Maar dat stilstaan bij trekken vind ik dus ook een correctie, of in feite zelfs een straf: je geeft negatieve feedback (niet doorlopen, terwijl ze juist willen doorlopen) op bepaald gedrag. Weglaten van iets prettigs geldt ook als straf. Puur positief opvoeden zou bij trekken volgens mij allleen maar betekenen dat je beloont als ze niet trekken. Volgens mij is dit nu juist zo'n ding waarbij de negatieve reactie, het weglaten van iets plezierigs namelijk het doorlopen, voor veel mensen en honden beter werkt. Correctie of zelfs straf hoeft dus niet meteen een traumatische of escalerende werking te hebben op gedrag van een hond (of mens)...
Eens, een negatieve straf noemt men dat. Iets aangenaams weglaten. Dat gebruik ik in mijn opvoeding ook geregeld. negeren kan soms ook een negatieve straf zijn
Wie heeft het over koekjes geven?
Negeren is iets wat ik niet gebruik.
Met afleiden als een hond in de riem bijt, leer je je hond niets. Een bal in de bek is ook geen oplossing, maar het verplaatsen van het probleem.
Je hond wilt niet naar huis? Heeft hij wel genoeg uitdaging gekregen?
In de riem bijten kan ook komen, door te veel prikkels in dat koppie.
De oorzaak aanpakken, niet alleen het bijten in de riem, dat is nl alleen symptoom bestrijden.
Je hond valt uit door trauma in het verleden, angst dus. Als je het uitvallen gaat corrigeren los je het probleem niet op. Hij zal dit blijven doen, even als het fixeren.
Je zult aan de onderliggende oorzaak moeten gaan werken en dat is de angst.
Zolang je de onderliggende oorzaak niet aanpakt, zal je hond het symptoom blijven doen.
Ze is boos als de riem om moet. Ze associeert de riem waarschijnlijk aan het naar huis gaan.
Dit zou ik heel anders oplossen. Doe de riem om en ga hele leuke dingen doen met je hond. Zo wordt de riem om doen leuk.
Doe de riem halverwege de wandeling om op verschillende momenten en maak de riem leuk. Samen rennen, voertjes in het gras zoeken, geen idee wat je hond leuk vind.
Als je hond slim is, wees dan als baas nog slimmer. Hier ook een hele slimme hond
Een corretie is iets wat je doet om gedrag te stoppen of verminderen.
Opvoeden zonder corrigeren lukt eigenlijk niet.
Zolang je geen fysieke of verbale correcties gebruikt, zie ik het als positief. Het gaat om het niet pijn doen van je dier.
Stoppen als je hond trekt is je hond laten zien welk gedrag je niet wilt. Een correctie, een grens aangeven.
Belangrijk is om ook aan te geven als je hond het wel goed doet.
Stoppen doet geen zeer, is in mijn ogen positief
Charlie mag niets van de straat eten hoe lekker het ook is. Doet hij ook bijna nooit. (gras mag wel) Daarstraks toch een lekker stuk sandwich. Ik had het niet gezien, hij wel en hoppa sandwich te pakken. Heb ik "los!" geroepen, sandwich op de grond. Hij was wel geschrokken en ik schrok omdat hij schrok. Er zijn hier weinig dingen die niet mogen maar dat is er wel één van. Liever even schrikken dan vergiftigd.
Mijn boterhammen mag hij ook niet pakken. Dan zou ik ook "eh" ofzo zeggen. Zal hij ook niet nemen als ik er bij ben. Is vroeger in zijn jonge jaren wel eens gebeurd dat hij een volledige croque monsieur heeft opgegeten omdat ik een tijd uit zicht was omdat iemand iets kwam leveren. Hij zat op mijn stoel zich van geen kwaad bewust de pan uit te eten. Heb er eens om moeten lachen. Eigen schuld dikke bult, moest ik maar weggezet hebben.
Een hond die naast de fiets moet lopen krijgt ongewild stress. Dit door het feit dat de hond geen enkele keuze heeft over, hoe snel, hoe lang, hoe dikwijls. Dus dit geeft een negatieve associatie
Als jouw hond buiten los loopt en enkel wordt aangelijnd om naar huis te gaan kan dit al de negatieve link zijn.
Het advies om vanalles met de hond te gaan doen is ontstaan met in huis te beginnen leven en spullen beginnen te slopen.
Toen werd er gezegd dat dit kwam omdat de hond niet voldoende beweging krijgt.
Uiteindelijk heeft dit niets met beweging te maken maar met bepaalde behoeftes van de hond. O.a. bezigheid.
Ondertussen zijn er heel wat meer zaken ontdekt over onze viervoeter. En deze info geraakt helaas, slecht tot niet bij de eigenaar. Maar bezigheid is niet hetzelfde als je hond uren laten lopen en sporten.
Het is zeker niet slecht om je hond goed te leren lezen. En ook de hond te respecteren, zowel voor de zaken dat hij positief doet als voor de zaken die hij aangeeft er zich niet goed bij te voelen.
Route afwisselen kan wel eens helpen. Of de route omgekeerd lopen.
Ik begrijp het wel.
Had je zoiets anderhalf jaar geleden tegen me gezegd had ik het niet begrepen.
Maar nu ik zelf zo'n zelfde (jonge) hond heb (tenminste het gedeelte van wat je hier beschrijft) snap ik je reacties volkomen.
Vaak is het balanceren op een ontzettend dun lijntje van mogelijkheden en onmogelijkheden.
Voor ons als mens een ontzettend mentale stimulans om de hele tijd op voorhand aan de hond (zijn reactie) te denken. Ik heb hiernaast geen drukke baan meer nodig hoor! Haha
Een beetje stress is bovendien ook niet meteen erg... Als je leven nooit een beetje eng is, schiet het ook niet op :p
Je lijnt je hond op het zelfde stukje aan, lijn betekend dus naar huis gaan. Aangeleerd gedrag.
Lijn opverschillende plekken aan en koppel het aanlijnen aan iets leuks en verander je route.
Honden leren o.a. door herhalen. Is iets vaak genoeg herhaald, wordt het gdrag of de handeling oas bevestigd,
Uitgezondert pijn of angst, dat zit in een keer bevestigd in het geheugen.
Elke hond leert ook door associeren. Je hond vormt hierop geen uitzondering.
Als ik dit zo lees, lijkt je hond toch angstig. Ze kunnen dit dit op verschillende manieren uitten.
Ik zou ook gewoon niet met je hond fietsen als hij er zo onzeker bij is. Wat blijkt, er hoeft maar iets negeriefs te gebeuren.
Je kan de omgeving niet controleerbaar maken. Maar wel hoe je er mee omgaat.
Je hond valt uit naar andere honden, maak het naderen van andere hinden voorspelbaar, loop in een helemgrote boog om. Zo leer je je hond de associatie te maken met hond is omlopen. Zo wordt het controleerbaar voor je hond.
Het naderen van andere honden, zeker als je hond een vervelende ervaring heeft, is eng, spannend.
Je hebt geen idee hoe die andere hond is, of je weer gepakt wordt. Dit maakt onzeker en geeft stres. Daarom uitvallen, voordat de ander je iets aandoet.
Je waarschuwt je hond voor het uitvallen, dan zal hij niet uitvallen, maar verandert zijn emotie hierdoor?
Nee, het uitvallen stoppen alleen, zijn amgst, onzekerheid blijft, is dus geen oplossing, maar symptoom bestrijden.
Eens met Eliane.
Er zijn genoeg honden waarmee men "werkt" maar die toch niet "gelukkig" zijn door de stress.
Vroeger volgden wij ook gehoorzaamheidscursussen, met de wedstrijden en al het bijbehorende.
De honden die gestresseerd op het plein rondliepen wil ik geen euro geven...
Ook onze hond trouwens, maar dan niet gestresseerd voor de gevolgen of de reacties van de baas. Ze vond het gewoon niet leuk.
Op het eind zag je haar gewoon "inzakken" als ze op het plein kwam. We zijn hier dan ook mee gestopt en gingen andere dingen met haar doen, waar haar hond zijn meer tot zijn recht kwam.
Waar ze meer kon doen wat in haar natuur lag.
Wij "werken" met onze werklijn border vooral door veel te wandelen, haar mee naar onbekende/prikkelrijke plekken te nemen, lekker samen te spelen en haar vooral zo veel mogelijk met ons mee te nemen. Samen op pad is de beste manier om haar vrolijk en 'braaf' te houden :) Maarrrr trucjes leren voor snoepjes vindt ze ook leuk hahaha. Het verschilt gewoon echt per hond. Daarom idd belangrijk om je hond goed te lezen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?