Ik zeg meteen al, ik kan mij te veel zorgen maken..
Dit komt omdat we met Mila al de nodige poespas hebben gehad..
Ze heeft lang last gehad van jeuk en ook wat buikklachten gehad. Dit kwam van de stafylokok bacterie en daarna heeft ze een mijt-behandeling gehad van 4 weken. Daarna ging het een hele poos goed.
Nu sinds gister vind ik haar toch een beetje anders.
Ze heeft gister zo'n beetje de hele dag geslapen. Normaal als ik haar 's morgens uit de bench haal komt ze er meteen uit, nu bleef ze even liggen (2 minuten ofzo). Daarna heeft ze dus bijna de hele dag geslapen (deed ze wel eens vaker). Tussendoor piept ze wel eens heel zachtjes (klinkt als zo'n aandachtspiepje), ook als ze bijvoorbeeld het speeltje heeft gepakt en voor haar ligt, maar ook als ze gewoon ergens staat.
's avonds hadden we cursus. Normaal is ze te enthousiast, waardoor ze te veel gefocust is op andere honden, als we een goede afstand nemen lukt het, maar als honden te dichtbij komen is haar aandacht weg. Gister vond ik haar wat rustiger. Nog steeds wel enthousiast en regelmatig in één keer haar aandacht weg, maar ze had ook momentjes waarop ze wel gewoon een poosje even kon zitten. Tijdens het spelen na de cursus waarbij ze los lopen, is ze normaal de laatste die weer aan de riem zit en heeft ze de aandacht zo bij de honden, dat ze ons niet eens meer hoort. Nu kwam ze toch een aantal keer bij me na roepen en was ze ook niet de laatste die aan de riem kwam. Tussendoor rende ze wel weer als een gek achter de andere honden aan en was haar aandacht totaal van ons af.. Het kan natuurlijk zijn dat ze eindelijk wat rustiger wordt, maar toch twijfel ik..
Vannacht piepte ze ook wat, wat ze normaal niet doet. Ze had wel gespuugd, maar dat waren de brokken van ons oudere hondje (woont bij me ouders) die ze gister stiekem heeft gegeten.. Daar maak ik me ook niet echt zorgen om, want ze heeft gister op de cursus veel beloningen gehad en daarna dus stiekem nog wat brokken van het oudere hondje naar binnen geschrokt..
Vandaag kwam ze wel meteen uit de bench. Daarna heeft ze eigenlijk alleen maar op de bank liggen slapen.. Ik wilde met haar spelen.. gooide haar speeltje weg, ze haalde hem wel op, maar ging zitten legde het speeltje neer en piepte een keer. Daarna sprong ze weer op de bank, piepte een keer en ging weer liggen.
Ik heb haar even onderzocht. Ze voelt niet warmer aan als anders onder haar kin, oren of buik. Haar ogen zijn niet meer rood als anders (ze heeft soms wel eens een beetje rode ogen zonder reden). Ik mag gewoon overal aankomen en kan geen gekke dingen ontdekken.. Ze eet en drinkt na mijn idee gewoon normaal.
Al met al maak ik me toch een klein beetje zorgen.. Mila kan soms echt wel veel slapen, maar over het algemeen vind ik haar eerder te onrustig dan te rustig.. dat is nu dus wel een beetje anders..
Mila is nu 6,5 maand.
- Zou het de puberteit kunnen zijn?
- Zou ze een gedragsverandering doormaken, waardoor ze rustiger wordt?
Ze zit voor mijn gevoel nu ook wel een beetje in een angstfase, ze schrikt snel van dingen die vallen en onverwachtse geluiden.
- Zou ze loops kunnen worden?
Aanvulling: Net ging de deurbel, toen stond ze heel rap op en kwispelend voor de tussendeur. Nu slaapt ze weer.
Dat laatste is goed mogelijk.
Maar bij twijfel of als je andere dingen ziet, kun je altijd de dierenarts contacten.
Dacht maandag ook dat haar 'geslachtsdeel' wat dikker was, maar dat zie ik nu niet meer..
Ook was ze wanneer we honden tegen kwamen tijdens het wandelen wat rustiger, ze ging er wel enthousiast op af, maar ze liet tussendoor de honden maar gewoon snuffelen of liep een beetje weg i.p.v. de hele tijd spelen..
Qua leeftijd kan het eraan zitten te komen hoor.
En dan kunnen ze zich best heel anders gedragen.
Enig idee hoe lang het dan ongeveer duurt voordat het ook echt zichtbaar is?
De eerste keer bij mijn andere hondje was ik nog te jong om te onthouden. ;)
Nee, voor mij ook wel 25 jaar geleden met mijn laatste boxerpup.
De honden die ik nu heb zijn uit Spanje en verplicht gesteriliseerd.
Maar krijg je straks wel antwoord op, veel mensen met ervaring hier.
Als een hond piept is en zeker iets aan de hand en zou ik het niet als aandacht piepje omschrijven.
Ik zou niet wachten om naar de dierenarts te gaan met haar.
Liever overbezorgd dan niets doen.
Als je hondje loops wordt, kan er zeker een gedragsverandering komen. Je zult ook merken dat ze zich wat meer schoon gaat houden. De vulva zwelt vooral in de eerste week van de loopsheid flink op, dat kan echt niet missen. Dan verliest ze ook bloed. In de weken voor de loopsheid is de zwelling in een beginfase.
Ja, zei ik ook erbij, bij twijfel da.
Ik ben ook liever te overbezorgd.
En da kan je ook meteen alles vertellen over de eerste loopsheid.
ik zelf vind nooit als een baasje zich zorgen maakt onzin..... jij kent je hond het allerbeste.... wat je kan doen als je toch even eraan twijfelt... koorts opnemen... heb je een temperatuurmeter in huis ? wat vaseline of met boter insmeren, je hond op z,n zij leggen, liefst met zijn twee als je het nog nimmer gedaan hebt... zoek zijn poepertje op en zacht de temperatuur nadat je die hebt afgeslagen erin.... een minuut wachten, praat tegen je hond zodat je hond zich rustig houdt... dan zie je of je hond koorts heeft.
en een hond is ook wel eens lekker lui hoor, en wat je aangeeft de bel gaat en daar is tie weer
en nee ik vind dat je als je iets bemerkt best zorgen mag maken...... je niet overdrijft....
Bedankt allemaal voor de reacties.
Net weg geweest even wat ophalen bij de trimsalon en daarna naar mijn ouderlijk huis. Niets aan de hand. Lekker met mijn oude hondje gespeeld en gewandeld.
Trimster zag wel dat ze wat rustiger en angstiger is, maar kon verder ook niets bijzonders ontdekken.
Thuis gekomen pakt ze weer haar kleine kikkerspeeltje en begint ze weer zachtjes te piepen (met de kikker in haar mond, tijdens het spelen dit keer), net of ze tegen de kikker praat. Ze is nu nog steeds lekker aan het spelen en piept nu niet meer. Piept ook niet hele tijd, zo af en toe heel even, vaak met de kikker in haar buurt. Nu is ze zichzelf weer aan het uitdagen in de weerspiegeling in de kast.. Dit lijkt weer meer de 'oude' Mila..
Verder is ze nog wel wat rustiger dan anders, kan natuurlijk komen dat ze ouder wordt en dus rustiger, maar misschien wordt ze binnenkort ook wel loops. Ik hou het in de gaten. Ze vertoont absoluut geen tekenen van pijn of iets.. Als er echt wat is piept ze vaak ook wel anders..
Heb ook het idee dat ze in een angstfase zit. Zat me net te bedenken dat ze dat nu ongeveer 2 weken heeft en dat 2 weken geleden het televisiemeubel met televisie en al van de wand is gekomen. Sindsdien is ze schrikkerig op onverwachte geluiden en vallende dingen.
Ze heeft trouwens ook geen koorts.
Ik hou het in ieder geval goed in de gaten en als ik het echt niet vertrouw bel ik de DA! Maar ze vertoont verder ook helemaal geen symptomen dat ze ziek is of wat dan ook..
Loopsheid kan ook veel doen. En gezien de leeftijd zeer goed mogelijk.
De hormonen kunnen veel doen.
Ons sadi is zelfs zo'n 1,5 maand voor de loopsheid zo van slag door die hormonen dat ze er panische buien van krijgt. Eenmaal loops is het weg. Wel blijf ze rustiger en "niet meer speels" e.d. tot 3 maanden na de eerste dag van de loopsheid. sadi is standaard schijnzwanger na de loopsheid.
Voor haar ligt laparoscopische sterilisatie in de planning omdat ze er echt te veel last van heeft.
Als ze aaien/kroelen op de buik lekker vind en op de rug draait kun je makkelijk in de gaten houden of je ziet of de vulva al opzwelt. (als ie opzwelt zie je dat direct)
Bij twijfel kun je natuurlijk altijd even met de dierenarts praktijk bellen. Maar de kans is aanwezig dat zij ook loopsheid verwachten.
Schrijf alle afwijkende dingetjes even op. Zowel eventueel voor de dierenarts maar ook als dit de voorbode van loopsheid is, je het de volgende keer kan terug halen en daardoor eerder kan inschatten/herkennen.
Bedankt voor je duidelijke reactie!
Maandag was haar vulva duidelijk wat dikker/opgezet, maar daar is nu niets meer van te zien. Daarom zit ik er toch wel aan te denken.. Dat je zegt dat het bij jullie hondje 1,5 maand voor die tijd al anders is stelt me wel gerust.. Verder vertoont Mila ook niets bijzonders.. ze eet/drinkt goed, plast en poept goed, speelt, slaapt, enzovoort.. ze is alleen wat rustiger en 'anders'..
Mila ligt heel vaak op de rug, dus ik kan het mooi in de gaten houden.
Zolang ze geen echte klachten vertoont vind ik het nog niet nodig om de dierenarts te bellen. Ben nu ook wel gerustgesteld dat het eventueel loopsheid kan zijn. (en/of pubergedrag, angstfase)
Wij willen Mila alleen niet steriliseren, aangezien ze vrij snel last heeft van huidklachten. Daarnaast hebben we het bij ons oude hondje ook niet gedaan en hebben we er nooit veel last van gehad, zij was heel schoon van zichzelf. Ik ken natuurlijk ook de voordelen m.b.t. kans op baarmoederkanker en melkklierkanker, maar ik vind er ook veel nadelen aan zitten..
Ik ben dus wel benieuwd naar wat jullie allemaal de belangrijkste reden vinden om het wel/niet te doen.
Als er geen medische oorzaak is om te castreren doe ik het zelf nimmer, ik heb al heel mijn leven honden gehad, hoofdzakelijk teven, en nimmer klachten ervoor en erna gehad van loopsheid......maar dat geld niet voor iedereen natuurlijk.
Sterilisatie heeft ook niet mijn voorkeur als het niet nodig is. Maar Sadi heeft al langere tijd voor de loopsheid extreme klachten die haar heel erg belemmeren. De standaard vrij extreme schijnzwangerschap nadien zorgen samen dat ze gewoon zeker 4 maanden echt niet goed in haar vel zit (als t niet langer is).
Komt bij dat sadi een temperatuur probleem heeft die ook tijdens de loopsheid meer opspeelt.
Nu heeft ze inmiddels voeding op basis van verkoelend paard en verkoelde zoete aardappel waardoor ze in staat is zelf te herstellen. Wat al een enorme winst is.
Maar ze heeft zoveel last van de loopsheid en de periode ervoor en erna waarin ze zo niet zichzelf is en echt niet lekker in haar vel zit plus die panische momenten in t begin af en toe tot meermalen per dag totdat dan eindelijk die loopsheid doorbreekt.
En door haar temperatuur aandoening kan ze al minder zichzelf zijn dan je haar zou gunnen. En wat een hond eigenlijk nodig heeft zoals lekker vrij rennen en gek doen, uit d'r dak gaan. Dat ik niet wil dat ze zich ook nog zoveel maanden per jaar ellendig voelt door die rot loopsheid.
De bedoeling is dat ze via laparoscopie word gesteriliseerd onder gas narcose. Omdat narcose voor haar een groter risico vormt door dat temperatuur probleem. (Exercised Indused Hyperthermie)
Ik wil wel graag dat haar leven zoveel mogelijk kwaliteit heeft. En we hebben i.v.m. met haar aandoening gezegd, want liever niet steriliseren gezien haar aandoening en extra risico, maar het heeft zo enorm veel impact en door de voeding die ze nu heeft die gericht is op verkoeling is het zoveel beter onder controle. Dat het risico waarschijnlijk nu meer genormaliseerd is. >maar wel bewust gast narcose en geen gewone narcose.
Eens!
Ik heb mijn boxermeisje wel laten steriliseren, maar toen kwamen bij dit ras baarmoedertumoren erg veel voor (en toen kreeg de schat botkanker toen ze 7 was ).
Mijn Spaanse meiden zijn verplicht gesteriliseerd, maar das logisch, gezien we het zwerf- en asielhondenprobleem trachten te verminderen.
Nogmaals allemaal bedankt voor de antwoorden! ;)
Tot op heden blijven we bij onze keuze om niet te steriliseren, tenzij ze er natuurlijk te veel last van blijkt te hebben.
@Dutch Auti: Wat vervelend zeg! Hopelijk is het na de sterilisatie beter! :) Succes alvast!
Wat een schattige foto van Mila!
Haha, ja leuk he! Perfect getimed al zeg ik het zelf ;)
Waaah, dies ook leuk, wat een lekker ding
Dankje
Dat hopen wij ook.
Mila begon gister in de loop van de dag een rood oog te krijgen. Dit heeft ze wel eens vaker, door spanning, maar nu kwam er ook viezigheid uit.
Vanmorgen dus naar de DA geweest en ze heeft een ontstoken oogje. Antibiotica zalfje gekregen.. Heb gelijk gevraagd naar loopsheid en gezegd dat ze wat rustiger is dan anders. Dit kon ook van het oogje komen, maar loopsheid zou ook kunnen. Ook dat af en toe zachtjes piepen kan dus van het oogje komen.
Nu de komende dagen fanatiek zalven en hopelijk is ze dan weer de ondeugende Mila.. :P
Dat hoop ik met je mee.
Ik reageer eerst even op je openingspost, het kan alledrie heel goed. Puberen, angstfase en loopsheid. Of een combi van meerdere factoren
Goed dat je in ieder geval verandering bij haar opmerkt, dan kun je daarop inspelen! Gewoon lekker doorgaan met haar opvoeden want volgens mij zit dat wel goed bij jullie
Beterschap met haar oogje. Kan best komen van het feit dat ze overal aan het maaien zijn, ik hoor het meer en Gijs had er ook een paar dagen last van
Bedankt voor je reactie! :)
Heb ze voor de verandering hier juist niet veel aan het maaien gezien, terwijl ik ze soms bijna elke week over het grasveld heen zie komen.
Maar Mila duikt verder overal met haar snufferd in en met al die blaadjes en wind.. tja, kan gebeuren! Het is sowieso wel een gevoelig hondje.. ;)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?