Ik wandel graag met mijn herder van vijf in de buurt, waar ook veel andere honden lopen. Mijn hond is lief, maar onstuimig en luistert niet altijd even goed. In principe is ze altijd heel aardig voor andere honden, maar bij sommige honden vertoont ze ongewenst gedrag: vanaf verre afstand begint ze op de hond af te sluipen en helemaal aan het einde rent ze dan op de hond af. Haar staart is dan omhoog, maar het sluipen ziet er angstaanjagend uit, dat begrijp ik. En de honden reageren verschillend. Soms met grommen, geblaf, soms met gepiep. Andere honden zijn weer niet onder de indruk. De eigenaren reageren ook heel wisselend. Sommigen worden boos -wat ik best begrijp, want een sluipende herder ziet er eng uit-, en dat vind ik natuurlijk erg vervelend. Dan krijg ik te horen dat ik mijn hond eens moet opvoeden, maar in dit geval weet ik echt niet hoe. Op het moment dat ze begint met sluipen, luistert mijn hond namelijk nergens meer naar. Boos worden, afleiden, paaien met snoepjes: het helpt allemaal niet. Een professionele trainer zei me eens dat het met onderdanigheid te maken heeft, maar zo ziet dat er eigenlijk niet uit. Ik vind het echt niet leuk als ze dit doet, dus mijn vraag: heeft iemand tips om dit gedrag te veranderen? Groeten, Joke
Heel herkenbaar! Mijn hond gaat vaak liggen als hij een andere hond ziet. Hij wil dan heel graag spelen. Als je hond niet naar hem toe komt, dan sluipt hij een paar pasjes en gaat weer liggen. Als de hond naar hem toe komt is er niks aan de hand. Loopt de baas met zijn hond een boog om ons heen, dan springt mij hond op om op de hond af te rennen. Totaal niet agressief, maar dan denkt hij eerder van als jij niet komt, dan kom ik wel.
Je kan snoepjes meenemen en daarmee je hond op te laten staan en met je mee te lopen. Ik zelf heb het opgegeven en hoor de vreselijke beschuldigingen maar gewoon aan (mijn hond zou agressief en vals zijn en in de aanvalshouding gaan). Soms leg ik mensen uit dat hij geen leeuw is die zijn prooi aan het besluipen is en dat hij juist heel onderdanig is en de andere hond uitnodigt om te spelen. Het grappige is, als ik andere mensen tegenkom met een hond die ook gaat liggen. Dan kan je wel vijf minuten wachten, omdat beide honden denken 'kom je nou?'.
Mijn hond doet dat ook. Ik denk dat het bij mijn hond van onzekerheid/angst komt. Ze komt van een boerderij in Friesland, waar ze niks heeft geleerd, dus waarschijnlijk ook weinig honden gezien.
Ik zou zelf niet weten hoe ik het moet oplossen, maar ik merk ook dat andere honden er onzeker van worden.
Ik volg dus even
Ik lees even mee, Joy doet dit ook en ikzelf vind dat ook erg vervelend. Ze is ook echt NIET meer aanspreekbaar op zo'n moment..
Een van mijn honden doen dat ook wel eens, wat ik weleens doe is dat ik dan stop met lopen en dat ik hem laat liggen en dat hij niet op staat. Op die manier probeer ik zijn gedrag iets te beperken.
Veel mensen hebben dit probleem, maar niemand het antwoord haha
Obi doet dit ook maar iets anders... hij kijkt. Ziet de hond... gaat liggen.. wacht. De hond gaat dan gewoon verder met wat ie doet.. Obi kijkt.. gaat iets dichterbij zitten. Nog niets.... en weer schuift ie wat op. Op het laatst als hij genoeg moed verzamelt heeft OF rent ie erop af (als de hond ook enthousiast reageert). Of gaat ie er in een normaal tempo op af. Daarna is het meestal als maffe achter elkaar aanrennen.
Ik heb geleerd dat honden dit meestal doen om de andere hond te kalmeren. Honden geven veel kalmerende signalen af die mensen vaak niet begrijpen en de hond daarin beperken. Op den duur zullen ze de signalen dan ook niet meer gebruiken als dat altijd wordt tegengehouden.
Ik weet niet of het klopt, maar zo heb ik het geleerd.
Het punt is, het kan goed zijn dat het een uitnodiging tot spelen is. Doet ze haar kont ook omhoog als ze begint met dat ' sluipen?
Dan zal dat zeker het geval zijn.
Maar ja, als ze daarna niet meer luistert heb je toch een probleem. Want ze jaagt sommige honden schrik aan en straks heb je er 1 die in de aanval gaat.....En wat gaat jouw herder dan doen......
Dit is een risico.
Ze moet leren dat er alleen met jouw goedvinden gespeelt mag worden. Dus moet je direct ingrijpen als ze in de ' sluiphouding' ( die ws de spelboog is) gaat. Direct afkappen, bij je roepen en rustig doorlopen, met een grote boog om de andere hond heen.
Gaat ze niet luisteren?
Helaas, dan mag ze niet meer los.....
Neem haar aan de lange lijn dan. Probeer haar uit die sluipmodus te halen. Luistert ze niet? Haal de lijn in, aan korte lijn houden en doorlopen terwijl je probeert af te leiden van de andere hond.
Net zo lang tot ze zich wél luistert en jij al kunt ingrijpen vóór ze in die sluipmodus gaat.......
En zij gaat inzien dat haar baasje áltijd leuker en belangrijker is....
Ik volg
Ik volg ook, Noor doet het ook. Maar alleen als beide honden los zijn. Meestal gaat de andere hond dan ook liggen en om de beurt schuifelen ze dan een stukje verder, totdat ze ineens met de staart omhoog op elkaar afstormen en achter elkaar aan te gaan sjeezen..
als de andere hond het niet als leuk ervaart wat je herder doet, is het dus geen spelen. simpel
daarom moet je ingrijpen. als ze op zo'n moment nergens naar luistert, niet meer loslaten totdat je je hond onder controle hebt. probeer in te schatten wanneer ze dit gedrag gaat vertonen en lijn haar daarvoor aan. doe veel aandachtsoefeningen, zodat je hond aandacht heeft voor jou, en niet voor de andere hond
ja ik ken ook een herder die sluipt, en die is niet aardig, faro doet hij niks, maar andere honden zijn al gebeten.
Dus het is niet altijd spelen.
faro loopt soort van sluipend, en dan wil hij niet spelen, maar corrigeren, dat mag hij van mij niet, dan is het net een tijger trouwens.
Aan de lijn oefenen dus, ik ben er ook niet van gediend als een hond zo op mijn hond afstormt.
Skye doet dit ook, wat bij mij wel helpt is afleiden en proberen dat ze de andere honden gaat negeren. Als ik een hond aan zie komen probeer ik al haar aandacht te pakken.
Eeen collie doet het trouwens altijd, en die is wel onderdanig naar faro, een beetje bang zelfs naar andere honden.
Ik denk dat je verschillenden manieren van sluipen hebt.
Waarom willen we eigenlijk positief gedrag corrigeren? Vaak is de enige reden dat de hond zo snel opspringt om naar de andere hond te gaan, omdat de andere hond door zijn eigen baasje wordt ontnomen als een normale hond te gedragen. Daarbij bedoel ik dat het andere baasje helemaal panisch wordt en daarom zijn of haar eigen hond bij zich houdt en met een boog om je heen gaat lopen. Hierdoor krijgt jouw hond een heel verkeerd signaal van de andere hond. En kan hij opspringen om vervolgens zelf maar naar de hond toe te gaan. Zou je beide honden los hebben, zonder inmening van de baasjes, dan weet ik bijna wel zeker dat beide honden precies weten hoe ze moeten reageren en elkaar hierdoor leuk en speels benaderen of duidelijk maken dat ze er niet van gediend zijn en dan is het meteen ook over.
Precies dat
Dat laatste stukje erop af rennen wat hij doet vind ik niet echt nette hondentaal en kan me voorstellen dat het voor andere honden intimiderend kan zijn
Hij luisteds niet, zeg je en wat doe je hieraan?
Als hij los is, zou je hem heel vaak bij je kunnen roepen: braaf, goed zo, voertje.
Je kan leuke dingen met hem gaan doen, samen over een tal springen, tussen je benen door laten lopen terwijl je loopt, zig zag, zit wacht, door lopen en roepen. Onder een tak laten kruipen, op een bankje laten springen, samen achter uit lopen.
Als je samen met je hond leuke dingen doet, dan wordt jij heel erg leuk om naar te luisteren en om bij te zijn. Veel laten meeken dat je dit prettig vind, belonen dus.
Honden zijn oportunisten, ze willen wel luisteren, maar het moet wel nut hebben en toch wel iets prettigs opleveren. Aandacht, een aai, of iets lekkers.
Het sluipen, is gewoon jagen. Gewoon een hond de stuipen op het lijf jagen. Met dit gedrag heeft hij succes, aandacht en dus wordt het steeds leuker.
Ik wordt ook boos hoor als er zo eentje op me af komt, je schrikt je een hoedje.
Wat je kan doen, heel simple, lijn hem optijd aan!
Zo ga je hem leren, dat je dat gedrag niet wilt hebben.
Tegelijk ga je leuke dingen met hem doen. Zo leer je dat jij veel leuker bent dan al die honden bij elkaar.
Luca en ik lopen het liefst als er niemand is. We lopen om de meeste andere heen. Zij houd wel van rennen, soms daagd ze een hond uit en wordt er flink gerend. Al vrij snel is ze daar klaar mee en gaan we samen weer verder, aandacht voor elkaar.
Zij houd van snuffelen, sporen volgen. Ik gooi brokjes in het gras, of verstop ze in een boom stam die ze zoekt.
Verder samen gekke dingen doen. We hebben elkaar en niemand anders nodig.
succes!
Ik lees nu je reactie, uiteraard helemaal eens!
Dat is heel ander gedrag, doet Luca ook.
Kijken en observeren hoe de andere hond is. Dan ziet hij dat de ander wilt spelen en hup, daar gaan ze. Of de andere hond heeft nog een zetje nodig en dan draaft hij er op af en gaan ze pas rennen.
Je bedoelt het liggen op afstand?
Dit doen ze om zelf goed naar de ander te kijken, of een onzekere hond, te laten zien dat ze het goed bedoelt.
Honden zetten signalen niet bewust in.
Zo communiceren ze.
Als ze stres ervaren, tongelen, pootje heffen, niet om een ander te kalmeren of te laten zien dat ze stres hebben, maar om met de stres om te gaan.
Nagel bijten als je zelf de zenuwen heb, of gaan lopen ijsberen. Niet om te katen zien dat je stres maar om er iets mee te doen.
Kalmerende signalen, gapen, het is niet om een ander rustig te krijgen, maar om zijn stres kwijt te raken.
Signalen niet meer gebruiken, lijkt me niet.
Wat honden wel afleren, als je los buiten met ze loopt, kijkt een hond regelmatig om naar de baas, even contact zoeken. Helaas zijn bazen vaak druk met zich zelf, bellen of kletsen met elkaar.
Op een gegeven moment, als er keer op keer niet op het omkijken wordt gereageerd, zal een hond dit niet meer doen.
Dan verwachten als je hond luisterd op het moment dat jij dat wilt. Het komt van 2 kanten
Ik ben benieuwd hoe hij sluipt? Want merendeel zegt hier dat hun hond dat ook doet, liggen en sluipen. Maar ik heb het gevoel dat de hond van ts anders sluipt.
Sluipt hij als: kop laag, strak aankijken en langzaam/stijf door lopen met de staart omhoog en op het laatst dus een sprint trekken en nog steeds de andere hond fixeren? Ik kan me voorstellen dat op deze manier sluipen als erg onprettig wordt gevonden door andere honden en eigenaren. Dat fixeren zal ik, als het mijn hond was, toch proberen te doorbreken.
Hoe? Suzanne gaf al veel tips. Lijn eventueel je hond aan als hij gaat fixeren en haal hem hieruit.
dat heb ik dus voor me, ik vind het ook wel een Herder ding.
Ik ben daar echt niet van gediend, ik blok de hond meteen als ze dat doen.
Ik denk dat TS dat bedoeld..
dat denk ik ook. hoe TS het beschrijft klinkt het sluipen inderdaad meer zoals Ciska het opschrijft. dat is zoals Gijs ook al terecht aangeeft geen nette hondentaal
maargoed zeker weten doen we het niet want we kunnen het niet zien natuurlijk
veel goede tips zijn al gegeven. sluit me aan bij Suzanne. op tijd aanlijnen en oefenen met aandacht voor jou ipv andere honden
dit is helaas niet de realiteit. als dit waar zou zijn, zouden er ook nooit bijtincidenten plaatsvinden, en de harde feiten laten toch echt iets anders zien
helaas zijn er veel honden en nog veel meer baasjes die de hondentaal niet begrijpen. daarnaast is spelen meestal iets wat plaatvindt tussen 2 bekende honden, 2 vreemde honden die elkaar ontmoeten laten meestal ander gedrag zien: aftasten/ grenzen bepalen cq opzoeken. door verschillende oorzaken ontstaat er vaak een mismatch waardoor de ene hond het onderspit delft en die vervolgens wordt nagejaagd/ondersteboven wordt gelopen etcetera. dit zien veel mensen als "spelen"
beter kun je als baas zelf ingrijpen om escalaties te voorkomen. ik blok zo'n sluiper ook gewoon direct af
Het is idd niet cool om je sluipende herder los te laten lopen als ze dan op andere honden af gaat.Niet leuk voor de andere honden,want het is intimiderend bedoelt,waarschijnlijk omdat jouw hond ook wat onzeker is met de aankomst van de aankomende hond.
Mijn hond kan dit gedrag ook vertonen en ik ben haar gaan aanlijnen,want we gaan geen honden weg jagen uit onzekerheid,nee ik ben mij meer gaan verdiepen in de hondentaal.
Door haar aan gelijnd te hebben,neem ik al het roer over en laat ik haar niet in 'haar eigen sopje gaarkoken'.
Afhankelijk van je eigen hond ga je je hond afleiden,alsnog met iets lekker,iets héél lekkers ,denk aan stukjes kaas/worst/frikandel,vis koekjes in ieder geval iets wat extreem geurt en zij ontzettend lekker zal vinden en een moord voor zou doen,dat neem je mee.
Jij gaat goed vooruit kijken en opletten of je een hond ziet.
Als je er 1 ziet(in de verte) dan vraag je haar aandacht,(als het goed is kan ze dat wel,want dat hebben jullie vast al geoefend de afgelopen jaren,zo niet ,dan thuis flink gaan oefenen op het aanroepen/aandacht vragen en aandacht krijgen en dit goed belonen) en strooi je een koekje in het gras of op de grond.Net zo lang tot de andere hond voorbij is gelopen,als het nodig is en/of je de kans ziet dan kun je ook van te voren meer afstand nemen,zodat je hond leert te ontspannen en aandacht te hebben voor de situatie die jij creëert.Je kan ook gaan belonen als ze normaal naar die andere hond kijkt in de verte,normaal in de zin van zachte blik,ontspannen lijf.
Belonen voor het normaal kijken naar een andere hond is de BAT manier.Vanaf het 0-punt weer leren normaal te kijken naar een andere hond en leren dat het niks spannends is,omdat jij mens aan haar ook leert (weer aanwent) dat jij haar begrijpt en niet te snel over zal gaan op een kennismaking(die zij niet/nog niet goed aan kan)
Met mijn eigen hond heb vooral geleerd dat een andere hond zien,gelijk staat aan naar mij kijken en een beloning krijgen,i.p.v. er voor te kiezen de andere hond te willen bedreigen en zo weg te krijgen van haar.Ik heb ook begrip voor de ruimte die zij nodig heeft en dat zij zeker niet met allerlei honden kennis wilt maken.
Sinds ik dat doe ,gaat ze ook heel ontspannen om met onverwachte ontmoetingen,ook al zit ze bijv aan de lijn.Sterker nog ze reageert kalmer aan de lijn dan wanneer ze los is en het gevoel heeft het zelf op te moeten lossen.Mijn hond loopt wel aan een los hangende lijn van 3 meter.
Mocht de hond opdringerig zijn naar haar,dan roep ik haar bij mij(of ze wel of niet aangelijnd is) en stuur die andere hond weg of houdt deze tegen.
Op deze manier heeft zij ook meer vertrouwen in mij gekregen,ik los het voor haar op en bescherm haar.
Ik weet niet of TS nog meeleest...
Wanneer sluipt een dier op een ander dier af? Kop laag, fixerend? Als je het een kat zag doen, wat zou je dan denken dat die ging doen? Jagen?
Grote kans dat dat is wat je hond gaat doen. En voor een aantal rassen is jagen een vorm van spelen. Mijn twee honden jagen ook op elkaar. Maar voor andere honden zit dat jagen helemaal niet in het spel. En voor kleine hondjes kan het a)nogal bedreigend zijn en b)mis gaan omdat de opjagende hond van speljacht ineens in de echte jacht schiet...
Vooral als dat kleine hondje piepend wegrent...
Vandaar ook dat bazen zo verschillend reageren: de ene herkent het van eigen honden, de andere weet dat de stuipen op het lijf gejaagd worden.
Zoals ik al schreef: mijn honden speeljagen op elkaar. Ik laat dat niet zomaar toe bij vreemde honden. Als ik ze bij andere honden wil introduceren: eerst rustig samen oplopen, elkaar leren en kennen. Ik vind "parallel" wandelen, gewoon aan de lijn het de beste manier, de honden hoeven niet eens bij elkaar te kunnen komen want ze wisselen zo ook al veel informatie uit. Als vanzelf kom je dan dichterbij elkaar, snuffelen en zijn beide honden ontspannen, dan wellicht even los rauzen.
Overigens, als mij hond gaat liggen, ligt hij niet ontspannen, komt de andere hond dan nog steeds aanrennen, kan die een snauw/knauw krijgen. Ik probeer er dan tussen te gaan staan en de andere weg te sturen. Jouw herder zou van de mijne echt op haar/zijn donder krijgen als ze zo aan kwam ...
Ik reageer namens TS, ik ben ben haar dochter. En loop ook vaak met de hond.
Wow, wat een reacties, echt ontzettend fijn! Sowieso fijn om te lezen dat we niet de enige hondenbezitters zijn met dit probleem. En ik zie er gelukkig best wel wat tips tussen staan die we consequent zullen gaan toepassen, dank daarvoor! Hoewel wij zelf denken dat onze herder geen kwaad in de zin heeft, kunnen wij ons echt heel goed voorstellen dat het voor andere honden en hun eigenaren angstaanjagend is. Echt niet leuk. Dus nogmaals heel erg bedankt en we zullen te zijner tijd laten weten hoe het is gegaan!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?