helemaal goed verlopen.
Ook was hier afgelopen zomer een vrouw die een chihuahua nestje had (allemaal gecheckt en geen broodfok.) Toen de pups 6 weken oud waren heeft ze ze (in overleg met de dierenarts) mee naar buiten genomen om aan het buiten zijn en andere honden te wennen. Ze zei heel blij te zijn om mij met Puk te zien want Puk is zn lieverd en zo wist ze zeker dat de kennismaking met onbekende honden helemaal goed zou gaan.
Puk die wilde de chihuahua pup (die op mn hand paste zo klein) zo erg geruststellen dat ze zich zo klein mogelijk probeerde te maken voor de pup. Het zag er zo schattig uit ... Puk helemaal in elkaar gedoken voor een inimini hondje.
Doe vooral wat voor jezelf het fijnste voelt dat is het allerbelangrijkste.
Nogmaals wil ik benadrukken dat echt niet alle honden even goed gesocialiseerd zijn. Dus het zelf op laten lossen brengt risicos met zich mee. Dit hangt van de hond zelf af.
Het is je eerste hond vertel je. Je zal merken dat hoe meer je hond omgaat met andere honden hoe meer je over hun taal leert en hoe meer je je eigen hond leert kennen. Ik vind het altijd heel erg fascinerend om naar de spelende honden te kijken en dan vooral te zien hoe mijn eigen hond is ten opzichte van de rest. Ik leer echt elke keer weer nieuwe dingen. Heel gaaf om te zien!
Ik blijf dit topic sowieso volgen want ik smelt weg bij de puppie foto's en verhalen dus mocht je nog vragen hebben zie ik ze vanzelf voorbij komen en hoop ik je te kunnen helpen.
Je hebt al veel goede tips gekregen. Hier ook zo'n drammertje, IK wil spelen Nu Maar hij begint het al steeds beter te leren dat niet alle hondjes ook met hem willen spelen. Mag ook wel, met zijn twee jaar is hij geen pup meer haha! Dramt hij toch te veel, of ik kom een hond tegen waarvan ik weet dat Toby's drukke gedoe niet zo op prijs gesteld wordt dan lijn ik hem even aan. Op den duur leer je de buurthonden wel kennen en weet je wat de leuke speelmaatjes zijn enzo.
Ook weleens een mindere ervaring gehad met een grote hond die Toby ineens greep, het leek eerst wel goed te gaan.... Maar ja... Een ongelukje zit in een klein hoekje dus altijd op blijven letten.
Ik en een buurvrouw van mij moesten die grote er echt af trekken, want die reageerde niet op Toby's onderdanige houding. Hij beet hem gewoon weer. Bij die hond laat ik Toby dus maar niet meer los rondlopen...
Gelukkig heeft hij er geen angst aan overgehouden en speelt hij ook nog steeds heel graag met veel grotere honden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?