Ik zou graag wat meer informatie willen over het steriliseren van een teefje. Het gaat om mijn lieve meisje Mila (keeshond middenslag). Mila is nu 9 maanden en is op 5 december voor het eerst loops geworden. Dit onderwerp is iets waar ik al eerder vragen over had willen stellen, maar opeens is Mila al 9 maanden en voor mijn gevoel is de laatste tijd als een speer voorbij gegaan. Ze is niet echt een puppy meer maar wordt al een echte grote meid. Door een recente gebeurtenis realiseer ik me dat het toch wel tijd wordt om me een beetje te informeren.
Redenen waarom wij Mila willen steriliseren:
- Wij zijn niet van plan om met Mila te gaan fokken, want Mila heeft geen stamboom en ik laat fokken liever over aan mensen die er verstand van hebben.
- Door haar lange vacht vind ze het moeilijk om alles schoon te maken. Hierdoor komt er een lucht vrij waar we niet zo heel vrolijk van worden en aangezien ze zich overal wast komt die geur ook aan kasten en de bank. (die gelukkig een kleed eroverheen had, maar toch: het is niet fris.)
- Als ze loops is kan ze 3 weken nergens loslopen, de meeste vriendjes/vriendinnetjes zijn reutjes (ze mist andere honden), ze voelt zich niet fijn
Verder hebben we niet echt een reden om haar niet te steriliseren. Ik zie eigenlijk voor Mila nou ook niet echt voordelen als we het niet doen.
Ik heb een aantal vragen:
- Ik krijg best vaak de vraag of ik haar wil gaan steriliseren en krijg dan als motivatie dat het beter is voor de gezondheid, maar ik vraag me af wat de voor- en nadelen zijn.
- Ik las dat er meerdere manieren zijn om een teef te steriliseren, maar wat is nu echt de beste manier?
- Wanneer is het beste moment om een teefje te steriliseren?
- klopt het dat de vacht kan veranderen ? Mila's vacht is misschien pas na 2 jaar (of langer) helemaal klaar met groeien. Kan je dan beter wachten, of maakt dit geen verschil?
- Mila heeft een best wel pittig karakter en ik heb ergens gelezen dat steriliseren er voor kan zorgen dat ze juist nog pittiger wordt. Is het dan wel slim om haar nu te steriliseren of kunnen we beter wachten tot na de puberteit?
Ik zou ook graag wat persoonlijke ervaringen willen horen als dat zou kunnen over het effect wat sterilisatie heeft op het teefje
Alvast bedankt!
Mijn ervaring met de sterilisatie van Charlii, nu ruim 2 maanden geleden:
Charlii is 3 maanden na haar eerste loopsheid laparoscopisch gesteriliseerd. Ze werd pas laat loops, dus haar sterilisatie vond plaats toen zij 14 maanden oud was.
Het grote voordeel van een laparoscopische sterilisatie: er worden 3 kleine sneden in haar buik gemaakt. Het is een kijkoperatie. De baarmoeder wordt bekeken. Is die rustig, dan laat de arts haar zitten en worden alleen de eierstokken verwijderd. Geen grote hechtingen, geen kap of hemdje, geen pijnstillers achteraf.
De eerste dag voelde Charlii zich niet fantastisch, nog wat gaar van de narcose. Na 3 dagen was ze weer helemaal opgeknapt. Een week rustig aan gedaan met wandelen. Klaar.
Ik merk geen verschil in humeur, karakter of vacht. Wel is Charlii een hond (ras) die in de gaten moet worden gehouden vwb overgewicht. 2 maanden na haar operatie was ze 300 gram aangekomen, wat normaal is, omdat zij op deze leeftijd nog uitzwaart.
Het is een duurdere ingreep dan de "gewone" sterilisatie. Maar de voordelen zijn dat dubbel en dwars waard.
Lastig he! Het is dat het bij Lupa moest vanwege haar adoptie maar ik vond het vreselijk. Achteraf gezien is het wél de juiste keuze geweest.
Lupa is drie maanden na (het stoppen van) haar eerste loopsheid gesteriliseerd. Ze was toen 11 maanden. Dit raden ze vaak aan zodat de hond wel is volgroeid, geestelijk en lichamelijk. Ik weet niet of nog een loopsheid wachten verstandig is.
Ik ben opgelucht dat Lupa nooit 'onverwacht' zwanger kan raken en ze die drie weken niet meer vast hoeft. Lupa mistte haar vrienden en het spelen ook heel erg in die weken. Dat vind ik een groot voordeel, dat ze die nooit meer hoeft uit te zingen.
De operatie zelf is me meegevallen. Lupa was moe van alle indrukken maar na twee dagen was ze al dolenthousiast en wilde graag spelen en rennen. Ze is na haar sterilisatie wel losser/vrijer geworden, wat stoerder en zekerder. Maar dit komt natuurlijk ook door het volwassen worden.
Haar vacht heeft wel even een klap gekregen van de narcose. I.c.m. haar zomervacht was ze bijna kortharig ipv langharig. Dat trok bij het ruien weer helemaal bij en ze heeft nu weer haar mooie vacht.
Wel is iets wat ik onderschat heb de honger die ze sinds haar sterilisatie heeft. Ze vreet als een bouwvakker en is ook wat uitgezwaard/aangekomen. Ze is nog niet te zwaar maar daar moet ik wel goed op letten en het idee dat ze honger heeft vind ik afschuwelijk dus ze krijgt extra vulgroenten etc.
Geloof dat dit het was... Succes met je keuze maken!
Misschien een blonde vraag, maar wat is precies het verschil?
En wat is het prijs verschil? (Dit bedoel ik niet als in ''Ik wil niet veel uitgeven'' maar als ''3 maanden na de eerste loopsheid is binnen twee maanden en dan moet ik de komende maanden even sparen. Het is handig als ik dat weet voor ik grote aankopen doe (zoals gisteren))''
Ik denk dat er onderling ook nog wel prijsverschillen zijn bij de practiserende dierenartsen. Ik was rond €300 kwijt.
Mijn hond is ook gesteriliseerd of gecastreerd noemen ze het eigenlijk als ze alles weg halen.
Ze is 3 maanden na haar 2de loopsheid geholpen. Heeft op de operatie tafel een hevig bloeding gehad dus ze moest langer blijven.
Bij ophalen was ze best suf maar wist niet hoe gauw ze terug mee na huis kon.
Bij thuiskomst wilde ze savonds al wat drinken wat ik haar handmatig gaf in verband met gevaar sufheid en water. Zelfs klein beetje eten wilde ze al. Ze was de volgende dag helemaal de oude. Wist niet wat ik zag. Kon het me ook niet voorstellen na toch een heftige bloeding maar niks meer te merken van de operatie. Ik moest haar in toom houden anders sprong ze bij binnenkomst zo tegen je aan. En buiten aan de riem want anders ging ze rennen.
Shadow heeft ook geen kap of rompertje gehad. Bleef er netjes af.
Haar karakter is het zelfde gebleven en haar vacht ook. Alleen onder bij haar broek krult de vacht een beetje omhoog maar dat is alles.
Het voordeel van sterillistie is geen oepsnestjes, geen schijnzwangerschappen, en niet onbelangrijk, een verlaagde kans op melkklierkanker. Hoe eerder je t laat doen, hoe lager de kans.
Persoonlijke ervaring met teefjes heb ik niet. Mijn mannen hebben geen castratievacht, maar ik weet niet of dat later nog kan komen. Dan ga ik gewoon naar de trimster.
Ik was voor de "gewone" sterilisatie al 307,- kwijt dus de kosten van een laparoscopische sterilisatie zal per dierenarts verschillen.
De laparoscopische sterilisatie is minder belastend voor het lijfje. Bij de normale snijden ze de buikwand een paar cm open en bekijken ze alles, halen de eierstokken er uit en eventueel de baarmoeder (normaal alleen als deze er niet goed uitziet). De wond is groter, er zitten vingers in het lijf en het helen duurt langer.
Bij een laparoscopische sterilisatie doen ze alles via kleine sneetjes en met een soort robotachtige grijpertjes met camera waarbij er lucht in de buik wordt geblazen voor ruimte ipv met vingers te wroeten. Bij mijn dierenarts doen ze dit nog niet zo vaak dus van daar dat ik voor de normale sterilisatie heb gekozen.
Voor Sadi 33kg moet ik rond de 480 a 500 rekenen voor gewone sterilisatie. Voor laparascopische sterelisatie onder gasnarcose moet ik 900 tot 1000 euro rekenen. Mocht de baarmoeder er niet goed uitzien en eruit moeten mag ik voor zekerheid nog 200 euro er bijop rekenen.
Om even een idee van het verschil in prijs te geven. En voor kleinere honden is het dan weer goedkoper.
In Sadi haar geval moet dit specialistisch gebeuren bij een dierenkliniek i.v.m. Haar temperatuur probleem en daardoor verhoogt risico. Mederedenen dat Sadi ook geen normale narcase zou krijgen om risico's zo laag mogelijk te houden.
Nou, de prijzen liggen hier echt veeeeel lager. Wat een bedragen zeg!
Priscilla, t beste even bij je eigen da informeren. Of juist bij verschillende in jouw woonomgeving.
We zijn hier dan ook flink aan het sparen. De prijzen schijnen nogal te verschillen inderdaad alleen ben ik niet bij machte om half nederland door te rijden. Edit: maar ze moet geholpen.worden, heeft er te veel last van. Plus dat de loopsheid ook nog eens steeds samen valt met de jaarwisseling. En de loopsheid haar temperatuur ten nadele beinvloed.
Prijzen verschillen inderdaad nogal per dierenarts. Voor mijn hond 37 kilo heb ik 450 euro betaald en dan via de gewone operatie.
laparascopische sterelisatie is duurder dan de andere operatie
Ik bedoelde het verschil tussen de laparoscopisch steriliseren en gewoon steriliseren, maar denk dat ik hem snap
Hoeft niet te blozen hoor. Kan ook aan mij liggen.
De tekst was in dit geval naar mijn idee op 2 manieren te interpreteren.
De grootte van de wond dus. Maar dat had Hettie al uitgelegd.
Ik ben af en toe een beetje onduidelijk haha
En ik begrijp makkelijk verkeerd. Hebben we allebij wat
Maar je hebt wel t antwoord /de uitleg die je bedoelde dus oke toch.
Er staat alleen een onnodige lap tekst van mij bij tussen.
laparascopische sterelisatie is een kijkoperatie. Duurt korter en de hond krijgt een lichtere narcose. Kleinere wond ( 3 gaatjes) en over het algemeen een sneller herstel.
maar ik bedoel of ze bij een gewone de baarmoeder er bijvoorbeeld wel uithalen en bij de andere niet, omdat ze zei dat het een kijk operatie is. Ik kom nu denk heel vaag over. Wat ik denk ik bedoel te vragen is of de grote van de wond uiteindelijk het enige verschil is:) (ik weet echt helemaal niks over dit onderwerp)
Dat hangt er in beide gevallen vanaf hoe de baarmoeder er uit ziet. Ziet ie er niet goed uit dan moet ie er uit.
Edit: is dit het geval bij laparascopische sterilisatie word de baarmoeder alsnog via normale operatie verwijderd voor zover ik weet.
Ah okee dankje!
Waarom ga je niet even googelen? Alles is duidelijk te vinden!
Edit, ik bedoel dat niet vervelend hoor, maar daar heb je misschien meer aan op dit moment.
omdat ik bij een aantal sites had gekeken van de dierenartsen in onze buurt, maar geen van die ook maar de naam noemde dus ik wist ook niet op welk woord ik moet googlen. ;) behalve dat had ik bij de eerste twee sites echt geen idee wat er nou precies stond, want ze gebruiken van die moeilijke termen, dus ik dacht: als ik het hier vraag komt het iig binnen zoals het wordt bedoelt
Bij Lupa is de baarmoeder niet verwijderd ondanks dat ze wel een normale sterilisatie had. Dit zouden ze alleen doen als de baarmoeder er niet goed uit zou zien. Dit kan ook per dierenarts verschillen, sommigen halen hem er sowieso uit.
Eigenlijk is de werkwijze en daarmee de wond het grote verschil ja. In principe gaat bij beide operaties alleen de eierstokken er uit!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?