Ik heb een vraag over mijn sharpei. Hij is 8.5 en vandaag heb ik van de dierenarts de diagnose mastencytoom/mastenceltumor type 2 gekregen. Hij heeft uitzaaien in de vorm van satelliet letsels. Dit alles in zijn rechterpoot en lies. Het devies is om over verschillende behandelopties na te denken. Operatie in de vorm van plekken weghalen en chemo. De poot laten amputeren, vanwege de ernst van de situatie. Wellicht hoort deze vraag hier niet thuis. Maar ik ben zeer benieuwd en weet niet goed wat te doen. heeft iemand hier ervaring mee? Groet Yvonne
Ik heb er geen ervaring mee maar wil je even sterkte wensen.
Het is niet niks zo iets te horen krijgen .....
hoop het nooit mee te maken.
Geen ervaring,ik wens je veel wijsheid en sterkte toe.
Mijn vorige boxer heeft een mastocytoom grad.2 gehad op haar onderachterpoot maar verder geen uitzaaiingen in organen, voorzover dat op de foto te zien was.
Omdat de mastocytoom een soort tentakels heeft moet het ruim worden weggesneden. Bij mijn hond was dit lastig vannwege de plek en mijn DA heeft mij doorverwezen naar de specialist in Utrecht waar zij is geopereerd.
ik had begrepen dat chemo niet goed zou helpen maar evt. bestraling wel, ik praat over zo'n 7 jaar geleden en toen was de optie van bestraling nog net niet mogelijk in NL. Amputatie niet gedaan omdat het een grotere hond was met ook nog spondylose.
Uiteindelijk is het heel goed gegaan ondanks niet geheel schone snijvlakken, ze heeft nog jaren geleefd zonder dat de mastocytoom is teruggekomen en is onlangs overleden en 13,7 jaar geworden.
succes en sterkte!
Als je heel goed advies wilt dan zou ik contact opnemen met
Johan de Vos in terneuzen zijn specialiteit is onocologie,hij heeft de beste naam in nederland. Mensen komen zelfs van over de grenzen.
Een betere in dit vakgebied zal je niet vinden.
Als je wilt kijken wat de mogelijkheden zijn dan zou ik een afspraak maken en je eigen da de medische staat van je hond laten doorsturen,dat scheelt geld en onderzoek.
Een lastige beslissing.
Ik persoonlijk zou met een hond nooit zover gaan als chemo en bestraling. Veel mensen worden van deze behandelingen doodziek en hebben veel professionele verzorging nodig en psychologische ondersteuning. Een hond kan niet praten en daardoor niet exact aangeven hoe hij/zij zich voelt en welke pijnen hij/zij heeft.
De website van het Medisch Centrum in Amsterdam geeft een volledige beschrijving van deze aandoening incl. diagnose en mogelijke behandelingen:
http://www.mcvoordieren.nl/mastocytoom-hond
Er zijn in NL maar enkele klinieken, die de behandelingen doen.
In overweging nemende, dat een Sharpei een gemiddelde leeftijd van 10 jaar bereikt in combinatie met deze loodzware behandeling, zou ik zelf niet hiervoor kiezen hoeveel ik ook van mijn hond zou houden.
Het is ook maar de vraag hoe een hond uit deze behandelingen komt en zeker omdat je Sharpei al 8.5 jaar oud is.
Veel sterkte met deze moeilijke beslissing.
Sterkte!
Ik deel je mening maar ik weet niet hoe ts daarin staat.
Dank je wel voor de reacties.
Ik heb vandaag nogmaals contact met de da gehad. We gaan nu een scan maken en de bloedwaarden controleren. Op grond van deze uitslagen kan ik wellicht een betere weloverwogen beslissing nemen. Mochten er al uitzaaiingen in de lymfen of vitale onderdelen zijn, heeft nadenken over behandelmethoden weinig zin. Ik wil mijn hond ook geen onnodige behandelingen laten ondergaan, waarbij hij ziek en ellendig gaan zijn.
de amputatie heeft nu de voorkeur, maar ook hier geldt; wat ga je het beestje nog aan doen?
het is een lastige beslissing, waar doe je goed aan?
Een zware beslissing maar heel vaak weet men het al.
Alleen is het fijn om je zorgen van je af te schrijven.
Bij zulke moeilijke beslissingen moet ik altijd mijn hart even uitschakelen en op mijn verstand vertrouwen maar om die 2 los te koppelen van elkaar dat is nu vaak het moeilijkst.
Je wilt hem niet kwijt,je wilt hem niet laten lijden....een duivels dilemma
Nogmaals sterkte.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?