Hallo, Wij hebben nu iets langer dan 1 week een labrador pup. De eerste week zijn we niet veel thuis geweest ivm werk. Op aanraden van de fokker hebben wij hem toch al meegenomen zodat hij eraan kan wennen dat hij ook alleen thuis is. Hij heeft toen veel gejankt en geblaft op momenten dat wij weggingen. Helaas doet hij dit nog steeds als wij weggaan. En snachts naar bed gaan. De eerste week hebben wij snachts op een matras ik de woonkamer gelegen en steeds een stuk verder van de bench dit ging goed! Alleen nu piept hij snachts om de 2 uur. Wat te doen!?
Uit eigen ervaring had ik dat ook de 1e week, ik ging er dan niet veel heen want andeds wordt zijn janken beloond! En blijven ze het doen.. ik deed snachts wel 1x eruit om uit te laten.. hielp bij zindelijk maken. ik hoop dat het snel beter gaat! Wel gefeliciteerd met jullie nieuwe aanwinst! :)
Ach arme pup. Dat is de manier om verlatingsangst hij je hond te ontwikkelen. Het alleen laten moet je langzaam opbouwen! Net als het in de bench laten.
Op aanraden van de fokker toch maar meegenomen? Sorry maar dan heb je een verkeerde fokker getroffen die je dat aan beveelt...
Het alleen thuis zijn moet in langzaam tempo worden opgebouwd anders krijg je een hond die voor altijd verlatingsangst heeft! Ik zou sowieso zorgen dat er de eerste drie weken iemand thuis is elke keer. Dat heeft je pup echt nodig!
Als jij verdrietig bent en ik sla een arm om je heen, beloon ik dan je verdriet?
Een pup zijn leven lang dag en nacht bij zijn nest genootjes en mama altijd in de buurt. Ineens komt een vreemde hem halen en zijn hele leven ligt op zn kop. Alles wat vertrouwd was is weg, alles ruikt en is anders.
Dan ook nog voor het eerst in zn leven alleen. Kan je je indenken hoe dat voor een pup is?
Logisch dat hij zich niet orettig voelt en roept om steun, die je hem dan niet geeft.
Wat leert een pup door niet te reageren, juist, dat hij niet op jou steun hoeft te rekenen en zal niet meer piepen, heeft toch geen nut.
Maar hoe zou hij zich voelen?
Mijn hond, in een doos naast mn bed, mijn hand er in. Moest ze plassen, even eruit en verder slapen, tussen ons in. Heerlijk zo een puppy lijfje.
We zijn pas na een paar weken,,toen ze helemaal vertrouwd was begonnen met heel,even alleen laten.
Inmiddels is ze 3, slaapt nog prima bij ons op bed. Soms gaat ze zelf beneden op de voordeur mat liggen slapen. Ze heeft alle vertrouwen en weet dat we er altijd voor haar zijn.
Op aanraden van de fokker??
Arme pup
Zo uit het veilige vertrouwde nest en hoppa helemaal alleen in een kooi
Een pup ( of herplaatser ) moet eerst leren alleen te blijven met kleine stapjes ,
Niet meteen hop bekijk het maar.
En ook een bench moet aangeleerd worden.
Ik heb nu al twijfels bij de fokker.
Geen enkele 'goede' fokker zou dit willen
Het spijt me dat je zo verkeerd bent voorgelicht.
Ik hoop dat je nu je pup eerst leert wennen aan de nieuwe omgeving , langzaam leert alleen te zijn ( voor een paar uurtjes )
En ook de bench rustig aan opbouwd.
Dit is echt niet de manier.
Sommigen zeggen een hond is net als een kind.
Ja en nee.
Maar een pup is wel een baby.
Net als een mensenbaby heeft de pup je nodig .
Veel kun je nog niet je moet voor je pupje zorgen,dat komt allemaal later.
De eerste weken kijk je alleen naar de behoeften van je pup.
Ook wij hebben een bench een tijdje gebruikt nu hoeft dat allang niet meer.
Hoe meer jeje pup alleen laat tobben hoe lastiger het wordt om dat er uit te trainen als het meer gaat begrijpen.
Echt neem de tijd, niets gaat vanzelf.
En als je verstandig bent neem je een week of wat vrij.arm diertje
@ suzanne ik bedoel niet er niet bij zijn ik sluep er ook bij 1e dagen maar niet bij elk jankje aaije aandacht geven. Als ze egt tekeer gaat wel, maar opasse dat als ze doorkrijgt als ik piep ik geaait wordt kan hhhet langer door blijven gaan. Natuurlijk de pup er niet alleen voor laten staan. Iedereen wil jet beste. Maar niemand zal het ooit eallemaal eens worden met elkaar iedereen heeft zijn eigen methodes. Als je maar het beste voor je hond over hebt. Ik sprak uit mijn ervaring en het ewerkte prima en had na 3 dagen geen problemen meer
Natuurlijk piept je pup om de 2 uur. Het beestje kan zijn plas nog amper langer op houden. Zet de eerste nachten om de 2 uur je wekker om even met de pup naar buiten te gaan. Dan kun je die 2 uur steeds iets langer maken.
Arme pup, het is nog een baby, en nu moet hij al hele dagen alleen in de bench zitten? Wat moet hij zich in de steek gelaten voelen..
Och wat zielig zeg.
Zo'n baby hondje die nog van niks weet, meteen aan z'n lot overgelaten.
Met als reden dat hij het ooit toch eens zou moeten leren.
De fokker die dit jou wijsgemaakt heeft, wou denk ik graag van de pups af.
Wat je moet doen?
Ik denk dat je je goed moet inlezen over de opvoeding van een pup.
Ga naar een hondenschool, puppycursus daar leer je ook veel.
Succes met je hondje
Dit gaat me werkelijk recht door het hart!
De pup is er 1 week en meteen die week al geen tijd voor de hond?
Wat een akelige start voor dit dier. Dé basis van het samenleven met een hond is vertrouwen, warmte en geborgenheid. Je pup heeft nog niets van dit mogen ervaren, integendeel: hij is uit z'n vertrouwde omgeving gerukt, opgesloten in een bench en alleen gelaten.
Neem vrijaf op je werk, of zorg meteen voor opvang tijdens de dag. Zodat de pup niet alleen is, en niet de hele dag in een bench moet zitten, waar ie 's nachts ook al in ligt.
Lees je in over alles wat bij de opvoeding komt kijken, en dan bedoel ik niet de trukjes en kunstjes, maar de tijdsinvestering, de energie, de aandacht en het geduld van jouwentwege om je hond te begeleiden en te laten uitgroeien tot een stabiele, vriendelijke, vrolijke hond.
Je kan dit lezen als kritiek, maar ik hoop dat je het echter leest als een bemoediging om heel snel het tij te keren en positief met je pup aan de slag te gaan! Dit is een vriend voor 't leven! Investeer in hem!
Dit dus.
Precies dit.
Wat jammer dat de fokker jullie verkeerd heeft ingelicht.. Wij krijgen binnenkort ook een pup en hebben gezorgd dat de eerste 2 tot 3 weken altijd iemand thuis is, zodat we het alleen zijn langzaam kunnen leren en opbouwen. Dus tip: zorg inderdaad dat jij of iemand anders de komende week (of weken) bij de pup is, of regel een opppas en leer het alleen zijn in hele kleine stapjes aan. Van minuutjes, tot kwartiertjes tot een half uurtje en zo verder. Zet ook eventueel een camera neer om te kijken wat voor gedrag je pup vertoont als je er niet bent als feedback. En ook heel erg veel geluk met jullie kleine vriend.
Het hebben en houden van een hond is iets dat wereldwijd gebeurd.
En vele hebben een idee van opvoeding via opvoeding van thuis uit, TV programma's, hondenschool,.....
Alleen is het zo dat er de laatste 10 à 15 jaar ontzettend veel ontdekt is over onze viervoeters door de wetenschap. Er is door de laatste heel wat meer interesse en ook heel wat meer onderzoeksmogelijkheden.
Tot zelf hersenscans toe die ons vertellen dat honden emoties gelijkaardig ervaren als de mens. Met het verschil dat het voor onze honden te vergelijken valt met een kind van 2 à 3 jaar.
Heel veel van deze recentelijke kennis geraakt moeilijk tot niet daar waar het nodig is. Zoals hondeneigenaars, maar ook hondenscholen en vele die zich gedragstherapeut noemen.
Ondertussen heeft men ook een beter idee wat er met een hond gebeurt wanneer het bij de opvoeding mis loopt.
Het is hier al opgenoemd, verlatingsangst.
Om een hond die verlatingsangst heeft te helpen, is heel wat moeilijker dan te voorkomen.
Ook net zoals iedereen al aangaf, hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat een fokker zo'n advies geeft?
Je gaat een pup halen. Het diertje is gemiddeld 8 weken oud (op zijn minst mag ik hopen). Dit dier is geboren en leeft in groep broers, zussen en de moeder.
Plots wordt dit diertje daaruit weggehaald om naar zijn nieuwe thuis te gaan. Er is amper tijd voor want de eigenaars moeten gaan werken. Dus de pup wordt dag en nacht in een kleine kooi opgesloten moederziel alleen.
Dit is voldoende om de pup al een trauma te bezorgen. Wat mogelijk zelfs beschadiging in de hersenen kan veroorzaken.
Dat de pup huilt en jankt is heel normaal. Hij jankt om zijn moeder, broers en zussen te laten horen waar hij is, zodat ze hem kunnen vinden.
Een hele tijd terug was ik in gesprek met Turid Rugaas. Een grote dame (figuurlijk gesproken) in de wereld van hondengedrag. En het ging o.a. over verlatingsangst (men geeft nu aan dat ongeveer een 80% van de honden één of ander vorm hebben van verlatingsangst).
Zij adviseert zelfs om de hond het eerste jaar niet alleen te laten.
Het is ook niet alleen een gemoedstoestand waarin de pup zich bevindt als hij helemaal alleen is.
Hij geraakt in een stress toestand, waardoor er allerlei stoffen in zijn lichaam aangemaakt worden. Stresshormonen. Binnen de 10 minuten hebben die al een piek in het lichaam bereikt. Alleen duurt het minstens 3 à 5 dagen eer die stoffen worden afgebroken. Als deze stress langdurig wordt onstaat er een onevenwicht van stoffen in het lichaam. En dit kan zich dan uiten in problemen met de gezondheid en/of in gedrag.
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
Het is ook van groot belang te beseffen dat jullie pup emoties en gevoelens heeft. Dus evengoed als de mens kunnen ze blij, maar ook ongelukkig, bang, onzeker, depressief ..... zijn.
Als jullie kinderen hebben of krijgen, zou je die als ze 2 à 3 jaar zijn een hele dag in een kooi met eten en drinken opsluiten tot jullie terug komen van het werk?
En nee inderdaad honden zijn geen mensen, maar ze hebben wel gelijkaardige emoties.
En net zoals kinderen van 2 à 3 jaar kunnen zij niet redeneren, oow ik moet hier nu heel de dag alleen zitten en braaf zijn tot ze terug thuis zijn.
Ik hoop voor jullie pup dat er zo snel mogelijk een veel betere oplossing komt, zodat hij toch nog een kans heeft van gelukkig op te groeien.
Inderdaad, 's nachts de wekker zetten om de paar uur en pup buiten in de tuin een plasje laten doen. En langzaam de tijd tussen de plasmomenten langer maken. Hierdoor is je hond het snelst zindelijk.
En wees blij dat je pup piept, want hij geeft tenminste aan dat hij moet.
Betekent voor jullie wat meer slapeloze nachten de komende tijd, maar dat hoort er bij. En als je het afwisselt met elkaar dan is het goed te doen.
Zelfde verhaal met alleen thuis blijven. Langzaam opbouwen. En zorg verder dat iemand thuis is.
Verder zou ik de bench eruit gooien en kiezen voor een lekker mandje. Als je de pup even niet in de gaten kan houden, dan zet je pup met mandje in een afgebakend gedeelte waar hij niets kan slopen. Bij ons was dat bijvoorbeeld de gang.
Hoef je je pup die bench ook niet aan te leren. Scheelt weer.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?