Ik heb ook mijn hond opgehaald met 8wkn, bij 12-14 wkn begon ook het gedrag wat jij beschreef.
(Zie mijn eerdere topics.... Lang verhaal ga ik nu niet precies opschrijven).
Ik ben ook daarom naar een hondenschool gegaan. Heeft helaas niet zo geholpen als ik gehoopt had, was juist andersom. Ik moest doen wat mijn instructeur zei en dan druiste in tegen mijn eigen intuïtie.
Ik ben afgelopen juli gestopt bij de hondenschool. Heb daar alleen puppycursus (gehoorzaamheid) gehad.
Ben nu dus ruim een half jaar zelf aan de slag gegaan. Ik ben gestart met een heeeeele diepe zucht, want dat ik een lange adem nodig zou hebben wist ik....
Eerst ging het beter op straat ten opzichte van auto's. Later ging het beter op straat ten opzichte van fietsers. Weer later ging het beter op straat ten opzichte van wandelaars. Even later ten opzichte van joggers. Nu kan hij rakelings langs auto's lopen. En fietsers kunnen hem op een halve meter passeren. Wandelaars kunnen hem op 1 meter afstand rechts passeren wanneer hij zit, evenals joggers. Ik wil nu niet zeggen dat het voor jouw hond ook zo werkt. Maar bij mijn hond leek de precieze routine te werken. Bijvoorbeeld: kwam een auto aan. Ik liet hem zitten. Brokje voor de neus. Auto voorbij, brokje gegeven. Nu maakt bij hem de omkoping van voer niet zoveel uit, maar juist wel de routine die bij iedere auto werd uitgevoerd. Ik had in 1 wandeling soms wel 20x diezelfde routine gebruikt. En het werkte, het maakt zijn wereldje voorspelbaar. Inmiddels is hij een hele verkeerszekere hond geworden, wel met gebruiksaanwijzing en routine, Het is geen hond die ik zomaar aan iemand mee zou geven.
Met andere honden was weer een ander verhaal, die wilde hij levend villen. Vanaf een week of 14. Er was niks gebeurd, we hebben nog een andere hond waar hij super mee overweg kan. Dus... Geen idee waar dat gedrag vandaag kwam. (Stiekeme hormoontjes?) Toch kan ik nu met zekerheid zeggen dat het nu sinds een maand echt goed gaat. Hij had de neiging om ontzettend te fixeren en viel dan uit. Inmiddels kan hij kijken zonder te fixeren, dat kon hij eerst niet. En zo lang hij ontspannen kijkt, mag hij net zo lang naar een hond kijken als hij wil. Sinds deze week zie ik zijn ontspannen blik veranderen in voorzichtige nieuwsgierigheid. Maar ik heb in het begin wel streng en consequent moeten zijn. Niet streng dat ik geweld gebruik. Maar gewoon duidelijk; fixeren doen we niet = uhuh. Nou is hij een hond dat ook reageert op een vriendelijke uhuh van mijn kant. Dat is dan weer het fijne van deze hond, die is echt trainbaar. En daardoor zie ik zijn gedrag langzaam aan in positieve in veranderen. Ik ben er nog niet, maar ben wel trots dat we er een heel eind zijn.
Alleen met het stukje visite in huis zal ik een keer hulp nodig hebben. (In de vorm van diverse mensen als oefenmateriaal). En een kritische blik van iemand die verstand heeft van gedrag. (Ik durf bijna geen gt meer neer te zetten ;) )
Wat heb je afgelopen vijf jaar met hem gedaan? Hoe lang vertoont hij dit gedrag al?
Edit: ik heb het verhaal met je gedeeld om een hart onder de riem te steken. Niet omdat jij moet gaan doen wat ik heb gedaan. Even ge-Edit voor iemand van HP er over valt ;)
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Jep... hier ook 4mnd LTO3 gebruikt. Het heeft echt zijn werking gedaan. En daardat het gedrag vd hond iets milder werd, kon ik beter de nuanceverschillen zien en daarop inspelen. Ik kon beter zien wat er echt aan de hand was zeg maar.
Nu heeft hij het niet meer nodig. Of beter gezegd, nu ik hem door en door ken heb ik het niet meer nodig om de nuanceverschillen beter te kunnen zien.
Je heb helemaal gelijk, wist het niet dat hij nog intact was.
Al dat gedrag en frustraties komt voort, uit teveel testeron, heb inderdaad echt veel lastpakken van reuen zien veranderen in rustige sociale honden.
Het lijkt vanaf het beeldscherm of hij denkt dat hij het zelf op moet lossen, omdat het je niet lukt om de situatie te managen? (Sorry, klinkt negatiever dan ik bedoel. Ik vind bijvoorbeeld de situatie ook erg lastig te managen als het spitsuur is met honden en er komt zelfs een fietser met hond rakelings langs je gefiets).
Het lijkt (ik zeg bewust lijkt, omdat ik dat echt niet zeker kan zien vanaf een beeldscherm) dat het voornamelijk managen is. Dat je beter leert managen en zo meer controle krijgt over situaties? Maar wie weet sla ik helemaal de plank mis haha!!
lief dat je toch zo met nino begaan bent! Je hart zit op de goede plek.
Ben t wel hiermee eens
Hier ben ik het mee eens
Ik zou er eens serieus over nadenken, eventueel in overleg met iemand die er verstand van heeft
Ergens aan het begin (ik heb niet alles precies doorgelezen) zei je geloof ik dat op de hondenschool ze zeiden dat hij zo deed uit zelfverzekerdheid, ervan uitgaande dat die het bij het juiste eind hebben, dan zou ik het zeker doen
Gevaarlijk advies ? Verklaar je nader.
Honden scholen zijn meestal TE commercieel en TE theoretisch, helaas.
Het gaat denk ik om het idee te overwegen( wat dus géén advies is) of castratie iets zou kunnen bijdragen.
Dat is een overweging. Bij reuen althans. Zeker als het opgewonden standjes zijn.
Geen advies ; zou ik niet over durven geven, zeker niet vanachter een computer.
EN waar haar jij je info vandaan?
Ook uit je lucht gegrepen? dacht het wel.
Het mis zien gaan .. verklaar je nader..ik namelijk nog nooit of dan bij de dierenarts ( de ingreep).
Weet niet wat voor info jij leest maar ik praat dus wel uit jarenlange ervaring hoor..
Dat de kans toeneemt , bedoel agressie, wel nog nooit meegemaakt.
Maar goed ik zal hier op hondenpage een vraag overstellen aan de mensen, waarvan hun hond is gecastreerd is en hun ervaringen.
We horen en lezen het dan wel.
Ik ga in het nieuwe topic reageren.
Bassie is gedragstherapeut en heeft een hondenschool...
Het probleem met castreren als je de oorzaak niet weet, en waarschijnlijk was Bassie bedoelt met 'mis zien gaan', is dat je het probleem kan verergeren als de agressie geworteld zit in onzekerheid en de spanning daaruit voort komt. Geslachtshormonen geven zekerheid aan een reu, haal je die bij een al onzekere hond weg dan kan het gedrag inderdaad erger worden. Vandaar dat het flink mis kan gaan qua gedrag, en dan is er dus geen weg terug. Castratie kan niet ongedaan gemaakt worden.
Corrigeer me als ik het fout heb Bassie.
Oei oei oei, ik ben niet helemaal duidelijk geweest..
Natuurlijk mag mijn hond niet 'losgaan' op een andere hond!
Hij hoeft ook niks op te lossen, maar misschien dat hij dit zo voelt..
Ik zal mijn hond ten alle tijden verdedigen, tegen wie of wat dan ook.
Ik zie wel dat mijn hond problemen heeft, door zijn gedrag, maar zag niet in dat zijn gedrag, gevaarlijk gedrag is.. Het is een hele lieve hond, en Lola woont hier nu 2 weken, als hij kwaad wou, was zij binnen een hap weg.
Ik denk niet dat hij daadwerkelijk iets zou doen, op het uit zen dak gaan na..Maar ik ga dit ook niet uitproberen..
Hij is alleen vaak sneller als ik. Hij is echt een kijker, snuffelt weinig en kijkt vooral. Hij reageert direct ergens op, nog voor ik het kan beseffen. Daarom heb ik de halti genomen, dat hij in een onverwachts moment, niet te sterk word.
Vooral dat hij mij letterlijk gaat 'pootje haken' maakte mij erg onzeker. Als ik languit lig, kan ik hem moeilijker tegenhouden.
Ik lees alle tips en adviezen, maar volg niet alles klakkeloos op.
Dit forum is niet het enige, waar ik kijk voor Nino zijn gedrag.
Ik moet gewoon op een of andere manier zijn aandacht kunnen krijgen, om verder te komen. Misschien dat de lto3 zou kunnen helpen, het is natuurlijk en zal het niet verergeren.
Zijn 'probleem' lijkt niet te komen door hormonen. Hij lijkt er helemaal niet zo mee bezig.
Daarom is hij niet gecastreerd. Ik weet dat de problemen, als het onzekerheid is, nog veel erger kunnen worden.
Ik ga op zoek naar een muilkorf, en dan een trektuig, dus dat de halti weg kan, en hij misschien meer vrijheid voelt. Ik neem geen snuitje, maar een korf waar hij gewoon normaal in zou kunnen hijgen, als hij het wilt. De muilkorf is een ding van mezelf, ik vind dat iedereen altijd in staat moet zijn zichzelf te verdedigen, wanneer het moet. Maar eerlijk is eerlijk het maakt het wandelen misschien wat aangenamer, als ik niet gebeten word.
Het is geen agressieve hond, die wilt moorden of weet ik het. Zo ziet hij er op dat moment wel uit, maar hij is nog altijd nieuwsgierig naar een andere hond.
Op kleine hondjes reageert hij minder fel, en als hij los loopt kan hij met reuen en teven.. Het maakt verder niet uit, hoe de andere hond eruit ziet. Het is een hond, en we maken herrie..
Weet iemand een goede gt in de buurt van schiedam?
Ik kan voor BAT niks in de buurt vinden..
Ik wil het beste voor Nino, dat hij wat stress van zich af kan laten glijden, dat we lekker kunnen spelen buiten, en dat het ook buiten 'leuk' is, en geen strijd..of dat hij het gevoel krijgt iets te moeten oplossen
Ik quote mezelf nog maar eens
Zou niet weten waarom dat een gevaarlijk advies kan zijn??
Er over nadenken heeft nog nooit iemand kwaad gedaan
Mocht je lto3 willen proberen ter ondersteuning (kan echt wat rust in het koppie geven), neem dan wel die van Smartvital. In die zijn de werkzame stoffen het best geconcentreerd. Ik had eerst de verkeerde.
Succes met Nino!
Deze had ik ook. Ik heb verder geen negatieve op of aanmerking hier over.
De mijne kreeg 2 capsules.
Al was Bassie een copie van SM of Martin Gaus, IK heb meer als 30 jaar ervaring, met honden en heb het gedrag alleen maar beter zien worden bij "lastige"reuen, het mis zien gaan "snap dat nog steeds niet" kwestie van hormonen, maar ja sommige GT, moeten er een interessant verhaal van maken, verkoopt beter.
Als je castratie zou willen overwegen, dan zou je eventueel eerst chemisch kunnen castreren al zitten daar natuurlijk ook negatieve dingen aan. Maar goed zoals je zelf al aangeeft lijkt daar het probleem niet te zitten, jij kent hem het beste. Maar soms wil een castratie wel helpen idd, maar dan moet het niet uit angst komen.
Zo'n tuig is misschien een goed idee, maar er zijn honden die uit hun tuig weten te komen en dat wil je natuurlijk niet op zo'n moment. Misschien is het verstandig om zeker in het begin een halsband en lijn erbij om te houden, zonder druk hierop, maar voor het geval dat!
Moh was helemaal niet zo erg als Nino, maar ook zij kon uit haar plaat gaan aan de lijn,nadat ze aan de lijn eens is aangevallen/geïntimideerd. Ook bij Moh hielp afleiden niet echt. Maar een GT adviseerde mij om Moh geen eten meer te geven in een voerbak. Maar ik moest haar eten voor die dag bij mij houden in een heuptas ofzo. En dan begon ik in huis door haar steeds even bij mij te roepen en haar een opdracht te geven,zoals zit of af en dan kreeg ze een deel van haar eten. Dit kan je gewoon doen terwijl je afwast of aan het poetsen bent. Maar ze moest dus werken voor haar eten. Na een paar dagen ben ik dat ook buiten gaan doen en daarmee kreeg ik buiten veel meer aandacht van haar. Ze was niet meer zo bezig met de omgeving. Moh was ook veel met wild bezig, katten, vogels, konijnen, muizen enzo. Dit werd ook gelijk veel beter. En toen ik steeds meer en langer haar aandacht kon vast houden konden we ook steeds normaler langs honden passeren. Nog steeds neem ik hierin heel veel ruimte. Of ik draai om, maar ik blijf nu meestal veel belangrijker dan de hond.
Misschien een idee voor jou. Ik zag al vrij snel verbetering bij Moh. Nu zit bij Nino dit probleem er al veel langer in en dus ook dieper. Dus is dit ook veel lastiger om te buigen.
Als Moh een andere hond te interessant vind dan roep ik haar nu bij me en draai haar van de hond weg en geef haar opdrachten, zit, high five,stukje achteruit rennen (ik dan en Moh dus vooruit achter mij aan) tot de andere hond uit zicht is of tot er voldoende ruimte is om weer verder te gaan.
De werking van hormonen op het lichaam is gewoon een kwestie van biologie?
Op hondenscholen werken vaak trainers, vrijwilligers of ervaringdeskundige. Prima om een hond commando's aan te leren.
Ze weten echter niets van gedrag, terwijl ze daar wel adviezen over geven.
Op de school waar ts was, wisten ze zich geen raad met het gedrag van Nino. Was dus geen gt.
Zonder theorie zal je nooit een goed en gericht gedrags advies kunnen geven.
Wel of niet castreren, denk ik nu nog niet aan..
Hij moet eerst wat rust krijgen, in zijn koppie.
Het is niet alleen naar andere honden, dat hij direct reageert maar met alles eigenlijk..
Hij gaat in zijn energie van 0-10 in een sec. Dit is met uitvallen maar ook in zijn enthousiasme. Het probleem ligt niet eens alleen bij het uitvallen, maar het constant alert zijn op..Buiten zijn het vooral andere honden, maar binnen hoef je hem maar aan te kijken en hij zit bovenop je.
Net ook weer wat schattigs met hem meegemaakt..
Ik had de deur van de vogelkooi niet goed dichtgemaakt, dus mijn bonte boertje kwam eruit gevlogen en landde bovenop Nino zijn rug. Hij keek naar de vogel toen naar mij en weer naar de vogel..Hij bleef lief staan, terwijl ik Frenky van zijn rug afhaalde..
Ik wil gewoon meer rust voor hem, ik vind het wandelen ook niet altijd leuk en zeker niet ontspannen, maar ben er ondertussen wel aan gewend..
Ik heb al 46 jaar ervaring met honden, heb het vaak verkeerd zien gaan na castratie bij een reu.
Tostesteron is het macho hormoon. Als een reu toch al onzeker/ angstig is en je haalt dat stukje macho weg, waardoor de reu zich enigzins staande kan houden, kan het erg misgaan. De hond kan zich tot angstbijter ontwikkelen.
Wat ik hier over Nino lees, zou het zomaar kunnen zijn, dat onzekerheid een rol speelt.
Wees maar niet bang, ik ben geen expert, ondanks mijn lange honden geschiedenis.
Ik ben een liefhebber, laat gedrags therapie liever over aan de echte experts, de gene met een gedegen opleiding.
Denk hier en discusieer hier wel graag mee.
Om een hond te kunnen lezen en advies te kunnen geven, MOET je de hond wel goed kunnen inschatten, dat houd meestal in, mijn optie, dat je zeker 14 dagen met de hond in alle situaties, moet samen zijn.
En dan werkt het theoretisch gedeelte om tot een betere conclusie te komen en een oordeel en advies te geven.
Ze wisten wel raad met het gedrag van Nino, na hem een kwartiertje te hebben gezien, aan de lijn op een plek..Maar ik zou het niet opvolgen..Ik zal er verder niet op ingaan, maar laat ik het zo zeggen, het werkte niet oplossend maar onderdrukkend voor Nino..
'ik kan hem dan een 2 vingers vasthouden'..
Misschien de makkelijkste weg, maar hier kies is zeker niet voor!
Goed van je Patricia, blijf je gevoel volgen, jij kent je hond het best!
Hai Patricia,ik zie hier op dit kaartje dat een BAT instructeur in Woudrichem zit.Is niet direct naast de deur denk ik ,maar wel in jou buurt/omgeving.
Hier heb je ook de besloten groep op Facebook voor BAT.
https://www.facebook.com/groups/315340881889852/?fref=ts
Misschien weet Bassie een goede gt bij jou in de buurt, of Esther.
De makkelijkste weg is idd niet altijd de beste weg, ik ben bang dat het ook een gevaarlijke weg is, en je dan met een tikkende tijdbom gaat rondlopen.
Hoe reageer jij eigenlijk als hij naar de riem hapt e.d.? Doet hij dat meteen al of in bepaalde situaties, of na een langere tijd?
Hier ook een link met de betere GT's en/of hondenscholen.
http://www.hondenlezingen.nl/341055437
ah ik had jouw bericht nog niet gezien Soraya
Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?