Ik zag heel snel resultaat, helemaal voor hoe slecht zij er aan toe was.
In tegenstelling tot de 2 Milteforankuren van 4 weken, zag ik met de Allopurinol al met een paar weken haar opknappen.
En dan bedoel ik ook echt dat je de wonden zag verdwijnen.
Helaas was het te laat voor Vera's oren, daarvan zijn de punten verwijderd, die waren te erg aangetast. Als je goed ziet op de foto zie je dat ze nogal aparte oren had.
Oh wat balen... maar in ieder geval duidelijkheid!
Hopelijk helpen de mdicjnen
Goed dat je er zo snel bij bent, mijn eerste gedachte bij een hond uit Spanje met zulke klachten is idd altijd Leishmania.
Ik zou naast de Allopurinol ook kijken naar bepaalde supplementen, kruiden, natural treatments etc. me over de ziekte inlezen en wat er op een natuurlijke manier aan te doen is zodat ze van alle kanten ondersteund wordt. Het beste uiteraard met een holistisch arts maar ook zelf veel lezen.
Allereerst heel erg veel sterkte.
Positief dat het erop lijkt dat het in elk geval niet in een ver gevordert stadium is dan moet het goed behandelbaar en te stabiliseren zijn.
Ik hoop dat de behandeling snel aanslaat en jullie je allemaal weer wat beter voelen, want tjah je hond die niet lekker gaat, gaat je niet in de koude kleren zitten.
*digitale knuffel*
Heel naar dat Naaltje positief getest is op Leishmania. Deze ziekte is zeer grillig. Soms lijkt er niets aan de hand te zijn en kort daarop flakkert de ziekte opeens op.
Leishmania is zeer gevoelig voor stress; dus zal stress zo veel mogelijk vermeden moeten worden. Helaas ook positieve stress; uitbundigheid, opwinding etc.
De weerstand van Naaltje moet op peil gehouden worden door bijv. goed voer en eventueel supplementen zoals vitamines, echinacea etc.
Bij een slechte weerstand zal Leishmania de kop op steken.
Zie voor meer info ook dit oude topic:
http://www.hondenpage.com/hondenforum/130739/leishmania.php
Het niet kunnen testen van een (jonge) hond is niet waar. Naaltje heeft dit in Spanje opgelopen! De veroorzaker van Leishmania, de zandvlieg, komt voor in landen rond de Middellandse Zee en in de omgeving van Malaga het meest.
citaat
De diagnose is nogal een lastig vanwege de verschillende uitingsvormen. Daarnaast bestaan er meerdere testen voor Leishmaniose die op verschillende momenten of gecombineerd kunnen worden toegepast. Wordt er negatief getest maar blijven de klachten dan is het aan te raden nog eens te testen.
einde citaat
Bron: http://www.dierendokters.com/honden/leishmania-leishmaniose
Indien alleen de ELISA en/of de DAT test worden gedaan, kan Leishmania gemist worden.
Als organisaties, de andere testen niet doen, is het niet acceptabel om een adoptant/koper met een hond met Leishmania op te zadelen. Dit geldt zeker voor organisaties, die op hun website hebben staan, dat de honden op Leishmania getest worden.
Dit wekt nl. de suggestie, dat de geadopteerde/gekochte honden geen Leishmania kunnen hebben, omdat ze getest zijn.
Ik hoop dat je Naaltje stabiel kunt krijgen.
Beterschap.
Inderdaad is Leishmania zeer stressgevoelig en is een goede weerstand van groot belang.
Jouw intuïtie zat echt wel juist. Goed dat je dit ook hebt aangegeven.
Ik heb ook gelezen dat ziekte en stress een trigger zijn. Is het ook zeer belangrijk om het immuunsysteem op peil te houden.
Omdat in brokken toch heel wat stoffen zitten die volgens mij nooit echt gezond kunnen zijn mss toch eens overwegen om verse voeding te geven. En als ik zo lees is ze daar toch ook wel een voorstander van.
Hou er de moed in, en succes met de behandeling.
Was ik, vergeten in te loggen
O gatver... wat een p**** uitslag.
1 heel groot voordeel, je bent er snel bij, bloeduitslagen zijn verder goed, wat dus voor nu geruststellend is omdat de organen niet aangetast zijn
Nu eerst maar een starten met de behandeling en heel veel gaan lezen... er zijn al een aantal goed tips voorbij gekomen en je zal nog veel meer info te verwerken krijgen
Ik heb nog wel 1 aandachtspunt om even te overleggen met je DA, vraag even of er ook getest is op Ehrlichiose (tekenziekte) omdat beide ziektes naast elkaar voor kunnen komen, maar dezelfde symptomen hebben, word het soms over het hoofd gezien zodra 1 uitslag positief (of nagatief, het is maar hoe je kijkt) is
"LET OP: mocht uw hond verdacht zijn van Leishmaniose of is er al bekend dat de hond Leishmaniose heeft, laat dan altijd ook uw hond op Ehrlichiose testen als dat nog niet gedaan is. Ehrlichiose en Leishmaniose kunnen dezelfde symptomen hebben."
bron; http://www.prozus.org/ziekten.html
Balen voor jullie en Naaltje zeg.
Wel fijn dat het nu duidelijk is zodat je kan gaan behandelen
Ik zou ook kijken of je haar met vers aan het eten krijgt.
Misschien eens renske vers proberen?
Ik vind dat zelf niet echt vers..maar een soort tussenvorm,ivm gestoomd.
maar het wordt wel vaak graag gegeten door honden die moeilijk eten.
Hopelijk slaat de medicatie snel aan bij haar.
Wat een trieste diagnose maar gelukkig is ze gesteld.
je bent goed opmerkzaam geweest dat zal nu wel in haar voordeel werken , er vlug bij zijn.
Arm windekind.
Zoveel Spaanse honden met L. Hoe komt dat toch ?
Daarmee bedoel ik niet dat ze dus NIET mogen ter adoptie aangeboden worden, en maar moeten verrekken ginder de sukkelaars, maar vraag ik me af HOE zo een ziekte zo algemeen voorkomt ?
Zelfs als ertegen geent kan worden is het in die landen gewoon ondoenbaar.
Erg is dat.
http://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/nieuwsbrief/vakantie.html
Het is niet voor niets dat dierenartsen waarschuwen voor de grote risico's betreffende deze ernstige ziektes en adviseren dan ook de nodige drastische preventieve maatregelen te nemen als men met de hond(en) in de risicogebieden op vakantie gaat.
Stichtingen en organisaties, die buitenlandse honden laten adopteren/kopen zouden niet alleen moeten testen op deze ziektes, maar tevens de aanbevolen preventieve maatregelen moeten overnemen vanaf het eerste moment, dat de honden in hun refugio/asiel worden opgenomen.
Honden met deze ziektes mogen niet gezond verklaard worden door een dierenarts en dus niet worden vervoerd en ook niet geadopteerd.
Dat ze niet gezond verklaard mogen worden klopt... maar waarom zouden ze niet geadopteerd mogen worden.
Er zijn legio honden die met Leish gewoon een normaal leven hebben in Nederland... zolang je geïnformeerd bent over de besmetting is er toch niets aan de hand (niets aan de hand tussen aan de hand tussen aanhalingstekens natuurlijk)
Je wil niet weten hoe vaak mensen juist bewust kiezen voor een driepoot, super-oudje, besmette of welke andere aandoening dan ook... juist om hen ook nog een kans te geven op een normale manier van het leven te genieten
Most airlines require a health certificate for any animal they are transporting, whether in the cabin or as an unaccompanied shipment. Health certificate is delivered by your veterinarian and stipulates that the animal is healthy and fit to fly.
unquote
Bron:https://www.iata.org/whatwedo/cargo/live-animals/pets/Pages/dealing-with-airlines.aspx
* Een hond met één of meerdere van bovengenoemde ernstige ziektes is niet gezond; ook al zouden er op enig moment geen verschijnselen zijn. Alleen al de stress van het vliegen kan een aanwezige ziekte bij de hond triggeren.
Zieke dieren/honden mogen ook niet geïmporteerd worden volgens de wet- en regelgeving van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit/Ministerie van Economische Zaken.
Er moet nl. een gezondheidscertificaat worden afgegeven; de "gezondheidscertificaten voor de intracommunautaire handel"
Het is onverantwoord als honden niet direct bij binnenkomst in asielen waar ziektes als LM voorkomen,getest worden, zodat indien nodig direct met behandeling gestart kan worden.
Bij sommige organisaties staat ook bij de honden vermeld als ze aan LM lijden. Zo hoort dat ook.
Zodat adoptanten het niet in een later stadium van het adoptieproces te horen krijgen.
Het is niet zo dat je met medicijnen alleen er bent.
Ze moeten om de zoveel tijd een dure bloedtest ondergaan .Dit om te kijken of de medicijnen verhoogd of verlaagd moeten worden en of de lever en nieren nog oké zijn.
Geen verzekering neemt een hond met buitenlandse ziektes in de verzekering.Sowieso neemt een dierenverzekering geen zieke hond in de verzekering.
Daarom is het vooral voor de hond maar ook voor de adoptant in spe heel belangrijk dat bij binnenkomst de hond meteen getest wordt.
Dan wel met een goede test en niet met een test die niks voorstelt.Niet iedereen kan een hond met LM financieel de beste verzorging geven.
Loesje.... er leiden meer wegen naar Nederland als alleen een vliegtuig
Helaas, als de parasiet sluimerend ofwel slapend aanwezig is, komt deze niet boven in de bloedtest.
Vandaar dat bijvoorbeeld mijn Vera volgens de bloedtest, die wel degelijk wordt afgenomen in het asiel, geen Leishmania had.
Dat is ook de reden (we spreken over tien jaar terug) dat van alles wat Vera zou kunnen mankeren zowel mijn dierenarts als ik in de laatste plaats dachten aan Leishmania.
Pas toen na de symptomen die Nala nu heeft en die Vera toen had ook uiterlijke symptomen verschenen van Leishmania, ik zal ze jullie besparen, zei een bevriende dierenarts uit Griekenland tegen mij: Dit is Leishmania. Uit de weefseltest van haar stukjes oor die onder andere aangetast waren bleek de diagnose Leishmania.
Cindy, veel sterkte met Nala, ik hoop dat ze goed reageert op de Allopurinol en je kunt me altijd pb-en.
Daarvoor blijven de eisen van NVWA voor import van kracht inclusief de transportverordening.
citaat
De te vervoeren honden moet u aanmelden in het TRACES-systeem. TRACES-certificaten moeten op naam staan van de stichting.
TRACES maakt elektronisch en in alle officiële EU-talen:
Als u honden invoert naar meerdere bestemmingen in Nederland, dient voor iedere bestemming een apart gezondheidscertificaat te worden opgemaakt.
einde citaat
Dit is schrikken maar goddank wel duidelijkheid over wat Nala mankeert. Ja, heel dubbel
Leishmania is iets waar ik ook altijd bang voor ben bij mijn meiden.
Wat een rot ziekte voor onze buitenlandertjes.
Ik wens jullie sterkte en dat het vlug mag stabiliseren.
Ik duim dat de meid zich vlug weer beter mag voelen en verder kan met het genieten van haar gouden mand !!
Wat balen (zacht uitgedrukt) :-(
Sterkte, en ik hoop dat ze zich snel beter voelt!
@ Cindy,
Wat voor soort test is er in Spanje gedaan?
Er zijn ook Facebookgroepen over leish, bijv.
"Mijn hond heeft leishmania. Wat nu?"
https://www.facebook.com/groups/754416564663820/
Snel Beterschap gewenst
UPDATE
Naaltje heeft gisteren haar eerste pilletje allopurinol gehad! Hopelijk slaat het snel aan. De juiste dosis kan pas bepaald worden als de titterwaarden binnen zijn, maar dat zien we dan wel. Het is alvast goed dat ze al iets neemt. Hoe sneller de parasiet gestopt wordt, hoe minder schade aan de organen! En die zijn nog ok op dit moment, volgens haar bloedtest.
Ze heeft gisteravond en vanmorgen heel goed en met smaak gegeten! Deze ochtend voor de eerste keer enkel de nieuwe brokjes van Prins 'resist' gegeven en ze gingen er goed in. Oef, want zolang die intensive care voeding erdoor werd gemengd, wist ik eigenlijk niet of ze ze wel zonder die lekkere natte voeding zou willen eten.
Het is belangrijk dat ze haar eten lekker vindt en gewoon wil eten, dit om het gewichtsverlies toch een beetje in te perken. Wel nog steeds koortsremmers natuurlijk, omdat ze anders niet eet.
Wat de adoptieorganisatie betreft: ik neem hun niks kwalijk.
Nala is getest en de test was negatief. Als je weet dat de parasiet zich in het beenmerg tot 7 jaar kan verbergen, zonder zichtbaar te zijn in het bloed, tja, daar kunnen zij ook weinig aan doen natuurlijk.
Onze regioverantwoordelijke heeft zelfs een 8-jarige hond met LM die heel erg ziek was in Spanje, toch geadopteerd. Nu gaat het heel goed met haar hond, met medicatie natuurlijk. Sommige mensen worden nu eenmaal 'verliefd' op een hond en adopteren die dan toch. Mooi, vind ik dat. Die hond had zeker niet gekozen voor een prik van zo'n besmette zandvlieg. Net als ons Naal dit ook niet zelf heeft gekozen.
Gisteren heb ik moeten lachen met een uitspraak van een vriendin van me:
'Tussen alle gekke-honden-zieke mensen ben jij, samen met die andere gevallen die zo'n Spaanse honden in huis halen, toch bij de zotsten!'
Waarmee ze dus bedoelde: er zijn hier heel wat traantjes gevloeid gisteren toen ik haar het hele verhaal deed met ons Naal op mijn schoot. En zij stelde me de vraag: moest je dat nu geweten hebben, had je ze dan nog geadopteerd, en eigenlijk moest ik dan nog 'ja' zeggen. Ik zag haar foto op de site in mei en ik wist het: dat moet ze worden, die geef ik een mooi leventje.
Ik wil jullie allemaal bedanken voor de steun. Het helpt echt te weten dat er mensen luisteren en meedenken en vooral meeleven.
Lieve dikke poot van Naaltje ook natuurlijk!
En nu alle duimpjes draaien voor de mooie dame zodat de medicatie snel aanslaat en ze zich snel weer beter gaat voelen ..... en nog heeeeeel lang kan genieten van haar mooie leven bij jullie
Mooi zoals je over haar schrijft!
Ja duimen dat de medicatie aanslaat. Goed teken dat ze wel eet nu.
Je zou ter ondersteuning ook aan homeopathie kunnen denken, of bijv. aan Neem deze plant is heel veelzijdig en doodt bacterien, ook die van Leishmaniose
http://scialert.net/fulltext/?doi=jbs.2014.110.123
en uiteraard haar immuunsysteem versterken.
Zou hier wel naar een arts voor gaan die van alle kanten iets (nouja veel) weet, homeopathie, allopathie, fytotherapie, tcg etc.
Knuffels voor Nala!
Ik beantwoord straks even rustig je bericht, Cindy.
Anny en buurvrouwen
Lance
Veel sterkte, duimen draaien hier overuren,hopelijk slaagt medicatie aan!
update
Nala kreeg sinds donderdagmiddag allopurinol 3x daags. Zaterdag kreeg ze plots fel rode vlekjes op haar buik. Het zijn onderhuidse bloedinkjes. Ook 1 oor is vanbinnen vol rode vlekjes.
's Nachts jankte Naaltje. Ik ging kijken en trof haar aan bij de deur, ze moest pipi. Bij het binnenkomen licht aangedaan en toen zag ik dat ze een dikke kaak had! Paniek!!!
Heb dan maar bij haar geslapen de rest van de nacht. Dit verergerde gelukkig niet. Zondagochtend om 8u15 naar de DA van de adoptievereniging geweest. Hij heeft veel ervaring met Leishmania.
De man zei me dat hij dit nog nooit had gezien! Ze reageert allergisch op de allopurinol.
Wat nu??????
De enige andere mogelijke geneesmiddelen zijn Milteforan en Glucantime. Deze worden altijd in combinatie gegeven met allopurinol en hebben alleenstaand weinig zin. Ze zijn ook pokkeduur, maar dat nog buiten beschouwing gelaten. Met glucantime zou ze een maand lang elke dag pijnlijke injecties moeten krijgen. Sorry, maar daar hou ik een superbange hond aan over die dan toch nog niet geholpen is.
Ik ben ten einde raad. De DA stelde voor om nu even te stoppen met de medicatie, haar een goed antibioticum te geven tegen eventuele huidige infecties (kaak/tanden) en dan opnieuw te proberen met de allopurinol maar in lagere dosis. Dus dat doen we nu dan maar.
Gelukkig eet ze nog wel goed ondertussen. Hoewel ik vond dat ze deze ochtend al niet meer zo smakelijk at als de vorige 2 dagen. Maar ik ben misschien al een beetje paranoia aan t worden. Je zou voor minder?!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?