nu zit het zo ik ben al heel lang aan het zoeken naar de juiste kweker
heb al een hond van 3jaar in maart een reutje amstaff maar is niet echt de hond die ik zoek daarom heb ik besloten om een 2de hond te nemen ( een teefje )
maar nu vraag ik mij af , hoe bepaal je de karakter van een puppy , hoe die later word ? , iemand ervaring mee ? kwekers mvg
... Niet echt de hond die je zoekt? Wat bedoel je hiermee? Wat voor hond zoek je dan, en in welk opzicht voldoet je reu hier niet aan?
Als de nieuwe pup weer niet voldoe... neem je er dan een derde hond bij?
Vind dat altijd heel moeilijk maar rond 6 weken kan je toch al in grote lijnen het karakter een beetje zien. Al moet ik zeggen dat eenmaal de pups uit het nest zijn ze veelal nog veranderen. De fokker zal je hierin ook moeten helpen. De fokker onderneemt normaal vanales met de pups en leeft weken samen met de pups. Dus de fokker kan zo wel wat een beeld krijgen van de pups. Als jij op bezoek gaat is jet eigenlijk maar een momentopname.
Verder kijk ik ook naar de ouders. Beide ouders moeten mij aanspreken op gebied van karakter. Soms is dat moeilijk als de fokker een reu gebruikt van een andere fokker. Bij udhai waren beide ouders bij de fokker. Bij o'die had de fokker een dekreu van een andere fokker gebruikt. Wij zijn dan bij die fokker ook op bezoek geweest om kennis te maken met de reu.
Er spelen 3 factoren een doorslaggevende rol:
- hoe de fokker met de pups om gaat
- genen
- omgeving ( opvoeding, gebeurtenissen,....)
de genen zijn aanwezig en de omgeving bepaald welke genen vaak tot uiting komen
dus jullie denken dat genen echt een rol speelt en het is niet zoals ze zeggen de baas maakt de karakter van de hond ? ,
mijn hond die ik nu bezit was laatste van het nest daarom dat ik niet kon kiezen
Wat bedoel je met 'niet de hond die ik zoek'? Doe je je hond een plezier met een tweede hond erbij?
Het karakter van een hond wordt bepaald door eigen aanleg (genetisch bepaald), door de omgeving (welke ervaringen ze tijdens hun leven meemaken, hun leefomstandigheden, ontmoetingen, e.d.) en door de opvoeding.
mijn reu voldoet niet aan wat ik wil bv ,
net als elke stafford of pitbull zouden ze een goede bijt moeten hebben
maar mijn reutje doet totaal niets met zijn mond , dus sport buiten hardlopen uitgesloten .
ik ben zelfstandige van beroep en bezit een winkel dus graag zouden wij toch wel wat waakzaamheid willen uit een stafford of pitbull
, kom nu niet af met dit is niet het ras dat je zoekt ik ken genoeg amstaffs die zeer goed waken
Natuurlijk speelt genetica mee, maar je hebt ook zelf in de hand wat je daarmee doet.
Ik ben van mening dat een pupje bij de fokker nog geen uitgesproken karaktertrekken heeft, wel aanleg tot bepaalde dingen. Bijvoorbeeld: een felle, onbevreesde pup in het nest kan uitgroeien tot een drammerige hond (ik wil- ik wil- ik wil) maar ook tot een volhardende hond (ik zet door - ik zet door - ik zet door). Dezelfde aanleg kan dus een negatieve eigenschap worden, maar ook een zeer positieve. Dat is de invloed die je zelf hebt, hoe je met de hond z'n kwaliteiten omgaat.
Het karakter ontwikkeld zich na die 8 weken nog enorm, natuurlijk kan de fokker al een beetje zien wat voor type het is ongeveer is maar uiteindelijk waar die terecht komt, gezin/baasje en huisje veranderd natuurlijk het beestje ook :)
Wij hebben het eerst geboren en laatst geboren pupje uit hetzelfde nestje van 5 pups. De "oudste" Ruby was 300 gram zwaarder samen met een ander broertje, zij waren de twee dominantste van de groep, wat brutaler en stonden voor aan. Rose was de "jongste" 300 gram lichter dan de rest, iets meer op zichzelf en ging graag zelf op avontuur. Heb er uren gezeten ik vond het bijna 5 dezelfde hondjes haha, ook de fokster vond het lastig. Ze waren namelijk allemaal blij, enorm nieuwsgierig zat geen verlegen hondje bij :)
Nu ze hier alweer bijna 2 jaar zijn is het karakter uiteraard veranderd. Het is nu een enorm duo geworden die alles samen doet, maar soms gaan ze ook lekker apart op avontuur. Rose zit graag uren in de tuin te dromen.. vogeltjes kijken wat rond snuffelen tja ieder zijn ding. Ruby komt liever bij de baasjes zitten of gaat met iets spelen. Ze hielden eerst allebei van spelen nu doet Ruby dat vooral, rose is meer van eten.
Denk dat je sommige dingen kan leren, sommige dingen wil een hond nu eenmaal niet. Heel simpel iets ik zou het enorm leuk vinden als ze buiten achter een balletje of stok rennen. Nou die twee vinden er allebei echt helemaal niks aan tja.. Kan die bal gooien tot ik een ons weeg die brengen ze echt niet terug haha Denk dat je moet accepteren dat ook honden net als mensen soms dingen gewoon niet leuk vinden :)
jij zult zelf ook bepaalde sport ofzo niet leuk vinden toch ;) En waakzaam als je echt een serieuze waakhond wilt dan zou je eerder moeten kijken naar een speciaal getrainde waakhond. Leger/waak/politie honden worden speciaal geselecteerd uit wel honderden honden. Ik ken iemand in het leger en zij maken een voor selectie in pups dan gaan deze naar gezinnen, en pas op latere leeftijd word de keuze gemaakt volgens mij zijn ze dan al rond de 1 jaar..
wil je trouwens een hondje die aanslaat en waaks is, dan zou je eerder ipv de stoere pitbull soort honden juist eens moeten kijken naar een kleine keffer :) Kleine hondjes kunnen ook stoer zijn hoor :)
Ten eerste kies je al een ras op karakter. elk ras heeft toch een bepaalde raseigenschap. Ze zijn Niet allemaal identiek hetzelfde maar ze zijn met hetzelfde doel gefokt. Dan heb je de gene van de ouders maar dan nog bepaald de omgeving vaak welke eigenschappen tot uiting komen.
Je zal toch rekening moeten houden met raseigenschappen... Elk ras is gefokt met een taak. Zoek je een waakhond moet je geen stafford nemen. je moet een ras niet kiezen op uiterlijk alleen. Kies een ras dat bij je past anders zal je tweede hond weer niet Hetgene zijn wat je zoekt
Houd ook in je achterhoofd dat als deze wel goed bijt (wat je daar ook mee moge bedoelen) dat hij ook schade kan aanrichten aan je andere hond, ze kunnen niet altijd goed met andere honden
Zorg dan wel dat je 1e hond niet achtergesteld wordt.
Het klinkt zo sneu, de hond voldoet niet aan de eisen dus er komt een ander bij.
Net alsof de 1e hond dan straks maar ergens in een hoek ligt terwijl er met de 2e hond van alles gedaan wordt.
Misschien bedoelde je dit helemaal niet, maar het komt zo over uit jouw verhaal.
Staffords zijn helemaal geen waakhonden, ja mensen kunnen ze eng vinden maar dat is iets anders.
Maar ze zijn niet gefokt om te waken, dat is nooit hun taak geweest.
Dan zou je eerder een rottweiler of herdershond moeten hebben.
maar is niet echt de hond die ik zoek
Ik hoop dat dit louter doelt op de eigenschappen, maar je toch veel om de hond geeft.
Waar je best ook eerst even bij stil staat, is de vraag of jouw hond gaat kunnen samen leven met een andere hond. Heel wat honden van dit ras hebben problemen, eens ze de volwassen leeftijd van een 2 jaar hebben bereikt, om met andere honden samen te kunnen leven.
Met zekerheid weten doe je dit pas echt als er een 2e hond is. Maar wat ga je doen als de match er niet is?
Er zijn, helaas, nog een deel mensen die een 2e hond hebben bij genomen. Die leven dan in een toestand dat één hond om beurten in een bench leeft, omdat er anders gevechten ontstaan.
Of anders een hond moeten weg doen.
Honden beschikken inderdaad over een aantal eigenschappen waarmee ze ons als mens met kunnen helpen. Maar het is ook wel heel belangrijk het volgende aspect zeker niet te verwaarlozen, in hoever houden wij rekening met het feit dat deze dieren daadwerkelijk ook gevoelens hebben en emoties ervaren gelijkaardig aan die van de mens.
Misschien is het handiger en diervriendelijker om een degelijk alarmsysteem aan te schaffen? En die kosten kan je 100% aftrekken. Je hebt er zelfs die onmiddellijk hulpdiensten verwittigen.
Dat laat je plaatsen door een erkende installateur en daar moet je verder zelf niets voor kennen.
mijn reutje komt overeen met alle teefjes , van klein naar groot met reu'en gaat het niet zo goed , maar ik vermoed dat een teefje geen enkele probleem zou moeten zijn
en ondertussen is hij al 3jaar en volwassenen vind ik dus uithalen naar teefjes gaat niet echt gebeuren denk ik bij deze leeftijd
Je "denkt" dat dat niet meer zal gebeuren op deze leeftijd.
Maar wat zal of kan er gebeuren indien je toekomstig teefje uithaald naar je huidige hond ?
Heb je daaraan gedacht ?
Wat ga je dan doen ?
Overeen komen buiten tijdens de wandeling is niet hetzelfde als samen leven.
En het is algemeen geweten dat bij deze rassen meestal dit pas begint vanaf dat ze de leeftijd rond de 2 jaar bereiken. Dus van zodra ze volwassen zijn. Terwijl ze daarvoor nog wel met andere honden omgingen.
Het is een beetje naïef te denken dat wanneer je een hond hebt van een bepaald geslacht altijd wel samen past met een hond van het ander geslacht.
Ik zeg ook niet dat dit 100% zeker gaat gebeuren. Ik probeer je er alleen attent op te maken dat dit eigen is aan dit ras. En dit probleem zich veelvuldig voor doet.
En ik denk niet dat, gaat er echt niet voor zorgen dat het niet kan voorvallen.
Vandaar dat ik ook de vraag stel, wat als dit wel het geval is? Wat ga je dan doen?
daarvoor ben ik hier op deze forum om bij te leren met jullie ervaringen :) maar met ( WAT ALS ) kunnen we op alles zetten vind ik toch
Klopt 100% gelijk in!wat wel moet is wel de mogelijkheid hebben om ze bijvoorbeeld apart te zetten indien het niet gaat.Elke staff/bull/pit eigenaar zal je hier op wijzen :-).
Ik zou idd niet gaan voir dit ras,want waken is niet eigen aan dit ras,daarvoor kan je beter kijken naar de herders,rottweiler,mmastiff of zelf berghonden.
Ik weet niet of dit de enige dingetjes zijn die je graag anders had gezien? Maar ik vind het helemaal niet onoverkomelijk en zeker geen reden om daarom een 2e hond erbij te nemen.
Wat het waken in je winkel betreft... Ik neem aan dat je ook een alarmsysteem hebt, of camerabewaking? En als afschrikmiddel kan zo'n waakbord met een foto van je hond aan de deur ook al werken, daar hoeft de hond zelf toch niet waaks voor te zijn?
Wat sport betreft… er zijn zoveel sporten die je met je hond kan doen, waar ie geen 'bijt' voor nodig heeft en die toch stoer zijn. Wat dacht je van mantrailing? Of van mountainboarding? Of dragpulling?
https://www.youtube.com/watch?v=U_rpXEcPpJ
I.p.v. te kijken naar wat je hond niét kan, zou ik eerder focussen op waar ie wél goed in is. Hij heeft ongetwijfeld heel wat talenten, en als je zelf een beetje 'out of the box' wil denken, kom je vast tot vele fijne, leuke bezigheden die je samen kan doen, en waar je beiden plezier aan kan beleven.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?