Ik vraag me af hoe ik het beste mijn hond kan leren los lopen. Gewoon zodat hij af en toe een keer kan rennen, puppy sprongen kan maken en heerlijk snuffelen zonder dat ik hem vast houd aan de riem. En in de zomer door het water kan laten banjeren zonder dat ik zwemles krijg.
Af en toe laat ik hem al wel eens ''los'' met de riem er aan maar zonder dat ik die vast houd. Hij blijft dan ook wel in de buurt en komt ook wel uit zichzelf bij mij, dan krijgt hij altijd een koekje als beloning. Hij loopt dan gewoon te snuffelen en af en toe even plasje doen. Ik laat hem dan gewoon lopen, maar houd hem goed in de gaten. Ik loop soms bewust de andere kant op zodat hij snapt dat hij ook op mij moet letten. Met keertje roepen komt hij ook wel eigenlijk, soms moet hij even zijn snuffel afmaken en komt hij iets later maar hij snapt dat hij moet komen.
Hij heeft 4,5 jaar bij mijn ouders en mij op de boerderij gewoond en daar liep hij los op het erf, hij wist ook precies waar de grens was en ging er eigenlijk maar zelden overheen. Dus ik weet dat hij het wel kan, maar nu in de stad (eigen huisje) is het toch wat anders, verkeer, fietsers, andere honden, kinderen e.d.
Het is eigenlijk een beetje de bedoeling dat hij de laatste ronde los gaat af en toe, dan is het qua verkeer e.d. gewoon rustig en goed te overzien (als fietsers ook hun lamp aan hebben).
Ben ik beetje op de goede weg of moet ik het totaal anders aanpakken. Heb wel een 10 meter lijn maar dat vind ik niet altijd even handig, vooral met het oog op dat hij vast komt te zitten. Loop voornamelijk met loslopen over braakliggende terreinen waar ze huizen gaan bouwen maar hij nu nog heerlijk kan lopen.
Sorry voor het lange verhaal. Hoop dat jullie misschien tips/suggesties hebben. Alvast bedankt
Ik zou eerst met een lange lijn gaan oefenen op komen als je roept. Dit op heel veel locaties oefenen zodat je zeker weet dat hij terugkomt. Ook gaan oefenen met afleidingen en dergelijken, en natuurlijk uitbundig belonen als hij komt en nooit straffen als hij niet komt.
Vervolgens zou ik een omheind veldje zoeken waar je hem los kan laten (eventueel met de lijn nog aan hem vast, mocht hij niet luisteren, dan kan je hem makkelijker pakken).
Ik denk dat als je zeker weet dat hij komt als je roept, je hem wel los kan laten. Ook gewoon tijdens de wandelingen even bij je roepen en belonen, af en toe met iets lekkers, zodat hij niet terugroepen worden gaat koppelen aan weer aan de lijn moeten.
Ik hoop dat het een beetje duidelijk is. Volgens mij ben je op de goede weg! Succes
.Voor t oefenen met loslopen kan.een extra lange lijn een tussenstap zijn.
Verder omheind losloopveld, en meer in buitengebieden aangewezen losloopgebieden zonder direct wegen rondom.
Met sadi gingen we eerst naar een overzichtelijkvrij liggend veld, vanaf 11 weken. En na samen wat certrouwen en succesvolle hierkom oefeningen 1 Ok. t/m ik dacht 31 april (buiten deze data's zijn honden er niet welkom) 1 tot 2 keer in de week naar Bussloo.
Oke in elk geval toch een geruststelling dat ik wel goed op weg ben. Soms twijfel ik echt aan alles wat ik doe en krijg ik het idee dat ik het allemaal niet goed doe.
Een losloop veld vind ik best eng, heb totaal geen idee hoe hij reageert op andere honden. Aan de lijn is het wisselend, leid hem meestal af door hem te laten zitten en koekjes te geven zodat de andere hond(en) rustig kunnen passeren.
Maar kan wel eens gaan zoeken naar geschikte plekken waar ik met lange lijn kan oefenen. Midden in stad (centrum) lijkt me bijvoorbeeld niet extreem praktisch, niet dat hij daar ooit los mag lopen van mij maar toch.
En straffen doe ik niet als hij niet komt, roep hem nog wel keertje. Moet zeggen tot op heden komt hij eigenlijk vrijwel direct en daar zit natuurlijk een lekker koekje aan gebonden.
Misschien eens googlen.opkalmerende signalen of boekhe Turid Rugaas - kalmerende signalen.
Het helpt zowel je eigen hond beter te leren inschatten ook in contact en benaderen van andere honden. Maar ook voorhet beter inschatten van de anderen hond tot zelfs zien wanneer het spel voor de andere hond genoeg word waarop je conflict kunt voorkomen door optijd je eigen hond uit het spel te halen. En ook makkelijker en eerder zien wanneer t voor je eigen hond genoeg is.
Ook kun je aan signalen al zien of je hond contact aangaan wel ziet of zelfsuit de weg wil gaan.
Vaak voelen ze zelf al heel goed aan. En meestal zal een hond conflict vermijdend willen handelen door een omtrekkende beweging/boog te maken.
Ik ben ook bezig met gedrag en vooral opletten hoe mijn hond reageert op dingen. Heb ook regelmatig contact met een hondentrainer voor advies. Maar soms is het zo lastig omdat er zo veel dingen tegelijk gebeuren dat ik de signalen verkeerd opvat.
Ben ook vrijwilliger op een asiel dus loop daar ook met verschillende honden die natuurlijk ook allemaal weer anders reageren dus daar leer je wel veel van. Heeft soms ook een nadeel dat er 10 mensen 10 manieren hebben voor dingen helaas.
Mede vrijwilliger woont ook dicht bij mij en heeft ook 2 honden en wil toch eens met zijn honden testen hoe het gaat. Ik weet gewoon dat hij zijn honden onder controle heeft en niet bang is om in te grijpen mocht het nodig zijn. Natuurlijk niet de bedoeling dat het zo ver komt, maar wel fijne gedachte dat hij durft.
Ergens moet je het vertrouwen vinden om te durven aftasten. Als die collega vrijwilliger wil helpen, waarom niet.
Je moet toch ergens behinnen ;-)
Wat Marijn zegt, af en toe bij je roepen, belonen en weer lekker laten lopen, vind ik wel heel belangrijk. Er zijn zóveel honden die alleen bij de baas worden geroepen als ze moeten worden aangelijnd, dan is het dus voor de hond nooit leuk om bij de baas te komen.
Mellow loopt niet los, wel semi-los (Flexi). In het bos kan ze dus de volle lengte gebruiken om haar ding te doen (treuzelen, snuffelen, poepen, piesen of in een half vergane egel rollen... )
Af en toe roep ik haar eens bij me, beloon met stem en aai en dan mag ze weer doen wat ze wil. Soms moet ze even bij me blijven omdat we iemand moeten passeren ofzo. Is dus niet helemaal hetzelfde als los, maar het komt in de buurt En voor haar is het toch net wat fijner dan een lijn van 2 meter.
Ja ik wil gewoon zeker weten dat de eigenaar van de hond hem/haar ook onder controle houd. Als ik zeg dat ik geen loslopende hond om mij heen wil hebben stuiteren moeten ze zich daar aan houden lijkt mij, helaas vinden vele anderen dit niet. Want hun hond doet namelijk niks.
Zojuist even zijn laatste wandelingetje gemaakt. Meneer moest weer eens onhandig aan ene kant van hekje en ik aan andere kant. Hekje op knie hoogte dus ja daar kukkel je makkelijk overheen indien hij gaat trekken, dacht dat hij wou poepen. Dus zijn riem maar even losgelaten zo van pak hem wel weer als ik voorbij het hekje ben (te lui om er over te stappen vandaag) Dus dat gaat goed komt er om de hoek een meneer aan met een hond (geloof labradoedel) aan de halsband vast en vraagt of hij hem los mag laten. Gezegd dat ik niet wist wat mijn hond ging doen maar had er goed gevoel bij. En moet zeggen het ging redelijk, aan elkaar snuffelen beide kwispelen maar verder geen hele hoge houding aannemen. Speelhouding aannemen en beetje achter elkaar rennen. Mijn hond zat nog wel vast aan de riem en mij dus, nog nooit zo veel rondjes gemaakt. Heeft even paar min geduurd en toen zijn we beiden andere kant op gegaan. Hond van meneer liep ook direct netjes mee dus dat was fijn.
Nog even een meneer ''achtervolgd'' met 2 andere honden die netjes aangelijnd waren. Mijn hond wil gras in om behoefte te doen en meneer draait om. Weet niet precies wat zijn honden nou deden maar meneer vond het nodig om hard aan de riem te trekken, nee te schreeuwen en uiteindelijk maar een van de honden op de grond te drukken. Vooral gelet op mijn hond en die was alleen aan kwispelen en blaffen maar dan op normale manier. Stond wel voor mij als ware maar geen extreme spanning op de lijn.
Dus het is geen hopeloos geval gelukkig :)
Ja vind het ook belangrijk dat hij ook uit zichzelf komt. Maar natuurlijk ook op commando, moet denk even duidelijke maken want merk dat ik kom, kom hier, hier door elkaar gebruik en dat is niet handig. Maar hij krijgt altijd beloning voor het bij mij komen, is eigenlijk altijd een koekje met goed zo er bij. Heb het idee dat hij aaien als beloning niet prettig vind, dan maakt hij beetje ontwijkende beweging met zijn kop.
En dat is voor mij ook de reden dat ik hem toch graag wat meer los wil laten gewoon op zijn tempo dingen doen. Nu sta ik toch altijd binnen 2 mtr afstand van hem. Dan mag hij ook snuffelen, behoefte doen, plassen e.d. Maar vooral met behoefte doen gaat hij ''trekken'' en drentelen dan wandel ik gewoon achter hem aan. Maar als hij los is kan hij gewoon lopen, kiezen, en zijn ding doen.
Maar zal zeker met hem gaan en blijven oefenen. Verwacht niet dat hij morgen ineens perfect luistert en los kan lopen maar ben al blij dat hij het kan rond de zomer zodat hij lekker kan zwemmen zonder dat ik dat moet doen :)
Ik laat mijn hond nooit los als het niet veilig kan. Nooit langs de straat, ook al is het nog zo rustig.
Alleen los in losloop gebieden, of dat braak liggende terrein, als get daar veilig is.
Leren loslopen doe je goed, regelmatig roepen, belonen en ook leuke dingen doen met je hond. Over een tak springen, er onder door lopen, tussen je beben laten, even zit, stukje rennen, voertjes verstoppen. Zo wodt jij als baas erg leuk om naar tie te komen en bij te zijn.
Ren een keer heel hard de andere kant uit en roep je hond.
Wat heel belangrijk is, lijn je hond af en toe een stukje tussen door aan en doe iets leuks en laat hem weer los. Steeds op een andere plek, zodat het aanlijnen niet wordt gekoppelt aan het naar huis gaan
Wij beginnen hier onmiddellijk mee als ze pup zijn.
Als ze net bij ons zijn, leren we hen komen op hun naam. Dat doen we met een snoepje (iets dat ze erg lekker vinden). Een paar keer per dag, roepen we ze en geven een snoepje. Dan is de basis gelegd.
Als we buiten gaan, laten we ze van de lijn, maar zeggen onmiddellijk hun naam en geven een snoepje. Dan is het zaak om de afstand telkens een beetje op te bouwen, jij moet zien hoever je kan gaan alvorens ze niet meer reageren. Ik riep meestal in het begin bijna constant. Ze verwijderen zich bv. twee meter en ik zei de naam en gaf een snoepje en liet ze terug gaan. Dan een beetje verder en weer de naam. Stonden ze te snuffelen, even wat verder gaan en roepen en snoepje.
Veel mensen zijn tegen snoepjes geven, ik heb ze altijd bij me en ook als ze volwassen zijn krijgen ze steeds een snoepje als ze komen als ik ze roep. Natuurlijk roep ik nu enkel nog als het nodig is en af en toe gewoon een keertje tussendoor om de naam positief en krachtig te houden. Wij gebruiken hun naam ook nooit om iets negatiefs te zeggen. Als ze bv. in de vuilnisbak zitten wordt de naam nooit gebruikt, enkel "neen" en daarna gewoon roepen en belonen.
Vandaag even geoefend met de lange lijn op een nieuw stukje waar we nog nooit eerder gewandeld hebben. Was zeker voor herhaling vatbaar.
Eerste stukje heeft hij aan zijn normale wandelriem (2mtr) gezeten. Bij het geplande wandelstukje aangekomen hem aan de lange lijn (10mtr) gedaan. Deze gewoon vast gehouden, ook omdat ik het stukje ook niet kende en het al behoorlijk donker aan worden was. Misschien niet heel praktisch om dan nieuwe route te kiezen maar ach het ging goed.
Hem regelmatig geroepen en beloont met koekje. Hij snapt nu al dat als ik hier roep hij moet komen en dan gaat hij al automatisch zitten. Dat is wel heel fijn eigenlijk. Gelukkig kent hij de meeste basis commando's wel maar ze zijn gewoon een beetje naar zijn staartpuntje gezakt, ze moeten nu weer even terug naar de oortjes.
Kreeg ook nog heel lief complimentje van een langsfietsende meneer dat mijn hond zo goed luisterde. Maakt mijn hele dag weer goed. We zijn er nog lang niet, maar we komen er wel.
@ Martine, eigenlijk klinkt het heel logisch om zijn naam niet te roepen bij iets wat niet mag. Heb er nooit bewust stil bij gestaan, maar ga hier zeker op letten. En ik vind koekjes voor mijn hond een geschikt hulpmiddel en voor vele honden zal het zo zijn. Je moet ze natuurlijk niet overvoeren met koekjes. Nu zijn mijn ''koekjes'' eigenlijk ook gewoon senioren brokjes voor kleine hondjes. Handig formaat en niet extreem dikmakend zoals sommige soorten koekjes. Heb ook wel frolikjes in stukjes of andere echte koekjes voor de afwisseling maar toch.
@ Suzanne en Luca, zal de leuke dingen toevoegen zeker gaan doen. Denk dat hij dat ook wel als extra uitdaging ziet. En voertjes verstoppen kan gewoon 10 brokjes in gras gooien zijn? Want soms valt er wel eens snoepje weg en die zoekt hij heel graag op tussen gras.
Maar geloof dat het wel goed gaat komen met hem :D
Precies, gewoon brokjes tussen het gras gooien. In het begin een beetje bij elkaar en dan kan je ze steeds meer uit elkaar gooien.
Ook in een bergje bladeren, of zelfs een boom. Maar begin wel simpel, dat hij ook snapt wat de bedoeling is.
Ze vinden het erg leuk zoeken.
Eigenlijk best simpel, maar voor hun toch een uitdaging. Gras en blaadjes is wel goed te doen, maar boom moet je wel geschikte vinden maar dat komt vanzelf een keertje.
Doe nu al koekjes in een oude broek en gooi die bij de hond neer als ik moet werken. Hij moet ze er dan uitzoeken. Hij trekt alleen gewoon de broek kapot, dus ben toe aan een nieuwe oude broek. Hij krijgt binnenkort ook een snuffelmat (als ik tijd heb om hem te maken)
Ik heb een paar workshops hersenwerk gedaan, wat ze uitlegde was, dat je altijd simpel moet beginnen.
De voertjes in het zich gewoon los op de puzzel neer leggen. Dan stapje voor stapje een beetje uit het zich verstoppen, dus op het randje van de zak van een spijker broek. Zo moet je hond zijn neus een beetje in de zak doen om het brokje te pakken.
Dan op het randje en een brokje in de zak. Zo leer je je hond hoe hij de brokjes moet zoeken.
Als ze slopen,mweten ze eigenlijk niet goed hoe ze moeten zoeken. Het gewoon heel makkelijk opbouwen.
Het is erg leuk om puzzels te maken!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?