Mijn hond is nu 5 jaar, ongeveer twee jaar geleden viel een man mij lastig in het park, mijn Stafford mix heeft toen de man verjaagd. Maar nu blijft hij dat doen, zodra hij vindt dat iemand te dicht bij komt valt hij direct zonder waarschuwing. Weet iemand hoe ik dit af kan leren?
Afstand nemen. Zorgen dat je hond zich niet in die positie hoeft te vinden. Ik weet het, is makkelijker gezegd dan gedaan.
Ik houd hem inderdaad uit voor hem bedreigende situaties, ik waarschuw in viswijvenmodus mensen die hem willen aaien, want hij bijt dus ook echt als hij daar de kans toekrijgt. Ik heb op aanraden van een gedragsdeskundige een muilkorf aangeschaft, ook volg ik de beste man zijn tips op. Maar hij blijft dit doen. Volgens die gedragsdeskundige zal hij het niet afleren. Hij raadde me aan om hem in te laten slapen omdat hij niet te vertrouwen zou zijn. Maar dat wil ik niet. Verder is het echt een heel lieve hond, luistert goed, heeft ons nog nooit gebeten, hij waakt goed en hij is een prettig gezelschap.
Een andere gedragsdeskundige?
Ik vind inslapen ook zoiets, je hond reageerde zoals er meer zouden doen. Verdedigend. Als er geen aanleiding toe was zou ik het anders vinden.
Muilkorven is wel handig, maar ik begrijp dat je het gedrag wilt beïnvloeden.
Nou ja je hond heeft je beschermd,wil dat blijven doen blijkbaar en laat maar inslapen.
Wat is dat ?
Snel andere hulp opzoeken. Er moet toch bij iemand met verstand van zaken een lichtje opgaan wat zou kunnen werken.
Succes.
Ik snap het wel waarom die gt zegt inslapen dat zouden ook veel staffordeigenaren adviseren als het om een zuivere stafford ging.
Een staffordachtige die een mens grijpt daar hebben we al genoeg plaatjes van gezien in de media.
Maar ik weet niet of je hond alleen maar een grote bek heeft of dat hij daadwerkelijk zou bijten.
Ik hoop dat je,je hond flink corrigeert als hij uitvalt,de mijne doet het naar honden en dat pik ik ook niet. Hij heeft zich te gedragen aan de riem.
Je weet wat je niet wilt,je hond is niet te vertrouwen met mensen,je wilt hem niet laten inslapen dan rest je alleen maar om hem altijd te korven buiten op straat.
Kunnen vreemde mannen,wel in je huis komen,dan bedoel ik monteurs e.d ?
Ik zou kijken of je een andere gedragsdeskundige in kunt schakelen. Wellicht zit er bij jou zelf (onbewust) ook een bepaalde spanning nu tijdens het lopen, waar je hond op reageert. Honden voelen ons zo goed aan, soms iets te goed misschien.
Altijd gemuilkorft naar buiten gaan !! voor de veiligheid van andere en voor de veiligheid van je hond... als je hond iemand bijt en hij wordt in beslag genomen.... Neem zon muilkorf die niet de mond dichthoud.
Verder vind ik het te gevaarlijk om hiervoor tips te geven. Misschien kunnen ze je helpen in lelystad MG. Neem een deskundige niet zomaar eender welke gt.
Zoek een goede GT uit inderdaad!
Niet een waar ergens terloops op en website staat dat die ook nog gedragsdeskundige is. Maar ook iemand die er bijvoorbeeld referenties of diploma's bij heeft staan. En het allerbelangrijkste is dat je gevoel moet zeggen dat het goed is.
Valt hij aan of valt hij uit? Want dat kan ik niet uit jouw tekst uitmaken. En daar zit toch wel een verschil van gedrag in.
De vraag is ook, hoe doe jij als je met hem buiten bent? Ben je ontspannen, gespannen, zenuwachtig..... Het speelt allemaal een rol. Wij zijn de radio en de hond is onze antenne.
Als hij daadwerkelijk aanvalt, dan is momenteel het gebruik van een muilband idd wel verantwoord.
Ik heb hier gisteren in een ander topic ook al beschreven. Een hond leert door associatie.
Als we A doen => dan volgt er B. Dus: jij doet jouw jas aan = A en dan ga je weg = B
Maar als er A gebeurt, mens tegen komen die geen goede bedoelingen heeft, dan volgt B (mens is niet goed). En dan in dit is de link ontstaan dat andere mensen een bedreiging vormen.
Er is dus op de lijn van A naar B een "kortsluiting ontstaan. Er zal dus bij wijze van spreken een bypass moeten gemaakt worden. Een nieuwe lijn (een nieuwe link) maken van A naar B. Een positieve.
Dus trainen. Oefen dit op een plek waar geen mensen constant voorbij komen. In een prikkelvrije omgeving.
Je moet de lengte van veilige ruimte uitzoeken bij jouw hond. Op hoeveel afstand iemand kan staan zonder dat hij reageert.
De persoon in kwestie mag geen oogcontact maken met de hond en moet gewoon daar blijven. De ene keer staan, de andere keer zitten. Eens naar links en dan naar rechts wandelen (niet te ver). Zodat de hond aan de aanwezigheid kan wennen zonder er gevaar in te zien.
Ondertussen geef je jouw hond iets heel lekkers. Bvb rauw stukjes rundsstoofvlees. Iets wat hij echt heel maar dan ook heel lekker vindt.
Zodanig dat er een link ontstaat met een mens in de buurt, 1) er gebeurt niets en 2) Mmmmmmm ik krijg lekkers. Is dus positief. En dit ga je heel rustig op en uitbouwen. Is er op een bepaald moment toch een reactie van de hond? Dan ga je te snel met dichterbij laten komen.
Maar het trainen moet je wel doen onder begeleiding van iemand die gespecialiseerd is. Omdat die veel meer zien dan jij. De situatie kunnen analyseren en kunnen bijsturen. Het gaat hier uiteindelijk om toch wel een ernstige situatie.
En een gedragspecialist is nog wel helemaal iets anders dan een GT. Die hebben niet voldoende kennis.
Als jij mensen in de viswijfenmodus waarschuwt hem niet te aaien, hoe denk je dat dan op je hond overkomt?
Je hond denkt, mijn baas schreeuwd vreemde weg. Vreemde zijn dus gevaarlijk en dus zal je hond het zelfde blijven doen. Je houd zijn gedrag zelf in stand!
Erg logisch allemaal.
Mijn tip, ga naar een goede gt.
Wat voor een opleiding had deze gt? Iedereen mag zig nl gt noemen, helaas.
Welke regio woon je? Wij kunnen je aan een goede gt helpen, als je wilt.
Ik had over het hoofd gezien,dat je hond bijt als hij de kans krijgt,is zorgwekkend. Ik heb een uitgesproken mening over stafford(achtigen)die mensen willen bijten maar daar zit je niet op te wachten op die mening.
Een goede ,degelijke muilkorf,te denken aan zo'n baskerville,band over de kop,kan erin hijgen,blaffen,snoepjes aannemen is zo aangeleerd.
Een korte riem,zodat hij niet de kans krijgt om uit te vallen,de hond moet kort naast je lopen. Hoe langer de riem,hoe minder controle je hebt.
Zoals Suzanne ook zegt,viswijfenmodus dat zal averrechts werken.
Geschreeuw,gegil,opwinding dat zal je hond alleen maar meer gaan triggeren.
Ten alle tijde moet je,je rust bewaren.
Als mensen al zo dichtbij zijn dat ze je hond zouden kunnen aaien ben ja al veel te dichtbij. Echt flink afstand houden en bogen maken al ver van tevoren.
Ga voorlopig met hem op rustige plekken wandelen niet waar allerlei mensen rondlopen die hem willen aaien. Hij moet gaan leren dat wandelingen ook leuk en ontspannend kunnen zijn. Als hij steeds geconfronteerd wordt met situaties die hij niet aankan zal ook zijn stresslevel buiten steeds stijgen en het risico dat hij iets doet verhogen. En dat risico mag je niet nemen.
Een aanrader is Turid Rugaas haar boekjes, over hondentaal, wandelen en rust brengen in de wandeling.
Ik zou als ik jou was inderdaad een goede gt inschakelen, die verstand heeft van hondentaal en jou kan begeleiden hiermee.
Het gebeurt niet vaak, maar deze keer ben ik het helemaal je eens! +1 van mij.
Ik had er gewoon een uit de gouden gids gehaald. En inderdaad begin ik steeds meer te stressen als we gaan lopen. Hij valt uit en probeert dan te bijten. Maar dat is alleen als mensen hem of mij proberen aan te raken. We kunnen wel gewoon langs mensen lopen maar op gepaste afstand
Je zit in een visueze cirkel waar je weer uit moet geraken. Maar ik vrees dat je echt een specialist moet raadplegen... misschien is zon sleeve wel iets voor jullie daar staat op "AFSTAND HOUDEN" of "NIET AAIEN AUB"
http://www.dandydog.nl/veiligheid/495-gizapaw-waarschuwingsleeves.html
Ik snap nooit de mensen die zomaar op een hond afkomen en hem willen aaien. Je gaat toch ook niet als je gaat shoppen iedereen die je mooi vind beginnen aaien. (Dan loop je ook niet lang meer rond denk ik).
Iemand vinden die degelijke kennis hebben van gedrag is niet evident. Er zijn er wel, maar dik in de minderheid tegenover al die dat denken dat ze dat zijn. Helaas verpesten die meer dan dat ze ooit goed zullen doen. Nood aan een wetgeving die er een gereglementeerd beroep van maakt.
Staffords zijn honden die heel stress gevoelig zijn. Ze pikken dit zo snel op en lopen meteen op eieren.
Een tijdje terug had ik iemand met een stafford die gedragsproblemen kreeg, uitviel en het heel moeilijk had met éénkleurige donkere honden. Nogal snel de oorzaak gevonden. Een echtscheiding die in vechtscheiding was veranderd. En de stress van de eigenaar ging over naar de hond.
En zoals hierboven reeds aangegeven. Als jij dan gespannen buiten gaat dan voelt jouw hond die spanning en staat meteen klaar om in actie te schieten. Want jij geeft hierdoor aan dat er iets mis is. En jouw hond kan niet logisch nadenken, maar wel reageren. Zo wordt zijn gedrag gevoed.
Hij doet dat uitvallen dus ( in zijn ogen) met een reden.
Dan is het nog wel af te leren! Hij heeft dus 1X succes gehad bij die uitval( man verjaagt) maar hij blijft je te veel bewaken.
En jouw gedrag( hoe begrijpelijk ook!) om anderen op afstand te roepen helpt er helaas ook niet bij.....
Je zult flinke stappen terug moeten doen om deze hond weer vertrouwen te geven dat niet álle vreemden opgevreten hoeven worden.....
Stappen terug is: flink afstand houden tot mensen. Mijd ze zo veel mogelijk even.houd de muilkorf om bij elke wandeling.
Koop een tuigje voor hem waar op staat: hond in training: niet aaien. ( niet de riem aan het tuig vastmaken)
Hang een geel vlaggetje aan je riem( = teken dat dit een hond is die niet geaaid moet worden).
En als er dan weer wat rust in de tent is, ga dan met 1 bekende lopen, dus jij loopt met de hond maar de bekende loopt met je mee n stuk. Gaat dat goed? Blijft je hond uiteindelijk relaxt?
Vraag dan eens op een privé les op een hondenschool die bekend is met dit ras. En ga daar heel behoedzaam trainen.
En ondertussen: zoek een goede gt die bekend is met dit ras!
Sterkte hoor, makkelijk is het even niet.
ah dankjewel, goede tips!
Bij mensen die hij kent doet hij trouwens niet zo, ook niet bij vrouwen en kinderen. Het zijn echt alleen mannen.
ik ga eens even rondbellen voor een goede gt, moet eerlijk zeggen dat ik er na de vorige weinig vertrouwen meer in heb.
Muilkorf moet hij gewoon blijven dragen, ik vind het wel sneu, hij probeert hem er steeds af te halen.
In mijn ervaring is zo'n sleeve nog niet opvallend genoeg.
Er zijn wel mensen die het opvalt en dan er naar vragen. Maar met name de mens waar je echt vanaf wilt, die zonder nadenken aait, lijkt het niet te lezen?!!
Het initiatief is wel heel goed.
Missichien gebruiken in combi met een veiligheidsvest waar je zelf aan de voor en achterkant met koeienletters op schrijft: afstand houden.
Misschien eens wat worst op smeren? Of smeerkaas? Zodat hij er zelf met zijn neus in wilt.
http://www.moniquebladder.nl/reflex/?ct=t(Reflex_artikel1_13_2016)
Corrigeren, heeft geen enkel nut! Niet doen dus.
Als je niet wilt dat je hond geaaid wordt, hou je hond achter je en loop weg! Doe desnoods een stop teken naar mensen die hem willen aaien.
Zo voorkom je dat hij uitvalt.
Bovendien, door afstand te nemen, wordt de vreemde ook minder een bedreiging. Hoe groter de afstand, hoe veiliger voor je hond.
Doordat jij de boel gaat regelen, laat je je hond ook zien, dat jij in staan bent iets zelf te regelen, hij hoeft je niet te beschermen.
Een muilkorf kan ook stress geven ja, en juist snuffelen is zo belangrijk voor een hond met stress, snuffelen ontspant.
Ik snap de tip en als je toch doorgaat met dicht in de buurt van mensen lopen zou ik hem zeker opdoen, maar zelf zou ik liever gewoon afstand houden desnoods de andere kant oplopen als ze toch naar je toekomen. Dan maak je mensen ook duidelijk dat je er niet van gediend bent dat ze je hond aaien.
En met een heel andere instelling gaan wandelen. Het doel moet zijn ontspanning, dus lekker snuffelen zonder storingen, zonder afleidingen (mensen andere honden druk verkeer). Zorg voor successen, liever vijf minuten ontspannen naar buiten met een goed resultaat dan een wandeling van een uur vol frustratie en stress.
Nog even over de viswijvenmodus, in het begin heb ik wel op normale toon mensen proberen uit te leggen dat hij bijt en dat ze hem beter niet kunnen aaien. Maar dat werd heel vaak genegeerd met dooddoeners als: Oh maar mij bijt hij niet. En dan boos worden als ie toch niet zo lief bleek. Uiteindelijk blijf ik natuurlijk ten alle tijde verantwoordelijk voor hem. Dus door zelf mensen meteen weg te jagen tracht ik hem te beschermen. Wij hebben trouwens een leren muilkorf, op maat gemaakt. Deze hond is ook flink groter dan de gemiddelde Stafford. Hij weegt 55 kg. Zo groot als een rottweiler.
Met vreemde mensen heb je niets te maken.
Ik begrijp zelf nooit waarom vreemde een hond willen aaien.
Mijn Luca ziet er uit als een knuffelbeer, maar ze moet niets van vreemde, of aaien hebben.
Ik ben heel bot naar vreemde, zodra ik een handje richting Luca zie, hond achter me en stop tegen, hand voor die mensen houden.
Mijn hond, jij niets mee te maken.
Je hoeft zelf geen uitleg te geven aan vreemde. Het is lastig maar denk aan je hond.
Dat soort mensen maken het natuurlijk wel moeilijk.
Maar ik ga volledig met Dobry mee. Ontspanning voor beide, dat wandelen terug leuk wordt.
Mijn ervaring ( ik heb korte tijd met een gentle leader moeten lopen voor mijn hond en iedereen dacht dat het een muilkorf was....) is dat een muilkorf om een dergelijk grote hond enorm afschrikt!
Jan publiek denkt meteen dat dit een bijterd is en zal uit angst afstand houden......echt hoor. Dat werkt zo.....
En een goede, ruime muilkorf geeft geen beperkingen aan de hond verder, hij heeft daar als het goed is weinig last van.
Doet hij dit alleen als jij met hem loopt? Of ook als iemand anders met hem loopt en er komt een vreemde man aan?
Idd erg belangrijk om zelf ook ontspannen te zijn. De muilkorf kan je daar ook bij helpen en zo ook de hond weer helpen.
Ik zou idd wel iemand mee laten kijken die goed weet wat hij doet!
Een muilkorf dragen is iets wat eerst getraind moet worden.
Misschien het makkelijkst als je voor die training een nieuwe muilkorf aanschaft zodat je die wel eerst goed kunt aanleren.
https://m.youtube.com/watch?v=1FABgZTFvHo
een muilkorf dragen is iets dat echt met veel geduld aangeleerd moet worden dan lukt het absoluut wel hoor , ik denk dat de link van wendy effectief een goed voorbeeld is
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?